Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Vin til Skaldyr

Vidunderlige vine til delikate skaldyrsretter!

Vin og skaldyr er, og har altid været en episk gastronomisk symfoni.

Lige fra stegte kammuslinger med den klassiske Sauce Beurre Blanc og hvid Bordeaux eller Bourgogne i glasset, til det store skaldyrsfad med mineralsk Chablis eller Albariño, grillet hummer eller hummerbisque, som elsker sprød Champagne som ledsager!

Gourmet Wine har sammensat en lille guide til valg af vin til skaldyr, og sat vores favoritvine til forskellige klassiske retter med skaldyr.

Læs mere...

Filter
 

Vin til Skaldyr

Skaldyr dækker som udgangspunkt over dyr, der lever i en skal, og i saltvand, som; muslinger og østers(der også kaldes bløddyr), samt rejer, hummer, krebs og krabber.

Nogle skaldyr er ofte saltholdige og ferske, og andre mere sødmefulde i smagen.

Vin til skaldyr med sødme

Overordnet set vil skaldyr med sødme, såsom rejer, parres godt med hvidvin fremstillet på Riesling, Sauvignon Blanc og Chardonnay, sprøde mousserende vine/bobler/Champagne, samt tørre og friske rosévine.

Ferske rejer, krabber og krebs eller skaldyr tilberedt med asiatisk inspiration, vil ofte være et godt match til friske og aromatiske hvidvine på Sauvignon Blanc eller Riesling, friske og tørre rosévine fra Sydfrankrig og sprøde bobler.

Grillede rejer, krebs eller hummer, samt stegte kammuslinger, kræver vine med lidt mere fylde, såsom hvidvin på Chardonnay fra Bourgogne og/eller Chablis, Sémillon hvidvin fra Bordeaux, samt Champagne eller bobler/sparkling wine fra England.  

Vin til saltholdige ferske/dampede skaldyr

De saltholdige skaldyr dækker over muslinger i flere afskygninger, samt østers, der oftest nydes ferske og muslingerne blot let dampede.

Hertil passer friske, sprøde og mineralske vine som Chablis eller Albariño særdeles godt, elegant og mineralsk Rosé fra Sydfrankrig, samt bobler/mousserende vine fra Champagne i Frankrig og Engelske bobler formidabelt til!

Hvidvin til skaldyr

Hvilke hvidvine er gode til skaldyr?

Utroligt mange hvidvine er gode til skaldyrsretter såsom; aromatisk Riesling fra Tyskland eller Alsace, sprød Sauvignon Blanc, Albariño fra Rías Baixas i det nordvestlige hjørne af Spanien, mineralske hvidvine fra Rueda i nord Spanien, Chardonnay fra Bourgogne, Pinot Gris og/eller Gewürztraminer fra Alsace, samt hvid Bordeaux og hvid Rhône.

Vin til Kammusling

Vin til stegte kammuslinger

Stegte kammuslinger, evt. helt klassisk med jordskokkesuppe eller jordskokkepuré og/eller sauce Beurre Blanc, kræver en tør, aromatisk og fyldig hvidvin med let fedme, såsom:

Chardonnay, gerne fra Bourgogne, som både kan have lidt fedme og komme fra Meursault eller blot have fået lidt fad eller hvid Bourgogne i den mineralske stil fra Chablis.  

De aromatiske hvidvine på Pinot Gris og Gewürztraminer, kan også være gode bud.

En sprød og tør men fedmefuld hvid Bordeaux, er bestemt også et bud.

Vin til Ceviche af Kammusling

Ceviche af kammusling har også fået(læs marineret i) citrus og hertil vin en Tør, frisk og aromatisk Riesling eller Sauvignon Blanc hvidvin, være et rigtig godt match!

Vin til det store skaldyrsfad

Det store skaldyrsfad rummer ofte alt fra rejer til krabbe, østers, dampede muslinger og hummer.

Hertil er en frisk, sprød og mineralsk hvidvin at anbefale, såsom: Chablis, tør Riesling fra Alsace eller Tyskland, samt Albariño fra Rías Baixas, der ofte har lidt saltprægede undertoner.  

Vin til grillet Hummer

Grillet hummer er en fed, let sødmefuld og delikat spise, der kræver en vin med lidt fedme, men også elegance, sprødhed og friskhed.

Her er vine på Chardonnay fra Bourgogne et godt match, både dem med let fedme, samt de mere mineralske fra Chablis.

Hvidvine på Sémillon og Sauvignon Blanc fra Bordeaux.

Vin til Østers

Østers er den delikate spise, der også bliver forbundet med Afrodisiaka/elskovsmiddel, der ofte serveres fersk/frisk, lige ud af skallen, og har et saltet præg.

Dette kræver hvidvine, som er friske, aromatiske og mineralske som; Chablis, Albariño og Verdejo.

Vin til Hummerbisque/Hummersuppe

Hummerbisque/Hummersuppe er cremet, fyldige og kraftfulde supper, der både kræver vine med fylde og syre, såsom; hvid Bourgogne på Chardonnay druen eller hvidvin på Chardonnay fra andre verdenshjørner. Et andet godt match kunne være hvidvin på Riesling eller Pinot Blanc fra Alsace/Weissburgunder fra Tyskland.

Vin til Bouillabaisse/fiskesuppe

Til den klassiske Bouillabaisse, som stammer fra havnebyen Marseille i Sydfrankrig vil en sydfransk hvidvin fra Provence, Languedoc, Rhône-dalen eller helt knastør hvidvin fra Gascogne, være et rigtig godt match.

Hvidvin fra Bordeaux på Sémillon og Sauvignon Blanc, vil også være et godt match, og ligeså spansk hvidvin fra Rías Baixas på Albariño druen, klassisk tør tysk Riesling med lidt fylde, samt frisk og sprød orange vin fra Sydfrankrig.

Vin til dampede muslinger

Dampede muslinger a la den klassiske ret Moules marinières eller Moules frites, samt cremet pasta med friske urter og muslinger, kalder på friske, elegante, aromatiske og sprøde hvidvine såsom; Sauvignon Blanc fra Loire-dalen (herunder Sancerre og Pouilly-Fumé), friske og mineralske vine på Chardonnay som Chablis, vidunderlig hvid Bordeaux, hvidvine på Chenin Blanc druen, Spansk Sauvignon Blanc eller Verdejo fra Rueda, samt Albariño fra Rías Baixas.

Rosévin til skaldyr

Rosévin kan være formidabelt til skaldyr, og endda i flere forskellige afskygninger!

Rosévin til Bouillabaisse/Fiskesuppe

Til den klassiske Bouillabaisse fra havnebyen Marseille i Provence, Sydfrankrig, er elegante, sprøde og mineralske rosévine fra området Provence eller Rhône, det helt oplagte valg, og også det de lokale har foretrukket i århundreder!

Rosévin til stegte kammuslinger

Stegte kammuslinger, evt. helt klassisk med jordskokkesuppe eller jordskokkepuré og/eller sauce Beurre Blanc, kræver en tør, aromatisk og fyldig rosévin, der både skal rumme friskhed, mineralitet og let fedme.

Her er en sydfransk Provence rosé eller mere fyldig rosévin fra Rhône-dalen et rigtig godt match, men elegante vine fra Toscana kan også være et godt bud!

Rosévin til grillede skaldyr

Grillede skaldyr, som rejer, krabbe og hummer, har en vis sødme og fedme, måske endda krydret middelhavs-inspireret smag over sig, hvilket kræver friske rosévine med god fylde, syre og elegance af mineralitet såsom; Klassisk sydfransk Provence rosé eller de mere fylde i den elegante stil fra Rhône-dalen.

Rosévin til dampede muslinger

Dampede muslinger a la den klassiske ret moules marinières eller moules frites, samt cremet pasta med friske urter og muslinger, kalder på friske, elegante og sprøde rosévine med delikat mineralitet såsom; Rosévin fra Rhône-dalen eller Provence.

Rosévin til det store skaldyrsfad

Det store skaldyrsfad rummer ofte alt fra rejer til krabbe, østers, dampede muslinger og hummer.

Hertil er en frisk, sprød og mineralsk rosévin at anbefale, gerne sydfransk rosévin, fra enten Provence eller Rhône.  

Bobler/mousserende vin til skaldyr

Champagne, bobler/mousserende vine er altid godt og overdådigt valg til skaldyrsretter – Lige fra det klassiske Afrodisiaka af Østers og Champagne til hummerbisque og Bouillabaisse, der også kræver tørre, sprøde og fyldige bobler i glasset!

Bobler/Mousserende vin til fersk/rå skaldyr

Ferske/rå skaldyr, som håndpillede rejer eller østers kræver friske, tørre og sprøde bobler.

Til håndpillede rejer kan både tør Cava og Prosecco være et fint match.

Til østers derimod, vil det klassiske valg være tør, sprød og fyldig; Champagne Brut, Champagne Vintage, Champagne Blanc de Noirs eller Blanc de Blancs, Englands svar på bobler/mousserende vin, kaldet English Sparkling Wine, lavet på den traditionelle methode, som også anvendes i Champagne, samt sprøde franske Crémants.

Bobler/Mousserende vin til Hummerbisque/Hummersuppe

Hummerbisque/Hummersuppe er cremet, fyldige og kraftfulde supper, der både kræver vine med fylde og syre, og når det kommer til bobler/Mousserende vin er det oplagte match Bobler fra Champagne som; Champagne Brut, Champagne Vintage og/eller Blanc de Blancs, der indeholder Chardonnay druen. Engelske bobler/Sparkling wine, der fremstilles som Champagne er også et godt bud, samt australske bobler på Chardonnay og Pinot Noir.

Bobler/Mousserende vin til Bouillabaisse

Den lidt fede fiskesuppe fra havnebyen Marseille i Provence, Sydfrankrig, vil nyde godt af boblernes høje syreindhold og forfriskende stil.

Vinene å dog gerne have fyldig og toastede (brød/gær)agtig karakter, som findes i Champagne, engelske bobler, samt god spansk Cava.

Crémant og Prosecco, kan med deres friskhed også være et godt bud.