Pinot Noir

Se alle vores vine lavet på Pinot Noir !

Filter

Pinot Noir

En besværlig fætter, munke og nogle af verdens bedste vine.

 

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler

 

I skrivende stund findes der ca. 2000 forskellige druesorter man kan lave vin på. Det er dog ikke alle druer man kan lave vin af, alle har deres kendetegn, deres styrker og deres svagheder.

Pinot Noir er en af det mest feterede druer, få andre druer har så stor en fanskare. Vinentusiaster verden over anser druen for at være en af de mest forførende og spændende at udforske. Druen danner rygrad i alt rød Bourgogne og er ingrediens i nogle af de dyreste vine i verden. Få druer kan udvikle så komplekse vine, som Pinot Noir. Gammel Bourgogne kan opnå smag af alt fra peber til hestestald.

Men druen har også sine svagheder, den er en lidt besværlig fætter at dyrke. Den tåler ikke for meget varme, og er man ikke omhyggelig i sin vinmark, får man noget kedelig og ofte lidt tynd vin.

Jeg vil i det følgende dykke lidt ned historien, styrkerne og svaghederne ved denne vin.

Historien

Vinens historie omskrives i disse år. Den schweiziske forsker José Vouillamoz har kastet sig over DNA-forskning indenfor vinavl, og det har i den grad ændret på ting som vi troede var facts. Før i tiden var det ampeolografer, der studerer blade og druekerner, som stod for arbejdet med at finde ud af hvilke sorter der voksede hvor og hvordan de relaterede til hinanden. Deres arbejde har ikke været og er ikke forgæves, men DNA-forskningen når dybere. Den åbenbarer hemmeligheder, som en ampeolograf aldrig vil kunne se.

Her gik vi for eksempel og troede, at Pinot Noir var ustyrlig og muterede hurtigere end andre sorter. Der findes myriader af kloner og mutationer af den drue. Men Vouillamoz´ forskning har vist, at det ikke er tilfældet. Grunden til de mange mutationer af Pinot Noir er simpelthen, at druen har været dyrket i Europa – formentlig siden romerne – og måske endda længere. Pinot Noir viser sig nemlig at være stamfader til utroligt mange af de druer der vokser i Europa i dag. Man har blandt andet fundet Pinot noir-DNA i Chardonnay og sågar i Syrah. Ligeledes er man også sikker på, at Pinot Menuir opstod via en mutation i Pinot Noir’s celler. Kort sagt, så har Pinot Noir været her næsten lige så længe, som der er blevet lavet vin i Europa, og er derfor stamfader til et utal af andre druer.

Hvor kommer Pinot Noir-druen fra?

Det er lidt usikkert, men det ser ud som om den er opstået i området “Ile de France” - formentlig spontant, og hvis den er dét, så var der i virkeligheden vin i Europa før Fønikerne bragte stokke til de græske øer og lærte europæerne at producere vin?

DNA-forskningen har med andre ord både givet svar, men også rejst nye spørgsmål i vinens historiebog.

Munkenes betydning

Endnu engang har munkene haft en stor betydning. Beliggende højt mod nord eksperimenterede de lokale klostre med druesorter, og kom frem til at druen trives i den nordlige del af Frankrig. Det er dem der er direkte ansvarlige for, at alt rød Bourgogne i dag laves på Pinot Noir. Munkene vidste, at de her havde med en meget følsom drue at gøre, og de kortlagde derfor jordbundene i det vi i dag kender som Bourgogne. Dette skete med henblik på, at finde de bedste marker til dyrkning af druen. Det vil ikke være helt forkert at sige, at deres kortlægning skabte den tidlige udgave af det grand Cru System der i dag findes i Bourgogne.

Hvordan smager Pinot Noir?

Det er et meget bredt spørgsmål, for det er helt afhængigt af, hvor druen/vinen kommer fra. Druen er smagsmæssigt forholdsvis let og derfor meget modtagelig for jordbundens karakteristika.  Den er kendetegnet af en liflig violpræget aroma. Samtidig er den meget følsom over for varme. En ting ligger fast, vokser druen i områder med meget høje temperature, lukker fotosyntesen ned og druen producerer ikke vinsyre. Dette er gældende for alle druer, men i Pinot Noir’s tilfælde, skal der ikke så meget til, som der for eksempel skal med Malbec, der ikke tåler for meget regn og kulde. Dette giver nogle lidt ”slatne” vine, der mangler bid og kant. Herunder gennemgår vi nogle områder hvor druen trives og producerer fremragende vine.

 

Bourgogne

Der er ingen tvivl om, at dette er højborgen. Intet andet sted kan der laves så gode vine på Pinot Noir som her. Efterspørgslen på disse vine er enorm, derfor er priserne også skyhøje, og du får stort set intet der er værd at drikke for 200.- kr. Men ser man bort fra det, fås de absolut bedste vine i denne kommune.

De vine der kommer fra regionen Bourgogne, kan imidlertid godt være ret triste.

Man skal som regel på kommuneniveau dvs. Savigny Les Beaune, Gevrey-Chambertin, Aloxe Corton, Volnay m. fl. for at finde et godt udtryk af, hvad druen kan præstere. 

New Zealand

Her trives druen også. Årsagen er den kolde indvirkning fra havet. Da New Zealand er aflangt, er der aldrig langt til kysten. Vinene er saftige og behaglige, de bedste får mange smagsnuancer af cedertræ og peber.

Oregon

Denne kommune beliggende i USA har også virkeligt kunne præstere flotte Pinot Noir-vine med masser af frugt i smagen. Ofte en duft af violer, og en smag der er fyldt med røde bær.

Washington

Også en god kommune til Pinot Noir i USA. Beliggende i det nordvestlige hjørne af landet, har druen her rigtigt gode vækstbetingelser.

Californien

Relativt god til Pinot Noir, men det skal gerne være den køligere del af Californien.

Jeg har smagt fremragende Pinot Noir-vine fra Clarksburg, der er et lille underområde i Californien. Prøv for eksempel Bogle’s Pinot Noir - de er fremragende.

Sydamerika

Her er det generelt for varmt, og man skal passe på med Pinot Noir fra Chile eller Argentina. Når jeg alligevel nævner det, er det fordi der kommer få rigtigt gode vine herfra. Det er dog absolut nødvendigt, at de vokser højt i bjergene eller helt nede sydpå, så man nærmer sig ækvator og dermed kølige vinde.

Italien

Italien har ikke den store tradition for Pinot Noir. Men der laves fremragende vine i de nordlige bjerge. Se efter vine fra Alto Adige kommunen.

Vær opmærksom på, at vinen ofte hedder Pinot Nero i Italien og i enkelte tilfælde bruger de det østrigske ord ”Blauburgunder”. Vinene er lette og saftige, bedst med lette retter eller uden mad.

Østrig

Her laves der mange flotte vine på Pinot Noir. Vinene kan blive ret kraftfulde, taget i betragtning af at det er Pinot Noir. Gode madvine.

Tyskland

Tyskland har også en god produktion af Pinot Noir. Her hedder druen Spätburgunder. Disse vine er meget lette og gode på terrassen, eller sammen med lyst kød og fisk. Husk at servere dem nedkølet til en 12-14 grader.

Hvad skal jeg spise til Pinot Noir?

Det er lidt afhængigt af det land druen kommer fra. Som udgangspunkt skal Pinot Noir drikkes uden mad, eller til lette retter som unghanebryst, lækre pastaretter er et bud. Men de gode kraftige eksempler fra Frankrig og Østrig er fremragende med lam, kalvekød og evt. nogle svampe på tallerkenen.

Hvad temperatur skal jeg severe Pinot Noir ved?

Vinen bliver bedst ved en temperatur på 12-14 grader.

Tag den evt. ud af dit køleskab ca. 30. minutter før du skal nyde vinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere