Riesling

Se alle vores vine lavet på Riesling !

Filter

Riesling-vin har flot balance af frugt og syre

Riesling er den ædleste drue i Tyskland og Alsace-området i Frankrig, men den er også blevet populær oversøisk i lande som Australien. Dette er, på trods af at Riesling-vin ikke er præget af egetræsfade, og at den har et lavt niveau af alkohol. Mange mener, at disse vine ligger i en klasse for sig, fordi de har en flot balance mellem syre og frugt. Vinene har en fin krop og en lang levetid, da de er velegnet til lagring. Riesling-vin er velsmagende, og når den lagres på flaske, får den en fin og meget livlig variation af smage – blandt andet kan en petroleumsagtig duft anes.

 

Druen har oprindelse i Frankrig, men dyrkes over hele verden

En Riesling-drue er modtagelig over for det ædle råd, botrytis, hvilket gør den specielt oplagt til produktion af nogle meget søde vine. Riesling har oprindelse i Frankrig, nærmere bestemt Alsace. Druen har en karakteristisk høj syre, lavt indhold af tannin samt stor fylde og sødme. En Rieslings duft har noter af citron, appelsin, ananas og abrikos samt lindetræ og muskat. På trods af at druens oprindelsesland er Frankrig, er det ikke her, den dyrkes i flest distrikter. Italien dyrker druen i hele 23 distrikter, mens Australien dyrker den i 14 og Tyskland i 13.

 

Eksperternes favorit er hvidvine produceret på Riesling-drue

Mange eksperter mener, at druen er delikat, og at den derfor også er manges favorit. Det stemmer ikke altid overens med forbrugernes smag, som ofte hælder til Chardonnay. Årsagen kan muligvis være, at en Riesling sjældent er lagret på fad, hvilket giver nogle meget rene, men samtidig også tørre hvide vine. Dette er enten noget, man sætter stor pris på og ser som et plus, eller også kan man ikke lide den rene vare. Riesling-druen er en af de druer, der er mest sart over for den jordbund, den dyrkes i. En leret jordbund giver fedme og fylde, hvorimod granit giver mere finesse samtidig med fylde. Det er også tilfældet med kalksten. Jordbund med vulkanske aner skaber en særdeles kraftig og mere krydret stil.

 

Riesling er en af Tysklands bedste grønne druer

Druen plantes og dyrkes efterhånden over hele kloden. Det er muligt at plante den helt oppe i det midterste af Tyskland, samtidig med at den trives i oversøiske lande. Riesling er en af Tysklands bedste grønne druer. Vinene herfra har generelt et lavt niveau af alkohol samt en del mere sødme end vinene fra Alsace i Frankrig. Det er uden tvivl Riesling-vine, der bliver produceret i Tyskland og i Alsace i Frankrig, der er mest kendte rundt omkring i verden.

 

Riesling kan produceres som Eiswein, en dyr og sjælden vin

Der kan både produceres knastørre hvidvine, men også meget søde hvidvine på Riesling-druen. Det er dog især de helt søde vine, der bliver produceret i stor stil på denne alsidige drue. Disse søde vine kan produceres på mange forskellige måder. Man kan stoppe gæringen i fremstillingsprocessen før tid, så der på den måde er restsukker tilbage i druerne. Druerne kan være angrebet af botrytis, ædelt råd, eller man kan tilsætte sød most for at gøre vinen sødere. Man kan også benytte sig af en speciel fremstillingsmetode, der giver en vintype kaldet Eiswein, som ofte er både dyr og sjælden. Denne fremstillingsmetode benytter druer, som er frosset ned, hvorefter de presses. Dette gør, at man kan si den søde most fra, da det kun er is, der er tilbage.

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere