Coteaux d'Aix-en-Provence er en prestigefyldt appellation i den verdensberømte sydfranske Provence region, beliggende i den yderste sydøstligste del af vinregionen i det sydøstlige hjørne af Frankrig.
Berømte for deres elegante og mineralske rosévin i verdensklasse!
Og på lige fod med naboappellationen Côtes de Provence!
-
Côté Aix Økologisk Coteaux d'Aix en Provence Rosé, AOP Coteaux d'Aix en Provence
139 kr. pr. flaske 109 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Château Barbebelle Aix-en-Provence Rosé ”Cuvée Madeleine”, AOP Coteaux d'Aix en Provence
140 kr. pr. flaske 110 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine fra Coteaux d'Aix-en-Provence Rosé
Coteaux d'Aix-en-Provence
Provence regionens næststørste appellation, der skaber verdensberømt Provence rosé!
Coteaux d'Aix-en-Provence appellationen er Provence regionens næststørste appellation, der dækker omkring 4.000 hektarer af vinstokke, som gror i den nordvestlige del af Provence regionen i Sydfrankrigs østligste hjørne, nord og vest for byen Aix-en-Provence, som den har fået sit navn efter.
Området strækker sig fra Durance-floden i nord til Middelhavet i syd, og fra Rhône-dalen i vest til Sainte-Victoire bjerget i øst.
Her nyder vinstokkene godt af et skønt middelhavsklima, med kølige Mitral-vinde fra Rhône-dalen i nord, rigeligt af solskinstimer og meget lidt nedbør, samt kalkstensrig jordbund, der nogle steder skinner strålende hvide i det provencalske solskin.
Dette er med til at bidrage til de berømte rosévines elegante og udsøgte mineralitet!
Der fremstilles både rød-, hvid- og rosévine Côteaux d'Aix-en-Provence appellationen, selvom rosévinenes berømmelse overskygger, det faktum at, der faktisk også skabes nogle vidunderlige hvid- og rødvine i Côteaux d'Aix-en-Provence.
Hvilke druesorter anvendes i Coteaux d'Aix-en-Provence?
I Coteaux d'Aix-en-Provence fremstilles rosévinene på komplekse blends af druesorterne; Grenache Noir, Syrah, Cinsaut, Counoise og Carignan. Disse gælder også for rødvinene, der dog også fremstilles på; Cabernet Sauvignon og Caladoc. Carignan og Cabernet Sauvignon må udgøre op til 30% af blended.
Coteaux d'Aix-en-Provence hvidvine laves, som rød- og rosévinene på komplekse blends, dog af de grønne druesorter: Rolle, som skal udgøre havldelen af blended, Clairette, Ugni Blanc, Bourboulenc, Grenache Blanc, samt Sauvignon Blanc og Sémillon.
Clairette, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc og Ugni Blanc skal tilsammen udgøre mindst 30 procent, mens Bourboulenc og Sémillon må nøjes med at udgøre den resterende lille andel.
De mere traditionelle sydfranske druesorter Barbaroux og Calitor ikke ej tilladt Côteaux d'Aix-en-Provence vin, og er bemærkelsesværdigt nok ved at blive udfaset i hele Provence regionen, til fordel for druesorterne Grenache, Syrah og Cabernet Sauvignon.
Den klassiske Provence druesort Tibouren, er heller ej at finde i Coteaux d'Aix-en-Provences vine, men findes tilgengæld i den østelige del af Provence.
Coteaux d'Aix-en-Provences historie
Coteaux d'Aix-en-Provences distriktet rummer en lang og begivenhedsrig vinhistorie, der er uløseligt forbundet med romerne, middelalderens munke, Frankrigs adelige, hoffet og det europæiske aristokrati, samt resten af Provence regionen.
Det fortælles at de første vinstokke blev plantet tilbage i det 6. århundrede f.Kr., hvor fokaiske sømænd, anført af Protis, der grundlagde havnebyen Marseille, skulle have bragt druer,som Ugni Blanc fra deres hjemland, givet de indfødte vinstokkene, plantet dem og lært dem kunsten at dyrke vin og at fremstille vin.
Senere plantede romerne flere vinstokke fra Middelhavskysten og mod Rhône-dlane i nord, og Languedoc i vest.
I middelalderen overtog munkene i de europæiske klostre, vindyrkning og vinfremstillingen i store dele af Europa, herunder Frankrig, og dermed også de provencalske vinmarker i Provence regionen.
Og fra det 15. århundrede begyndte de adelige, hoffet og aristrokatiet at få smag for de prægtige vine fra Provence.
Greverne af Provence ville derfor gerne have del i den voksende vinproduktion og velstand, som den bar med sig. De lod derfor deres vinmarker sprede sig og lade dem forme en trekant mellem området Saint-Rémy de Provence, Étang de Berre lagunen i syd, og kalkstensbjerget Montagne Sainte-Victoire.
En historie fortæller endda at le Roy René, kaldet Roy Vigneron (vinkongen) introducerede den provencalske vin for Europas hoffer.
Allerede på dette tidspunkt var vinstokkene i, og vinene fra Provence af høj kvalitet, og deres popularitet blandt adelige, hoffer og aristrokrater forblev indtakt langt ind i det 19. århundrede.
Indtil Provences vinmarker blev offer for den frygtelige vinlus’ hærgen i 1880, som ødelagde en stor del af vinstokkene, og efterlod endda, Coteaux d'Aix-en-Provence distriktet med blot en femtedel af sine oprindelige vinmarker.
Vindyrkning og fremstilling i Provence genopstod dog allerede i begyndelsen af det 20. århundrede.
Men for at bevare Provence regionens vines identitet, begyndte vinbønderne i Provence at stræbe efter den beskyttede titel: Appellation d’Origine Contrôlée.
I 1946 lød området navnet: Coteaux du Roy René, efter den vinglade konge, men blot et årti senere i 1956 blev Coteaux d'Aix-en-Provence introduceret som VDQS appellation (Vin Délimité de Qualité Supérieure, en tidligere fransk kategori for vinområder, der venter på at få AOC/AOP status).
Med dekretet af 24. december 1985 blev Côteaux d'Aix-en-Provence appellationen ophøjet til AOC/AOP - Appellation d’Origine Contrôlée.