Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Rødvin

Stort udvalg af rødvine for enhver smag.

Rødvin har 8000 års historie og har været en vigtig handelsvare i Europa i 2500 år. Al rødvin laves på blå vindruer, hvoraf der i alt findes 2000 sorter. Grundet forskelligt klima verden over samt den store variation i druer og jordbunde, fås rødvin med et væld af smagsnuancer. I varme områder finder man typisk vine med udpræget frugt smag. I køligere områder finder man vine med struktur og mange smagsnuancer. Læs mere...

Filter
 

Hvilke druer er bedst til vindyrkning?

Man er næsten sikker på at få succes i sin søgning efter rødvin, hvis man kan skelne mellem de forskellige druetypers karakter, samt hvordan disse karakteristika kommer til udtryk i rødvin.

De bedste druer til vindyrkning i Bordeaux er blandt andet Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc og Petite Verdot, hvor de i Bourgogne er Chardonnay og Pinot Noir. Grenache er fremtrædende i det sydlige Rhône, mens Syrah dominerer i det nordlige, og i Italien er det Barolo og Barbaresco, som dyrkes, hvor det er Sangiovese i Toscana.

Den nye vinverden, som bl.a. er Australien, Sydafrika og USA, eksperimenterer stadig for at komme frem til de bedste druer, og her har man døbt bl.a. rødvine efter druens navn samtidigt med, at en del distrikter er blevet synonyme med en bestemt drue.

 

Hvor kommer den røde farve i rødvin fra?

Både blå og til dels grønne druer bruges til fremstilling. Den røde farve i rødvin kommer fra vindruernes skaller, da rødvin bliver fremstillet af blå druer hovedsageligt. Disse vindruers skin indeholder tannin, og dette er en stærk syre, som også kommer fra stenene og stilkene samt træfadene, som man lagrer vinen på.

Hvis druesaften ligger i lang tid sammen med skindet, vil der komme et større indhold af syre i en rødvin. Det er tanninen der får ens mund til at snerpe sammen, og som er med til, som det siges i vinterminologi, at give en rødvin struktur. Det er dog ikke kun blå druer, der bruges til fremstilling af rødvin. Der bruges også en vis del grønne druer i nogle typer af rødvin, og i nogle er det endda en temmelig stor andel.

Rødvin bliver produceret overalt i verden, hvor der er et klima til det. Det gælder lige fra traditionelle vinlande som Frankrig, Spanien, Portugal og Italien samt andre lande i Europa over Middelhavslandene til Asien, Afrika og de oversøiske i Syd- og Nordamerika og Australien.

 

Vindyrkning fandt sted for hele 5500 år siden

Vinens historie går flere tusinder af år tilbage og knytter sig til både landbrug, madkunst, civilisation og mennesket selv, og hvor vinen var, var der også masser af kultur og historie omkring udviklingen i mennesker og mad.

Den koncentrerer sig her især om område omkring Middelhavet. Man har gennem kemiske undersøgelser fundet ud af, at vindyrkning af bl.a. rødvin fandt sted for hele 5500 år siden. Ligeledes har man fundet forkullede vinranker og druesten, som kan dateres helt tilbage til 3500 år før Kristus. Dermed har der været nomadefolk, som har gæret vilde druer og bær til vin. Man kender ikke rigtig oprindelsen af ordet vin, men i første omgang er det en afledning af det latinske vinum, som stammer fra det græske oinos – men mere ved man ikke.

 

Hvor stammer vinens historie fra?

Man er sikker på, at selve vinens historie stammer tilbage fra det østlige middelhavsområde og Kaukasus, og at den først for alvor blev dyrket i faraonernes Ægypten. Her blev vinbrugsteknik og vinifikation mere nøjagtigt udviklet, og den har vist sig at holde i årtusinder.

Derefter fulgte vinen civilisationen og folkevandringerne over Ægypten, Grækenland, Fønikien og Italien, og specielt romerne fik en interesse for vinen og gjorde den hurtigt til en stor del af deres hverdag. Det var i Romertiden, at selve dyrkningen og fremstillingen af vin i det hele taget blev udviklet, forfinet og ædlet.

Derefter kom en periode på næsten tusind år, hvor det blev lavet og drukket lokalt, hvormed viden og håndværk gik tabt. Dermed blev kvaliteten dårligere. Først i 1870’erne fandt man frem til, hvordan vinen kunne gøres bedre, og de sidste tre årtier er der sket store ændringer på marken og i vinkældrene i forhold til de sidste mange tusinde år.

 

Køb rødvin online hos Gourmet Wine

Vælger du at købe rødvin, er de tørre et oplagt valg til både lyst kød, som kalv og lam, samt rødt oksekød. Er det vildt, du skal have, passer en blød rødvin endnu bedre.

Hvis du skal spise fjerkræ, er det hovedsageligt alt tilbehøret, der er med til at afgøre, om du skal købe en frugtagtig, en krydret eller en sødlig rødvin. Vil du have flere gode råd om valg af den rigtig rødvin til din mad, så læs vores vin- og madguide hos Gourmet Wine. Hos os har du mulighed for at blande en personlig kasse med seks forskellige slags rødvin eller andet vin fra små producenter.