Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Piemonte

Se alle vores kvalitetsvine fra Piemonte !

Filter

Piemonte

Konger, marker og fade

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler.

Få lande i verden har så stor betydning for vin som Italien. Meget af den viden vi har omkring vin kommer fra støvle landet, hvor man har lavet vin i minimum 3000 år, højst sandsynligt en del mere.

Men selv om landet er delt ind i 28 store regioner med adskillige kommuner, så er det blot to kommuner der står for langt de fleste af de store vine i Italien, nemlig Toscana og Piemonte.

Faktum er at Piemonte har flere DOC og DOCG vine, end nogen anden region i Italien. Dette til trods for, at det kun er den syvendestørste region i landet. Nebbiolo druen regerer regionen på en trone af store vine som Barbaresco og Barolo. Men der laves også en stribe andre gode vine i regionen. I løbet af de sidste 50 år, er vine på Barberadruen gået fra at være noget man så ned på, til at byde på fantastiske smagsoplevelser.

Vi vil i det følgende dykke ned i denne fantastiske region, dens historie, vine og traditioner.

Hvad er Piemonte?

Piemonte er en region i den nordlige del af Italien. Navnet kan groft oversættes til ”ved foden af bjergene”. Regionen ligger nemlig ved foden af Alperne i den nordvestlige del af Italien. Regionen er delt ind i absurd mange underområder - jeg har set et tal der viser 1245 under kommuner i Piemonte!

Piemontes historie

Piemonte var den rigeste og mest magtfulde region i det gamle kongerige Sardinien.

Landet blev uofficielt kaldt Sardinien-Piemonte eller Piemonte-Sardinien indtil det blev indlemmet i den italienske samling i 1861.

I perioden efter isens tilbagetrækning til alperne, var Piemonte primært beboet af keltere og liguriske stammer. Der er meget der antyder, at vin blev dyrket i området inden grækerne kom, men det var med sikkerhed grækerne der for alvor fik sat gang i vindyrkningens kunst.

I romertiden tog vindyrkningen for alvor fart. Vin var vigtigt for romerne, og den romerske legionær havde ret til vin i sin dagsration. På dette tidspunkt blev vin stadig dyrket efter de traditioner som grækerne havde introduceret, hvilket vil sige at vinene ofte var lidt sødlige. Man har skriftlige kilder fra 1303, der beskriver en opblomstring af vinproduktionen i området. En dommer fra byen Asti, ved navn Pier de Crescenzi beskriver ”Nubiola” som værende en fremragende druesort. På det her tidspunkt beskrives også hvordan man opbinder vinstokke af typen ”Spanna”. Spanna er det lokale navn, for druen Nebbiolo.

I 1500-tallet beskriver pave Paul d. 3. de gode vine fra Alessandria. Senere blev vinene også populære ved det franske hof. Således siges det at Barolo var en af Napoleons yndlingsvine, men der siges ærlig talt om en del vine. Ludvig d. 14. var også stor fan af de Piemontiske vine. I 1700-tallet stiger samhandlen med andre lande i Europa og infrastrukturen udbygges.

Piemonte og i særdeleshed Torino har spillet en central rolle i samlingen af de mange italienske bystater, der prægede den italienske halvø fra det 6. århundrede til oprettelsen af den italienske stat i 1861. Huset Savoyen der længe havde siddet på magten i området, fik senere indlemmet Sardinien og kongeriget Piemonte Sardinien blev en realitet. Dette kongerige skulle blive platformen for Italiens samling. I nationens første år, indtil 1865, var Torino landets hovedstad, indtil den blev flyttet til Firenze og senere hen til Rom i 1870. Hoffet i Torino spillede i 1800-tallet en central rolle for den modernisering af vindyrkningen.

Denne rivende udvikling blev dog sat væsentligt tilbage i slutningen af det 19 århundrede, dels grundet skadedyrsangreb, men hovedsageligt grundet vinlusen, der gjorde sit indtog. Her indtraf en langvarig krise, hvor mange af de gamle druesorter, forsvandt og store arealer lå brak. Efter denne hårde periode, kom der så også to verdenskrige.

Siden 1970'erne har producenterne i nogen grad været delt mellem de traditionelle, der har hyldet de gængse produktionsmetoder og innovatorerne, der med nye fremstillingsmåder har forsøgt at lave en mindre hård og hurtigere modnende vin.

Derfor snakker man stadigt den dag i dag om ”traditionister” og ”modernister”.

Status er at Piemonte igen i dag er en af de største vin kommuner i verden, og kronen på værket er Barolo skarp efterfuldt af Barbaresco.

Med sit store tanninindhold og sin høje alkoholprocent (mindst 13%) kommer Barolo bedst til sin ret, når den drikkes til kraftige retter som den lokale oksekødsstuvning, Brasato al Barolo.

Hvilke druer bliver brugt i Piemonte?

De røde:

Her der to druer over dem alle, Nebbiolo og Barbera og af disse to regnes Nebbiolo for ”kongedruen”.

Nebbiolo er ubestridt kongen af Piemonte. Dette til trods for, at kun 10% af de de druer der dyrkes udgøres af Nebbiolo. Årsagen til at man alligevel betegner Nebbiolo som kongen er, at druen er hovedbestanddel i stort set alle de store vine fra denne region, alt Barolo og Barbaresco skal laves på denne drue.

Nebbiolo har et højt naturligt indhold af tørstoffer/tannin og vine på denne drue bør drikkes når de er minimum 5 år gamle, dog gerne 6-10 år. Druen kan udvikle et væld af smagsnuancer, herunder peber, skovbund, trøfler og andre svampe.

Barbera er den anden store drue i området. Druen bruges hovedsageligt til produktionen af Barbera d’ Alba, Barbera d’ Asti og Barbera del Monferrato. Som regel betegnes Barbera-druen som værende en vin der oftest er uden den helt store karakter, men i Piemonte er dette dog helt anderledes. Her er Barbera rig på syre, dog uden at indeholde så meget tannin som Nebbiolo og giver dermed blødere vine. Duften og smagen er frugtrig og let krydret med kirsebær samt rosin og blomme. Derudover er det blevet moderne at fadlagre Barbera, for at højne karakteren af vinen til et helt nyt niveau. Status er at Barbera-druen i dag giver interessante og charmerende rødvine, som især er aldeles velegnede til Italiens egen madkultur. Herunder eksempelvis pizza, pasta, charcuteri eller ost. De bedste Barbera er desuden velegnet til oksekød og lam. Barbera er den mest brugte drue i regionen med en andel på imponerende 30%.

Dolcetto - der laves også en del vine på denne drue, men de står ikke mål med de to andre rødvinsdruer. Druer på denne vin opnår ofte en smag af kirsebær.

De hvide:

Den mest brugte hvide drue i området er Moscato. Årsagen er naturligvis, at alt Moscato d’Asti skal laves i Piemonte, ved byen Asti.

Men når man snakker god tør hvidvin er det nogle andre druer, der er gældende.

Her er det Chardonnay sammen med den lokale Arneis der hersker. Vi må heller ikke glemme Cortese, der også bliver brugt en del, men sjældent er at finde på hylderne i Danmark.

Her er en top 5 over de mest dyrkede druer i Piemonte

1 Barbera 30%

2 Moscato 21%

3 Dolcetto 13%

4 Nebbiolo 10%

5 Cortese 6%

Hvad er den DOCG?

Det italienske vinland er delt op i 4 kategorier, de 4 kategorier ser ud som følger (med den bedste kategori øverst):

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

Indigazione Geografiaca Tipica (IGT),

Vino Tavola (VDT)

 

De bedste vine, som for eksempel Barolo, er i den øverste kategori (DOCG), mens de almindelige dagligvine er i den nederste (VDT).

Der er markant skarpere krav til vinene i DOCG end dem i VDT. Man skal blandt andet holde et lavere høstudbytte pr. hektar, for at få druer med mere smag. Typisk er der også krav til fadlagring og alkoholprocent.

Det må dog ikke forveksles med en kvalitetsgaranti, da det kun er minimumskrav. Der kan derfor være stor forskel på kvaliteten i en billig Barolo i forhold til en dyr, hvor der typisk er meget lavere høst udbytte pr. hektar.

Det er derfor nemmere at se på det på en anden måde: du skal betragte navnet på etiketten som en opskrift. Alle vinnavne har man lavet, ved at se på hvordan man har lavet vin i området gennem generationer. Historisk set har man lavet Barolo i Piemonte, ved at bruge 100% Nebbiolo-druer i det område der hedder Barolo og fadlagret vinen. Så det er i bund og grund opskriften. Hvis du følger den og laver din vin på Nebbiolo fra markerne i Barolo, samt lagre vinen i minimum to år, på store fade, ja så må du skrive Barolo DOCG på din vinetiket.

Hvilke vine er DOC/DOCG i Piemonte?

Piemonte har 58 DOC/DOCG-zoner, hvoraf 17 DOCG-vine: Alta Langa, Asti eller Moscato d'Asti eller Asti Spumante, Barbaresco, Barbera d'Asti, Barbera del Monferrato, Barolo, Brachetto d'Acqui or Acqui, Dogliani, Dolcetto di Diano d'Alba eller Diano d'Alba, Dolcetto di Ovada Superiore eller Ovada, Erbaluce di Caluso or Caluso, Gattinara, Gavi eller Cortese di Gavi, Ghemme, Roero og endelig Ruchè di Castagnole Monferrato.

De 42 DOC-vine er: Alba, Albugnano, Barbera d'Alba, Boca, Bramaterra, Canavese, Carema, Cisterna d'Asti, Colli Tortonesi, Collina Torinese, Colline Novaresi, Colline Saluzzesi, Cortese dell'Alto Monferrato, Coste della Sesia, Dolcetto d'Acqui, Dolcetto d'Alba, Dolcetto d'Asti, Dolcetto di Ovada, Fara, Freisa d'Asti, Freisa di Chieri, Gabiano, Grignolino d'Asti, Grignolino del Monferrato Casalese, Langhe, Lessona, Loazzolo, Malvasia di Casorzo d'Asti, Malvasia di Castelnuovo don Bosco, Monferrato, Nebbiolo d'Alba, Piemonte, Pinerolese, Rubino di Cantavenna, Sizzano, Strevi, Terre Alfieri, Valli Ossolane, Valsusa og endelig Verduno Pelaverga eller Verduno.

Cirka 75% af Piemontes samlede produktion er DOC eller DOCG.

De andre vine

Ovenstående er en gennemgang af de mest berømte vine/vintyper fra Piemonte, men der er et overflødighedshorn af gode vine i Regionen. Prøv gerne kræfter med de mere ukendte vinnavne, her gør du ofte et rigtigt godt køb.

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere