Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Rheingau

Se alle vores kvalitetsvine fra Rheingau !

Rheingau er et af de mest famøse og fineste af de 13 tyske vindistrikter, respekteret for deres århundreder gamle traditioner indenfor vindyrkning, som er uløseligt forbundet med druesorten Riesling, der siden begyndelsen, har været den altoverskyggende druesort.

Vinområdet er berømt for deres noble, fyldige og aromatiske Riesling-vine i verdensklasse, og også som værende Riesling druens fødested.

Riesling er her blevet dyrket siden den sene del af middelalderen, hvor det fortælles at det var Benediktinermunkene på Schloss Johannisberg var først med dyrkningen af druen.

Også var det også i Rheingau distriktet at Spätlese blev opfundet ved et tilfælde.

Læs mere...

Filter
 

Hvad er Rheingau?
Historien om Munke, der dyrkede vin, Riesling druens fødested, nobel tysk Riesling og fænomenal tysk Spätburgunder og Spätlese.


Rheingau er en af Tysklands ældste vindistrikter, hvis vinhistorie og vindyrkning kan spores århundreder tilbage i tiden, og er uløseligt forbundet med nogle af Tysklands bedste Riesling vine, det mest elegante Pinot Noir/Spätburgunder og munkene, der skabte dem.

Hvor ligger Rheingau?

Rheingau ligger ved Rhinen-flodens højre bred, der hvor floden pludselig ændre flow fra øst til vest, nord for Rheinhessen, der pryder flodens modsatte bred.

Vinstokkene gror her på sydvendte skråninger med front mod Rhinen, og strækker sig fra den lille by Lorch am Rhein i nord til Hochheim am Main, der ligger ud til Main-floden, som flyder sammen med Rhinen.

Vinmarkene er her beskyttet af Taunus-bjergene, klimaet er lunt, med milde vintre og varme somre, og vinstokkene gror i en jordbund domineret af mineraler som; skiffer, Taunus-kvartsit, grus, sandsten og ler.

Hvilket gør Rheingau til et ideelt område når det kommer til vindyrkning.

De bedste hvidvine laves omkring byerne Johannisberg, Geisenheim, Winkel, Lorch, Hattenheim, Hochheim, Eltville am Rhein og Rüdesheim, hvor særligt Johannisberg og Eltville am Rhein, har skrevet vinhistorie.

Rheingaus vinhistorie, munkene, der dyrkede vinen og Riesling druen

Johannisberg er med sin 1150år historie og tradition indenfor vindyrkning, med al sandsynlighed en af de ældste vinlandsbyer i Rheingau, hvis ikke, den ældste.

Johannisberg er en lille tysk vinlandsby, som hører til byen Geisenheim i Rheingau.

Vinmarkerne er her placeret omkring byen, men mest af alt omkring slottet (Schloss) Johannisberg, der stammer fra 1700-tallet.

Vindyrkningen og vinmarkerne går dog knap 1000 år længere tilbage i tiden, hvor den første dokumenterede omtale af Johannisberg-vinmarkerne, blev sat i forbindelse med Kejser Ludwig.

Det fortælles dog også, at Karl den Store, (også) i 800-tallet var den første til at plante vin her, da kejseren havde øje for, hvor godt et vinområde Rheingau er.

Andre vinmagere/vingårde er siden kommet til i området omkring Johannisberg.

De tidlige vingårde dyrkede nødvendigvis ikke, eller blot Riesling druen, der først er dokumenteret dyrket i Rheingau fra 1400-tallet.

Flere dokumenter har dog peget på, at Benediktinermunkene på Schloss Johannisberg i Rheingau var først med dyrkningen af Riesling(drue)sorten.

Både vinslottet og vinmarkerne anses som værende blandt de ældste i verden, og det fortælles at alle slottets hektarer, allerede i 1720, blot fire efter at slottet blev bygget, udelukkende var beplantet med Riesling druen.

Læs mere om Riesling druesorten her!

 I slutningen af 1700-tallet skabes “Spätlese”, her ved et tilfælde, som en ny vinstil på Schloss Johannisberg.

Historien fortæller, at tilladelsen til den officielle start af druehøsten var forsinket og munkene kunne blot se til at Riesling druerne blive angrebet af råd, da Rhinen tilføjer  området masser af luftfugtighed.

Munkene var dog ikke klar over, at det faktisk var botrytis svampen eller ædelråd, som druerne var angrebet af, og da tilladelsen til at høste ankom, var druerne på vinstokke allerede yderst modne.

Modigt høstede munkene alligevel druerne og “Spätlese” blev født.

På næsten samme tidspunkt og nær Schloss Johannisberg, i den tidlige del af 1100-tallets middelalder, blev et af Europas ældste stadigt vinproducerende kloster, Kloster Eberbach grundlagt i den lille vinlandsby Eltville am Rhein.

Kloster Eberbach blev grundlagt af Cistercienser munke fra Clairvaux i 1136 og vindyrkning har været en del af munkenes daglige gøremål, siden.

Oprindeligt var vinene beregnet til klosterets eget brug, men med tiden udviklede vinen sig dog til en eftertragtet vare, der sikrede klosteret, og siden den nærliggende vingård og/eller slots fremtid og velstand.

Kloster Eberbach voksede sig med hastige skridt til et økonomisk imperium allerede under middelalderen. På denne tid begyndte klostrerets vine også at blive nydt udenfor klostrerets murer og blev med tiden en førsteklases vare.

Blot 30 år efter grundlæggelsen i 1136, ejede Kloster Eberbach hele ni godser, to vingårde, samt en bygård i Köln og flere godser blev tilføjet i begyndelsen af 1200-tallet.

Ejendommen strakte sig over et område fra Köln i nord til byen Worms i Rheinhessen.

Og allerede i 1400-tallet anså man klostret og ejendommen som den største på tysktalende jord.

Indtægterne fra vindyrkningen udgjorde op imod tre fjerdedele, afhængig af årgangen, af klosterets voksende økonomi, hvilket gav unikke udviklingsmuligheder for Kloster Eberbach, der i sidste ende fik indflydelse på vindyrkningskulturen i både Rheingau og resten af Tyskland.

Klostrerets vinkælder blev skabt i 1700-tallet og rummede allerede dengang nogle af de mest fornemme vine, der stadig findes den dag i dag og repræsentere den mest værdifulde samling af tyske vine i hele verden.

I begyndelsen af 1800-tallet forlod de sidste munke dog klostret og vindyrkningen blev nu overtaget af embedsmænd, der repræsenterede den nye royale ejer, prins Friedrich August af Nassau-Usingen.

I dag er der dog meget få klostre, der stadigt dyrker vin, men hos Kloster Eberbach, har de holdt fast.

Kloster Eberbachs vinmarker strækker sig over næsten 230 hektarer i Rheingau og på Hessian Bergstrasse, hvilket gør dem til en af Tysklands største vinproducenter.

Vi kan med andre ord, takke de tyske munkene for, at Riesling i deres, og vor tid stortrives i Rheingau og resten af Tyskland.

Hvilke druesorter dyrkes i Rheingau?

I Rheingau dyrkes druesorterne: Riesling, Spätburgunder(Pinot Noir), Grauburgunder(Pinot Gris), Weissburgunder(Pinot Blanc), Müller-Thurgau, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Dornfelder, samt Kerner og andre druesorter af tysk oprindelse.

Riesling er den altoverskyggende druesort, og størstedelen af markerne er tilplantet med Riesling. En fin andel med Pinot Noir og resten fordeles mellem andre tyske druer såsom Grauburgunder(Pinot Gris) og Müller-Thurgau.

Her fremstilles hovedsageligt hvidvin på Riesling og den kommer i alle varianter, fra den tørre Kabinett eller trocken til Spätlese, de helt søde ædelrådsvine og Beerenauslese.

I de senere årtier har elegante rødvine på Spätburgunder druen, dog fået mere opmærksomhed og vundet flere Pinot Noir elskeres hjerter, verden over.