Rhône

Se alle vores kvalitetsvine fra Rhône !

Filter

Rhone

En gravplads, to paver og en masse god vin

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler

Rhonedalen er Frankrigs ældste vinproducerende område.

Selv om området altid har levet i skyggen af Bordeaux og Bourgogne, var det faktisk her det hele startede.

Selve floden har sit navn fra romerne, der kaldte floden for Rhodanus. Den godt 800 km lange, voldsomme flod er en af Europas mest betydelige og har som kilde den 23 kvm store Rhone-gletsjer Wallis, der ligger i Schweiz, hvor den med 1723 meters højde bruser ned mod Frankrig. Den løber gennem den enorme Geneve sø og ind i Frankrig, gennem Jurabjergene og ned til Lyon, hvor den møder bifloden Saone.

Fra Lyon skærer Rhonefloden sig mellem Alperne og Massif Central ind i den nordlige del af vindistriktet. Her bugter den sig gennem det barske men smukke landskab, inden den løber ud i Middelhavet vest for Marseille.

En Gravplads af dimensioner

Floden har på en gang været besværlig og voldsom for de lokale, men også en afgørende og vigtig handelsrute. Hvis floden ikke havde været der, havde Rhone dalen formentligt været en del fattigere, da det var nemmere at sende varer ned af floden, end over bjergene. Derfor blev floden en vigtig handels kanal.

Det var også her at Pave Clement så sig nødsaget til at indvie hele floden, da pesten ramte i 1348 og ligene hobede sig op i bjergene. Man var nødt til at komme af med dem, så da paven havde indviet floden, kunne man kaste dem i vandet i en slags nødtørftig begravelse.

Begyndelsen

Vin er blevet lavet i minimum 6000 år, og nok en del mere. Noah fra det Gamle Testamente er faktisk den første vinbonde der bliver omtalt i litteraturen.

Historien om fransk vin tager sin begyndelse her, i det nordligste Rhone på grænsen mellem den varme Rhonedal og det noget køligere Bourgogne.

Der menes at have været dyrket vin her, ca. 600 år før Kristi gik på jorden.

Det var fattige og beskedne folk der boede ved flodens breder og i bjergene omkring dem, men de har altid haft sans for vin, kvinder og sang. Tre af de vigtigste ting i livet. Det er også Troubadourenes hjemland, og de kunne synge om de skønne kvinder fra Rhone, hvis fine hud på halsen rødmede, når de drak af den lokale vin.

Det hele startede som sagt i den absolut nordligste del. Om første vinmark var på Hermitagebjerget eller på skråningerne i Cote Rotie er usikkert. Men vi ved, at romerne var glade for den lokale vin, som bliver flittigt om talt i Plinius den ældres store naturhistorie. Den altdominerende hvide drue i det nordlige Rhône er Viognier. Det menes, at det var romerne der indførte den til Regionen. Romernes betydning for området kan i det hele taget ikke overvurderes. Det var dem der fik sat gang i handel i området og fik sat Rhonevin på kortet.

Men vi skal helt frem til 1300 tallet før der igen sker noget afgørende. Paven rykkede til Avignon. Kirken brugte meget vin og efterspørgslen på Rhonevine steg voldsomt.

Paverne holdt nu fast til i området og kroninger af franske konger skete her. Der var den anden Pave i området, Pave John, der byggede et stort slot i området, der kom til at hedde Chateauneuf du Pape. Indtil da havde den lokale landsby heddet Chateauneuf Calcernier. Fra år ca. 1325 begyndte man at kalde området og den lokale by for Chateuneuf du Pape, der betyder Pavens nye slot. Der skulle dog gå 600 år inden et offentligt dekret blev vedtaget, og området kom til at hedde Chateauneuf du Pape officielt, det skete i 1883.

I dag er Rhone det næststørste vinområde i Frankrig - efter Bordeaux. Dette gælder både størrelse og mængden af vin der produceres. Området er delt op i flere små kommuner, hvoraf Chateauneuff du pape, Gigondas, og Cote Rotie må være de tre mest berømte. Men du må ikke være bange for at købe vine fra nogle af de mere ukendte af slagsen, man kan fx finde fremragende vine, til overkommelige penge fra Rasteau. Faktisk vil jeg vove den påstand, at blandt Rhonedalens mere ukendte kommuner, gør man de bedste vinkøb i Frankrig, når vi snakker pris og kvalitet.

Rhone indeholder 19 cru’s, 17 village vine med bynavn, og 78 village vine uden bynavn. Området strækker sig over 71.000 ha jord og er produceres mere end 400 millioner flasker vin hvert år.  Vinene produceres af 1200 forskellige vinbonder og på forskellige jordbunde med forskellige druer, så der er rig muglighed for at kaste sig ud mange forskellige smagsoplevelser.

”Når jeg drikker en Rhone vin, er det som om mit hjerte og mine smagsløj har byttet plads.” citat Robert Parker.

Hvilke druer bruges der i Rhone?

De to store druesorter i Rhone er Syrah og Grenache - Syrah i nord og Grenache i syd. Men der er selvfølgelig mange flere, Rhone er et af de områder, hvor flest forskellige druesorter er i spil.

De Mørke druer (Brugt til rødvine):

Ofte brugt: Grenache, Syrah, Mouvedre Cinsault, Carignan

Mere Sjældne: Counoise, Vaccaresse, Picpoul Noir, Terret Nor, Muscardin

 De grønne druer (brugt til hvidvine):

Mest brugt: Viognier, Clairette, Marsanne, Rousanne

Mere sjælde: Bourboulenc, Clairette rose, Muscat, Picpoul, Picandan, Grenache Blanc, Ugni Blanc.

 

De to store

Syrah og Grenache er de to altdominerende vindruer i dalen. Som tommelfingerregel bruger man mere Syrah jo længere nordpå man kommer og mere Grenache, jo længere sydpå man kommer. Således er de store røde vine fra Cote Rotie i den nordligste del, ofte på minimum 95 % Syrah, mens man i den sydlige del af dalen bruger over 50 % Grenache.

Eksperter har tidligere sagt, at det var grækerne der indførte Syrah-druen fra den persiske by ”Shiraz”.

I de senere år har man været i stand til at lave DNA tests af vindruer, derfor har man været i gang med at kortlægge alle 2000 druesorter. Her viser det sig, at druen allerede var her før grækerne og Syrah nedstammer fra en kloning mellem Mondeuse Blanche og Mondeuse Noir, to meget gamle druesorter fra Savoie.

Der bruges også en del flere sorter. Jo længere sydpå man kommer, jo flere druesorter bliver der brugt i hver vin.

Spørgsmål jeg ofte løber ind i, når jeg snakker med folk om Rhonevine:

Laves der økologisk vin i Rhone?

Ja! I ret stor stil.

Hvad er GSM?

GSM er en forkortelse for den mest hyppige blanding af druer i Rhonedalen: Grenache, Syrah, Mouvedre.

Laves der hvid Cote du Rhone?

Ja, og noget ret godt en gang i mellem, dog er produktionen ret lille, så det er ikke en vin man vil møde ofte.

Hvad skal jeg spise til min Rhonevin?

De røde vine fra Rhone er altid lavet på en eller flere ret kraftige druer. Derfor er det også vine der er velegnet sammen med kraftige retter. Oksekød, vildt eller braiserede retter. Lam er også godt, men fælles for det hele er, at det skal gerne være en lidt kraftig ret. Juleand og Chateauneuf du Pape, kan virkelig noget sammen.

De hvide vine fra Rhone, er gode sammen med fisk og supper.

Hvor gammel kan en Rhonevin blive?

Rhonevinene er en af de rødvine der kan blive ældst. Stort set alt Rhonevin (røde), kan blive 10 år gamle. Er det nogle af de bedre, fx Hermitage, Gigondas, eller Chateauneuff du pape i god kvalitet, kan de blive op til 15-20 år gamle. Absolut topvine fra Rhone kan blive endnu ældre, det er dog sjældent.

Hvornår er min Rhonevin moden?

Alle rødvine fra Rhone bør være mindst 4 år inden de drikkes, de fleste topper et sted mellem 5-8 år. De meget kraftige og dyre vine fra Cote Rotie og Hermitage samt de bedste Chateauneuff du pape eller Gigondas, skal måske være lidt ældre.

Hvad er Gigondas?

Gigondas er en gammel Villages kommune, der i 1971 blev opløftet til sin egen appellation. Stort set al vin der produceres er rødvin, men der laves også en forsvindende lille? del rosévin. Grenache Noir er den primære druesort. Gigondas sammenlignes ofte med Châteauneuf du pape. Mikroklimaet er dog køligere i Gigondas, så høsten sker typisk 10-15 dage senere. Selvom det ikke lyder af meget, kan det være fatalt i de år, hvor vejret er særligt ugunstigt.

 

Kvaliteten er stigende år efter år. Der er desværre stadig en meget stor del, som blot stræber efter at lave stabile konsumvine i gamle og umoderne vinkældre. De bedste producenter laver vin på moderne udstyr og laver vinen lagrer på egefade.

Hvad er Hermitage?

Hermitage står sammen med Côte Rôtie for de største rødvine i det nordlige Rhone. I de korrekte hænder fremstilles vine uden sammenligning, men kvaliteten svinger meget, så Côte Rôtie og Cornas kan i mange tilfælde matche Hermitage. Hermitage ligger på den østlige bred af Rhone, mens Côte Rôtie ligger på den vestlige. Alene det, adskiller vinene. Der fremstilles primært rødvin på ren Syrah, men der må tilsættes op til 15 % Marsanne og Roussanne, selvom det i praksis sjældent sker. Hvidvinen fremstilles oftest på ren Marsanne, selvom Roussanne også er tilladt. Viognier er ikke tilladt, som i Côte Rôtie. Derudover laves også en dessertagtig hvidvin kaldet Vin de Paille.

Hvad er Ventoux?

Lige som de ovenstående, er Ventoux en selvstændig appellation (en slags kommune) der ligger i Rhonedalen. Ventoux er egentlig et bjerg, der kendes af mange - i forbindelse med Tour de France. Bjerget kaldes det skaldede bjerg, da man for 2-300 år siden skar alle træer ned, for at bruge dem til skibsproduktion. Her er en enestående jordbund med masser af granit, som kombineret med masser af solskin, giver nogle fremragende vine. Ventouxvine kan ofte købes til omkring 100 kr. og byder næsten altid på en rigtig god smagsoplevelse.

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere