Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Økologiske vine

Økologisk certificerede vine fra hele verden!

Økologisk vindyrkning, begyndte at sprede sig i vinens verden allerede i 1970’erne og måske endda før. 

Siden kom den biodynamiske vindyrkning, skabt ud fra en overbevisning om at arbejde med naturens kredsløb, rytmer og energier, og med hensyn til planeternes, solens, stjernernes og månens cyklus, til. 

Eller det er først i de seneste årtier at biodynamiske vine har fået opmærksomhed, selvom der er blevet dyrket vin efter den holistiske filosofi og dertilhørende biodynamiske principper i godt et århundrede. 

I de seneste år, har flere vinbønder taget skridtet mod naturvindyrkelse, hvor både økologi og biodynamik oftest spiller en rolle.

Økologiske og biodynamiske vine er i dag en klassificering, hvor regelsæt og principper er udarbejdet og certifikater kan opnåes. Flere vinproducenter dyrker og skaber dog økologiske og/eller biodynamiske vine, uden at være certificeret.

Naturvin er derimod endnu ikke en klassificering indenfor vinens verden og har endnu ikke nogen officiel certificering, klassificering eller et officielt vedtaget regelsæt. 

Naturvin er et begreb eller vintype, der omhandler vine, skabt ud fra bæredygtige principper og hvor fremstilling af vinene, blot sker ved hjælp til at lade naturen gå sin gang - disse vine kan være certificeret økologiske, biodynamiske og/eller bæredygtig, men det er ikke et krav. 

Læs mere om økologisk vin herunder!

Læs mere...

Filter
 

Økologisk vin
Økologisk vin er fremstillet udelukkende af økologisk dyrkede druer og må først kaldes økologisk vin, når den opfylder kravene indenfor økologisk vindyrkning og vinificering. 

Grundlæggende omfatter dette vine, hvor druerne dyrkes uden brug af kemi, (kunstgødning og kemiske sprøjtegifte), og der anvendes i stedet naturlig gødning, og biologisk bekæmpelse i form af nyttedyr.

Desuden er der krav om at begrænse tilsætningen af svovl (sulfitter), der efter traditionelle fremstillingsmetoder, er med til at stabiliserer og konserverer vinen, samtidig med at den forhindrer at vinen bliver iltet og ødelægges af gær og bakterier.

Opnåes en certificering må vinen prydes med et certificeret økologisk mærke på etiketten.

Økologisk vinbrug er en mere miljøvenlig dyrkningsform, som er mere udbredt i vinens verden, end man lige tror og der findes flere certificeringer inden for økologisk vindyrkning herunder; 

European Organic Agriculture  
European Organic Agriculture er det økologiske landbrugs certifikat indenfor EU, hvor der er bl.a. bliver stillet krav om bevarelse af biodiversiteten og opretholdelse af den økologiske balance regionalt, samt forbedring af jordens frugtbarhed, opretholdelse af vandkvaliteten, også skal druerne naturlivis også dyrkes økologisk når det kommer til vin.

ECOVIN 
ECOVIN er en sammenslutning af økologiske og biodynamiske vinproducenter fra Tyskland, som blev grundlagt i 1985. 

Denne organisation tager også udgangspunkt i en overbevisning om bæredygtigt landbrug, med biodiversitet og respekt for naturen og har også en række af krav indenfor disse, som deres medlemmer skal imødekomme. 

Agriculture Biologique (AB) 
Agriculture Biologique (AB) er Frankrigs første økologiske certificering, der blev grundlagt i 1985.

Der stilles høje krav indenfor biodiversitet, kvalitet og de officielle EU lovkrav til økologi følges. Desuden er tilsætning af svovl og kobber i vinene begrænset og de tilladte skal også være økologisk certificeret. 

Der findes dog flere vinhuse, som dyrker deres druer og vinmarker efter økologiske principper i større eller mindre grad – uden at være certificeret og nogle, som ej ønsker “det økologiske stempel” synligt, da vinen, skal vælges for smagen frem for stemplet.