Rosévin

Vælg mellem lækre frugtige eller tørre og elegante rosevine !

Filter

Rose vine

Sommervinen der kan drikkes hele året.

I løbet af de seneste 5 år er rosesalget i Danmark eksploret. Med god grund, der tilbydes et væld af smagsoplevelser, i form af vine fra hele verden. Stilarterne varierer fra de lette sommerlige over de søde til relativt kraftige vine med masser af frugt.

I det følgende går vi de forskellige stilarter og områder igennem, med en guide til dig der øsnker gode kvalitetsvine.

 

Hvilke druer bruges til rosevin?

Nogle af de mest udbredte druer, som bruges til rosévin, er bl.a. Grenache, Merlot, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Pinot Noir og Carignan. Ud over disse druer bliver der også fremstillet rosévin på andre blå rødvinsdruer. Det bliver traditionelt fremstillet af almindelig rosévin, hvor man forlænger druemostens kontakt med skallerne fra druerne, så vinen tager farve. Dog laves de mere moderne rosé-champagner på en anden måde. Her blander man en smule rødvin fra Pinot Noir-druen sammen med en almindelig champagne. På den måde dannes rosé-champagne, som udgør mellem 3 % og 5 % af den årlige produktion i Champagne-regionen i Frankrig. Der er kun champagne i Frankrig, der har tilladelse til, at producere Rose, ved at blande rød og hvid vin. Det er også muligt at få rosé-portvin, som er en nyere type.

 

 Hvordan laves Rosevin?

Når man laver almindelig rødvin, presser man de blå vindruer og lader derefter skallerne ligge og udbløde i mosten, for at trække farve, Taniner og kryderier us af skallen. Denne Proces kaldes ”maceration”. I rødvins produktion ligger skallerne med mosten fra 20 til 30 dage. Samme proces bruges når man laver rosevin.

Her fjerner man bare skallerne efter ca. 12 timer, så der ikke kommer så meget farve og tannin i.

Enkelte steder, stort set kun i Champagne, blander man rød og hvidvin, men det er meget sjældent.

 

Hvordan smager rosevin?

Det er et meget bredt begreb. Rosevine laves i mange afskygninger og stilarter.

De søde: disse laves ved enten at tilsætte sukker eller stoppe gæringen inden sukkeret er gøret ud. De bedste søde rosevine bevare en del syre i sig, så der er balance mellem sødme og syre. Specielt Rose d’Anjou fra Loire dalen er rigtigt gode i denne kategori.

De frugtige: I de varmere områder som Spanien, Syditalien eller oversøiske vinlande, får vin druerne meget varme. Dette går at der ikke er meget syre i vinene, så man har svært ved at lave friske rosevine. Så disse vine er gerne frugtige med masser af rød frugt i smagen og lav til medium syre.

De friske:

I køligere områder som Frankrig eller Norditalien, laver man rose vine med lidt mere syre, dette giver som regel(igen regler uden undtagelse)m friskere i vine med en let smag af frugt og noter af citrus samt grønne æbler.

De elegante:

Dette er rosevine lavet i meget kølige områder, med masser af granit, eller kalk i jordbunden. Vinene er typisk meget lyse i farven. Smagen er frisk, uden meget frugt, men med masser af immoralitet i smagen.

De søde

Er rose altid sødt? en fordom og et spørgsmål jeg tit har mødt, nej det er det bestemt ikke, men der laves meget sød rosevin. Nogle laver ved at blive tilsat sukker (nærmere en slags meget sød drue most), andre ved at man køler vindruerne ned under 7 grader. Herved dør gærsellerne inden sukkeret er gæret ud. Norditalien laver en del, ligeledes sydfrankrig, men de bedste er nok Rose d’Anjou fra Loire.

Boblerne:

Også her er der et væld af smagsnuancer, der findes søde bobler, noget de især er gode til i Norditalien (Piemonte), hvor de laver en specialitet der heder Brachetto. Denne mousserende vin byder på masser af jordbær i smagen. Cava of og Champagne fået også som rose, men de er ofte tørre og friske.

Hvor laves rosevine?

Det korte svar er: i hele verden. Selv i Danmark har vi fået stablet en hæderlig rosévins Produktion på benene. Der er dog områder er der bedre end andre:

Frankrig. Jeg plejer og sige at jeg ikke har et ynglings vinland. Men lige når det kommer til Rose, er Frankrig bare langt foran.
 

Provance: Provance i det sydlige Fradkrig er kongen, når det kommer til Rose. Dette er sammen med Rhone dalen Frankrigs ældste vinproducerende område og her har man perfektioneret kunsten af lave rosevine. Med et godt klima, mineraler i jordbunden og Mistral vinen blæsende fra nord. Har man optimale betingelser for at lave friske og mineralske rosevine.

Øvrige Rhone, Selv om der primær laves rødvine i Rhone dalen, laver man også en del rose i den tørre og frugtrige stil.

Loire: Når nu vi er i Frankrig, må vi lige forbi Loire dalen i Nordfrankrig. Her laver man en del rosé, er man til sød rose er Rose d’Anjou blandt de bedste. De tørre Rose Sancere er også en oplevelse.

Italien: I Italien laves en del rose, jo længere sydpå jo mindre syre og mere frugt laves der. Toscana laver de bedste efter min ydmyge mening.

Spanien: er langsomt ved at komme med, der laves dog fortsat for meget ligegyldig rose.

Portugal: landet nyder godt af deres placering nær ved havet, der giver kølighed til vindruerne. Her produceres en del gode rose vine, ofte kraftige og et godt køb.

USA: her laves der også en del rose, de er bare sjældent gode, selvfølgelig findes der undtagelser.

Sydamerika: er ved at komme med på rose vognen, dog er der stor variation i kvaliteten. De vine der laves højt i Andes bjergende er gode, mens dem der står i lave højder er triste og sælges om supermarkeds rose. Det er ofte for varm til at lave god rose. Men er man i højderne, får man kølige nætter.

Australien: har samme problem som Sydamerika, det er ofte for varmt, men der er enkelte undtagelser, gerne fra vingårde der ligger tæt ved havet, og på den møde får kølige vinde ind over markerne.

Sydafrika: det samme som ovenstående, tit for varmt, med mindre det ligger ved vandet.

 

 Vinen fremstilles gennem processen "maceration”

Nogle tror, at en rosévin er en blanding af rødvin og hvidvin eller af rød- og hvidvinsdruer, men det er for det meste ikke korrekt. Man tilsætter heller ingen farvestoffer. Den lyserøde farve kommer faktisk fra skallen på vindruen. Når man producere rødvin, maser man druerne og lader skallerne ligge sammen med den gennemsigtige most, for at trække farve ud. Denne proces, kan vare fra 12-45 dage. Men når man laver Rose vin, laver man det på samme måde, dog ved og korte precessen ned, til et sted mellem 12 og 36 timer. Farven på den blå drue trækkes altså ud – en proces, der kaldes ”maceration”. Jo mere tid den trækker, jo mørkere en farve får man. Dermed har enhver rødvin faktisk været en flot, pink rosévin på et tidligere stadie.

Ingen regler uden undtagelse 

Der er enkelte steder hvor man blander rød og hvidvin, et af de få steder i verden, er Champagne i Frankrig.

Hvad drikker man rosévin til?

Mange drikker rosévin som velkomstdrink inden middagen, hvor lette, salte snacks serveres til den søde, frugtige vin. Her kan især rosévine fra Frankrig anbefales, da de er læskende, friske og lette i det.

En af de bedste ting man kan servere sammaen med god rosé vin er skaldyr, men prøv også med friske jordbær på teressen.

Hvis du ønsker at servere grillmad eller krydrede retter, så er intense og kraftige rosévine en god idé at servere. Her skal du finde rosévine fra franske Côtes du Rhône, som har fået masser af varme, der giver druen intens smag. Der laves ligeledes en del rose på portvins druer i Portugal, disse er også gode sammen med mad,

Rigtig meget rose er desuden godt og drikke uden mad, som aperitif eller bare et glas i godt selskab.

Hvem laver mest rosevin?

Som noget helt specielt er 1 ud af 4 rosévine fra Frankrig. De står nemlig for ikke mindre end 28 % på markedet. Herefter kommer Italien, som står for ca. 20 %, og så har vi USA, som producerer ca. 15 % af al rosévin i verden. På fjerdepladsen ligger Spanien, som står for ca. 10 % af markedet. Der er også mange andre lande, som producerer rosévin, men det er i mindre omfang end de fire førnævnte. Ligeledes bliver rosévin kaldt noget forskelligt i de førnævnte lande. Blandt andet kaldes rosévin for ”rosado” i Spanien, hvorimod de i Italien kalder det ”rosato”. I Danmark har vi derimod valgt at læne os op ad Frankrigs betegnelse, nemlig rosé.

 

Køb rosévin hos Gourmet Wine

Rosévin er uden tvivl en stærk trend, for den byder på smukke, friske og frugtige vine, der typisk passer til mange forskellige retter. Det gælder både buffeter, grillretter, alverdens salater, paella og mange flere. Dermed er rosévin lig med sommer. Den går perfekt til førnævnte måltider, og så er det en dejlig æstetisk oplevelse på grund af den flotte farve. Rosévinen kan både slukke tørsten let og være kraftfuld og samtidig syrefast med en stor frugtagtig friskhed. Hos Gourmet Wine kan du bruge vores online vin- og madguide og se, om rosé er et godt supplement til den ret, du vil servere.

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere