Riesling

Se alle vores vine lavet på Riesling !

Filter

Riesling

Skovene i Oberrhein, Petroleum og fremragende vine.

Skrevet af Peter Rasmussen, Sommelier og vinhandler

Riesling - en drue mange danskere kender og elsker. For rigtig mange mennesker i Danmark er det en drue der signalerer sol, sommer og Alsace, men den er så meget mere end det.

I det næste vil vi gå i dybden med denne drue, der ligger ryg til en masse fantastiske hvidvine.

Riesling er en af de meget gamle druesorter. Druen menes at stamme fra skovene omkring Oberrhein i Tyskland. Druen stammer sandsynligvis fra den vilde druesort Vitis Vinefera Silvestris.

Druen er blevet dyrket i Tyskland siden 1100-tallet, dog skal vi frem til det 17. århundrede, inden druen for alvor blev udbredt.

Hvor dyrkes Riesling?

Druen er blandt de 20 mest dyrkede druesorter og dyrkes i rigtigt mange områder.

De to mest betydende områder, til dyrkning af Rieslingdruen, er Tyskland og Frankrig, navnlig Alsace i Nordfrankrig.

Alsace:

I Alsace i Nordfrankrig, anser man det for den absolut vigtigste drue. Her ved foden af den lille bjergkæde Vogeserne, laver man Riesling i verdensklasse. Historisk set har man lavet vine med en god fedme, men den moderne Alsacestil er mere frisk og mineralsk. Så lige nu er Alsace delt mellem traditionalisterne med fedme og fylde og den mere nye vinstil med høj syre.

Tyske Rieslingvine:

I Tyskland er der én drue over dem alle - nemlig Riesling. Men druen laves i et væld af varianter, fra de helt sprøde og friske, hen over midten til de rigtigt søde. Her gennemgår vi lidt af dem.

Trocken: som navnet siger, er dette friske hvidvine, med høj syre. Restsukkeret er meget lavt, typisk mellem 2-6 gram.

Feinherb: Dette er en lidt ny betegnelse i tysk vinlovgivning, her er restsukkeret en smule højere, typisk fra 8 til 13 gram, så vinene er ikke voldsomt søde, men man fornemmer tydeligt sødmen.

Qualitätswein: den laveste kvalitetskategori i Tyskland. Her er det muligt at tilsætte sukker, som den eneste kategori. Disse vine er typisk ret søde.

Icewein: Kongen af hvidvin i Tyskland, igen over og ingen ved siden af. Det specielle ved denne kategori er, at druerne skal blive siddende på planten så længe at druerne fryser. Det skal være under minus 7 grader, så vandet i druen fryser. Herefter plukkes druerne om natten (for at forblive frosne) og presses let. Sukker og aromaer fryser ikke, så disse stoffer kommer med ud, bare i koncentreret form. Søde vine, men med naturlig sukker og de bedste har et væld af smagsnuancer.

De andre lande

Australien er også ret gode til druen, dog skal man vælge den fra vingårde, der ikke ligger alt for langt fra kysten, da druen ikke har godt af alt for meget varme.

Østrig laver også en masse god Riesling. Disse er stort set altid friske og tørre. De bedste eksemplarer er fremragende med megen mineralitet.

Riesling dyrkes også i New Zealand. Der ikke laves meget, men det der kommer, er ofte en ret god smagsoplevelse. Fyldige vine med masser af citrus/blomsterduft.

Sydafrika har også en lille produktion. Her skal man ligesom i Australien passe lidt på at det ikke bliver for varmt. Får man vine på Riesling, der dyrkes ved kysten, er det til gengæld ofte virkelig godt.

I Nord- og Sydamerika kan man også løbe ind i druen, det er dog ret sjældent.

Fakta om Riesling

Herunder finder du en række af de spørgsmål, jeg oftest møder, når jeg snakker med folk om Riesling.

Hvordan smager Riesling?

Riesling er en drue med en god høj naturlig vinsyre, desuden er den god til at ophobe sukker naturligt. Derfor kan druen både findes i friske syrlige udgaver, eller de mere fede endda søde versioner. Er det kolde områder med granit i jordbunden bliver smagen mineralsk, jo varmere området er, jo mere kommer smagen af tropisk frugt frem. Har man en god Alsace Riesling, med en vis alder, vil denne ofte udvikle en duft af petroleum.

Helt søde vine fremstilles også i stor stil på Riesling. Sorten er en af de få, der giver fremragende resultater, både som tør og sød vin. Der fremstilles søde vine på Riesling på forskellig vis. Dels kan der tilsættes sød most, gæringen kan stoppes før tid, så mosten indeholder restsukker, druerne kan være angrebet af ædelt råd, som kendes fra Sauternes og endeligt fremstilles der også den specielle type kaldet Eiswein.

Fadlagrer man Riesling?

Næsten aldrig, druen er ikke velegnet til det og giver simpelthen bedre resultater uden fadlagring.

Hvad spiser man til Riesling vin?

Riesling er en af de druer, hvor man kan servere rigtig meget mad til. Er det vine med høj syre og mineralitet, går vinen fremragende med skaldyr eller retter med citrus/salt. De fede Rieslingvine er gode sammen med fisk og supper. Sidder du med en sød udgave, altså de gode Auslese, Beerebauslese, Eiswein fra Tyskland eller Selection de Grenoble fra Alsace, kan de være en drøm til modne oste eller Fioe Gras.

Hvor længe kan min Riesling vin gemmes?

De fleste hvidvine er bedst når de er relativt unge. Men de gode søde versioner af Riesling, udvikler en masse dejlige smagsnuancer med alderen. Har du en Beeren Auslese, en Eiswein eller en Selection de Grenoble, så kan de bliver 10-15 år, i få tilfælde ældre.

Hvor kommer Riesling fra?

Riesling-druen menes at være blevet skabt som en krydsning mellem Gouais Blanc og en anden, i dag ukendt druesort – muligvis den vilde druesort Vitis Vinefera Silvestris, der voksede vildt i skovene omkring Oberrhein i Rheingau-regionen i Tyskland.

Hvad temperatur skal Riesling drikkes ved?

De fleste Rieslingvine er bedst ved en temperatur på ca. 8 grader, tag evt. din vin ud af køleskabet 5 minutter før den drikkes, så passer det.

Er det en meget sød Riesling er den dog ofte bedst lige fra køleskabet.

Hvorfor dufter min Riesling af petroleum?

Riesling der får lov at ligge lidt, altså lagre og udvikle sig i et par år, får ofte en duft af petroleum.

Riesling indeholder en del stoffer i familie med caroten, det stof som farver gulerødder orange. De stoffer er store versioner af terpener, men de går i stykker under vinificeringen. Stumperne er lidt større end monoterpener, typisk tretten kulstofatomer. Et af stofferne, β-damascenon, er endnu en vigtig ingrediens i rosenduft. Vitispiran og TDN (trimethyl dihydronaphthalene) er der meget af i Riesling, og de dufter af petroleum. En uundværlig side af Riesling, lige indtil det bliver for meget.

Kan Riesling være mousserende?

Ja det kan den sagtens, der laves nogle få men fremragende mousserende Rieslingvine.

 

 

GourmetWine bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere