Prosecco er Italiens svar på de famøse bobler/mousserende vin og findes i utallige versioner.
Fra Brut Nature og Extra Dry Brut til Demi-Sec og den sødeste Dulce.
De italienske Bobler er opkaldt efter den gamle landsby Prosecco, fremstillet først på druen, som tog navn efter byen og vinen, og siden fik navnet Glera.
Prosecco fremstilles i dag både som en klassisk Brut, Blanc de Blancs, Blanc de Noir og i rosé version, med både traditioner fra Champagne-distriktet i Frankrig og de italienske, som kom til et århundrede senere.
Vinene kendetegnes som fine, rene og elegante bobler/mousserende vine med vedvarende aromaer af hvide blomster, æble og pære, som ofte får følgeskab af honning, ristede noter og mineralitet.
-
-29%
Floralba Prosecco D.O.C Extra dry Blanc, Prosecco DOC
Spar 41 kr. pr. fl.
140 kr. pr. flaske 99 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Floralba Prosecco D.O.C Extra dry - Rosé, Prosecco D.O.C
140 kr. pr. flaske 110 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-23%
Corte Delle Calli Prosecco Brut, Økologisk, DOC Prosecco, Veneto
Spar 40 kr. pr. fl.
169 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Corte Delle Calli Prosecco Valdobbiadene Superiore, DOCG Prosecco Superiore, Veneto
169 kr. pr. flaske 139 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine
Prosecco er Italiens svar på de famøse bobler/mousserende vin, som både fremstilles efter Méthode Traditionnelle, som i Champagne og efter den knap så gamle italienske metode kaldet: Charmat-metoden.
Vinen med de famøse bobler har sit navn efter den gamle landsby Prosecco og kom til verden i 1754, blot få årtier efter den franske munk Thierry Ruinart, grundlagde det første Champagnehus Dom Ruinart i 1729.
På denne tid, fik de tørre og sprøde mousserende vine, den største omtale, thi de var blandt de fortrukne.
Prosecco-vinenes historie
Prosecco er Italiens mest beundret, berømte og anerkendte mousserende vin/ vin med de famøse bobler.
Navnet Prosecco stammer fra den gamle landsby af samme navn, og historien om den mousserende vin/ de italienske bobler; Prosecco, kan næsten spores lige så langt tilbage som rødderne i Champagne regionen i Frankrig.
Det fortælles at de famøse bobler kom til verden i 1754, blot få årtier efter den franske munk Thierry Ruinart, grundlagde det første Champagnehus Dom Ruinart i 1729.
Vinen blev skabt “Col Fondo” eller “Med Sendiment”, i stil med de franske munke i Limoux’ Méthode Ancestrale, der var den første anerkendte metode til fremstilling af mousserende vine, hvor 2. gæringen også finder sted i flasken.
Prosecco blev fra begyndelsen fremstillet på druesorten Glera, som på denne tid bar navnet Prosecco, efter vinen og byen, den kom fra.
I dag er den gamle (vin)landsby Prosecco en del af den vinområdet Trieste, som ligger omkring byen af samme navn, i Prosecco DOC/DOCG appellationens oprindelses område, i hjertet af vinregionen Veneto, i det nordøstlige hjørne af Italien.
Her kan vindyrkning spores tilbage til de gamle romere, der også fremstillede vin på samme druesort, som også på denne tid, voksede omkring byen Prosecco.
Området for fremstilling af de famøse italienske bobler Prosecco, er dog blevet udvidet igennem de sidste århundreder.
Allerede i det 18. århundrede begyndte dyrkningen af Glera/Prosecco druen at sprede sig over Venetos bakker.
Fra Trieste til Fruili og med tiden til Aosolo, Conegliano og Valdobbiadene.
Dog var det først et sted i 1930’erne at grænserne for Prosecco, som vinområde blev officielt skitseret, og i 2009 at vinregionen, langt om længe, fik egen D.O.C og D.O.C.G appellation, hvor også druesortens navn officielt blev ændret til Glera.
I 2020 blev Prosecco Rosé lovligt at fremstille i Prosecco DOC appellationen og de første flasker fra denne årgang bære helt utraditionelt årgang, blot for at hylde den nye vintypes fødsel i Prosecco DOC.
Prosecco fremstillingsmetoder
Indtil slutningen af det 19. århundrede blev Mousserende vin/vin med bobler fra Prosecco regionen fremstillet efter Méthode Traditionelle, som i Champagne, hvor den famøse 2. gæring finder sted i flasken.
I 1895 blev den berømte italienske Charmat Methode opfundet af Francesco Maria Malvolti, som gjorde Prosecco mere overkommelig at producere i større mængder og til en mere overkommelig pris.
Charmat metoden tager sin begyndelse, som mousserende vin/bobler fremstilles ved den Méthode Traditionelle, ved at der laves en basisvin uden kulsyre(bobler), nøjagtig, som alle vine skabes.
Herefter tilsættes en blanding af gær og sukker kaldet Liqueur de Tirage og vinen hældes derefter på en stor tryktank, hvor gæren og sukkeret skaber 2. gæringen, i den lukkede tank, som holdes under tryk. Trykket skaber kuldioxiden/boblerne i vinen.
I 1907 skabte franskmanden Eugène Charmat, nogle forbedringer af processen og metoden endte med at bære hans navn, i resten af verden. Metoden kan dog omtales som Malvolti metoden i Italien.
I mellemtiden i Franciacorta, nordvest for Veneto og Prosecco DOC/DOCG Superiore appellationen, begyndte vinmagerne at fremstille mousserende vine efter den traditionelle metode med dyb inspiration fra Champagne i Frankrig, og disse vine med bobler endte hurtigt i toppen af mousserende vine.
Prosecco D.O.C/D.O.C.G
Prosecco laves hovedsageligt i de to store vinregioner Veneto og Friuli-Venecia Guilia, hvor betegnelsen anvendes i flere underområder og størstedelen af Prosecco produceres omkring byerne Conegliano og Valdobbiadene, i Trevisos nordlige bakker.
Prosecco D.O.C må fremstilles i begge regioner(Veneto og Friuli-Venecia Guilia), mens Prosecco D.O.C.G Superiore udelukkende er tilladt at fremstille i afgrænsede områder omkring byerne Conegliano og Valdobbiadene, samt området Asolo.
D.O.C.G Prosecco Superiore tilhøre den mere eksklusive kategori af Prosecco vinene, og må udelukkende produceres på bjergskråninger i to mindre underområder: Conegliano Valdobbiadene og Asolo.