Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Cava

Cava af høj kvalitet!

Cava er Spaniens svar på Champagne og Spaniens mest elegante og eksklusive mousserende vin.

Den spanske vin med bobler, stammer fra Penedés i Catalonien, der ligger i det nordøstlige hjørne af Spanien, hvor hjertet af Cava vin, er centreret omkring byen Sant Sadurni dAnoia, som også er fødeby for den første Cava, der nogensinde blev skabt.

Også var denne fine spanske vin med bobler, dybt inspireret af den gyldne Champagne.

Læs mere...

Filter
 

Cava
Spaniens svar på vidunderlige bobler

Cava er kort fortalt Spaniens svar på Champagne, da drømmen om at skabe spanske bobler, fortælles at være opstået, fra smagen af, og berømmelsen fra de gyldne og eksklusive bobler i Champagne.

De første mousserende vine fra Catalonien, kom til verden i 1872, efter årtiers forsøg, på at fremstille en vin efter Champagne-distriktet i Frankrigs traditioner, hvor 2. gæringen sker i flasken.

Og her er der hele to pionerer, forud for sin tid.

Hvad er Cava, og hvor stammer Cava fra?

Cava er Spaniens svar på mousserende vin/vin med bobler, der er fremstillet efter den traditionelle metode; Méthode Traditionel, der før i tiden var kendt som ”Méthode Champenoise”, hvor den famøse 2. gæring af vinen, som skaber de fine bobler, finder sted i flasken.

Langt størstedelen af al Cava produceres i Penedès-regionen i Catalonien, i den nordlige del af Spanien – i og nær landsbyen Sant Sadurni d’Anoia, der anses for Cava vinens fødested.

Navnet Cava kom til i 1959, i 1986 blev området afgrænset og endeligt i 1991 fik Cava sin egen D.O. appellation.

Cava var oprindeligt navnet på alle mousserende vine fra Spanien, men efter Spaniens indtrædelse i EU, opnåede navnet en beskyttet betegnelse (Denominación de origen - DO), der sikrede at den mousserende vin, Cava, stammede fra det afgrænset område.

Navnet Cava, må derfor i dag blot benyttes til mousserende vine fra Catalonien, og blot 160 byer i det godkendte Cava D.O. område, som i dag også strækker sig over syv andre regioner i Spanien, end Penedès.

Dette giver en fantastisk variation i stil og udtryk.

I 1986 blev betegnelsen ”Cava” forbeholdt mousserende kvalitetsvine fremstillet efter den traditionelle metode, og i ”Cava”-region/Cava D.O appellationen.

Vinene, der må kaldes Cava, skal desuden være fremstillet efter “Champagne metoden” eller Méthode Traditionel, som den kaldes i dag, hvor 2. gæringen finder sted i flasken.

Derudover skal vinen komme fra de godkendte Cava områder/distrikter eller såkaldte zoner; Comtats de Barcelona i det nordøstlige hjørne, Ebro Valley i det nordvestlige, samt Viñedos de Almendralejo og Requena mod syd.

Historien om de vidunderlige spanske bobler: Cava

Den første pioner var Agustí Vilaret, der efter årtier i Nordamerika vendte hjem og i 1865 grundlagde den mere end 100 år gamle vingård; Mont-Ferrant, for at realiserer sin drøm at fremstille mousserende vin i Catalonien.

Vilaret plantede vinstokke, byggede en ny vingård og anskaffede sig det nødvendige udstyr til at fremstille mousserende vin. 

På dette tidspunkt hærgede Vinlusen ”Phylloxera” Europa, så det var først i 1872 at Agustí Vilaret fremstillede sin første mousserende vin – blot få århundrede efter de første bobler i vin kom til verden.

Læs mere om den mousserende vins historie her!

Det antages at Agustí Vilarets, drøm må være opstået, efter at han formodentligt havde smagt de californiske bobler, der dengang blev kaldt Champagne og som blev skabt i 1860’erne.

Den første mousserende vin, fremstillet i Catalonien og efter de franske traditioner i Champagne distriktet, kan dog tilskrives vinmageren: Josep Raventós, der samme år, men før Agustí Vilaret, skabte den første mousserende vin, som med tiden ville få navnet Cava og sin egen D.O/beskyttet appellation.

Vinen med de fineste bobler, blev fremstillet i landsbyen Sant Sadurni d’Anoia i Penedès i Catalonien, som anses for Cava vinens fødested, den dag i dag.

I begyndelsen lød den spanske version af mousserende vin navnene: ”champán” eller ”xampany”, men da vinen, havde en anderledes karakter end Champagnen, blev navnet med tiden ændret til Cava, der betyder “kælder” eller “hule” og henviser til den tids sted, for fremstillingen af vinene.

I 1886 grundlagde Josep Raventós, et af de første vinhuse, der producerede mousserende vine, i landsbyen Sant Sadurni d’Anoia i Penedès i Catalonien.

Og efter vinlusens hærgen af de Europæiske vinmarker, blev der ved genplantningen af vinstokke i Penedès, plantet flere grønne druesorter, end blå, for at få Penedès regionen til at blomstrer, som en af de forførende vinregioner indenfor skabelsen af mousserende vin.

De få blå druesorter, som i dag stadig findes i Penedès, bliver enten anvendt i produktionen af vine til privat forbrug eller efter inspiration fra Champagne-distriktet, som traditionen også foreskriver, hvor de sammen med de grønne druesorter skaber den anerkendte og fine Cava.

Cava D.O områder og underområder

COMTATS DE BARCELONA

Comtats de Barcelona er beliggende i det nordøstligste hjørne af D.O Cava, i Catalonien, centreret omkring byen Sant Sadurní d'Anoia, hvor den første flaske Cava kom til verden i 1872 og i dag stadig anses som ”Cavas hovedstad”.

Området, der står for mere end 95% af Cava-produktionen, strækker sig langs middelhavskysten og syd på til og omkring den ikoniske og kosmopolitiske by Barcelona.

Comtats de Barcelona omfatter også fem underområder (sub-zones), hvor der må produceres Cava, under Cava D.O.: Serra de Mar, Valls d’Anoia Foix, Conca del Gaià, Serra de Prades og Pla de Ponent

EBRO VALLEY

Ebro-dalen er det nordligst beliggende område af Cava D.O. appellationen og består af byer og territorier karakteriseret ved deres nærhed til og indflydelse fra floden Ebro.

Ebro-dalen er opdelt i to underzoner Alto Ebro og Valle del Cierzo.

VIÑEDOS DE ALMENDRALEJO

Viñedos de Almendralejo er beliggende i det sydvestlige hjørne Cava D.O. appellationen, i

Almendralejo kommunen, der ligger i Badajoz-provinsen i Tierra de Barros-regionen.

REQUENA

Requena, ligger i det indre af Valencia-provinsen og udgør et lille indre plateau i 600 til 900 meters i højde, beliggende mellem Middelhavet og den castilianske Meseta, floden Cabriel mod syd og Molóns iberiske bjergkæder mod nord.

Cava D.O. druesorter

Cava er hovedsaligt fremstillet på de lokale druesorter; Macabeo, Xarel-lo & Parellada, andre druesorter som; Chardonnay, Trepat, Garnacha Tinta, Pinot Noir og Monastrell.

Macabeo

Macabeo er en grøn(hvid) druesort, der menes at have sin oprindelse i hjertet af Cava D.O. i Vilafranca, i Penedés området i Catalonien, hvor sorten nævnes i 1617.

Macabeo kendetegnes ved sin elegante og aromatiske karakter, der ofte kommer til syne ved blomstrede noter, citrus, honning og mandler.

Xarel·lo

Xarel·lo er en grøn(hvid) druesort, der menes at have din oprindelse i hjertet af Cava D.O. i Penedés i Catalonien, hvor den nævnes i 1785.

Xarel·lo har en meget aromatisk og frugtig karakter af blomster, pære og melon noter, og tilføjer kompleksitet og syre til Cava vinene, hvilket giver vinene et godt lagringspotentiale.

Parellada

Parellada er en grøn(hvid) druesort, der først blev dyrket i Spanien fra det. 14 århundrede og har hjemme i bakkerne i Catalonien.

Parellada bruges primært til fremstilling af Cava, hvor hele 95% af den årlige høst anvendes.

Druen kendetegnes ved sine noter af hvide blomster, citrus og grønne æbler og tilføjer altid elegance og struktur til Cava vinene, samt et godt lagringspotentiale.

Cava D.O. – Kategorier, typer og lagring

For at en mousserende vin fra Spanien må kaldes Cava, skal den være fremstillet på druer fra og i Cava D.O. appellationen, samt efter Méthode Traditionel, hvor 2. gæringen finder sted i flasken.

Dette anses som den vigtigste kvalitetsfaktor.

Dernæst kategoriseres Cava efter det nye Guarda system fra 2020, hvor lagringstiden er den faktor, som dikterer hvilken kategori Cavaen tilhører.

Kategorien er overordnet set opdelt i to lagringskategorier: Cava de Guarda & Cava de Guarda Superior.

Cava de Guarda

Cava de Guarda er den yngste Cava med imponerende friskhed. Cavaen lagres minimum 9 måneder.

Cava de Guarda Superior 

Cava de Guarda Superior kategorien dækker over længere lagret Cava, som opdeles i:

Cava Reserva, Cava Grand Reserva og den yderst prestigefyldte Cava de Paraje Calificado.

Cava de Guarda Superior Cava Reserva

Cava de Guarda Superior Cava Reserva anses som et symbol på tradition og flot balance.

Cavaer i denne kategori, skal efter de nye regler fra 2020, lagres min. 18 måneder, hvilket tilføjer dybde, aroma og kompleksitet.

Cava de Guarda Superior Cava Grand Reserva

Cava de Guarda Superior Cava Grand Reserva beskrives som Cava med den ultimative kompleksitet og elegance.

Cava Grand Reserva skal lagres i mere end 30 måneder for at få så meget personlighed og aromatisk intensitet.

Cava de Guarda Superior Cava de Paraje Calificado

Cava de Guarda Superior Cava de Paraje Calificado er Cava med den mest eksklusive og yndefulde elegance.

Cava de Paraje Calificado skal lagres min. 36 måneder, ligesom en Vintage/årgangs Champagne, hvilket skaber en udsøgt Cava af overdådig kvalitet og med overlegen kompleksitet.

Derudover, er Paraje Calificado Cava, som navnet Paraje Calificado(kvalificeret placering) indikerer, enestående dråber, lavet på druer, der stammer fra et særligt udvalgt sted/plot.

Med andre ord: Cava, der er fremstillet på druer fra nøje udvalgte vinstokke i et lille område, der adskiller sig fra andre ved sine specifikke karakteristika af unik beliggenhed og terroir.

Cava typer og sødmegrader

Cava fremstilles/findes i flere typer og sødmegrader.

Lige fra den tørreste Cava Brut Nature til den sødeste Cava Dulce og typerne Blanc de Blanc til Blanc de Noir og Cava Rosado/Rosé Cava.

Den spanske mousserende vin Cava, er med årene blevet mere alsidig, hvilket forstærkes yderligere af udvalget af forskellige tilladte typer Cava, når det kommer til sødmegraden.

I hver kategori; Cava de Guarda & Cava de Guarda Superior fremstilles der kvalitets Cava tør Brut Nature - uden tilsat sukker og helt til sød Cava Dulce.

Sødmegraden bestemmes ud fra hvor meget sukker der tilsættes ved Dosage.

Dosage er en likør, bestående af en basisvin og sukker, og det er denne, som bestemmer det endelige resultat af Cava.

Cava Brut Nature

Brut Nature dækker over en Cava, der ikke er tilsat sukker ved Dosage og er dermed Cava i sin reneste og tørreste forstand.

Cava Extra Brut

Extra Brut, betyder ”Extra Tør” og dækker over Cava, der blot tilsættes op til 6 gram sukker pr. liter tilsættes Dosage. Dette tilføjer et lille strejf af sødme, men Cavaen forbliver ren og tør i smagen.

Cava Brut

Brut betyder Tør og beskriver en tør Cava, der må tilsættes op til 12 gram sukker pr. liter, ved Dosage.

Dette skaber en mere voluminøs Cava, der stadig bevarer sin tørhed og friske syre.

Cava Extra Seco

Ved Cava Extra Seco tilsættes blot 12-17 gram sukker pr. liter ved Dosage og Cavaen vil stadig fremstå tør, men med mere sødme/mundfulde.

Cava Seco

Trods navnet Seco, der faktisk betyder tør, er Cava Seco i begyndelsen af den søde ende af skalaen, da der bliver tilsat 32 gram sukker pr. liter ved Dosage.

Cava Semi-Seco

Semi-Seco betyder ”halv tør”, men er mere halv sød. Der tilføjes 32-50 gram sukker pr. liter ved Dosage og Cava Semi-Seco, klassificere sig derved som den næst sødeste Cava, der fremstilles. 

Cava Dulce

Dulce betyder sød og Cava Dulce er den sødeste Cava, der fremstilles. Der må tilsættes mere end 50 gram sukker pr. liter ved Dosage.

De længere lagrede kategorier Gran Reserva og Cava de Paraje Calificado findes dog kun i tørre Brut-typer (Brut Nature, Extra Brut og Brut).

Cava Typer

Udover lagringsperiode og sødmegrad fremstilles der også flere typer af Cava, fra Blanc de Blancs til Blanc de Noirs og Cava Rosado/Rosé Cava.

Cava Blanc de Blancs

Begrebet ”Blanc de Blancs” betyder ”hvid på hvid” og dækker over vin, i dette tilfælde Cava, fremstillet udelukkende på grønne(hvide) druesorter; Macabeo, Xarel·lo, Parellada & Chardonnay, som er de grønne druesorter tilladt i Cava D.O.

Cava Blanc de Noirs

Blanc de Noirs betyder ”hvid lavet på sort” og hentyder til en hvid vin (lys i farven), som er fremstillet på blå(røde) druesorter, uden at mosten er i kontakt med drueskindet (maceration).

I Cava D.O. kan en Cava Blanc de Noirs fremstilles på druesorterne; Pinot Noir, Trepat, Garnacha Tinta og Monastrell, hvor særligt Pinot Noir, skaber fremragende Cava Blanc de Noirs.  

Cava Rosado/Cava Rosé

Cava Rosé eller Cava Rosado er fremstilles ved en kort skindkontakt eller kort maceration, hvor mosten er i kontakt med skind fra blå(røde) druer som; Trepat, Monatrell, Garnacha Tinta og/eller Pinot Noir.

Herefter fremstilles Cava Rosé/Cava Rosado nøjagtig, som andre Cava typer, efter Méthode traditionelle med 2. gæring i flasken.

Cava Rosé/Cava Rosado fremstilles i kategorierne; Cava Rosado de Guarda, Reserva og Gran Reserva.

Bæredygtig og Økologisk Cava

Hos Gourmet Wine værdsætter vi bæredygtighed og respekten for naturen.

Flere af vores Cava producenter arbejder efter bæredygtige principper, og flere er endda økologisk certificeret.

Siden 2021 har vi lagt stor vægt på at udvælge vine fra producenter, der deler vores vision for en mere bæredygtig fremtid. Du kan læse mere om vores fokus på bæredygtig vindyrkning og se alle vores bæredygtige vine her.