Primitivo

Se alle vores vine lavet på Primitivo !

Filter

Udbredelse af Primitivo-druen

Primitivo-druens højborg er uden tvivl Puglia i Italien, men også regioner som Sicilien bruger den meget. Faktisk er druesorten den niende mest plantede drue i Italien, og den fremstiller ofte saftige og mørke vine med et højt alkoholindhold. Primitivo-druen bliver også jævnlig brugt som en blandingsdrue, hvor den giver tynde vine mere tyngde og dybde.

Ikke Identisk med Zinfandel-druen

I mange år mente man, at Primitivo og Zinfandel var helt identiske. Men nylige DNA-undersøgelser har dog gjort klart, at druerne ikke er helt ens, men at de begge stammer fra en kroatisk drue, der hedder Crljenak Kaštelanski. Dermed er de nærtbeslægtede, men ikke helt ens, da Zinfandel har en tendens til at være meget sød, mens Primitivo ofte kan få flere kryddernoter i vinen.

 

En druesort med noter af bær

Smagen af druesorten varierer efter, hvilket område og land den dyrkes i. Under mere kølige himmelstrøg opnås en smag af hindbær, og i varmere områder som Syditalien er smagen mere blommeagtig med noter af peber. Duftnoterne i Primitivo-vin er præget af bær som jordbær, hindbær, blåbær, kirsebær og svesker samt noter af cedertræ, kanel, karamel, mørk chokolade og røg. Smagen af en god Primitivo-vin er ofte fyldig, let sødlig, med noter af mørke bær, som brombær, blåbær og svesker. Herudover er der ofte en del mørke krydderier i vinen som fx peber. Vinen går godt sammen med kraftige og smagfulde retter, som eksempelvis, vildt, lam og rødt kød.

 

Ofte stillet spørgsmål om Primitivo:

Er Primitivo det samme som Zinfandel?

Nej nylige DNA-undersøgelser har gjort det klart, at druerne ikke er helt ens, men at de begge stammer fra en kroatisk drue der hedder Crljenak Kaštelanski.

Hvor kommer Primitivo fra?

Druen vokser i dag primært i Italien, helt specifikt i Syditalien, men nedstammer fra en gammel kroatisk druesort der hedder Crljenak Kaštelanski.

Kan man spise and til Primitivo-vine?

Ikke rigtigt og så alligevel. Hvis det er andesteg, er det en meget fed ret. Til fede retter er vin med et medium til højt niveau af syre og tannin godt. Søde vine er skidt. Primitivo har fra naturens side et lavt til medium niveau af tannin, og er det et meget varmt område eller sent høstede druer, bliver de søde.  Så hvis det ikke er en sød Primitivo kan du godt, men en sød Primitivo, sammen med en fed and går ikke.

Hvad er Primitivo di Manduria

Manduria er et lille område der ligger i hjertet af Puglien i Syditalien, hvor man mener der er de absolut bedste vækstbetingelser for Primitivo-druen. Så hvis vinbonden udelukkende har druer fra dette område, og lever op til nogle lidt strengere krav end normalt, fx et lavere høstudbytte pr. hektar, må man skrive ”Primitivo de Manduria” på etiketten.

 

 

Køb Primitivo hos Gourmet Wine

Navnet Primitivo menes at stamme fra det italienske ord for ”tidlig”, idet druen modnes tidligt. Druen kræver mange soltimer og en høj temperatur. Det område der skaber de bedste Primitivo-druer, er det sydlige Puglia. Her er jordbunden vulkansk og drænet, hvilket er den perfekte grobund for Primitivo-druen. I det varme klima kan det nemlig være svært at få den rette balance mellem frugtintensitet og syre frem i vinen. Hos Gourmet Wine finder du en lang række vine med den populære drue. Du kan også blande din egen kasse med seks forskellige flasker vin. Det betyder, at du ikke behøver at købe seks flasker af den samme vin – i stedet har du mulighed for at sammensætte kassen med flasker, der passer til dig og dine behov.

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere