Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Australien

Stort udvalg af kvalitetsvine fra Australien !

Filter

Australien og deres vine

 

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler.

Australien er et relativt ungt vinland og der er derfor ikke mange gamle traditioner og regler at følge. I Australien er der ikke lovgivning om, hvilke druesorter producenterne må bruge, eller hvordan sorterne må kombineres. Australske vinbønder har overtaget de bedste teknikker og metoder fra etablerede vinnationer og prøvet at tilpasse dem deres eget klima. I Australien er der omtrent 130 druesorter. Længere nede kan du se en tabel over de mest brugte.

Klimaet giver forskellige australske vine

Australien er stort, og derfor er der store klimatiske udsving fra nord og syd, øst og vest, som gør det svært at beskrive landet som helhed. Det varme klima betyder naturligvis, at der er rigeligt med sol – og klimaet er tilmed meget stabilt. Det betyder, at australske vine ikke udviser så store udsving i smag og kvalitet fra årgang til årgang. For at vi vinnydere ikke drikker samme vin hvert år, justerer vinbønderne sammensætningen af druer for at skabe nye smagsoplevelser hvert år.

ET GODT KLIMA MED GODE VÆKSTBETINGELSER GIVER GODE VINE:

Australien ligger på den sydlige halvkugle ved 10. breddegrad i nord til 20. breddegrad i syd, og landets beliggenhed på den sydlige halvkugle betyder, at årstiderne er modsat vores. 

Landet, som også er et kontinent har tre typer klima:  

  • I den nordlige del er der tropisk klima, og der er regntid fra november til marts
  • I midten af landet er der varmt og tørt
  • I de sydøstlige egne og langs kysterne er klimaet tempereret

Det største problem for Australien, i forhold til vindyrkning, er at der ofte er for varmt. Derfor produceres langt det meste vin i de sydøstlige egne, hvor der er køligst.

Et tilbageblik på historien bag australsk vin

Admiral Arthur Phillip tog i 1788 vinstiklinger med til landet. Det lykkedes ham dog ikke at dyrke vin i Australien. Senere i 1820’erne blev de første vine sat på markedet, og i 1822 blev de første vine sendt ud af landet. Flere og flere europæiske immigranter kom til Australien med en god portion erfaring og viden inden for vindyrkning, og det øgede kvaliteten af australsk vin. 

Vinproduktionen i Australien går dermed langt tilbage, men vi skal helt frem til 1950'erne for at finde noget australsk kvalitetsvin, som vi kender det i dag. Vi skal endnu længere frem før vi her i Europa har fået øjnene op for disse herlige dråber.

I Australien har de ikke nogen gamle traditioner, der er gået i arv som producenterne skal leve op til eller følge. Derfor har de stjålet de bedste metoder fra den resterende vinverden. Dette betyder også, at der ikke er nogle retningslinjer om hvordan eller hvilke druer der benyttes og sammensættes.


Dette betyder, at der faktisk benyttes omkring 130 forskellige sorter i Australien, men nogle er dog mere udbredt og brugt end andre. Her kan blandt andet nævnes Shiraz, Chardonnay og Cabernet Sauvingnon.


Spredt over hele Australien er der mere end 2.000 vinproducenter. Mange af disse er dog meget små producenter, og omkring 1.800 af dem er kommet til efter 1970. De mange små producenter betyder, at fem producenter i Australien står for samlet 94% af alt druehøst.

Australiens vinområder

Australien har et system for, hvordan de har opdelt deres vinregioner. Det kaldes Geographical Indications (GI). GI kan sammenlignes med appellationssystemet i Europa, men er mindre restriktiv, når det gælder selve vindyrkningen og produktionen.

Det vil være omfattende at beskrive samtlige områder, derfor ser vi kort nærmere på nogle af de mest populære:

I South Australia ligger Barossa Valley, og det er et af Australiens vigtigste vinområder. Vinene herfra er primært fremstillet på druerne Shiraz og Riesling. Clare Valley hører til blandt de køligere områder, der fremstiller gode hvidvine, fremstillet på Riesling og Semillon, med højere syreniveau end mange andre steder. Et andet område, Coonawarra, er efter manges mening Australiens bedste vinområde, og her er det især Cabernet Sauvignon, der har givet området sin status.

I Western Australia er Margaret River med til at tegne billedet af australsk vin. Stilen her er elegant, og den minder faktisk en del om Bordeaux. Som et lille kuriosum ligger der også et vinområde ved navn ’Denmark’ i Western Australia - et køligt område, som laver gode hvidvine og Pinot Noir-vine.

I Victoria ligger Yarra Valley. Her er klimaet køligere end Bordeaux, men varmere end Bourgogne. Det giver gode betingelser for Pinot Noir og Chardonnay, der da også dyrkes i stor stil. Yarra Valley er også kendt for sine mousserende vine.

Hunter Valley er et af Australiens mest kendte vinområder. Det er beliggende i New South Wales og har spillet en afgørende rolle i den australske vinhistorie. Det var et af de første områder, der blev beplantet i begyndelsen af det 19. århundrede, og vinene herfra er klassiske med masser af sødme og frugt. De bedste vine kan gemmes mere end 30 år.

Hyppigt stillede spørgsmål:

Herunder besvarer jeg nogle af spørgsmål, jeg ofte har hørt, når jeg snakker med kunder om australsk vin.

Hvad er Mclaren Vale?

Et af Australiens absolut bedste kommuner, når det kommer til vindyrkning. Her produceres mange store vine - primært på Shiraz.

Hvad er forskellen på Shiraz og Syrah?

Det er samme drue, Shiraz er det navn man bruger uden for Europa, mens Syrah bliver brugt i Europa.

Hvad er Borossa Valley?

Den anden af Australiens to store kommuner, med store menes ikke størrelse, men simpelthen, at disse to kommuner er de mest berømte grundet deres kvalitet. Her laves store vine på både Shiraz og Cabernet Sauvignon.

 

Hvilke druer bruger man i Australien?

Som omtalt tidligere, så bruges der ret mange forskellige druer, men der er tre altdominerende druer. Nemlig Shiraz og Sauvignon til de røde og Chardonnay til de hvide.

Herunder kan du se de mest brugte druer:

Shiraz                                                                       rød                                                25%

Chardonnay                                                            hvid                                               18%

Cabernet Sauvingnon                                           rød                                                16%

Merlot                                                                       rød                                                6%

Sémillon                                                                   hvid                                               4%

Sauvignon Blanc                                                      hvid                                               4%

Pinot Noir                                                                 rød                                                3%

Riesling                                                                    hvid                                               3%

Grenache                                                                 rød                                                1%

Mourvèdre                                                                rød                                                0,5%

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere