Shiraz er en blå druesort, som bruges i en række vine, og giver en god fylde. Druesorten er en af de ældst kendte druer i historien og har muligvis sit navn fra den iranske provins af samme navn. Vine på denne drue, har ofte god syre og masser af mørk frugt, i sin smag. Hertil mørke krydderier som peber, og kan med tiden udvikle noter af tobak, skovbund og læder. Læs mere...
Filter-
-31%MAN Family "Skaapveld", Shiraz, Cape Coast
Spar 34 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 75 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine
Shiraz eller Syrah?
Shiraz går også under navnet Syrah. Undersøgelser viser, at druesorterne er identiske, og begge stammer fra Rhône i Frankrig. En tommelfingerregel er, at druen i Australien og Sydafrika kaldes Shiraz, mens den i Europa bliver kaldt for Syrah. Den er dog mest kendt som Shiraz grundet dens store popularitet i Australien. Druesorten er en af Australiens mest udbredte og anerkendte druer. Druen er blevet dyrket i Australien siden midten af 1800-tallet og har siden 1970’erne vundet indpas som en kvalitetsdrue verden over.
Et varmt klima er nødvendigt for dyrkelse af druesorten
For at druesorten giver de bedste resultater, skal den dyrkes i et varmt klima. Den har ideelle vækstbetingelser i Rhône i Frankrig, hvor jorden er veldrænet og stenholdig. En kombineret veldrænet og stenholdig jord holder på varmen, hvilket giver druer, som giver vine i god kvalitet, eksempelvis vine som Côte-Rôtie og Hermitage. I Australien er udfordringen en anden. Her er sol og varme intet problem, men udfordringen kan være overmodne druer, som giver meget søde vine uden syre. Derfor ser man også, at Shiraz-druen typisk bliver dyrket i de koldeste områder i Australien. De bedste vine med druesorten i Australien kommer fra gamle vinstokke i Barossa Valley.
Udbredelse af druesorten
Shiraz-druen dyrkes stort set over hele verden. De bedste resultater finder man dog steder med et varmt klima. Shiraz-druen har de bedste vækstbetingelser i Rhône i Frankrig og i det sydlige Australien. Fra disse lande opnår vinproducenterne gode resultater med druesorten og skaber intense og kraftige vine med smagsnoter af bær, sort peber og violer. Der kan dog være stor forskel i smagen af Shiraz-vine fra de forskellige lande. Franske Shiraz-vine er meget rige på tanniner og kan generelt virke noget stramme i det. Australske Shiraz-vine er derimod præget af en mere sødlig, saftig og krydret smag. Det er dog ikke kun i Frankrig og Australien, at der bliver dyrket Shiraz-vine. Både Chile og USA har fået øjnene op for druesorten og dyrker den i flere områder.
En kompleks og karakteristisk smag
Druesorten giver nogle rige, komplekse og karakteristiske vine med kendetegn som peber, krydderier, sort kirsebær, tjære og læder. I farven er vine med druesorten oftest mørke og kraftige, men mildere udgaver findes også. Duftnoterne for druesorten er bær som solbær, ribs, blåbær og brombær, men den har også noter af viol, trøffel, lakrids og peber samt animalske noter. Shiraz-vine er velegnet til kraftige kødretter med flødesauce som eksempelvis entrecote, bøf bearnaise og bøf stroganoff, men også til vildt og lam med krydderurter.


