Den danske sommer er så småt begyndt og solens stråler kalder på et lækkert køligt glas rosévin på terrassen!
Vi har blandt andet sikret os et stort parti af Calalenta, der har fået ikke mindre end 99 point ved Luca Maroni, i denne årgang Han topper den flotte anmeldelse op, med at kalde vinen for "Italiens bedste rosévin". Og jeg forstår det godt, det er sommer og velsmag på flaske.
Herunder kan du se vores egen top 10 over favorit rosévine.
DU kan også læse mere om rosévin eller se hele vores sortiment af rosévin her!
-
-39%
Floralba Pinot Grigio Delle Venezie Rosé, Veneto DOC
Spar 38 kr. pr. fl.
97 kr. pr. flaske 59 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-38%
Domaine Saint-Benezet Rosé, Pays d’OC Rosé
Spar 40 kr. pr. fl.
105 kr. pr. flaske 65 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-36%
Vallegre Rosévin, Vista Alegre, DOC Douro
Spar 46 kr. pr. fl.
125 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Château L’Escarelle "Rumeurs", Økologisk Provence Rosé, AOP Provence
Spar 46 kr. pr. fl.
145 kr. pr. flaske 99 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Château Barbebelle Aix-en-Provence Rosé ”Cuvée Madeleine”, AOP Coteaux d'Aix en Provence
140 kr. pr. flaske 110 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-27%
Tenuta Montecchiesi Miraly Rosé, IGP Toscana Rosé
Spar 44 kr. pr. fl.
159 kr. pr. flaske 115 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Le Vieux Moulin, Tavel Rosé, AOP Tavel Rhône
159 kr. pr. flaske 129 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Château L’Escarelle "La Pacha" Økologisk Provence Rosé, AOP Provence
195 kr. pr. flaske 165 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-23%
Château de Mauvanne Côtes de Provence Rosé, Cru Classé, AOP Côtes de Provence
Spar 54 kr. pr. fl.
229 kr. pr. flaske 175 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Franck Millet Sancerre Rosé, AOP Sancerre, Loire
225 kr. pr. flaske 195 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine fra Rosévin udsalg!
Rosévin er en elegant lyserød eller lys rød vin og var med al sandsynlighed den første type vin, som blev skabt.
Rosévin laves på mange forskellige blå druesorter og produceres i hele verden, selvom størstedelen af rosévin kommer fra Europa.
Rosévin fås med mange smagsnuancer og er overordnet delt i 2 grupper: De meget lyse og elegante med mineralsk smag samt de mere mørke med masser af frugt smag.
Hvilke druer bruges til rosévin?
Nogle af de mest anvendte druesorter, til rosévin, er bl.a. Grenache Noir (Garnacha i Spanien), Merlot, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Carignan & Pinot Noir.
Ud over disse druer bliver der også fremstillet rosévin på andre blå rødvinsdruer som; Cabernet Franc i Loire, Cabernet Sauvignon i New Zealand, Malbec i Argentina og Zinfandel i USA.
Rosévin skabes som udgangspunkt altid på blå druer, som også anvendes til rødvin, dog er der altid undtagelser, der bekræfter reglen, da grønne druer er tilladt i flere områder.
Begge druetyper er under skallen ens, hvide/transparente og det er derfor skallen, som giver farve til vinene.
Hvordan laves rosévin?
Rosévin fremstilles oftest efter samme metoder, som rødvin, enten ved macerations-metoden eller Saignée-metoden, som skaber endnu mere intense og tanninholdige vine.
Macerations-metoden
Ved macerations-metoden ligger mosten i kontakt med skallerne, som er dem der giver farve, tannin og smag til vinen.
Mosten hviler med skallerne i en kort eller længere periode, al afhængig hvor mørk, og tanninrig man ønsker vinen - eller om det er en rød- eller rosévin, der skabes.
Ved produktion af rosévin gennemgår vinen en kort maceration, på blot få timer, for at skabe den elegante lyserøde farve, som ofte kendetegner rosévinene fra Frankrig og i særdeleshed Sydfrankrig og Provence.
De mere mørke udgaver, som oftest forbindes med rosévin fra Spanien eller Californien, hviler mosten med skallerne i op til ca. ét døgn.
Derudover afhænger farven i høj grad også af de druesorter, som anvendes, da druesorter som f.eks. Merlot, Cabernet Sauvignon, Zinfandel og Syrah kan skabe meget mørke rosévine, da disse druesorters skal, er tykke og farveholdige.
Macerations-metoden er den mest anvendte metode, til fremstilling af rosévin, selvom rosévin også fremstilles efter to andre metoder kaldet Saignée og blandings-metoden.
Saignée-metoden
Navnet Saignée, er af fransk afstamning og betyder “Blødende”.
Ved Saignée-metoden knuses druernes, hvorefter skallerne får lov at udbløde i mosten, uden at blive udsat for pres, nøjagtig som ved macerations-metoden, dog tages/”bløder” en del af mosten fra tidligt i processen (hvis resten ikke ellers var tiltænkt til rødvin) eller det hele og lader det gære alene, uden drueskallerne, hvorefter vinen vinificeres som rosévin.
Metoden er i dag en naturlig proces de i vinregioner, der også fremstiller overdådige og kraftfulde rødvine, som Napa Valley og Sonoma i Californien.
Formålet, hvorpå saften tappes fra rødvinen, er at skabe en lækker og fyldig rosé og ved at anvende den blødende Saignée-metode, skabes der også intensiteten i rødvinen, efter at rosévinen er tappet.
Blandings-metoden
Blandings-metoden dækker derimod over en metode, hvor rosévin skabes, ved at tilsætte rødvin (svarende til 5%) i en hvidvin.
Denne metode er dog ikke godkendt inden for europæisk vin-lovgivning, og vin, fremstillet efter blandingsmetoden, må derfor i princippet ikke få lov til at klassificere sig som rosévin officielt - hvis den er skabt i Europa.
Men der findes, som bekendt, ingen regler uden undtagelse.
Og den enkelte og lidt bemærkelsesværdige, er at finde i Champagne-distriktet, i Frankrig.
I Champagne skabes al vin efter traditioner, som har været udført i århundreder og dermed må en Rosé Champagne, stadig skabes på traditionel vis, efter blandingsmetoden.
Dette sker ved at blande en lille del rødvin, skabt af de blå druesorter, (Pinot Noir og Pinot Meunier), som er tilladt i Champagne distriktet, i den hvide vins base.Og derved opnår man den indbydende og feminine rosé farvet Champagne, skabt efter alle kunstens og EU-lovgivningens regler, som oprindeligt blev opfundet af Madame Clicquot i 1818.
Læs mere om rosévin eller se hele vores sortiment af rosévin her!