Loire Valley/Val de Loire eller Loire-dalen er en af Frankrigs største, vigtigste og geografisk set mest udstrakte vinregion, der strækker sig langs Loire-floden fra foden af bjergkæden Massif Central og til Atlanterhavets kyst i vindistriktet Pays Nantais.
Vinområdet er berømte for deres betagende landskab, af smukke gamle vinslotte og vinmarker, der pryder Loire-flodens bred, og i århundreder for deres sprøde, elegante og mineralske Sauvignon Blanc hvidvine, der er uløseligt forbundet med Loire-dalen og de famøse vindistrikter Sancerre og Pouilly-Fumé i Central Loire.
Men Loire-dalen er også så meget mere.
-
SANS de la Vigne Sauvignon Blanc, Alkoholfri, Loire
119 kr. pr. flaske 89 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Domaine des Chézelles Touraine Sauvignon Blanc, AOP Touraine Loire
Spar 40 kr. pr. fl.
129 kr. pr. flaske 89 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Martin ”Le Saint Versant” Muscadet Vieilles Vignes, AOC Muscadet Sèvre et Maine
129 kr. pr. flaske 99 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Lucien Raimbault-Pineau Coteaux-du-Giennois Blanc ’Les Pointes’, AOP Coteaux-du-Giennois Loire
165 kr. pr. flaske 135 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-30%
Domaine Paul Doucet et Fils Sancerre Blanc, AOP Sancerre
Spar 66 kr. pr. fl.
215 kr. pr. flaske 149 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Nicolas Gaudry Cuvée Pouilly-Fumé, AOP Pouilly-Fumé, Loire
209 kr. pr. flaske 179 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-13%
Domaine Franck Millet Sancerre Blanc, AOP Sancerre, Loire
Spar 30 kr. pr. fl.
229 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-21%
Roger & Didier Raimbault Sancerre Blanc
Spar 56 kr. pr. fl.
255 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Paul Thomas Sancerre Chavignol Blanc, AOP Sancerre Loire
255 kr. pr. flaske 225 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-12%
Domaine Paul Thomas ”La Côte des Monts Damnés”, Sancerre Blanc, AOP Sancerre, Loire
Spar 40 kr. pr. fl.
329 kr. pr. flaske 289 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine fra Loire
Vinregionen Loire
Hvad er Loire? Hvor ligger Loire og hvilke vine er Loire regionen berømte for?
Loire-dalen er et af de ældre franske vinregioner, der besidder en lang og bemærkelsesværdig vinhistorie.
Beliggende i den vestlige del af Frankrig, langs Loire-flodens bredder, der prydes af smukke gamle vinslotte og betagende skråninger plantet med vinstokke, som vidner om en tid, hvor slottene var forbeholdt det franske hof og aristokrat, og en stolt og mere end 2000 år gammel vinhistorie.
Loire-dalen følger Loire-flodens løb, gennem hjertet af Frankrig, fra Frankrigs ældste vinregion Auvergne for foden af bjergkæden; Massif Central til den franske atlanterhavskyst i vinområdet Pays Nantais.
Vinregionen er berømte for nogle af verdens mest elegante, sprøde og mineralske Sauvignon Blanc hvidvine, der er uløseligt forbundet med vindistriktet Tourraine og i særdeleshed med de famøse nabodistrikter Sancerre, Pouilly-Fumé og Menetou-Salon i Central Loire.
Og ligeså, for deres bemærkelsesværdige Rosé d'Anjou, voluminøse Vouvray på Chenin Blanc, elegante og mineralske rødvine, der ofte er fremstillet på Gamay eller Cabernet Franc, samt de tørre Muscadet vine på Melon de Bourgogne druen, fra Muscadet Sèvre et Maine, Nantais ved Atlanterhavets kyst.
Desuden fremstilles der også skønne og sprøde Crémant de Loire og andre mousserende vine, samt de søde dessertvine Coteaux du Layon.
Med andre ord. Loire-dalen er en bemærkelsesværdig vinregion, med en flot og traditionsrig vindyrkning, der rummer en spektakulær mangfoldighed af druesorter og vinstile, fortalt i en rig lang vinhistorie.
Loire – Historie og Vin
Vindyrkning og fremstilling i Loire-dalen, kan spores 2000 år tilbage og er uløseligt forbundet med romerne, der plantede de første vinstokke, i Pays Nantais området, ved Atlanterhavets kyst, og i årenes løb nåede til vinområderne, længere inde i landet, der i dag kaldes Anjou og Sancerre.
Og allerede i år 582 e.Kr. var Touriane og Sancerre kendt som prestigefyldte vinområder, og Anjou var ikke langt bagefter.
Fra Romerrigets fald, og middelalderens begyndelse overtog de franske munke vindyrkningen i Loire-dalen, århundreder frem og indtil renæssancens begyndelse.
Med ankomsten af renæssancen, indtog de franske konger, det franske hof og aristokrat Loire-dalens slotte og vinmarker, hvor kongerne fik plantet, deres fortrukne druesorter nær deres slot, så de kunne forsyne hof og aristokrat med vin.
På dette tidspunkt arbejdede vinmagerne hårdt for at tjene retten til, at deres vine blev nyt ved kongens og det bedre borgerskabs bord, da vinene fra Nantais, Anjou, Saumur, Touraine og Sancerre, hurtigt fik et nærmest majestætisk omdømme for at være af fremragende kvalitet, der blev nydt af konger, adlen, hoffet og det bedre borgerskab i både Paris og London.
I løbet af det 16. århundrede havde druesorten Breton, der siden blev kendt under navnet Cabernet Franc, fået fodfæste i Chinon, Anjou og rødvinene på denne druesort, blev da, betragtet som en af de vigtigste vine i Europa.
Fra middelalderen og frem til midten af det 19. århundrede blev vinene transporteret i tønder og flasker til England og siden Holland, via floderne Loire, Sevre og Maine, da disse var mere stabile end vejene.
Denne storhedstid for Loire, hvor kongerne, hoffet og bedre borgerskab nød Loire vinene på slottene langs Loire-floden og på den anden side af kanalen i England, fik imidlertid en brat afslutning, under den franske revolution 1789–1799, der symboliserede afskaffelsen af enevælden og det privilegieindrettede samfund i Frankrig.
I denne periode blev adelige og formodede sympatisører til det franske hof myrdet, forvist eller blot frataget deres titel og ejendom af jord, herunder slotte og vinmarker.
I Loire-dalen betød dette at flere vinmarker i årene efter lå øde og forladt hen, og kun enkelte vinbønder uden relation til adlen eller hoffet, forsat kunne dyrke og fremstille vin.
Årtier senere i den sene del af 19. århundrede hærgede vinlusen(Phylloxera) Europas vinmarker, hvor vinstokke i hele vinlandsbyer blev ødelagt, og genplantning to atter årtier.
Men med nye plantninger af vinstokke fortsatte handelen og voksede sågar gennem det 20. århundrede, og Loire genvandt sin indflydelse.
Loire-dalen anses i dag, som en af de vigtigste vinregioner i Frankrig, der er berømte for sin mangfoldighed når det kommer til druesorter og vinstile, der afspejler, vinområderne/vindistrikterne de stammer fra.
Og imponerende 60 % af Loire-dalens vinmarker, er i dag enten er bæredygtigt eller økologisk dyrket, og målet er at have 100% af Loire-dalens vinmarker/vinbønder forpligtet sig til bæredygtig miljøcertificering eller økologisk landbrug i 2030.
Hvilke vinområder, vinstile og druesorter rummer Loire?
Loire-dalen strækker sig omkring 1000km langs Loire-floden, som er Frankrigs længste flod.
Fra Frankrigs ældste region; Auvergne, der tager sin begyndelsen for foden af bjergkæden Massif Centrale i syd, op langs Centre Loire, der rummer berømte Sancerre og Pouilly-Fumé, og videre vestover til Touraine, Anjou og Saumur, og helt til Pays Nanties, ved Atlanterhavets kyst.
Vinmarkerne gror her på skråninger, langs Loire-flodens bredder, nær de gamle, majestætiske slotte og repræsentere en omfattende og smuk variation i druesorter og vinstile, samt jordbund og terroir fra nord til syd.
Loire er overordnet set en hvidvinsregion, hvor de fleste hvidvine er lavet i en så ren og frugtig stil som muligt, hvorfor der ej er tradition for fadlagring af Loire-dalens sprøde hvidvine, selvom flere vinbønder er begyndt at tøndegære vine på Chenin Blanc druen.
I Loire-dalen, fremstilles der vine på et omfavnede vælg af druesorter og vine, i ligeså, så mange vinstile.
Fra tørre og sprøde hvidvine, til voluminøse og tørre rosé, sprøde Crémant de Loire, elegante og saftige rødvine, samt søde ædelrådsramte Coteaux du Layon vine.
Hvilke druesorter anvendes til Loire-vin?
I Loire dyrkes et hav af druesorter, som skaber de forskellige og unikke vintyper og vinstile, som hvert vinområde i Loire er kendt for.
Hvide/grønne druesorter:
Loire er overordnet set en hvidvinsregion og den mest dominerende/dyrket druesort er uden tvivl, den aromatiske druesort: Sauvignon Blanc, der står for størstedelen af Loire-dalens sprøde og tørre hvidvine.
Læs mere om Sauvignon Blanc druen her!
Derudover dyrkes: Chenin Blanc og Melon de Bourgogne/Muscadet.
Røde/blå druesorter:
Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pineau d’Aunis/Chenin Noir og Grolleau.
Med så bredt et repertoire af vine og druesorter, fordelt over så imponerende kilometer, opdeles Loire i flere mindre vinregioner; Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine og Central/Upper Loire, der dækker over flere appellationer, fra berømte Sancerre og Pouilly Fumé i nord til Saint-Pourçain og Côtes d'Auvergne og i syd, nær Rhône og Bourgogne.
Loires vinområder, druesorter og vinstile
Central Loire/Upper Loire
Central Loire/Upper Loire dækker over vinområderne/vindistrikterne; Saint-Pourçain, Côte Roannaise,Côtes du Forez og Côtes d’Auvergne, i syd, samt Sancerre, Pouilly-Fumè, Coteaux du Giennois og Menetou-Salon, i Central Loire i nord.
Den sydlige del af Upper Loire er i modsætning til andre steder i Loire-dalen, udelukkende anerkendt for deres rød- og rosévine lavet af druesorten Gamay, der (vin)stilmæssigt minder mere om stilen i Beaujolais, Bourgogne, som vinområdet også ligger tættere på end resten af Loire og derfor deler undergrund af sten, sand og granit.
Vinene fra den sydlige del af Upper Loire er elegante, friske og saftige, som dem, der fremstilles i Beaujolais.
De fremstilles på samme druesort, Gamay, har lavt indhold af tanniner, er unge og friske, også vinificeres vinene efter traditioner, der ligner Beaujolais, hvor vinene gennemgår Maceration Carbonic, hvor druerne presses i lufttætte tanke uden ilt, og gæringen producerer kulsyre, som sprænger druerne.
Den nordlige del af Upper Loire og mere kendt som Central Loire, repræsenterer Sancerre og Pouilly-Fumè, der i dag anses som Loire-dalens mest berømte vinområder, verdenskendt og anerkendte for områdernes enestående, sprøde og elegante hvidvin på Sauvignon Blanc druen. Læs mere om Sauvignon Blanc her!
Vinområdet rummer dog også de mindre kendte vindistrikter/vinområder som; Menetou-Salon og Coteaux du Giennois, som fremstiller lige så delikate, sprøde, elegante og mineralske hvidvine på Sauvignon Blanc, som de mere berømte naboer.
Jordbunden er her domineret af kalksten, kridt og Silex flint, som skaber de mest elegante, sprøde og mineralske vine, der blot fremhæver Loires geografiske nærhed med Champagne-regionen.
Og jordbunden tilføjer netop den ekstravagante elegance af sprødhed og mineralitet, som giver vinene herfra deres unikke og berømte personlighed.
Der fremstilles desuden også skønne og elegante rød- og rosévine i Sancerre, som laves på Pinot Noir druen.
Touraine
Touraine er beliggende vest for Centre Loire og dermed Sancerre og Pouilly-Fumè, og har i årtier været hæderkronet for deres tørre og delikate Vouvray vine, på Chenin Blanc druen, og siden de uimodståelige søde og mousserende versioner.
Der fremstilles også sprøde og friske hvidvine på Sauvignon Blanc.
Jordbunden emmer af mineraler, som den i Sancerre, og skaber den enestående elegance og mineralitet i vinene, som området er berømt for.
Anjou-Saumur
Anjou-Saumur er beliggende nærmest i midten af Loire, og er kendt for deres bemærkelsesværdige rosévine; Rosé d'Anjou og Cabernet d'Anjou, samt elegante rødvin; Chinon rødvine på Cabernet Franc.
Rosé d´Anjou i Anjou har i årtier domineret scenen af rosévin eller blot overskygget, de mere tørre og elegante fra Saumur, som skabes på druesorterne Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc og den mere lokale Grolleau.
Loires rødvine har altid hørt til den mere elegante, den saftige og saftige stil, der domineres af druesorterne Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Gamay, samt de mere lokale Pineau d’Aunis/Chenin noir og Grolleau.
Vine på Cabernet franc og Cabernet Sauvignon kommer oftest fra Chinon-distriktet i Touraine, og vine på druesorterne; Pineau d’Aunis/Chenin Noir og Grolleau kommer fra både Anjou og Touraine.
Pays Nantais
Pays Nantais distriktet, der ligger helt ude ved Atlanterhavets kyst, er berømte for deres spektakulære, tørre og sprøde Muscadet hvidvine på Melon de Bourgogne, der også kendes under navnet Muscadet, i området omkring havnebyen Nantes.
De første vinstokke med Melon de Bourgogne sorten, blev plantet i 1709 Pays Nantais, efter en hård vinter, havde udslettet flere af vinområders vinstokke og druesorten var blevet fordrevet fra hjem i Bourgogne.
Siden har druesorten domineret og afspejlet områdets maritime vinmarker, i Pays Nantais, herunder Muscadet Sèvre et Maine, som er blevet dens nye hjem.
Melon de Bourgogne/Muscadet, skaber de mest vidunderlige, tørre, sprøde og mineralske hvidvine, som er blevet synonym med områdets fiske- og skaldyrsretter.
Loire fik tildelt AOC/AOP (Appellation d'Origine Protégée)appellationssystem i 1936, som afgrænser vinområder og afdækker hvilke druesorter, der må anvendes til vinene, hvilke vinmarker, druerne må komme fra, samt produktionsmetoder.
I dag er der 51 AOP beskyttet appellationer i Loire.