Zinfandel

Se alle vores vine lavet på Zinfandel !

Filter

Mørk, vin med stor fylde

Zinfandel-druen giver fra naturens side af, vine med masser af fylde. Druen modner relativt nemt og har en medium tyk drue skal. I drueskallen sider farve og tanin. Når man køber en Zinfandel-rødvin, vil man opleve, at den er mørk og kraftig og har stor fylde. Selve smagen kan variere fra krydret peber, kanel og allehånde til sød chokolade, nødder og svesker. Jo senere man høster Zinfandel, jo mørkere bliver smagen af bær i vinen. Tidligt høstede druer vil således give smag af Hindbær/Kirsebær mens senere høstede druer vil give mørkere frugt smag, i retning af blommer, brombær og svesker. De mest ekstreme kan give smag til rosiner og svesker, sammen med ovenstående kryderier. Druen dyrkes og trives i stor stil i USA. Her giver den vin med en relativ høj sødme og lav til medium syre. Alkoholprocenten i en Zinfandel er sjældent under 14% - og kan faktisk ofte være over 15%. Dette især i varme årgange eller i årgange med sene høsttidspunkter.

Fakta om Zinfandel

  • Hvor længe kan Zinfandel vin lagre?

Druen er som udgangspunkt ikke velegnet til at lave vine der kan blive meget gamle af. Hvis vin skal kunne lagres, skal der være en medium til højt niveau af vinsyre i druen, og det har den meget svært ved. De fleste Zinfandels er klar til at blive drukket efter 2 til 4 år, mens de bedste kan holde sig op til 8 år.

 

  • Hvor længe kan en Zinfandel vin stå åben.

Vine lavet på Zinfandel kan tåle at stå en uge efter de er blevet åbnet, dog begynder vinen ofte allerede at miste smag efter 3 dage.

 

  • Hvem bragte zinfandel druen til Californien / USA?.

Det vides ikke med sikkerhed, dog ved man at druen rejste via Østrig til USA og man mener de første druer blev plantet i 1820’erne. Druen Slog dog først igennem i 1970’erne, hvor efterspørgslen steg voldsomt.

 

  • Kan Zinfandel være hvidvin.

Ja.. Druen er som udgangspunkt bedst til at lave rødvin, da det er en blå druesort. Normalt vil man lade skallerne fra druen ligge sammen med mosten, efter den er blevet presset i 14 til 30 dage. Men hvis man fjerner skallerne efter få timer, kan mosten ikke trække farve ud og så får man en hvidvin.

 

  • Kan Zinfandel være rosevin.

Ja.. Druen er som udgangspunkt bedst til at lave rødvin, da det er en blå druesort. Normalt vil man lade skallerne fra druen ligge sammen med mosten, efter den er blevet presset i 14 til 30 dage, for at lave rødvin. Men hvis man fjerner skallerne efter få dage, trækker mosten kun en begrænset mængde tanin og farve ud af skallerne og så har man rosevin.

 

  • Er Zinfandel det samme som Primitivo?

Nej nylige DNA-undersøgelser har gjort det klart, at druerne ikke er helt ens, men at de begge stammer fra en Kroatisk drue, der hedder Crljenak Kaštelanski. Denne drue er såkaldt moderplante for både Primitivo og Zinfandel, så man kan sige at de er brødre.

 

  • Hvorfor er Zinfandel billigere end andre vine?

Prisen på en vin, afhænger af mange forskellige faktorer, alt lige fra transportomkostninger til valuta kurser. Men den vigtigste faktor er, hvor meget vin der produceres pr. hektar jord. Hvis man beskærer sine planter, vil man få et lavere høstudbytte pr. hektar, men druer med mere smag i. Zinfandel er en højtydende drue, det vil sige at man kan få meget most pr. hektar, men de vine hvor man udnytter det, vil have mindre smag i sig end i de vine hvor man beskærer planterne, til gængæld kan de sælges billigere.

 

  • Hvad spiser man til Zinfandel vin.

Zinfandel vinene er bedst sammen med magert kød, det skyldes at der ikke er så meget tannin og syre i vinen. Så en bøf uden fedtmarmorering eller vildt er godt at drikke Zinfandel vin til. Vinen er ofte også gode at drikke uden mad eller til grillet kød.

 

  • Hvad temperatur skal en Zinfandel vin drikkes ved.

Den ideelle temperatur på de røde zinfandel vine er 16 grader, helst ikke over 18. de hvide ved ca. 7 grader og rose ved 8-10 grader.

 

  • Hvad smager Zinfandel vine af.

Zinfandel-druen giver fra naturens side af, vine med masser af fylde. Druen modner relativt nemt og har en medium tyk drue skal. I drueskallen sider farve og tanin. Når man køber en Zinfandel-rødvin, vil man opleve, at den er mørk og kraftig og har stor fylde. Selve smagen kan variere fra krydret peber, kanel og allehånde til sød chokolade, nødder og svesker. Jo senere man høster Zinfandel, jo mørkere bliver smagen af bær i vinen. Tidligt høstede druer vil således give smag af Hindbær/Kirsebær mens senere høstede druer vil give mørkere frugt smag, i retning af blommer, brombær og svesker. De mest ekstreme kan give smag til rosiner og svesker, sammen med ovenstående kryderier. Druen dyrkes og trives i stor stil i USA. Her giver den vin med en relativ høj sødme og lav til medium syre.

 

Højborgen for druen er Napa Valley

Skulle man udpege en højborg for Zinfandel i USA, er det Napa Valley. De bedste marker ligger enten højt eller ikke langt fra kysten. Årsagen skal findes i druens høje sukkerindhold, kombineret med den lidt lave syre. Før et give sukkeret modspil, skal man have syre, syre produceres bedst hvis der ikke er for varmt, så kølige nætter grundet højde, eller kølige vinde ude fra havet, sammen med masser af solskins timer er det bedste for druen.

 

Druens vej til Californien er ukendt blandt forskere og fagfolk

I det 19. århundrede blev der etableret adskillige vinmarker med Zinfandel-druen i det nordlige Californien. Her var et pænt udbytte og produktivitet nogle af tingene, som druen var højt værdsat for. Den blev hurtigt den mest plantede drue på vestkysten, da tusindvis af hjemmebryggere under forbudstiden elskede den og producerede den blandt mange vine i smug. Dog blev den overhalet af den mere glamourøse drue, Cabernet Sauvignon. Overordnet set er Zinfandels vej til Californien ukendt, da mange forskere og fagfolk ikke har kunnet finde en pålidelig sammenhæng mellem den og andre druer i verden, hvilket har omgivet den med mystik de sidste 150 år. Dog viser forskning, at vinstokkene måtte være blevet importeret til den amerikanske østkyst i slutningen af 1820’erne fra den østrigske kejserlige planteskole i Wien. Det næste blev, at Zinfandels DNA blev kortlagt i begyndelsen af 1990’erne, her kunne man konstatere at druen er en klon af en gammel Jugoslavisk druesort ved navn Crljenak Kaštelanski. Denne Drue menes også at være forfader til Primitivo, så zinfandel og Primitivo er ikke ens, men satemmer fra samme grundsort, så man kan sige de er brødre og minder meget om hinanden. Dog har Zinfandel en tendens til at give sødere vine end Primitivo. 

Et varemærke i USA.

Hvis man skulle udpege en nationaldrue i USA, er det helt klart Zinfandel, Der laves vin på mange andre druesorter, men I USA drikkes og dyrkes druen i stort omfang. Til gengæld dyrkes den ikke mange andre steder i Verden. Der er dog en lille produktion i Italien.

Køb vine på Zinfandel-druen online hos Gourmet Wine.

Zinfandel er en af de mest drukkede druesorter i Danmark, dog noget efter druer som Merlot og Cabernet Saugvignon. prisen. Hos Gourmet Wine har vi et stort udvalg af kvalitetsvine fra både mindre vinbønder. Du kan mikse 6 forskellige flasker og få dem alle til 6. stk.

 

 

 

 

 

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere