Crémant er det franske navn/betegnelse for mousserende vin, der fremstilles udenfor Champagne-regionen i Frankrig, men helt efter samme traditioner, hvor 2. gæringen sker i flasken.
Metoden kaldes Méthode Traditionelle og helt frem til år 1980, lød metoden også navnene; Méthode Champenoise/Champagne metoden, som siden dengang kun har måtte anvendes om fremstilling af Champagne fra Champagne-distriktet.
Crémant må fremstilles i alle vinregioner, der hver i sær, fremstiller deres Crémant på forskellige druesorter, der repræsenterer vinregionen, så længe lovgivningen for fremstilling af Crémant overholdes.
Læs mere... Filter
-
Cave du Roi Dagobert ’Saint-Eloi’ Crémant d’Alsace Brut, AOP Alsace
159 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Paul Schneider Crémant d’Alsace Brut, Alsace AOC
189 kr. pr. flaske 159 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-15%
Chartron et Trébuchet Crémant de Bourgogne, AOP Crémant de Bourgogne
Spar 30 kr. pr. fl.
199 kr. pr. flaske 169 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine
Crémant
De famøse franske bobler/mousserende, udenfor Champagne distriktet!
Franske bobler/mousserende vin er blevet skabt siden den sene del af middelalderen, hvor de første ønskede bobler i vin, kom til verden i et kloster i Limoux i Sydfrankrig, da Benediktemunkene i Saint-Hilaire opdagede “Prise de Mousse”, der betyder skumdannelse, eller at vinen gærede efter at være kommet på flaske, og der kom bobler i vinen.
Læs mere om historien om bobler i vin/mousserende vin her!
De mest berømte bobler fra Frankrig var og er oftest forbundet med de famøse bobler fra Champagne, men de vidunderlige Crémants, som må fremstilles i enhver vinregion i Frankrig, efter Méthode Traditionelle, som den famøse Champagne, kan også være en oplevelse af overdådighed!
Historien om Crémant boblerne
Crémant blev allerede i 1976 officielt, og ved fransk lov, anerkendt som fransk mousserende vin, fremstillet uden for Champagne-distriktet, og indebærer i dag mousserende vine fra flere franske vinregioner herunder; Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux, Crémant du Jura, Crémant de Savoy og Crémant de Die fra Rhône-dalen, samt Crémant de Luxenbourg.
Alle Crémant vine fremstilles efter samme metode som i Champagne; Méthode Traditionelle, hvor den famøse 2. gæring sker i flasken.
Der bruges dog oftest andre druer end dem, der anvendes i Champagne, da druesorterne repræsentere områdets lokale druesorter.
Betegnelsen “Crémant” må dog kun anvendes til hvide og rosé bobler/mousserende kvalitetsvine, som bærer, den beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB).
Desuden skal vinene være fremstillet den traditionelle metode(Méthode traditionelle), hvor den famøse 2. gæring finder sted i flasken, som i Champagne-regionen, og vinbønderne skal derudover flere produktionsmetoder.
Fra høst i hånden til sukker-/svovlindholdet i den endelige vin, som ej må overstige 50g/l sukker og 150 mg/l af svovl.
Crémant de Bourgogne
Det fortælles at druerne til Crémant de Bourgogne, gror på vinstokke i hver og én Bourgogne appellation, og at det i århundreder endda har været eller var en en fornem tradition at fremstille selv de mest storslåede røde Bourgogne vine i mousserende version.
De første Bobler/Mousserende Bourgogne vine blev hyldet allerede i 1830, af digteren Alfred de Musset, som nævnte disse fine Bourgogne vine med bobler i bogen “Secrètes pensées de Raphaël”.
En historie fortæller, at Napoléon III og kejserinde Eugénie i 1860, overnattede i Dijon, hvor parret smagte vine af kejserlig luksus ved en storslået middag.
De overdådige vine, som var en kejser værdig, bestod af en Clos Vougeot og Romanée-Conti fra den fine årgang 1834, samt en flaske Romanée Mousseux fra 1846, en Nuits-St Georges og en Savigny-lès-Beaune, som begge var (vin)landsbyer, der på denne tid, specialiserede sig i mousserende rødvin.
Selv mousserende Gevrey-Chambertin var også almindeligt og omtrent en million flasker rød Bourgogne Mousseux blev solgt årligt i Frankrig omkring år 1827.
Stoltheden og berømmelsen af rød Bourgogne Mousseux, forsvandt dog i løbet af det 20. århundrede, trods det at appellationen stadig eksisterer, og som den eneste for mousserende rødvine produceret i Bourgogne.
Crémant de Bourgogne har dog siden Crémant klassifikationen i 1975, blot omfattet hvide og rosé versioner i Bourgogne.
De overdådige Crémant de Bourgogne må i dag fremstilles fra Yonne departementet nær Chablis i nord, gennem hele Côte d’Or og til Saône-et-Loire mellem byerne Dijon og Lyon.
Crémant de Bourgogne må fremstilles på druesorterne; Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot noir, Gamay og Aligoté, hvoraf Gamay højst må fylde omkring en tredjedel.
Crémant d'Alsace
Crémant d’Alsace har sin oprindelse knap et århundrede før vintypen blev anerkendt ved fransk lov.
Det fortælles at traditionen med at fremstille mousserende vine, efter Méthode Champenoise eller Champagne metoden, i dag kaldet; Méthode Traditionelle, kan i Alsace spores tilbage til slutningen af det 19. århundrede, og særligt knyttet til en historie fra begyndelsen af d. 20 århundrede.
Det fortælles at i år 1900 besøgte Alsace-vinmageren Julien Dopff verdensudstillingen i Paris sammen med sin far og lærte hvordan man fremstillede Champagne/mousserende vin.
Herefter tilbragte Dopff to år i Champagne-distriktet, for selv at mestre kunsten, blot med Alsaces ædle druesorter, og med tiden fik denne boblende vin fra Alsace navnet: Crémant d’Alsace!
Ifølge den franske vinlov, må Crémant d’Alsace fremstilles på druesorterne; Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay og Pinot Noir, hvoraf Pinot Noir er den eneste blå druesort, der må anvendes til fremstilling af Crémant d’Alsace Rosé og Crémant d’Alsace Blanc de Noirs vine.
Crémant d’Alsace kan fremstilles som enkeltsortsvine, men er ofte et blend, af de tilladte druesorter, medmindre der fremstilles Crémant d’Alsace Rosé, som ifølge lovgivningen skal fremstilles 100 % på druesorten Pinot Noir.
Derudover skal en Crémant d’Alsace lagres min. 9 måneder, som tilføjer en cremet krop til vinene.
Crémant d’Alsace er dog altid kendetegnet ved en tør mousserende vin, der indeholder rigdom af frugt, volumen og elegant fedme og mineralitet.
Se vores udvalg af Crémant d'Alsace her!
Crémant de Bordeaux
Crémant de Bordeaux må fremstilles på druesorterne; Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Colombard, Malbec, Sémillon, Ugni Blanc & Petit Verdot.
De første vine med bobler i Bordeaux, fortælles at være skabt i 1870'erne, da producenterne af den legendariske søde ædelrådsvin Sauternes begyndte at eksperimentere, hvilket blot gjorde de søde mousserende vine til en succes.
Crémant de Bordeaux appellationen kom først til i 1990, hvor den erstattede den oprindelige: Bordeaux Mousseux, som også måtte anvendes indtil 1995.
Crémant de Limoux
Crémant de Limoux må fremstilles på druesorterne; Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac & Pinot Noir.
Ifølge historien opstod de første ønskede bobler i stille vin, i Limoux i Sydfrankrig, hvilket i dag gør området til en stærk kandidat til Champagnes mere berømte bobler.
Boblerne kom til allerede i 1531, Crémant de Limoux appellationen blev introduceret i 1989 og er i dag ved siden af Blanquette de Limoux AOP.
Begge mousserende vine er fremstillet hvor den famøse 2. gæring finder sted i flasken.
Blanquette de Limoux AOP, efter Méthode Ancestrale, som blev født her i 1531, og Crémant de Limoux, efter Méthode Traditionelle, som i Champagne.
Crémant du Jura
Crémant du Jura skabes på de traditionelle druesorter i Jura regionen; Savagnin, Poulsard, Trousseau, Pinot Gris & Pinot Noir.
Crémant de Savoie
Crémant de Savoie er de sydøstlige bibler/mousserende vine og må fremstilles på druesorterne; Aligoté, Mondeuse Blanc, Mondeuse Noir, Chardonnay, Pinot Noir, Gamay & Chasselas.
Crémant de Die
Crémant de Die fremstilles i Rhône-dalen, og må må laves på druesorterne; Clairette, Muscat Blanc à Petits Grains & Aligoté.
Crémant, uanset hvor den kommer fra, så byder den oftest på en rigtig god smagsoplevelse og til noget lavere priser end i Champagne.