Frankrig

Stort udvalg af kvalitetsvine fra hele Frankrig !

Filter

Frankrig

Fransk vin, Napoleon, munke og vin i verdensklasse.

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler

Det ville være lige svært at forestille sig Frankrig uden vin som vin uden Frankrig. Ingen andre lande har haft så stor betydning for vin, den måde den laves og drikkes på.

Det var romerne der først etablerede vindyrkningen i Frankrig. Der blev dog produceret lidt vin da romerne ankom, men det var i meget lille målestok. Det var romerne der fik sat det i system. I hvert område man erobrede, plantede man vinstokke. Dette skyldes at den romerske legionær, havde ret til vin hver dag og efterhånden som riget voksede, var det nemmere at plante vinstokke og producere, end at fragte vin rundt i hele riget.

Navne som Bordeaux og Bourgogne har i hundrede af år være synonymt med nogle af verdens største vine, så meget at navnene er blevet flittigt lånt af andre til franskmændenes store ærgrelse. Dette er dog ulovligt i dag. Står der Bordeaux på etiketten, skal vinen komme fra Bordeaux.

Det hele startede dog i Rhone, det kan du læse mere om her.

Den franske nationalkarakter og dens optagethed af emner vedrørende hjerte og gane, er også en forklaring på deres position i vinverdenen. Men geografien er nøglen. Frankrig er enestående velbeliggende, ombrust af Atlanterhavet og vugget af Middelhavet. Mange jeg har snakket med tror fejlagtigt, at masser af varme giver god vin, men det er ikke rigtigt. Lange perioder med temperaturer over 30 grader er direkte skadeligt for vinproduktionen. Masser af solskinstimer er godt og det har Frankrig, kombineret med kølige vinde fra de to verdenshave. Jordbunden er også tilsvarende varieret med store mængder af kalksten, mere end noget andet sted i verden, noget der er gunstigt for vinens kvalitet.

Men Frankrig har ikke blot gode vinmarker. Man kontrollerer og klassificerer dem mere detaljeret end mange andre lande, selv om lande som Østrig, Italien og Spanien følger tæt trop. Det startede med Appellation d’Origine Controlee i 1920’erne. Systemet er ældre men blev fornyet i 20’erne og endeligt indfaset i 1935. Her begrænser man brugen af geografiske navne til, at vine lavet dér er lavet på en fast defineret måde i hvert område. Således kan man vælge mellem 13 druesorter i Bordeaux, man må selv sætte dem sammen som man har lyst, men druerne skal have vokset i Bordeaux. Bruger man andre druer, må man ikke skrive Bordeaux på etiketten. Altsamment for at sikre, at vine fra Bordeaux smager af Bordeaux-vin. Hertil er der også krav til hvor meget man må høste pr. hektar, for ikke at pine jorden, lagringsmetoder og meget mere. Dette gælder alle områder i Frankrig, hvert område med sine druer og regler.

I dag diskuterer man flittigt, hvorvidt disse regler er en national skat, eller hæmmer muligheden for at eksperimentere. Derfor ændrede man også for nyligt lovgivningen, hvor man fik lov til at eksperimentere mere, dog kun i de to laveste kategorier.

Munkene

Det er svært at pege på en faktor, der har gjort hele forskellen. Men Cisticienser- og Benediktinermunke, spiller en afgørende rolle i Frankrigs vinhistorie. Meget af det vi ved i dag, både om vin, øl, urter og medicin, stammer fra klostrene. Det er måske ikke så underligt. Munkene levede et liv i cølibat og skulle have noget at gå op i, ud over biblen, så de dedikerede sig til især vindyrkningens kunst.

Så når vi i dag bruger Pinot Noir og Chardonnay i Bourgogne, eller Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Chardonnay i Bordeaux, skyldes det at munkene opdagede at disse druer trivedes i netop disse områder. Det var også munkene der lavede opskriften på Champagne og Sauternes, samt Chateauneuf du Pape.

Napolion og 1855 Cru

Lidt uforvarende kom Napoleon til at spille en afgørende rolle i Fransk vinhistorie. Han ønskede en liste over de bedste vine Frankrig kunne fremvise (han var ret glad for vin). Det udløste et kæmpe slagsmål, alle ville jo gerne være på. Læg hertil at dengang var alle de store vinproducenter ofte adelsmænd, der kom ved hoffet. Så det udløste lidt af et politisk slagsmål og listen var også ret længe undervejs, inden den endelig blev præsenteret ved verdensudstillingen i Paris i 1855. Du kan læse mere om listen længere nede.

Herunder er der nogle af de spørgsmål, jeg hyppigt bliver stillet, når jeg snakker med folk om Bordeaux

Hvad er appellation d’Origine Controlee?

Til dagligt forkortet AOC.

Dette er en den lovgivning man bruger i Frankrig, for alt vin (faktisk også andre fødevare). Der er i skrivende stund 309 AOC’er der inddeler fransk vin.

Disse er inddelt i 4 (snart kun 3) kategorier:

Vin de France: nederste kategori, hvor druerne må komme fra hele Frankrig og der ikke er specielt skrappe krav.

Vin de Pays: Her er der lidt skrappere krav til produktionen, men stadigt plads til at eksperimentere omkring druer og områder.

VDQRS: en slags venteposition inden man kan komme op i topkategorien. Denne kategori er ved at blive udfaset og ses stort set ikke mere.

Appelation Controlee: dette er den højeste kategori i Frankrig. Her er der meget skrappe krav til hvilke druer man må bruge, produktion og område. Læg mærke til at denne kategori ikke følger den enkelte vin, men det enkelte område. Således kan man skrive Margaux AC på sin flaske, hvis man overholder de regler der er for Margaux. Kommer druerne fra hele Bordeaux, må man kun skrive Vin de Pays.

Som tommelfingerregel kan man sige at jo mindre et område AOC’en dækker jo skrappere krav.

Frankrigs vinregioner og kommuner:

Frankrig er delt op i regioner og kommuner. De mest berømte regioner er Bordeaux, Rhone, Bourgogne og Champagne. Hver region har så nogle under kommuner, de mere berømte af dem er kommuner som St. Julien, St. Emillon, Pauillac, Pommerol, st. Estephe og Margaux i Bordeaux. Chateauneuff du Pape i Rhone, end kommuner som Gevrey Chambertin, Meaursault og Chassagne Montrachet høre til i Bourgogne.

Men landet er dækket af et utal af små kommuner, der ikke er så kendte, hvor man kan finde fremragende vine, til meget fornuftige priser. Prøv for eksempel Corbieres, Ventoux eller Jura. Der er i det hele taget meget og gå på opdagelse i, i de franske vinkommuner.

Frankrigs druer

Vin i Frankrig laves på mange forskellige druesorter, afhængigt af hvilken region/kommune man er i.

Tysk for fransk vin er det dog, at man laver et blend af flere druer i vinen, for at opnå en alsidighed i smagen og få så mange smagsnuancer som muligt, i den enkelte vin.

Herunder kan du se en tabel over de mest brugte druer.

 

▪        Merlot                                                      rød                     14%

▪        Grenache                                                rød                     11%

▪        Ugni Blanc                                              hvid                   10%

▪        Syrah                                                        rød                     8%

▪        Carignan                                                  rød                     7%

▪        Cabernet Sauvignon                               rød                     7%

▪        Chardonnay                                            hvid                   5%

▪        Cabernet Franc                                      rød                     4%

▪        Gammay                                                 rød                     4%

▪        Pinot Noir                                               rød                     3%

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere