Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Vin til Asparges!

Vin til Asparges! - Køb til super sprøde lige nu!

Tiden er snart inde til den eksklusive asparges sæson af ren nydelse!

Og vi har derfor samlet alle de vine, vi mener kan passe til den delikate spise med hvide og grønne asparges!

Se vinene nedenfor og læs guiden: Vin til asparges i bunden!

Læs mere...

Filter
 

Vin til Asparges

Vin og asparges har altid været uløseligt forbundet, og i særdeleshed blot forbundet, med den alt for korte asparges sæson, som altid og nærmest, udgør ultimative forårsforelskelse, der år efter og år, lader os forføre fra start til slut, og i ren nydelse!

I Tyskland begynder sæsonen, traditionen tro efter påske/begyndelsen af april og varer frem til Sankt Hans. I Danmark er vi heldige, hvis de første danske asparges kommer et par uger senere.  

Men uanset høst, så har Danmark og i særdeleshed Tyskland, en unægtelig forkærlighed for de vidunderlige asparges, der blot lever i en kort sæson.

I Tyskland nydes de vidunderlige asparges, et par uger, før os, og også hylder de første hvide asparges’ ankomst, ved at rydde det officielle menukortet for at give plads til det midlertidige Spargelkarte og ofte et dertilhørende vinkort.

Hvilket i Tyskland betyder uger, hvor restauranterne byder på retter med hvide asparges fra det særlige Spargelkarte(aspargeskort), og tyske vine fremstillet på Riesling, Silvaner, Grauburgunder,  og Sauvignon Blanc. 

Og sådan har det været i århundreder.

Hvide asparges har været uløseligt forbundet med Tyskland, og deres vine på druesorterne Silvaner, Grauburgunder og Riesling, har en lang, velsmagende og har en lang traditionsrig historie bag sig.

Der er blot kommer flere vine til, såsom vine på Sauvignon Blanc druen, der også kan mestre aspargesen personlighed.

Men faktisk kan den fine spise, asparges, spores flere årtusinder tilbage og forbindes med både de gamle romere, det franske og europæiske aristokrat (bedre borgerskab), og velsmagende tysk Riesling, Silvaner, Grauburgunder og/eller Sauvignon Blanc!

Hvad er hvide asparges?

De hvide asparges er en type af asparges, der dyrkes uden sollys, hvilket bevarer deres hvide farve, da det manglende solskin forhindrer udviklingen af klorofyl.

Dyrkningsmetoden blev udviklet i Tyskland i det 19. århundrede, og er siden blevet anvendt i flere europæiske lande, også i Danmark.

Hvad er grønne asparges?

Grøn asparges dyrkes efter traditionen over jorden, hvor de udsættes for sollys, så snart de bryder igennem jordoverfladen. Dette begynder produktionen af klorofyl, som skaber den grønne farve.

Historien om vin og asparges

Asparges kan spores helt tilbage til oldtiden, hvor de blev dyrket af de gamle egyptere, grækerne og siden romerne - og fra begyndelsen blev asparges anset og værdsat som en stor delikatesse.

Op igennem tiden blev asparges først forbundet med fin spise, forbeholdt adlen og det bedre borgerskab, der dyrkede dem i herregårdshaverne.

I dag, nydes de udsøgte asparges, grønne som hvide, af alle livsnydere, men forbindes stadig med en form for elegance og nydelse, og er blevet en sand forårsforføre, der, i sin korte sæson, hyldes og nydes.

I Tyskland er de hvide asparges den foretrukne, og fra sæsonen begynder, traditionen tro efter påske/begyndelsen af april og frem til Sankt hans aften, hyldes og nydes de hvide asparges i flere gastronomiske afskygninger.

Fra dampede hvide asparges med smørsauce/Hollandaise til hvide asparges med wienerschnitzel og nye kartofler.

I denne korte sæson tilføjer restauranterne et specielt "Spargelkarte" til deres faste menukort, små landsbyer fester og nyder de hvide asparges og den fine spise har sågar fået deres helt egen festival!

Og den fine spise nydes, efter traditionen, med lokale vine på druesorterne Silvaner, Grauburgunder, Riesling og Sauvignon Blanc. 

I Danmark nyder vi både de grønne og hvide asparges, hvor de hvide asparges ofte serveres med fjordrejer og sauce mousseline eller blot brunet smør. 

De grønne asparges nydes ofte med pocherede æg og røget sprød bacon eller som grillet garniture.  

Og vi har her fået flere vine i spil.

Hvilket betyder at klassikeren med Sauce mousseline flere steder får et tvist og at vi herhjemme også vil se dem på menukortet - og vinkortet vil følge denne forførende forårsforelskelse!

Vi har også ladet os forføre og vores forårsforelskelse er sat på udvalgte vine, vi syntes bør nydes med de danske asparges - Lige fra klassisk Sancerre til tysk Riesling, oversøisk Sauvignon Blanc, Sydfransk Rosévin, elegante bobler og røget Pinot Gris fra Alsace.

Vin til hvide asparges

Hvide asparges og retter med hvide asparges, som; dampede hvide asparges med sauce Hollandaise, Mousseline, fjordrejer og/brunet smør, kræver vin med en god portion syre.

Til asparges med sauce Mousseline eller Hollandaise, vil gå godt sammen med:

En tør tysk Riesling eller sprød mineralsk Alsace Riesling. Weisser burgunder, Grauburgunder, tysk Silvaner fra Franken.

Sauvignon Blanc fra Tyskland, Frankrig eller Spanien.

Bliver Hollandaise/sauce Mousseline udskiftet med brunet smør, Sauce Beurre Blanc eller smørsauce med nødder vil en Pinot Blanc fra Alsace eller Weissburgunder fra Tyskland, Verdejo fra Spanien eller fadlagret Chardonnay fra Bourgogne, været et godt match!

Vin til grønne asparges

Sprøde grønne og/grillede grønne asparges, kræver en frisk hvidvin med sprød syre og grønne noter.

Til grønne asparges vil Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé), Tør og mineralsk tysk Riesling, samt østrigsk Grüner Veltliner, sprøde mousserende vine, hvid Bordeaux og Muscat fra Alsace.  

Er de grønne asparges grillet tilbehør til rødt oksekød vil en skøn Rød Bordeaux

Rosévin og desuden også et godt match til retter med hvide og grønne asparges. Gå efter en klassisk sydfransk Rosé, gerne fra Rhône, Languedoc og Provence!