Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Østrig

Stort udvalg af kvalitetsvine fra Østrig !

Østrigsk vin er meget mere end blot en lillebror til tysk vin. Landets vinproduktion har i de seneste adskillige år vundet frem og opnået international anerkendelse med eftertragtede hvidvine og usædvanligt fine rødvine. Østrigsk vin er mangfoldig, da vinproduktionen er kendetegnet af mange små vingårde frem for få store vinproducenter Læs mere...

Filter
 

Østrigsk vin – kvalitet frem for kvantitet

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler.

Kigger man op og ned af vinhylderne, vil østrigske vine virke lidt underrepræsenterede. Østrigs vinproduktion er nemlig ikke den største, når man ser det i et internationalt perspektiv, men til gengæld er kvaliteten helt i top. Vinkendere verden over roser vinene og anser dem for at være sjældne specialiteter. De mange små vingårde producerer vidt forskellige vintyper lige fra mousserende vine til karakterfyldte rødvine og søde vine, og hver enkelt vinflaske bærer smagen af vinbondens passion for sit håndværk.

Østrig har levet en omtumlet tilværelse som vinland. Faktum er at de i dag er i den absolutte verdens elite, når det kommer til god vin. De er noget nær verdensmestre i friske mineralske hvidvine på Riesling og Gruner veltliner. Deres rødvine er i dag aldeles fremragende med masser af frugt og power.

Men vejen herhen har været bumpet, vi tager et kig på Østrigs vinhistorie, deres vine, druer og distrikter.

Historien:

Republikken Østrig blev dannet på resterne af det østrig-ungarske dobbeltmonarki efter 1. verdenskrig og på dette tidspunkt var Østrig faktisk verdens 3. største vinproducent. I dag er man kun akkurat i top 20 over verdens største vinproducerende lande målt i mængder, men til gengæld har man fuld fokus på kvalitet, således regnes deres hvidvine blandt verdens bedste.

1984:

Dette år vil få altid stå som en skamplet på Østrigs vin historie. Her blev der opdaget kølervæske i nogle vine, hvilket fik nogle katastrofale følger. Som resultat heraf lavede man det der bliver betragtet som verdens strengeste vinlov og mange mener det var denne vin lov der i dag gør, at Østrigs vine i dag er bland verdens bedste.

Regioner.

Østrig har i dag 51.000 hektar (ca. 80.000 kvadratkilometer) med vin vindruer, der hovedsageligt ligger i den østlige og sydøstlige del af landet.

Landet er delt ind i fire vin regioner, med 16 distrikter, her er de bedste: Wachau, Niederösterreich, Kemptal, Kremstal, Wagram, Carnumtum, Weinviertel, Burgenland og Steiermark.

Ikke mindre end 70% af druerne på disse marker er til hvidvine.

Geografi og klimaet bag druerne

Østrig er omgivet af land på alle sider. I vest støder Østrig op til Liechtenstein og Schweiz, i syd mod Italien og Slovenien, i øst mod Ungarn og Slovakiet og i Nord mod Tyskland og Tjekkiet. Omkring 60 procent af landet består af bjerge og over 40 procent af landets areal er dækket af skov. Det højeste bjerg er Großglockner i Hohe Tauern på 3.798 meter.  

Klimaet i Østrig er kendetegnet af vekselvirkningen mellem havklima og fastlandsklima, og især den østlige del har kolde vintre og varme, mens den vestlige del af landet påvirkes af havklimaet og vestenvinden. Her er større nedbørsmængder og vintrene er som regel relativt milde og somrene varme. Det så man da man i begyndelsen af denne måned i Bad Deutsch-Altenburg i Niederösterreich målte Østrigs varmeste dag nogensinde med en temperatur på 40,5 °C. 

De fleste vinmarker i Østrig findes i landets østlige del, længst væk fra bjergene og er opdelt i fire hovedregioner, hvor Burgenland og Niederösterreich går for at være de bedste. Sidstnævnte står for omkring 60 procent af al østrigsk vin og ligger tæt på Slovakiet. Niederösterreich står for hvidvine, mens Burgenland excellerer i rødvin og søde vine.  

De østrigske vine inddeles i Tafelwein, Landwein, Qualitätswein, Kabinett, Strohwein og endelig Prädikatswein, alle med varierende grader af sukker og alkhol. Det østrigske vinsystem var tidligere baseret på det tyske, men blev revideret efter glykol-skandalen i 1985 og er nu inddelt efter Klosterneuberger Mostwaage (KMW), der angiver sukkerindholdets vægt i procent af den totale vægtfylde af druerne ved høsten. Systemet minder om den tyske Öchsle-skala.  

Druerne:

Man bruger 22 forskellige druer til hvidvinene og 13 forskellige til rødvine. Der er dog et par druer, der er altdominerende. 

De vigtigste hvidvinsdruer er den lokale specialitet grüner veltliner, der dækker 37% af hele arealet. Derudover dyrkes især welsch riesling (9%), müller-thurgau (7,8%) og weißburgunder (5%). Gode røde vine laves især på zweigelt og blaufränkisch.

Landet med Grüner Veltliner

Østrig producerer primært tør hvidvin på den nationale druesort Grüner Veltliner. Druen findes både i Tjekkiet, Ungarn og USA, men det er i Østrig, at den er mest dominerende. Omkring en tredjedel af landets vinmarker – især i den nordøstlige del - er således plantet med vinstokke, der bærer Grüner Veltliner druen. Druen menes at stamme tilbage fra romertiden, men selve navnet Grüner Veltliner forekommer først i midten af det 19. århundrede, idet den tidligere var kendt som Grüner Muskateller. 

Grüner Veltliner kan give vine, der er både elegant og sprøde og let krydrede med en duft af hvid peber og blomster. Vinene kan også være rige, koncentrerede og med en mineralsk karakter. Druen kan laves til mange forskellige typer vine, drikkes som oftest unge og kan også indgå i mousserende vine.  

Herefter kommer den røde Zweigelt som den næstmest udbredte drue med omkring 12 procent af arealet.  Zweigelt, der blandt andet dufter af kirsebær, er en krydsning af Sankt Laurent og Blaufränkisch, og druerne trives godt i køligt klima. Den hvide drue Welschriesling er den tredjestørste drue og er ikke mindst basis for nogle af de bedste søde vine. Af hvidvinsdruerne må fremhæves Gelber Muskateller, Traminer, Rotgipfler og Zierfandler, men de røde druer tæller Blaufränkisch, Sankt Laurent og ikke mindst Pinot Noir. Generelt har Østrigs lokale sorter fået en renæssance i takt med at ambitiøse vinbønder har bevist, at de på disse sorter kan skabe virkelig god vin.   

 

 

 

 

 

Bland en kasse med seks forskellige østrigske vine

Når vi snakker østrigsk vin, falder emnet oftest på tør hvidvin, da den nationale druesort er Grüner Veltliner. Af populære druesorter fra Østrig finder man også de hvide druer Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller og Tramineren og blandt de røde Blauer Zweigelt, Blaufränkisch og St. Laurent. Hos Vinmatch giver vi dig mulighed for at sammensætte din egen kasse af vin, så du kan prøve de mange enestående smagsoplevelser, som østrigsk vin byder på.