Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

English Sparkling Wine

Se vores udvalg af English Sparkling Wine!

Engelsk vin, og i særdeleshed Engelske bobler/English Sparkling Wine eller blot Mousserende vin fra England, dukkede op på den internationale vinscene for blot få år siden.

Og blev med et uløseligt forbundet til kategorien af spektakulær kvalitet, der kun er set i Champagne, Loire og Bourgogne gennem tiderne.

Siden begyndelsen af ​​2020'erne har engelsk vin domineret den internationale vinverden med både stille og mousserende vine, og opnået en flot berømmelse.

I dag anses de engelske vine, med og uden bobler, som nogle af mest fremragende kvalitetsvine i verden, og er uløseligt forbundet med både de franske vindistrikter: Champagne og Bourgogne, de portugisiske munke, samt Europas kongelige, adelige og fornemme aristrokati gennem århundreder!

Læs mere...

Filter
 

Engelsk vin og vinhistorie

Fra den romerske æra til middelalderen, Frankrigs kongelige og bedre borgerskab & den engelske vin med bobler!

 

Engelsk vin har igennem tiden, ikke rigtig været et særligt bekendt eller berømt begreb, og faktisk næsten ukendt indtil for blot få år siden.

Men selv om vi ikke har set spor af engelsk vin, som i nogensinde før, har England ikke været stille, når det kommer til vin gennem historien, både hvad angår vindyrkning såvel som vinproduktion.

Vin er blevet dyrket i England i mere end 2000 år, og dyrkningen af, såvel som produktionen af, vin er dybt forbundet med både den romerske æra og Frankrig, hvad angår de franske kongelige og aristokrater, den franske jordbund og vinfremstilling af stille og mousserende vine.

Engelsk vin og vinhistorie fra begyndelsen

Den engelske vinproduktion kan spores tilbage til romertiden, hvor romerne plantede nogle af de første vinmarker i England og derefter producerede vin, ligesom de gjorde i Frankrig i denne æra.

Og fra denne æra, producerede England vin.

Men i modsætning til andre vinproducerende lande har England ikke været kendt for at producere deres egen vin, men mere for at være den største importør af vin i verden i århundreder, og skrevet spektakulære (vin)historie, næsten som ingen anden!

Uløseligt forbundet med historiske kongelige, adelige og aristokratiske skikkelser i Frankrig og England, da fransk vin før i tiden, var den mest berømte vin i verden, kendt for sin overdådige kvalitet.

Fra middelalderen og i århundreder til midten af ​​det 19. århundrede blev vin transporteret i tønder til England via floderne i Frankrig, herunder Loire, Sèvre og Maine, da floderne var mere stabile end vejene.

Og vinene fra Loire-dalen var blandt verdens mest prestigefyldte og berømte, da de blev nydt af det franske og britiske kongehus, hoffet og aristokrater.

Siden med vinproducenter i Douro-dalen, da to unge englændere i 1678 blev sendt til Porto i stedet for Frankrig af en engelsk vinhandler på grund af handelskrigen mellem Storbritannien og Frankrig for at købe vin.

Og de kom tilbage med en vin, der var meget stærkere og sødere, end de nogensinde havde smagt før.

Vinen fik navnet Port(Portvin) efter havnebyen Porto, som de unge englændere ankom til inden de rejste op ad Douro-floden og til sidst fandt den stærke søde vin.

Læs historien om England og Portvin her!

I perioden fra middelalderen til begyndelsen af ​​den franske revolution i slutningen af ​​det 18. århundrede, havde vin fra Loire-dalen, såvel som stille vin fra Champagne i Frankrig, deres storhedstid eller gyldne æra.

Efter denne æra begyndte den ekstravagante vin med bobler, der endte med at blive kaldt mousserende vin, og et bestemt område; Champagne, at dukke op, og også glæde de franske og britiske kongefamilier, hof og aristokrater.

Og snart blev vinen med de gyldne bobler en favorit blandt de franske og britiske kongefamilier og aristokrater, og derefter overtog den resten af verden.

De gyldne boblers æra

De første bobler i vin, eller den første mousserende vin, blev ifølge den berømte myte skabt af munken i Champagne, Pierre Pèrignon, der blev berømt under navnet Dom Pèrignon, da han smagte den første vin med bobler/mousserende vin og sagde: "Kom hid, mine brødre, jeg smager stjernerne."

Men faktisk havde Dom Pèrignon til opgave at undgå eller fjerne de naturlige bobler i vinen, da stille vin på det tidspunkt, i slutningen af ​​1600-tallet og begyndelsen af ​​1700-tallet, forblev den mest populære vinstil blandt de franske aristokrater.

Og bobler i vin, blev på dette tidspunkt stadig set som en fejl i vin, og den naturlige anden gæring på flaske ødelagde mange flasker i kælderen.

Men selvom de franske og engelske aristokrater stadig foretrak den stille franske vin på dette tidspunkt, begyndte de snart berømte bobler at dukke op, og den første flaske mousserende vin var allerede født.

Den første mousserende vin kan spores tilbage til slutningen af ​​middelalderen, og kom ikke engang fra Champagne-regionen, men fra Limoux i Languedoc-regionen i Sydfrankrig.

De første bobler i vin kan ifølge gamle dokumenter spores tilbage til slutningen af ​​middelalderen omkring år 1531, hvor benediktinermunkene i Saint-Hilaire opdagede "Prise de Mousse", som betyder skumdannelse.

Omkring 150 år før munkene i Champagne og 131 før englænderne.

Det fortælles, at den lokale druesort Blanquette spillede en vigtig rolle, da druen har tendens til ikke at gære fuldstændigt, og derfor begynder gærkulturerne at vågne op ved de varmere forårstemperaturer og selv omdanne sukkeret i vinen til alkohol, hvorved de skaber naturlig kuldioxid (bobler i vinen).

Her blev Méthode Ancestrale født, hvor gæringen stoppes tidligt i processen, og vinens anden gæring finder sted på flaske.

Metoden kan have været skabt ved at tilfælde, hvor køligt vintervejr har standset den 1. gæring og munkene fejlagtigt har troet at processen var gennemført og forsegelede vinen på flasken.

Trods dette er Méthode Ancestrale, dog anerkendt som den ældste metode, som også kaldes den landige/håndværksmæssige; Artisanale, forfædrenes; Ancestrale og/eller Méthode Gaillacoise afhængigt af regionen.

Da bobler opstod i engelsk vin og English Sparkling Wine blev født

I tiden omkring det 16. og 17. århundrede importerede England stadig vin fra Frankrig, inklusive den berømte stille vin fra Loire og endda Champagne, hvor stille vin var den eneste vin, der blev produceret, og bobler i vin blev set som en fejl ved vin.

Vinen blev transporteret på fade, og som det meget sandsynligt skete i Limoux, betød kolde vintre, at vinen midlertidigt stoppede med at gære, hvilket betød, at sukker og sovende gær blev tilbage.

Og når vinen blev sendt til England, og ved ankomsten tappet på flaske, begyndte gæringen igen på grund af de varmere temperaturer.

Et tryk ville naturligt begynde at opbygges inde i flasken fra den kuldioxid, der blev skabt under gæringen, og vinen ville danne bobler og forvandle sig fra stille vin til mousserende vin.

I midten af ​​det 17. århundrede, i 1662, undersøgte Christopher Merret, en engelsk læge og videnskabsmand, denne spektakulære begivenhed, hvor stille vin blev til mousserende vin af sig selv!

Merret rapporterede sine resultater i en otte sider lang rapport, og kort efter begyndte engelske vinproducenter at producere engelsk mousserende vin.

I denne æra af English Sparkling Wine/engelsk mousserende vin blev nye druesorter, herunder Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, der ellers var forbundet med Champagne-distriktet i Frankrig, plantet, og disse blev senere synonym med engelsk mousserende vin/English Sparkling Wine.

The Great British Classic Method

De engelske mousserende vine/English Sparkling Wines, blev fra starten fremstillet efter The Great British Classic Method, hvor den famøse 2. gæring finder sted på flaske.

Og sædvanligvis blev vinene lavet på de klassiske Champagnedruer; Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, der repræsenterer mere end 70% af alle vinstokke,  plantet i England.

Nogle mousserende vinproducenter bruger andre sorter, herunder Seyval Blanc (en fransk hybrid), der egner sig godt til vinfremstillingsprocessen.

Processen begynder med at lave de stille basisvine, traditionelt af druesorterne; Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, som vinificeres separat og først blandes efter at have gennemgået den første gæring.

Efter gæringen smages vinene, og den endelige "blanding" skabes og hældes på flasken, hvorefter ”liqueur de tirage” (en omhyggeligt sammensat kombination af gær og sukker) tilsættes, og flasken forsegles med Crown-kapslen.

Derefter begynder den famøse 2. gæring på flasken, og de perfekte bobler bliver skabt.

Når den 2. gæring er afsluttet, modnes hver flaske af den mousserende engelske vin/English Sparkling Wine, mellem 15-36 måneder (afhængigt af den specifikke vinstil) på bundfaldet, før Dégorgement/disgorgement (fjernelse af bundfaldet i flasken), under omhyggeligt overvågede forhold i vinkælderen, hvorved dens højeste kompleksitet opnås.

Men den dag i dag er det stadig ukendt, hvornår den første flaske blev produceret. Det vides kun, at den blev produceret engang i slutningen af ​​det 17. århundrede.

Århundredet før, det første Champagnehus, Dom Ruinart blev grundlagt i 1729.

Hvad er engelsk vin i dag?

I århundreder har engelsk mousserende vin været næsten glemt, og den franske Champagne har været verdens mest berømte mousserende vin.

Indtil genoplivningen af ​​engelsk vin, der begyndte i slutningen af ​​det 20. århundrede, hvor klimaforandringerne, der kom med de små temperaturstigninger og førte til, at England udviklede et klima, der mindede om det berømte Champagne-distrikt i den nordlige del af Frankrig.

Det gjorde de engelske vinmarker, især dem i det sydlige England, perfekte til Champagne-sorterne; Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, som i vid udstrækning blev plantet i hele det sydlige England, og hurtigt blev de foretrukne druer for mange engelske mousserende vinproducenter.

Fremkomsten af ​​engelske mousserende vine blev anført af tidlige dedikerede vinproducenter og pionerer, der anerkendte potentialet i Englands unikke terroir med en kalkholdig undergrund, som bemærkelsesværdigt lignede den i Champagne-distriktet.

Pionerer som Harry og Eileen McWatters fra Ridgeview Wine Estate og Tony og Judy Baldini fra Nyetimber plantede vinmarker i Sussex og Hampshire, og satte den moderne, og snart gyldne æra for engelsk vin i gang!

I dag vokser der vinstokke over hele England, men klimaet og jordbunden i den sydlige del af England, inklusive de nu berømte vinregioner Hampshire, Sussex og Kent, gør dem til perfekte regioner til vindyrkning på grund af den samme type jord, der er berømt for Champagne.

Faktisk deler England sin undergrund af kridt med Champagne-regionen, og endda det nordlige Bourgogne, med præcis den samme kridtlinje, der bevæger sig under jorden fra det sydlige England, hvor den skabte den ekstraordinære grænse til havene, gennem Den Engelske Kanal og hele vejen gennem Frankrig, hvor den når Champagne-regionen og en del af Bourgogne.

Det gør det muligt at producere nogle af verdens mest spektakulære mousserende kvalitetsvine, fra klassiske Cuvées til Vintage, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs og mousserende/Sparkling Rosé vine, og fra Brut til Demi-Sec-versioner, som alle er repræsenteret i engelske versioner i dag!

Hvilke druesorter anvendes til fremstilling af Engelsk vin?

De engelske stille vine er for det meste lavet af Chardonnay- og Pinot Noir-druer, inspireret af den berømte bouquet fra Bourgogne.

Men engelske stille vine er også lavet af andre druesorter såsom de gamle hvide tyske krydsninger: Bacchus (krydsning af Silvaner, Riesling, Müller-Thurgau), Ortega (krydsning af Müller-Thurgau og Sigerrebe) og Reichensteiner, samt den franske hybrid: Sayval Blanc, og den berømte internationale drue med rødder i Loire-dalen: Sauvignon Blanc.

Produceret fra mere end 100 vingårde over hele England, herunder de velkendte vingårde: Nyetimber, Ridgeview, Simpsons Winery, Gusbourne og Chapel Down.

Selv det berømte Champagnehus Taittinger Champagne, der annoncerede sit køb af vingården Domaine Evremond i Kent regionen i det sydlige England, i 2015, og åbningen af ​​deres første flaske engelsk mousserende vin i marts i år (2025).

I dag er engelsk mousserende vin i sin gyldne æra, og stiger til stjernerne i den internationale vinverden, hvor den nyder berømmelse og bliver elsket som Champagne.

Og de store engelske stille vine følger samme vej, og repræsenterer den samme kvalitet som nogle af de fineste fra Bourgogne!