Der er få lande i verden, der har betydet så meget for vin, som Frankrig. Frankrig var ikke det første land til at lave vin, men få lande har så nidkært som Frankrig arbejdet med forbedringen af kvaliteten af vinene. Der er en stor forskel på jordbundsforhold og klima - fra det nordlige og kølige Alsace til den meget varme Rhone dal. Det er med til at give en meget stor diversitet i vinenes smag. Læs mere...
Filter-
-38%
Domaine Saint-Benezet Rosé, Pays d’OC Rosé
Spar 40 kr. pr. fl.
105 kr. pr. flaske 65 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-36%
Horgelus Famillie Le Menn Rosé, Côtes de Gascogne
Spar 40 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 69 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-30%
Horgelus Famillie Le Menn Blanc Colombard - Sauvignon, Côtes de Gascogne
Spar 30 kr. pr. fl.
99 kr. pr. flaske 69 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-34%
Domaine Laballe - Côtes de Gascogne 'Les Terres Basses'
Spar 37 kr. pr. fl.
106 kr. pr. flaske 69 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-40%
Château de Jau ”Vin Orange”, Økologisk
Spar 50 kr. pr. fl.
125 kr. pr. flaske 75 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Domaine Haut Marin "Littorine" No. 1, IGP Côtes de Gascogne
Spar 34 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 75 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine de Joÿ ”l’Eclat” Blanc Sec, IGP Côtes de Gascogne
105 kr. pr. flaske 75 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-43%
Famille Sichel Bordeaux Blanc, AOP Bordeaux
Spar 61 kr. pr. fl.
140 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-33%
Château La Croix du Duc, AOC Bordeaux
Spar 40 kr. pr. fl.
119 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 12 fl. -
-27%
SIRIUS, - Bordeaux Blanc
Spar 30 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-27%
Manoir Grignon Chardonnay Pays d'Oc IGP
Spar 30 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Château de Peyguerol, Costiéres de Nimes
109 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-33%
Domaine Le Vieux Lavoir - Côtes du Rhône
Spar 40 kr. pr. fl.
119 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 12 fl. -
-27%
Cabernet d'Anjou "Elysis", Rose Loire
Spar 30 kr. pr. fl.
109 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-28%
Domaine de Joÿ ”Naturellement” Rouge Økologisk Naturvin, IGP Côtes de Gascogne
Spar 34 kr. pr. fl.
119 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Louis Eschenauer Cinsault Rosé, IGP Pays d’OC
115 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-28%
Les Peyrautins Chardonnay d'Oc
Spar 34 kr. pr. fl.
119 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-28%
Les Peyrautins Pinot Noir Pays d'Oc
Spar 34 kr. pr. fl.
119 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Domaine Haut Marin “Gulf Stream”, Rosé Gourmand No. 3, IGP Côtes de Gascogne
109 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Louis Eschenauer Merlot, IGP Pays d’OC
115 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Louis Eschenauer Chardonnay, IGP Pays d’OC
115 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Louis Eschenauer Sauvignon Blanc, IGP Pays d’OC
115 kr. pr. flaske 85 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
Pierres Blanches Chardonnay, IGP Pays d’Oc
119 kr. pr. flaske 89 kr. pr. fl. ved 6 fl. -
-31%
Domaine des Chézelles Touraine Sauvignon Blanc, AOP Touraine Loire
Spar 40 kr. pr. fl.
129 kr. pr. flaske 89 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Populære vine fra Frankrig
Fransk vin, Napoleon, munke og vin i verdensklasse
Det ville være lige svært at forestille sig Frankrig uden vin som vin uden Frankrig. Ingen andre lande har haft så stor betydning for vin, den måde den laves og drikkes på.
Det var romerne der først etablerede vindyrkningen i Frankrig. Der blev dog produceret lidt vin da romerne ankom, men det var i meget lille målestok. Det var romerne der fik sat det i system. I hvert område man erobrede, plantede man vinstokke. Dette skyldes at den romerske legionær, havde ret til vin hver dag og efterhånden som riget voksede, var det nemmere at plante vinstokke og producere, end at fragte vin rundt i hele riget.
Navne som Bordeaux og Bourgogne har i hundrede af år være synonymt med nogle af verdens største vine, så meget at navnene er blevet flittigt lånt af andre til franskmændenes store ærgrelse. Dette er dog ulovligt i dag. Står der Bordeaux på etiketten, skal vinen komme fra Bordeaux.
Det hele startede dog i Rhone, det kan du læse mere om her.
Den franske nationalkarakter og dens optagethed af emner vedrørende hjerte og gane, er også en forklaring på deres position i vinverdenen. Men geografien er nøglen. Frankrig er enestående velbeliggende, ombrust af Atlanterhavet og vugget af Middelhavet.
Mange jeg har snakket med tror fejlagtigt, at masser af varme giver god vin, men det er ikke rigtigt. Lange perioder med temperaturer over 30 grader er direkte skadeligt for vinproduktionen. Masser af solskinstimer er godt og det har Frankrig, kombineret med kølige vinde fra de to verdenshave. Jordbunden er også tilsvarende varieret med store mængder af kalksten, mere end noget andet sted i verden, noget der er gunstigt for vinens kvalitet.
Men Frankrig har ikke blot gode vinmarker. Man kontrollerer og klassificerer dem mere detaljeret end mange andre lande, selv om lande som Østrig, Italien og Spanien følger tæt trop. Det startede med Appellation d’Origine Controlee i 1920’erne. Systemet er ældre men blev fornyet i 20’erne og endeligt indfaset i 1935.
Her begrænser man brugen af geografiske navne til, at vine lavet dér er lavet på en fast defineret måde i hvert område. Således kan man vælge mellem 13 druesorter i Bordeaux, man må selv sætte dem sammen som man har lyst, men druerne skal have vokset i Bordeaux. Bruger man andre druer, må man ikke skrive Bordeaux på etiketten.
Altsamment for at sikre, at vine fra Bordeaux smager af Bordeaux-vin. Hertil er der også krav til hvor meget man må høste pr. hektar, for ikke at pine jorden, lagringsmetoder og meget mere. Dette gælder alle områder i Frankrig, hvert område med sine druer og regler.
I dag diskuterer man flittigt, hvorvidt disse regler er en national skat, eller hæmmer muligheden for at eksperimentere. Derfor ændrede man også for nyligt lovgivningen, hvor man fik lov til at eksperimentere mere, dog kun i de to laveste kategorier.
Munkene
Det er svært at pege på en faktor, der har gjort hele forskellen. Men Cisticienser- og Benediktinermunke, spiller en afgørende rolle i Frankrigs vinhistorie. Meget af det vi ved i dag, både om vin, øl, urter og medicin, stammer fra klostrene. Det er måske ikke så underligt. Munkene levede et liv i cølibat og skulle have noget at gå op i, ud over biblen, så de dedikerede sig til især vindyrkningens kunst.
Så når vi i dag bruger Pinot Noir og Chardonnay i Bourgogne, eller Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Chardonnay i Bordeaux, skyldes det at munkene opdagede at disse druer trivedes i netop disse områder. Det var også munkene der lavede opskriften på Champagne og Sauternes, samt Chateauneuf du Pape.
Napoleon og 1855 Cru
Lidt uforvarende kom Napoleon til at spille en afgørende rolle i Fransk vinhistorie. Han ønskede en liste over de bedste vine Frankrig kunne fremvise (han var ret glad for vin). Det udløste et kæmpe slagsmål, alle ville jo gerne være på.
Læg hertil at dengang var alle de store vinproducenter ofte adelsmænd, der kom ved hoffet. Så det udløste lidt af et politisk slagsmål og listen var også ret længe undervejs, inden den endelig blev præsenteret ved verdensudstillingen i Paris i 1855.
Herunder er der nogle af de spørgsmål, jeg hyppigt bliver stillet, når jeg snakker med folk om Bordeaux.
Hvad er appellation d’Origine Controlee?
Til dagligt forkortet AOC.
Dette er en den lovgivning man bruger i Frankrig, for alt vin (faktisk også andre fødevare). Der er i skrivende stund 309 AOC’er der inddeler fransk vin.
Disse er inddelt i 4 (snart kun 3) kategorier:
Vin de France: nederste kategori, hvor druerne må komme fra hele Frankrig og der ikke er specielt skrappe krav.
Vin de Pays: Her er der lidt skrappere krav til produktionen, men stadigt plads til at eksperimentere omkring druer og områder.
VDQRS: en slags venteposition inden man kan komme op i topkategorien. Denne kategori er ved at blive udfaset og ses stort set ikke mere.
Appelation Controlee: dette er den højeste kategori i Frankrig. Her er der meget skrappe krav til hvilke druer man må bruge, produktion og område. Læg mærke til at denne kategori ikke følger den enkelte vin, men det enkelte område. Således kan man skrive Margaux AC på sin flaske, hvis man overholder de regler der er for Margaux. Kommer druerne fra hele Bordeaux, må man kun skrive Vin de Pays.
Som tommelfingerregel kan man sige at jo mindre et område AOC’en dækker jo skrappere krav.
Frankrigs vinregioner og kommuner
Frankrig er delt op i regioner og kommuner. De mest berømte regioner er Bordeaux, Rhone, Bourgogne og Champagne. Hver region har så nogle under kommuner, de mere berømte af dem er kommuner som St. Julien, St. Emillon, Pauillac, Pommerol, st. Estephe og Margaux i Bordeaux. Chateauneuff du Pape i Rhone, end kommuner som Gevrey Chambertin, Meaursault og Chassagne Montrachet høre til i Bourgogne.
Men landet er dækket af et utal af små kommuner, der ikke er så kendte, hvor man kan finde fremragende vine, til meget fornuftige priser. Prøv for eksempel Corbieres, Ventoux eller Jura. Der er i det hele taget meget og gå på opdagelse i, i de franske vinkommuner.
Frankrigs druer
Vin i Frankrig laves på mange forskellige druesorter, afhængigt af hvilken region/kommune man er i.
Tysk for fransk vin er det dog, at man laver et blend af flere druer i vinen, for at opnå en alsidighed i smagen og få så mange smagsnuancer som muligt, i den enkelte vin.
Herunder kan du se en tabel over de mest brugte druer:
Merlot | Rød | 14% |
---|---|---|
Grenache | Rød | 11% |
Ugni Blanc | Hvid | 10% |
Syrah | Rød | 8% |
Carignan | Rød | 7% |
Cabernet Sauvignon | Rød | 7% |
Chardonnay | Hvid | 5% |
Carbernet Franc | Rød | 4% |
Gammay | Rød | 4% |
Pinot Noir | Rød | 3% |