Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Bobler

Vælg mellem Champagne, Crémant, Cava, Prosecco eller Spumante!

Mousserende vin er en hel verden for sig selv og repræsenterer i dag alle typer, sødmegrader, smagsnoter og sågar verdenshjørner.

Fra de tørre Brut typer til de søde Semi-Seco/Moscato/Spumante, de frugtige moussende vine, de sprøde og elegante, samt de voluminøse mousserende vine med noter af rugbrød. 

Vine med bobler, der blev ført fra munkene i Frankrig til Spanien, Italien, resten af Europa og sågar over verdenshavene til USA, Australien og Sydafrika. 

Og der hersker ingen tvivl om, at det var de franske munke i Champagne, der perfektionerede denne vintype gennem 400 år.

I dag stammer nogle af verdens bedste Mousserende vine/Bobler, fra alle verdenshjørner og repræsenterer deres helt unikke terroir og traditioner.

Læs mere...

Filter
 

I Frankrig findes der, udover den berømte mousserende vin fra Champagne, som udelukkende stammer fra Champagne regionen, for at må bære navnet Champagne, flere mousserende vine, der enten klassificeres som Crémant, der får lov til at have området de stammer fra på etiketten, og kan stamme fra flere vinregioner/områder, samt Vin de Mousseux(Mousserende vin), der må stamme fra hele Frankrig,

Crémant, må stamme fra alle vinregioner, som Loire, Limoux, Bordeaux, Bourgogne, Jura og Alsace, ligesom de mousserende vine, fra f.eks. Limoux i Sydfrankrig, kaldet; Blanquette de Limoux, så længe at vinen overholder lovgivningen, når det kommer til fremstilling. 

Crémant fremstilles nøjagtigt som Champagne, ved Méthode Traditionel, som Champagne, hvor 2. gæringen finder sted i flasken, som i Champagne regionen i den nordlige del af Frankrig.

Druesorterne varierer dog fra en vinregion/distrikt til et andet.

Blanquette de Limoux fremstilles ved Méthode Ancestrale, hvor 2. gæringen også finder sted i flasken.

Og faktisk, så var Méthode Ancestrale den første metode, hvor boblerne kom til verden, ved anden gæringen i flasken.

I hvert fald, hvor boblerne i vin og det at skabe mousserende vin var ønsket.

Mousserende vin i resten af verden

I Spanien kaldes mousserende vin for Cava, i Italien Prosecco eller Spumante og i Australien Sparkling Brut og/eller Sparkling Brut Rosé.

I Tyskland lyder de mousserende vine navnet Sekt og i England kaldes mousserende vin for Fizz.

På den anden side af Atlanterhavet, i Amerika, er de mousserende vine kendt som; Pét-Nats eller Californisk Champagne, som de mousserende vine, fra Californien, har fået lov til at hedde siden midten af 1800-tallet. Og syd for ækvator i Sydafrika kaldes mousserende vin for; Méthode Cap Classique.

Men størstedelen af mousserende vine har, uanset oprindelse, fra begyndelsen været inspireret af Champagne-distriktet i Frankrig og Méthode Traditionel, før kaldet Méthode Champenoise eller Champagne metoden, hvor 2. gæringen sker i flasken og stadig den dag i dag, fremstilles efter denne metode.

Og selvom, tæt ved al inspiration til fremstilling til mousserende vine var og stadig, den dag i dag, er inspireret af Champagne-distriktets traditioner, så blev de første bobler i verden/den første mousserende vin ej skabt i Champagne-distriktet i Frankrig.

Historien om hvordan boblerne blev til og Mousserende vin kom til verden

Flere historiske kilder fortæller at boblerne i vin eller mousserende vin har eksisteret lige så længe, som man har produceret vin, og at selv de gamle grækere kendte til de famøse bobler i vin, dog vidste de ej hvor de kom fra.

De tidligste forklaringer var derfor forbundet med månens påvirkning og sågar onde ånder.

De fleste fortællinger om de første bobler i vin er dog forbundet med Frankrigs munke, og den mest berømte fortæller om en bestemt munk i Champagne; Munken Dom Perignon, som var en dygtig vinmager i slutning af 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet. 

Ifølge legenden, opstod de første bobler i vin, da munken og kældermesteren: Pierre Pérignon, der fik navnet Dom Pèrignon og titlen faderen til Champagne, efter at have skabt en vin med naturligt fremstillet kulsyre udbrød; “Kom hurtigt, mine brødre! Jeg drikker stjerner”. 

I virkeligheden ville munken Dom Pèrignon, dog undgå bobler i sin fremstilling af vin, det er derfor er det naturligt at tro at Pérignon, ej skabte boblerne selv, men blot oplevede naturens gang, og faktisk havde til opgave at løse, hvorfor flaskerne på denne tid sprang, af kraft fra trykket.

Læs mere om Champagne her.

De første gyldne bobler, som oftest forbindes med den nordligste vinregion i Frankrig, Champagne, kom dog ej fra den prestige fyldte Champagne-region og selvom at det menes af de gamle grækere kendte til boblerne, så er det Benediktemunkene i Saint-Hilaire, i Limoux, i Sydfrankrig, der ifølge gamle skriftruller, kan tilskrives æren af at have skabt, de første bobler i vin - i hvert fald med ønske herom.

Et sted i den sene middelalder omkring år 1531, opdagede Benediktemunkene i Saint-Hilaire Prise de Mousse”, der betyder skumdannelse, mere end ét århundrede før munkene i Champagne og englænderne skabte deres første bobler/mousserende vin. 

Her opstod Méthode Ancestrale, hvor fermentering eller den første gæring, stoppes tidligt i processen og vinens 2. gæring sker i flasken. 

Vinen var fremstillet på den lokale druesort Blanquette, som ifølge historien, kan have spillet en rolle, da druen har tradition for ikke at gære helt igennem og dermed begynder gær kulturene at vågne ved forårets varmere grader og selv omdanne retssukkeret i vinen til alkohol, hvorved at der skabes naturlig kulsyre.

Metoden kan have været skabt ved at tilfælde, hvor køligt vintervejr har standset den 1. gæring og munkene fejlagtigt har troet at processen var gennemført og hældt vinene på flaske.

Méthode Ancestrale anerkendes dog som den ældste metode, som også kaldes den landlige, håndværksmæssige, forfædrenes metode og/eller Gaillacoise afhængigt af regionen.

Det første Champagnehus Dom Ruinart blev grundlagt i 1729,  men det var først i de første 40 år af 1800-tallet at Champagneindustrien, som vi kender den i dag, begyndte at tage form med Madame Veuve Clicquot, også kendt som "Den Gule Enke", der i 1805 overtog ejerskabet af Champagnehuset Veuve Clicquot(grundlagt i 1772), som hører til blandt de store og anerkendte franske producenter af Champagne, også den dag i dag.

Mousserende vin eller de famøse bobler, krydsede siden den franske grænse og kunsten at skabe bobler i stille vin, blev med tiden også til en lang tradition i andre lande.


Bobler i vin bliver til udenfor Frankrig


Det fortælles at den engelske version af Mousserende vin blev skabt et sted mellem 1600-og 1800-tallet, hvor forskning fra midt/slut 1600-tallet refereres til Sir Christopher Merrets, der i 1662 omtaler tilsætning af såkaldt skum til vin.

Og blot få årtier efter den franske munk Thierry Ruinart, grundlagde det første Champagnehus Dom Ruinart i 1729, blev de første famøse bobler til i italienske vine.

De italienske bobler


Ifølge de første skriftlige notater, blev den første Prosecco til i 1754.

Vinen blev skabt “Col Fondo” eller “Med Sendiment”, i stil med de franske munke i Limoux’ Méthode Ancestrale, hvor 2. gæringen finder sted i flasken, og den blev fremstillet på druesorten Glera, som på denne tid bar navnet Prosecco, som vinen og byen, den kom fra. 

Læs mere om Prosecco her!

De tyske bobler


Omkring et halvt århundrede senere, i begyndelsen af det 19. århundrede, kom de første tyske bobler/mousserende vin, kaldet Sekt til verden, og flere tyske vinbønder rejste derfor til Champagne regionen i Frankrig for at lære kunsten, at skabe de famøse bobler i vin.

Nogle af vinbønderne blev endda i Champagne og grundlagde berømte Champagnehuse som Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger og Mumm, mens andre bragte kunsten: Fremstilling af vin med bobler/mousserende vin til Tyskland, for at skabe en ny stil, med kunsten og traditionerne bag, og vinen blev kendt som Sekt.

De første vinhuse i Tyskland, blev dermed grundlagt allerede i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor det fortælles at Tysklands ældste vinhus, der skabte mousserende vine, var vinhuset/Sektkellerei: Kessler, der blev grundlagt i 1826, i den lille by Esslingen nær Stuttgart.

Og kunsten at skabe mousserende vin i Tyskland gav god mening, da Tysklands klima og terroir, på denne tid, gav de bedste betingelser for dyrkelsen af lette vine med høj syre, som danner den ideelle base for mousserende vin.

Hvilket tysklands klima stadig gør, den dag i dag.

Californisk Champagne


På den anden side af Atlanterhavet begyndte traditionen for skabelsen af vin med bobler/mousserende vin, i Californien, i midten af 1860’erne, hvor der siden er blevet produceret mousserende vin, med undtagelse af forbudstiden.

På denne tid og faktisk årtier frem fik de Californiske bobler lov til at bære navnet Champagne på etiketten, men dette blev dog endeligt forbudt i 2005, selvom en lille håndfuld af historiske californiske vinproducenter har fået lov til at fortsætte med navnet, så længe der står Californisk Champagne på etiketten. 
 

Spanske bobler


I Spanien kom den mousserende vin til verden, lige før vinlusen, der åd Europas vinmarker op i den sene del af 1800-tallet.

Og her var der to bejlere, som kæmpede om at mestre kunsten; at skabe bobler i vin/mousserende vin: Agustí Vilaret og Josep Raventós.

Agustí Vilaret vendte efter årtier i Nordamerika vendte hjem og grundlagde i 1865, den i dag mere end 100 år gamle vingård, Mont-Ferrant, for at realiserer sin drøm at fremstille Champagne/mousserende vin i Catalonien.

Det antages at Agustí Vilarets, drøm må være opstået, efter at han formodentligt havde smagt de californiske bobler, der blev skabt i 1860’erne og dengang blev kaldt Champagne.

Den første mousserende vin, fremstillet i Catalonien og efter de franske traditioner i Champagne distriktet, kan dog tilskrives vinmageren Josep Raventós i 1872, der samme år, men før Agustí Vilaret, skabte den første mousserende vin, efter traditionerne, med den klassiske 2. gæring i flasken, der stammer fra Champagne distriktet i Frankrig.

Vinen med de fineste bobler, blev fremstillet i landsbyen Sant Sadurni dAnoia i Penedès Catalonien, som anses for Cava vinens fødested, den dag i dag, og fik med tiden navnet Cava, og sin egen D.O/beskyttet appellation.

I begyndelsen lød den spanske version af mousserende vin navnene ”Champán” eller ”Xampany”, men da vinen, havde en anderledes karakter end den berømte Champagne fra Frankrig, som den var inspireret af, blev navnet med tiden ændret til Cava, der betyder “kælder” eller “hule” og henviser til den tids sted, for fremstillingen af vinene. 

Læs mere om Cava her!


Australske Bobler


Selvom Australien betragtes som et ungt vinland, i forhold til Europa, kan landets vinhistorie  spores tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor de første vinstokke blev plantet.

Og boblerne/ de mousserende vine eller Sparkling wines, som de kaldes i Australien, blev skabt i slutningen af 1800-tallet.

De første bobler/sparkling Australian wines, blev skabt af The Victorian Champagne Company, med den franske vinmager Auguste D’Argent, i front, som lavede et af de første eksempler på australsk 'Mousserende Bordeaux’ inspireret vin, fra druesorten Shiraz.

Blot et årti senere, i 1893 begyndte franskmanden Edmund Mazure, at eksperimentere med traditionerne fra Champagne-distriktet i Frankrig og Shiraz druen, for at skabe mousserende røde vine i South Australia.

Den famøse 2. gæring i flasken

En mousserende vin indeholder kulsyre, og næsten alle vinproducerende lande fremstiller det.

Ved fremstilling af vin, tilsættes gær til druesaften, hvorefter gæren omdanner druesaftens naturlige sukker til alkohol.

Dermed bliver der udskilt kuldioxid. Denne fermentering sker normalt i åbne kar, hvor kulsyren bare slipper ud i luften.

Derfor bliver resultatet en vin, som man kender den, nemlig uden bobler.

Så for at skabe bobler i vin/mousserende vin, udsættes vinen for endnu en gæring.

Vinen hældes på flaske og der tilsættes gær og sukker, hvorefter flasken lukkes til. Dermed forbliver kulsyren i vinen, når sukkeret bliver omdannet til alkohol af gæren, og boblerne således opstår.