Sauvignon Blanc er en af verdens mest beplantede grønne druesorter, som er berømt for sin yderst aromatiske personlighed, og evne, til at skabe nogle af verdens ypperste, sprøde tørre hvid-og mousserende vine, samt de mest ædle og sødmefulde ædelrådsvine, verden over.
Den har sin oprindelse i Loire-dalen i Frankrig, hvor den i århundreder har være synonym med de berømte vinområder Sancerre og Pouilly-Fumé.
Men Sauvignon Blanc er lige så uløseligt forbundet med Bordeaux og det meste af det sydvestlige Frankrig og i den nyere vinverden, New Zealand.
Også dyrkes Sauvignon Blanc i dag i de fleste vinregioner i verden.
-
Beau Joubert, The Genesis, Sauvignon Blanc, W.O Elgin
125 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Louis Eschenauer Sauvignon Blanc, IGP Pays d’OC
115 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Domaine des Chézelles Touraine Sauvignon Blanc, AOP Touraine Loire
Spar 40 kr. pr. fl.
129 kr. pr. flaske 89 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Weingut Johannes Hörner Sauvignon Blanc Trocken, Pfalz
Spar 46 kr. pr. fl.
145 kr. pr. flaske 99 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Inviniti Sauvignon Blanc, Lawsons Dry Hills Winery, Marlborough, New Zealand
Spar 46 kr. pr. fl.
145 kr. pr. flaske 99 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Bodegas Javier Sanz Sauvignon Blanc, D.O Rueda
145 kr. pr. flaske 115 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-25%
Weingut Julia Schittler “Zornheimer” Sauvignon Blanc Trocken Ortswein, Rheinhessen
Spar 40 kr. pr. fl.
155 kr. pr. flaske 115 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Girlan Sauvignon Blanc 'Indra' Alto Adige
149 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Matahiwi Estate “ME” Sauvignon Blanc, Wairarapa New Zealand
169 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Bosco Albano Sauvignon Blanc, Friuli DOC
159 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
La Flor, Sauvignon Blanc
168 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 12 fl. -
Domaine Gabrielle Vivien Saint-Bris, AOP Saint-Bris, Bourgogne
165 kr. pr. flaske 135 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Lucien Raimbault-Pineau Coteaux-du-Giennois Blanc ’Les Pointes’, AOP Coteaux-du-Giennois Loire
165 kr. pr. flaske 135 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Riglos Quinto Sauvignon Blanc, Mendoza Argentina
169 kr. pr. flaske 139 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Rock Ferry 3rd. Rock Økologisk Sauvignon Blanc, Marlborough
179 kr. pr. flaske 149 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Kellerei Bozen Cantina Bolzano Sauvignon Blanc, DOC Südtirol-Alto Adige
179 kr. pr. flaske 149 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-30%
Domaine Paul Doucet et Fils Sancerre Blanc, AOP Sancerre
Spar 66 kr. pr. fl.
215 kr. pr. flaske 149 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Nicolas Gaudry Cuvée Pouilly-Fumé, AOP Pouilly-Fumé, Loire
209 kr. pr. flaske 179 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Weingut Ludi Neiss Sauvignon Blanc “Bockenheim”, Pfalz
209 kr. pr. flaske 179 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Kellerei Bozen Cantina Bolzano ”Mock” Sauvignon Blanc, DOC Südtirol-Alto Adige
219 kr. pr. flaske 189 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Château De Rochemorin Blanc, Pessac Léognan, Bordeaux
219 kr. pr. flaske 189 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-13%
Domaine Franck Millet Sancerre Blanc, AOP Sancerre, Loire
Spar 30 kr. pr. fl.
229 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-21%
Roger & Didier Raimbault Sancerre Blanc
Spar 56 kr. pr. fl.
255 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Ny
Château Peyreblanque, Blanc, AOC Graves Bordeaux
229 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine
Sauvignon Blanc - Historie og Personlighed
Druesorten Sauvignon Blanc er en yderst aromatisk druesort, som er berømt for sin evne til at skabe de ypperste, sprøde og tørre hvidvine og mousserende vine, samt søde, sent høstede og ofte ædelrådsramte vine, verden over.
Den kendetegnes ved sit yderst aromatiske ydre, der oftest byder på grønne noter af grønne æbler, citrus, urter, stikkelsbær, hyldeblomst, solbærblade og tomatstilke, samt sin elegante og sprøde personlighed, der skaber vine med høj syre, friskhed og smagsnoter af eksotiske frugter og citrus.
Også har vine på Sauvignon Blanc alligevel, sin helt unikke karakter, der afspejler, hvorfra i verden, den kommer.
Men, hvor stammer Sauvignon Blanc druen fra?
Sauvignon Blanc menes at have Savagnin-druen, der forbindes med vinregionen Jura, som forælder, men stammer fra den vestlige del af Frankrig og er uløseligt forbundet med Loire-dalens sprøde, mineralske og elegante tørre hvidvine, samt Bordeaux’ sødmefulde ædelrådsvine og lige så sprøde og mineralske hvidvine.
Det fortælles at Sauvignon Blancs tidligste omtale stammer fra den seneste middelalder og på vej ind i renæssancen, i år 1534, hvor den franske forfatter François Rabelais, fra Loire-dalen, nævner druesorten i sin bog Gargantua, men under det lokale navn Fiers.
Druesorten dukkede siden op under navnene Sauvignon Fumé og Blanc Fumé/Fumé Blanc i Loire-distriktet Central Loire, hvor Sauvignon Blanc allerede dengang og i særdeleshed i det seneste århundrede har skabt nogle af verdens mest udsøgte hvidvine, særligt fra Sancerre og Pouilly-Fumé.
Sauvignon Blanc nævnes derefter først i Bordeaux, i det 18. århundrede, hvor druesorten begyndte at spille en yderst betydningsfuld rolle, i sammenspil med Sémillon, i de tørre hvidvine fra Graves og Pessac-Léognan, i Bordeaux.
Siden blev druesorten også dyrket i hele den vestlige del af Frankrig, og godt et århundrede senere rejste Sauvignon Blanc druen over grænsen til Tyskland, hvor de første vinstokke blev plantet i 1830.
I den sene del af det 19. århundrede, druesorten dukkede op i Californien på den Nordamerikanske vestkyst, da den amerikanske vinmager Charles Wetmore, plantede nogle af de første Sauvignon Blanc vinstokke, i sin vingård Cresta Blanca i Livermore, i 1880.
Vinstokkene, formodes at stamme fra vinslottet Château d'Yquem i Sauternes, Bordeaux da californiere, på denne tid mente, at den bedste hvidvin fra Bordeaux, kom fra Sauternes.
Og navnene ”Sauterne” og ”Haut Sauterne” blev senere anvendt som standardetiketter på flasker med tørre hvidine og søde vine i Californien.
I slutningen af 1880'erne skabte flere vinproducenter i det nordlige Californien en sødlig hvidvin, i stil med Sauternes, der modtog stor rost ved Viticultural Convention i San Francisco i 1888.
Den californiske version af den franske Sauterne, har dog været knap så sød, da Californiens tørre klima, ej har kunne skabe den noble ædelråd(Botrytis cinerea).
På samme tid havde Sauvignon Blanc spredt sig til Auxerrois, i Bourgogne, men efter vinlusens(Phylloxera)hærgen af de europæiske vinmarker begyndte Sauvignon Blanc at blive dyrket i den lille og spektakulære Bourgogne appellation, Saint-Bris, som er det eneste vinområde i Bourgogne, hvor Sauvignon Blanc må dyrkes.
Sauvignon Blancs berømmelse og de nye vinlande
I 1970 blev Sauvignon Blanc druen introduceret i New Zealand, og de newzealandske vinproducenter indså hurtigt, at deres kølige klima var, som skabt, til at dyrke Sauvignon Blanc.
På dette tidspunkt, blev vin anset som en eksklusiv nydelse, og de berømte og tørre europæiske hvidvine fra Chablis, Sancerre og Bordeaux, bevarede stadig deres herredømme, men fra midten af 1980’erne kom der for alvor opmærksomhed på de nye vinlande, herunder New Zealand, og New Zealandsk Sauvignon Blanc, der begyndte at tage verden med storm!
New Zealand og Sauvignon Blanc blev med ét ligeså forbundet, som Loire og Sauvignon Blanc, og den karakteristiske stil af sprød hvidvin på Sauvignon Blanc, blev synonym med Marlborough New Zealand-stil.
Og siden, har Sauvignon Blanc druens uimodståelige personlighed forført og skabt de mest fremragende vine, verden over.
Fra Loire til Bordeaux og resten af sydvest Frankrig. Tyskland, Østrig og Ungarn, og over verdenshavene til Californien og Washington State, Syd Afrika, New Zealand og Australien, Argentina og Chile i Sydamerika, hvor Sauvignon Blancs personlighed, har fået hver sin unikke karakter.
Sauvignon Blanc - karakter, vinområder og vinstile
Sauvignon Blanc dyrkes i dag i det meste af verden og i mere end 82 vinregioner, hvoraf de største er at finde i Frankrig, hvor Loire og Bordeaux, stadig er mest dominante. New Zealand, hvor druen stortrives i Marlborough, USA(Californien og Washington State) og Australien.
Druesorten kendetegnes ved sit yderst aromatiske ydre, der oftest byder på grønne noter af grønne æbler, urter, citrus, stikkelsbær, hyldeblomst, eksotiske frugter, solbærblade, tomatstilke og mineralitet, samt sin elegante og sprøde personlighed, der skaber vine med høj syre og friskhed.
Sauvignon Blanc er en druesort, der foretrækker at vokse i et køligere klima, men sagtens kan tilpasse sig på mere tempererede breddegrader, og klimaet er dermed en afgørende faktor for druesortens personlighed af livlige aromaer og friske syre.
I køligere himmelstrøg, vil syren være højere og noterne af mineralitet og urter mere dominerende, og i varmere klima, vil noterne af eksotiske frugter træde mere i karakter, urterne vil forenes med grønne peberfrugter og syren vil blive mere elegant.
Vine på Sauvignon Blanc fremstilles oftest ved gæring og lagring i rustfrit stål, betonkar eller amphora, for at bevare Sauvignon Blanc druens karakter af sprød og frisk syre, i den endelige vin.
Hvilket er den klassiske, elskede og meste berømte stil af Sauvignon Blanc hvidvine.
Fadgæret og lagret hvidvine på Sauvignon Blanc druen ses sjældent, men forekommer og skaber vine i en helt anden stil.
Fadgæret og lagret Sauvignon Blanc, hvor mosten gæres og oftest lagres på bærmen, giver vinene en mere cremet struktur, hvor noter af eksotiske frugter, bliver mere fremtrædende og forenes med noter af smør og Crème Brûlée.
Stilen ses ofte i Bordeaux, hvor Sauvignon Blanc druen efter traditioner, blendes med Sémillon druen, og gælder både når det kommer til fremstilling af high-end hvidvine og de noble ædelråds (Botrytis cinerea) ramte vine fra Sauternes.
Sauvignon Blanc vinområder og vinstile
Sauvignon Blanc druen dyrkes i flere vinområder/regioner i Frankrig. Fra Loire-dalen til Bordeaux og Côtes de Gascogne i den sydvestlige del af Frankrig, samt Bourgogne i øst, hvor druen dyrkes i stor stil i den lille appellation Saint-Bris i nord.
Sauvignon Blanc fra Loire
Loire-dalen, i den nordvestlige del af Frankrig, der også er Sauvignon Blanc druens hjem, er en af de mest berømte vinområder i verden. Berømte for deres sprøde, elegante og mineralske Sauvignon Blanc hvidvine fra de famøse vindistrikter; Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou Salon og Coteaux-du-Giennois.
Druesorten dyrkes dog i flere vindistrikter i Loire-dalen, herunder også Touraine, hvor der fremstilles nogle virkelige flotte, friske og sprøde Sauvignon Blanc hvidvine!
I Loire, kendes og elskes Sauvignon Blanc, for sine skønne og frisker aromatiske grønne noter af; friske urter, græs, citrus, stikkelsbær, tomatstilke, hyldeblomst, antydninger af eksotiske frugter og den overdådige og elegante mineralitet.
Sancerre og Pouilly-Fumé er de mest berømte vindistrikter, og er synonym med deres klassiske, sprøde og elegante Sauvignon Blanc vine, der emmer mineralitet og anses som nogle af de bedste vine i verden.
Vinstokkene gror her i en jordbund af domineret af flint og kalksten, der tilføjer denne elegante og sprøde mineralitet til vinene.
Pouilly-Fumé navnet kommer dog af en særlig røget flint i jordbunden - Fumé betyder røget og vinene kan stadig prydes af navnene; Blanc Fumé de Pouilly eller Smoked White of Pouilly.
Se alle vores hvidvine fra Loire her!
Sauvignon Blanc fra Bordeaux
I Bordeaux, i den sydvestlige del af Frankrig, hvor vindistrikterne snor sig langs de to floder; Garonne og Dordogne, der, nord for Bordeaux by, flyder sammen til Gironde, skaber Sauvignon Blanc druen fremragende vine i forskellige stilarter, og oftest i sammenspil med den mere fede druesort Sémillon.
Fra tørre, sprøde og aromatiske hvidvine, tørre, voluminøse og let fede hvidvine, samt de noble og sødmefulde ædelrådsramte vine.
De tørre hvide Bordeaux vine er oftest forbundet med vinområderne; Entre-Deux-Mers, Graves og Pessac-Léognan, hvor vinene har tradition for at være gæret og lagret på egetræsfade, hvilket giver en anden fedme og dybde, mens friskheden, syren og mineraliten bevares.
De sødmefulde ædelrådsvine stammer fra vindistrikterne Sauternes eller Barsac, der ligger nær floden Garonne, som skaber de bedste betingelser for områdets ædelråd og vinene, der fremstilles på ædelrådsramte druer.
Den berømte Ædelråd/Botrytis Cinerea er en eftertragtet og godartet svampevækst, der angriber druerne mens de modnes på vinstokkene.
Ædelrådden spiser sig herefter igennem druernes yderste skal, hvilket gør druernes mere modtagelig overfor solens stråler og dræner druen for vand. Når druen så endelig er moden, er der blot delikat sødmefuldhed(restsukker) tilbage.
Ædelråddenskaben, har de bedste vækstbetingelser i Sauternes, nær Garonne floden bred, der bidrager med morgen tåge.
Ædelrådsvinene fra Sauternes og Barsac skal, efter tradition og lovgivning fremstilles på ædelrådsramte druer, og er overvejende skabt på Sémillon, der tilføjes en andel Sauvignon Blanc, og i nogle tilfælde druesorten Muscadelle.
Sauvignon Blanc bidrager med sin livlighed og friske syre til rigdommen af sødmefuld nektar, der stilmæssigt kendetegnes ved noter af honning, nødder og abrikos, der forenes med friskhed af citrus og elegante grønne noter og syre fra Sauvignon Blanc.
Se vores soritment af hvidvine fra Bordeaux her!
Sauvignon Blanc fra Côtes de Gascogne
I Côtes de Gascogne, lige syd for Bordeaux, anvendes Sauvignon Blanc druen, til friske og sprøde hvid- og mousserende vine, oftest sammen med druesorterne; Ugni Blanc, Gros Manseng og Colombard, der er hjemmevant i området.
Vinene kendetegnes ved rene frugtige noter, flot sprød syre, og elegant mineralitet.
Rene, friske og enkle sommervine!
Vinene herfra har ej tradition for fadlagring, for at bevare den friskhed, renhed og frugt, som de er berømte for.
Sauvignon Blanc fra Saint-Bris
Saint-Bris er et lille vinområde, beliggende omkring (vin)landsbyen Saint-Bris-le-Vineux, i den nordlige del af Bourgogne, i hjertet af vinregionen Auxerrois, syd for berømte Chablis.
Vinområdet er berømte for deres sprøde, tørre og mineralske hvidvine på druesorten Sauvignon Blanc, og det eneste område i Bourgogne, hvor Sauvignon Blanc druen må dyrkes under appellation.
Vinstokkene gror i en ler, kalksten og Kimmeridgian Mergel, domineret jordbund, der minder mere om Chablis eller Loire-dalen, som geografisk også ligger langt tættere på en Beaune, hvilket giver de mest ideelle forhold til at dyrke druesorten Sauvignon Blanc og giver den sin elegante og mineralske karakter, som i Loire.
Vinene kendetegnes ved deres yderst aromatiske ydre, med grønne noter af friske urter, stikkelsbær, grønne æbler, eksotisk frugt og lette strejf af hyldeblomst og citrus, der forenes med sprød syre og elegant mineralitet.
Saint-Bris har ej tradition for fadlagring, da Sauvignon Blancs sprøde friskhed og høje syre ønskes bevaret.
Sauvignon Blanc fra New Zealand
Sauvignon Blanc fra New Zealand, har siden 1980’erne forført og taget hver én Sauvignon Blanc elsker med storm!
Druesorten skaber her, udelukkende de sprøde og friske hvidvine, der emmer af grønne aromatiske noter og mageløs mineralitet, som det nye vinland er berømte for.
De sprøde hvidvine fremstilles på både Nord- og Sydøen, hvor særligt vindistriktet Marlborough på den nordlige del af Sydøen, nu som dengang, har høstet særlig berømmelse for deres Sauvignon Blanc Vine, og i sådan en grad at Sauvignon Blanc er blevet synonym New Zealand og Marlborough, og kendes ved sin særlige Marlborough Sauvignon Blanc- stil, der også lyder navnet; Kiwi Sauvignon Blanc.
New Zealands Sauvignon Blanc fadgæres og lagres sjældent, men enkelte vinproducenter eksperimentere med fadlagring.
Læs mere om New Zealandsk Sauvignon Blanc her!
Sauvignon Blanc fra Tyskland
Sauvignon Blanc fra Tyskland/tysk Sauvignon Blanc, har i de seneste årtier forført med sin rene og mineralske stil, og særligt Sauvignon Blanc fra vindistrikerne; Pfalz og Rheinhessen, der kan noget helt specielt, når det kommer til elegance og mineralitet.
Vinene herfra er yderst rene og friske i stilen, og byder på noter af grønne æbler, stikkelsbær, hvide stenfrugter, citrus og hyldeblomst, der forenes med frisk syre, og sprød elegance af mineralitet, der stilmæssigt kan mine om Loire.
Sauvignon Blanc fra Sydafrika
Sydafrikansk Sauvignon Blanc, har i de seneste årtier vundet mere ind på den internationale scene, med friske og sprøde Sauvignon Blanc vine af høj kvalitet.
Selvom Sydafrika ofte byder på et tørt og varmt klima, findes der også små kølige perler som; Western Cape og Elgin, hvor Sauvignon Blanc druen stortrives i flotte højder og nær kysten.
Vinene kendetegnes ved høj syre, friskhed og grønne noter af urter, citrus, stikkelsbær, grøn peber, solbærblade og grønne æbler, der forenes med eksotiske frugter og elegant mineralitet.
Sydafrikansk Sauvignon Blanc gæres og lagres både på ståltanke, betonkar og amphora, for at bevare renheden, syren og mineraliten i vinene, men der er også vinproducenter, som er kendt for at producere fadgærede/lagrede Sauvignon Blancs med ekstrem kraft og finesse.
Se vores sortiment af Sauvignon Blanc vine fra Sydafrika her!
Sauvignon Blanc fra Italien
Italiensk Sauvignon Blanc, kan være en skøn oplevelse, i den mere frugtige, men stadig i den elegante og sprøde stil, hvor mineralitet også kan forekomme.
De bedste italienske Sauvignon Blanc vine, anses at stamme fra Friuli og Alto Adige distrikterne, i det nordøstlige hjørne af Italien.
I Friuli, fremstilles meget elegante og sprøde Sauvignon Blanc hvidvine med noter af eksotiske frugter, citrus, friske urter, solbærblade og stikkelsbær, der mødes med mineralitet.
I Alto Adige, gror vinstokkene i et varmere klima, men i 600 meters højde, og i en kalkstens domineret jordbund, hvorfra de får deres elegance og mineralitet. Alligevel er der i dette vinområde tradition for fadgæret og lagret Sauvignon Blanc, som får en smule mere volumen og fedme, men formår at bevare sin sprødhed og syre.