Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Riesling

Se alle vores vine lavet på Riesling !

Riesling er en yderst aromatisk, frisk og delikat grøn druesort, der anvendes til fremstilling af mousserende, hvide- og søde vine. 

Druen er uløseligt forbundet med Tyskland og Alsace, hvor den har skabt aromatiske, mineralske tørre hvidvine og mousserende vin, samt søde vine i verdensklasse, siden middelalderen.

Det er en drue, der giver nogle meget forskellige vine, alt afhængigt af hvor de bliver produceret.

Smagen kendetegnes ofte som fyldig og duften er ofte kraftig, med præg af blomster, lime og honning.

Vine lavet på denne drue, er ofte gode til lagring, og når vinen modner, kan den udvikle duft nuancer, som petroleum, med alderen.

Læs mere...

Filter
 

Riesling: Skovene i Oberrhein, Petroleum og fremragende vin

Riesling - en drue mange danskere kender og elsker. For rigtig mange mennesker i Danmark er Riesling er en drue, der signalerer sol, sommer og Alsace eller Tyskland, men den er så meget mere end det.

Riesling druen er uløseligt forbundet med tørre, aromatiske og mineralske hvidvine fra Alsace, samt Tysklands mousserende vine, kaldet Sekt, deres tørre aromatiske hvidvine og søde vine.

Og både Alsace og Tyskland er berømte for deres Riesling vine verdensklasse.

Faktisk var tyske Riesling-vine blandt de dyreste i verden. 

I det næste vil vi gå i dybden med Riesling druen, dens oprindelse, historie og fantastiske egenskaber, som i århundreder har skabt en masse fantastiske vine.

Hvor stammer Riesling druen fra?

Riesling er en af de ædle og gamle druesorter, hvis oprindelse kan spores så langt tilbage som den sene middelalder, hvor munkene lavede vin i klostrene i Europa, og druen har dermed igennem århundreder skabt nogle af verdens mest eksklusive og eftertragtede vine.

Riesling druen menes at være opstået som en krydsning mellem Gouais Blanc og en anden, i dag stadig ukendt druesort – muligvis den vilde druesort Vitis Vinefera Silvestris, der førhen, voksede vildt i skovene omkring Oberrhein i Rheingau-regionen i Tyskland.

Druen er blevet dyrket i Tyskland siden begyndelsen af 1400-tallet og Alsace i den sene del af samme århundrede, dog skal vi frem til det 17. århundrede, inden druen for alvor blev udbredt.

En af de første autentiske dokumenter, der nævner dyrkningen af Riesling druen er en regning, fra en vingård i Rüsselsheim, som er udstedt til kejseren af Katzenelnbogen. Den lyder på 6 Riesling-vinstokke, plantet i vinmarken, og er dateret d. 13 marts 1435, som siden er blevet anset som Riesling druens fødselsdag.

Flere dokumenter har også peget på, at Benediktinermunkene på Schloss Johannisberg i Rheingau var først med dyrkningen af Riesling(drue)sorten. Både slottet og vinmarkerne anses som de ældste i verden og det fortælles at alle slottets hektarer allerede i 1720, udelukkende var beplantet med Riesling druen.

Druesorten spredte sig med tiden til de andre tyske vinområder/Anbaugebiete”, og særligt til områderne langs Rhinen-floden og dens bifloder. Fra Rheingau til Rheinhessen, Mosel, Nahe, Mittelrhein og Pfalz, som hver og én, er berømte for deres Riesling vine. 

Vinstokkene gror her på yderst stejle skråninger med front mod flodbredden, som med reflektering af solens stråler, skaber en enestående varmelagringskapacitet, der er særlig velegnet til denne Riesling druesorten.

Siden spredte Riesling sorten sig til resten af verden.

Med Rhinen-flodens løb, fra Tyskland til Alsace i Frankrig, hvor druen blev plantet i den sene halvdel af 1400-tallet, og videre med tyske immigranter til Østrig og Spanien, og siden over verdenshavene til; Washington State, Californien og New York, samt den sydlige del af Amerika, Australien, New Zealand og Sydafrika, og sågar Japan.

Riesling, har dog sine mest karakteristiske kendetegn i Tyskland og Alsace, som også er den eneste vinregion i Frankrig, der må dyrke Rieslingsorten!


Hvor dyrkes Riesling druen?

Riesling druen er blandt de 20 mest dyrkede druesorter i verden, og dyrkes i rigtigt mange vinområder, fra Europa til flere af de andre verdenshjørner.

De to mest betydningsfulde vinområder/vinlande, der dyrker Riesling druen, er Tyskland, hvor den dyrkes i stort set alle af de 13 vinområder/Anbaugebiete”, og Alsace i Nordfrankrig, som i øvrigt er det eneste vinområde i Frankrig, hvor Riesling druen dyrkes.

Alsace

I Alsace i den nordlige del af Frankrig, kom druesorten Riesling til i den sene del af middelalderen, og siden, er Riesling blevet anset, som den absolut vigtigste drue.

Og her ved foden af den lille bjergkæde Vogeserne, fremstilles Riesling-vine i verdensklasse.

Historisk set har man lavet Riesling vine med en god fedme, men med den moderne Alsacestil blev Riesling vinene mere friske og mineralske.

Så lige nu er Alsaces Riesling vine, delt mellem traditionalisternes Riesling vine med fedme og fylde og Riesling vinene, der repræsenterer den nye vinstil med høj syre, friskhed og mineralitet.

Tyske Riesling vine

I Tyskland er der én druesort over dem alle - nemlig Riesling. Men Riesling druen fremstiller her et væld af vine, fra de helt sprøde og friske hvidvine, til de mousserende, de halvsøde og de rigtigt søde.

Den tyske vinlov

Tyskland har, som Frankrig og andre vinlande deres vinlove og klassificeringer, hvor vinene bliver klassificeret efter kvalitet.

I Tyskland kaldes de Taffelwein, Landwein, Qualitätswein eines Bestimmen Anbaugebieten (Qba) og Qualitätswein mit Prädikat (Qmp) og minder lidt om den franske AOC/AOP.

Den tyske vinlov kom til i 1971 og er senere blevet fornyet og udvidet. 

Tysklands vine klassificeres, dog i modsætning til Frankrigs, ej efter slotte og marker, men efter druemostens modenhed (indhold af sukker), som fastslås ved at måle vinens mostvægt og kaldes Oechsle.

Vinene klassificeres således:

Deutscher Qualitätswein/Tafelwein (mindst 44-50°Oechle) – Laveste klassificering, der betegnes som en tysk bordvin, der svarer til Frankrigs Vin de Table(VDT) / Vin de France /VDP).

Her må druesorten pryde flasken.

Deutscher Landwein(mindst 47-53° Oechsle) – Næst laveste klassificering, der betegnes som en overlegen tysk bordvin, svarende til Frankrigs IGP.

Vinene i denne kategori må herfra stamme fra et af Tysklands 13 vinområder/Landweingebiete og vinificeres som Trocken eller Halbtrocken.

Kabinett/Trocken
Som navnet antyder, er dette friske hvidvine, med høj syre og lavt indhold af restsukker, som typisk vil ligge mellem 2-6 gram.

Feinherb
Feinherb er en lidt ny betegnelse i tysk vinlovgivning, som ligger sig lige mellem Kabinett/Trocken og den ældre Halbtrocken, da restsukkeret en smule højere end Kabinett/Trocken vinene, men ej sød som Halbtrocken. Typisk vil vinene indholde 8 til 13 gram restsukker, så vinene er ikke voldsomt søde, men man fornemmer tydeligt sødmen.

Halbtrocken
Halbtrocken betegnelsen dækker, som navnet antyder, over en halvtør hvidvin(ofte Riesling vin), der indeholder 9-15gram restsukker.

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) GGA(mindst 51-72° Oechsle), svarer til Frankrigs AOC/AOP lovgivning og kvalitetsvinen fra de bestemte vinavlsområder, må udelukkende stamme fra det angivne vindyrkningsområde og de druesorter, der tillades der.

I denne kategori er chaptalisering (tilsætning af sukker til ufermenteret druemost for at øge alkoholindholdet efter gæring) tilladt, for at øge alkoholprocenten til det min. tilladte alkoholindhold på 8,5 %.

Qualitätswein mit Prädikat(QmP), er den højeste klassificering, hvor vinen opdeles efter deres mængde af sukker i den ugærede most og inddeles i 6 kategorier efter stigende Oechsle-grad.
I denne kategori er Chaptalisering ej tilladt.

Kabinett/Trocken(mindst 67-82° Oechsle)
Kabinett/Trocken, dækker over de tørre, friske og aromatiske eller ofte halvtøre vine.

Spätlese(mindst 76-90° Oechsle)
Navnet hentyder til en sen høst og angiver, at druerne er plukket mindst syv uger efter, at man høstede kabinett-vinene af samme druesort. Resultatet er ofte en vin med en anelse mere sødme og silkeagtig struktur.

Auslese(mindst 83-100° Oechsle)
Auslese dækker over en sen, nøje udvalgt og udsøgt håndhøstet høst, hvor der ved høsten udvælges de klaser, som bærer de overmodne, og i nogle tilfælde, ædelrådsramte druer. 

Beerenauslese(mindst 110-128° Oechsle)
Ved høsten af druer til Beerenauslese, udvælges de enkelte overmodne druer, hvor druer angrebet af Botrytis Cinerea – også kaldet Noble Rot eller Ædelråd, blot øger kvaliteten. 

Eiswein/Icewein(mindst 110-128° Oechsle) – Kongen af søde, friske hvidvine i Tyskland, ingen over og ingen ved siden af.
Det specielle ved denne kategori er, som navnet afslører, at druerne til disse vine udelukkende må høstes når druerne har fået og er under frost, da druerne til Eiswein/Icewein, først må høstes, når temperaturen rammer otte minus grader.

Trockenbeerenauslese(mindst 150-154° Oechsle) 
Trockenbeerenauslese vin, skabes af tørrede og nøje udvalgte druer, som altid bliver høstet i hånden.
Vinen er ekstremt sød og koncentreret og betragtes som den fineste tyske vintype af ren nektar. 

Størstedelen af druerne skal desuden være angrebet af den noble og fornemme ædelråddenskab, og vinen, der skabes, kan ofte måle sig med de bedste Sauternes.

Læs mere om Tyskland og den tyske vinlov her!

Riesling fra de andre verdenshjørner

Riesling vine fremstilles i dag i flere lande og verdenshjørner. Fra Tyskland, hvor Riesling har sin oprindelse, til Alsace i Frankrig, Østrig, Spanien, Washington State, Californien og New York, samt den sydlige del af Amerika, Australien, New Zealand og Sydafrika, og sågar Japan.

Østrig

Der fremstilles en del og fremragende østrigsk Riesling, som oftest kendetegnes ved deres tørre, sprøde og friske karakter. De bedste eksemplarer er fremragende med megen mineralitet.

Australien

Australien er også ret gode til at skabe gode vine på Riesling druen, dog skal man vælge Riesling vin fra vingårde, der ikke ligger alt for langt fra kysten, da druen ikke har godt af alt for meget varme.

New Zealand

Der ikke laves meget Riesling i New Zealand, men der laves, er ofte en ret god smagsoplevelse. Fyldige vine med masser af citrus/blomsterduft.

Sydafrika

I Sydafrika, fremstilles også en lille produktion af Riesling vine. Her skal man ligesom i Australien passe lidt på at det ikke bliver for varmt. Får man vine på Riesling, der dyrkes ved kysten, er det til gengæld ofte virkelig godt.

Nord- og Sydamerika

Riesling dyrkes også i både Nord- og Sydamerika, men særligt Washington State, Californien, New York og Canada, har specialiseret sig i Riesling sortens forunderlige og aromatiske verden.

Fakta om Riesling

Herunder finder du en række af de spørgsmål, jeg oftest møder, når jeg snakker med folk om Riesling.

Hvordan smager Riesling?

Riesling er en druesort, der besidder en naturlig høj vinsyre, og desuden er det en druesort, der er god til at ophobe sukker naturligt.

Og netop derfor kan Riesling druen både skabe de friske mousserende Sekt vine fra Tyskland, de friske, aromatiske og syrlige hvidvine, og sågar de mere fede og søde versioner.

Riesling er en enormt aromatisk druesort, der ofte kendetegnes ved en en rig og kraftfuld bouquet af hvide blomster, grønne æbler og citrus, der forenes med eksotiske noter af abrikos eller fersken, yderst sprød og lækker mineralitet, og med alderen, den udsøgte petroleum.

Som unge er Reisling vine ofte meget friske og rig på syre, men med deres smukke ældning, optræder både flere tropiske noter og duften af petroleummen bliver mere fremtræden.

Riesling druen trives bedst i et køligt klima, men modsat, de fleste andre druesorter afhænger Rieslingens karakter mest af den jordtype, den vokser i.

En tung ler domineret jordbund fremhæver en aroma af citrusfrugter, røde sandsten tilføjer abrikos i vinen, og skiferjord skaber en kortfattet mineralnote, som minder til tider om flint eller våde sten, ramt af sommerregn.

Fadlagrer man Riesling?

Næsten aldrig, druen er ikke velegnet til det og giver simpelthen bedre resultater uden fadlagring.

Hvad spiser man til Riesling vin?

Riesling er en af de druer, hvis vine, man kan servere rigtig meget mad til.

Er det vine med høj syre og mineralitet, går vinen fremragende med skaldyr eller retter med citrus/salt, samt retter med grønne og hvide asparges – faktisk er Riesling i sit hjemland, Tyskland, en af de mest fortrukne vine, så snart sæsonen for asparges begynder i foråret, og traditionen tro, ender ud i en flere dage lang asparges festival (Spargel-festival), hvor retter med asparges nydes – ofte med sprød Riesling vin!

De fede Riesling vine er gode sammen med retter med fisk og supper.

Sidder du med en sød udgave, altså de gode Auslese, Beerebauslese, Eiswein/Icewein fra Tyskland eller Sélection de Grains Nobles fra Alsace, kan de være en drøm til modne oste eller Foie Gras, i stegt eller i særdeleshed terrine versionen.

Hvor længe kan min Riesling vin gemmes?

De fleste hvidvine er bedst når de er relativt unge. Men de gode versioner af Riesling, udvikler en masse dejlige smagsnuancer med alderen, herunder den karakteristiske petroleum, som kun opleves i de tyske Riesling vine, samt i Alsace.

Og det gælder lige fra Trocken og Spätlese til Beerenauslese og Eiswein/Icewein eller en Selection de Grenoble. Riesling vine kan blive 10-15 år, i få tilfælde ældre, så længe det er kvalitetsvin.

Hvilken temperatur skal Riesling drikkes ved?

De fleste Riesling vine er bedst ved en temperatur på ca. 8 grader, tag evt. din vin ud af køleskabet 5 minutter før den drikkes, så passer det.

Er der tale om en meget sød Riesling vin, er den dog ofte bedst lige fra køleskabet.

Hvorfor dufter min Riesling af petroleum?

Det er vigtigt at sige, at det ikke er alle Riesling vine, der dufter af petroleum. Når de er unge, vil de enten have en meget mineralsk duft, eller dufte af tropisk frugt, lidt afhængig af jordbund og klima.

Men hvis kvaliteten er god og du har tålmodighed til at lagre vinen lidt, sker der en speciel naturlig proces i vinen, der bringer duften af petroleum frem.

Den lidt nørdede/tekniske forklaring
Riesling vin, der får lov at ligge lidt, altså lagre og udvikle sig i et par år, får ofte en duft af petroleum.

Riesling indeholder en del naturlige stoffer i familie med Carotene, det stof som farver gulerødder orange. De stoffer er store versioner af Terpener, men de går i stykker under vinificeringen.

Stumperne er lidt større end Monoterpener, typisk tretten kulstofatomer. Et af stofferne, β-damascenon, er endnu en vigtig ingrediens i rosenduft. Vitispiran og TDN (trimethyl dihydronaphthalene) er der meget af i Riesling, og de dufter af petroleum. En uundværlig side af Riesling, lige indtil det bliver for meget.

Kan Riesling være mousserende?

Ja det kan den sagtens, der laves nogle få men fremragende mousserende vine på Riesling, ofte fra Tyskland, hvor de kaldes Sekt.