Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Julevin

Vin til den klassiske julemiddag

Den klassiske danske julemiddag med flæskesteg, andesteg og/eller gåsestegen, der som regel får følgeskab af de hvide- og brunede kartofler, rødkål, franske kartofler og den tykke brune julesovs, kræver lækker vin, men den klassiske julemiddag, stiller også høje krav til julevinen i glasset.

Den perfekte julevin skal nemlig komplimentere den klassiske julemiddags karakterer af fedme, sødme, syre, salt og julemadens tunge velsmag.

Den skal stå op imod sødmen fra de brunede kartofler og syren fra rødkålen, og skære igennem fedmen fra julestegen og den brune julesovs.  

Den perfekte julevin bør derfor være en vin, der besidder rigdom af frugt, høj alkoholprocent, og rigeligt af tanniner og syre.

Gourmet Wine har samlet vores bud årets perfekte julevine og lavet en lille guide til den perfekte julevin, der passer perfekt, til den klassiske julemiddag med and, gås eller flæskesteg nedenfor!

Læs mere...

Filter
 

Det helt klassiske valg af julevin til julemiddagen har i årtier været rødvin og ofte en fransk vin fra Rhône-dalen i den sydlige del af Frankrig, som Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vacqueyras, Lirac, Gigondas og Châteauneuf-du-Pape.

Og den italienske Amarone fra Veneto, som er lavet på tørrede druer, har været et klassisk valg af julevin, lige så længe.

Der findes dog mange flere alternativer i dag.

Julevinen kan i dag stamme fra næsten alle verdenshjørner og kan endda omfatte elegante naturvine, bobler og hvidvin.

Den perfekte julevin til andestegen

Til den fede og sprøde andesteg, kræves både en vin med fylde og en vin med syre, som kan skære igennem fedmen fra både kød og tilbehør.


Her vil det klassiske, og helt oplagte valg af julevin, være en fransk rødvin fra Rhône-dalen i den sydlige del af Frankrig, som Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vacqueyras, Lirac, Gigondas og Châteauneuf-du-Pape.


Den italienske Amarone della Valpolicella, vil være et lige så klassisk valg af julevin, samt den ”lille Amarone”; Valpolicella Ripasso.

De mere frugtige valg af julevin Barbera eller Nebbiolo vine fra Piemonte, som en skøn enkeltmarks Barbera og Barbera d’Alba eller Langhe Nebbiolo, Barbaresco og Barolo vin.

En Spansk rødvin primært på Garnacha druen, kan også være et bud på den perfekte julevin til andestegen.

Er man derimod til lidt mere frugt-sødme og/eller blot oversøiske vine, vil en australsk rødvin på Shiraz druen eller en californisk Zinfandel, kunne være svaret på den perfekte julevin.

Det nye eller blot lidt ”avantgarde valg” af den perfekte julevin, kan også omfatte både bobler og naturvin i dag.

Boblerne kan både være en skøn Cava og en Champagne, som Baron Albert Champagne Jean de la Fontaine “L'Èloquente” Champagne Brut, Cava Mas Fi eller Mont-Ferrant "La Senyora" Cava Brut Nature.

Naturvin kræver fylde og syre og vores oplagte valg, vil derfor være en fransk rødvin fra Gascogne i Sydfrankrig: Domaine de Joÿ ”Naturellement” Rouge Økologisk Naturvin.

Den perfekte julevin til flæskestegen

Til den lyse flæskesteg med sprøde svær, der oftest får følgeskab af samme tilbehør som andestegen, kræves også en vin med fylde og en vin som kan klare fedmen, men samtidig kan vinene også være mere elegante.

Her vil det klassiske, og helt oplagte valg af julevin, atter være en fransk rødvin fra Rhône-dalen i den sydlige del af Frankrig, som Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Village, Vacqueyras, Lirac, Gigondas og Châteauneuf-du-Pape.

Den italienske Amarone della Valpolicella, vil være et lige så klassisk valg af julevin, samt den ”lille Amarone”; Valpolicella Ripasso.

De mere frugtige valg af julevin Barbera eller Nebbiolo vine fra Piemonte, som en skøn enkeltmarks Barbera og Barbera d’Alba eller Langhe NebbioloBarbaresco og Barolo vin.

En Spansk rødvin primært på Garnacha, eller Tempranillo druen, kan også være et bud på den perfekte julevin til andestegen.

En fyldig Pinot Noir druen fra en Californien, New Zealand, Bourgogne eller Frankrig  vil også være et godt bud på den perfekte julevin til flæskestegen.

Alternativt vil en lækker tysk Riesling med lidt sødme som; Riesling Feinherb fra enten Karlsmühle i Mosel, Tyskland eller Kloster Eberbach Riesling Feinherb fra Rheingauvære et rigtig oplagt valg til den perfekte julevin, til julemiddagen med flæskesteg.

Naturvin kræver fylde og syre og vores oplagte valg, vil derfor være en fransk rødvin fra Gascogne i Sydfrankrig: Domaine de Joÿ ”Naturellement” Rouge Økologisk Naturvin.

Den perfekte julevin til gåsestegen

Gåsestegen minder om andestegen, men er blot lidt mere mager, hvilket giver plads til mere elegante vine såsom;

Rødvine på Pinot Noir druen, enten fra New Zealand eller Bourgogne i Frankrig.

Bobler, som en skøn Cava og en Champagne, som Baron Albert Champagne Jean de la Fontaine “L'Èloquente” Champagne Brut eller Mont-Ferrant "La Senyora" Cava Brut Nature.

Naturvinen vil være Domaine de Joÿ ”Naturellement” Rouge Økologisk Naturvin, fra Gascogne i Sydfrankrig.

Den perfekte julevin til Risalamande

Den klassiske juledessert ris à la mande/Rislamande, med fedme af mandler og fløde, og sødme og syre fra kirsebærsaucen kræver en vin med sødme og noter af bær, gerne kirsebær.

Hertil vil en rød dessertvin/forstærket vin/hedvin være det helt perfekte match. Fra den klassiske Late Bottled Vintage/LBV Portvin til den franske Banyuls og den danske forstærkede kirsebærvin!