Bric Cenciurio Birbét

Vinfakta
- Vintype: Dessertvin
-
Anbefalet til:
- Panna Cotta, Bagt
- Kage, Bagt
- Frugt/bær, Rå
- Ost, Rå
- Smagstype: Søde
- Region: Piemonte
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Brachetto
- Årgang: NV
- Alc. procent: 5 %
- Vinnummer: 12145

Om vinen
Birbét er Roero distriktets navn for Brachetto d'Acqui og er en elegant, let alkoholholdig og let sød Frizzante (let mousserende) rødvin, der efter traditionen fremstilles på Brachetto druer hentet fra Brachettos lange klynge af vinstokke og kun gennemgår en delvis gæring, hvilket giver en vin med begrænset alkoholprocent.
Typen findes også i en ikke mousserende udgave.
Bric Cenciurio Birbét, er den anerkendte Barolo producent Bric Cenciurios bud på den traditionelle og let mousserende vin, helt efter kunstens regler.
Oplevelsen
Duften er yderst aromatisk og ganske forførende. Noter af friske urter, intense røde bær og sorte kirsebær, der mødes med krydrede noter af tørret tobak, kakao og elegant mineralitet.
Smagen er livlig, saftig og med god harmoni mellem frisk sprød syre og yndefuld sødme, fra noterne af røde bær, der forenes med lette tanniner, fine lette bobler og elegant mineralitet.
Vin og Mad
Et godt bud på en sommerlig aperitif med let sødme, men også en god ledsager til desserter som Panna Cotta med bær, desserter med bær, vanilje og chokolade, samt modne fast oste.
Om producenten
Bric Cenciurio er en lille familieejet vingård, berømte for deres mageløse og elegante Barolo og Barbera vine, der i århundreder har kendetegnet og prydet det legendariske område i Piemonte og med tiden, for Barolos vedkommende, fået tilnavnet ”Kongens vin”.
Vingården beliggende i den lille landsby Barolo, der ligger på et lille plateau, beskyttet af de omkringliggende bakker, arrangeret i et amfiteater, i hjertet af Langhe, Piemonte, der indikerer oprindelsesområdet, for Barolo vine og i særdeleshed druen Nebbiolo.
Her i dette historiske område blev Bric Cenciurio skabt af Franco Pittatore og hans svoger Carlo Sacchetto tilbage i 1990, valgte at slå deres ejendomme sammen og forene deres land, i Barolo og Roero for at give liv til deres drøm: at producere traditionelle højkvalitetsvine, der kendetegner området. En drøm, som i dag videreføres af Francos sønner, Alessandro og Alberto.
Vinmarkerne strækker sig over 15 hektarer fordelt i Barolo, Novello, Castellinaldo og Magliano Alfieri, i hjertet af Piemonte og dyrkes efter bæredygtige principper, hvor særligt biodiversiteten i vinmarkerne spiller en stor rolle.
Og navnet Bric Cenciurio, stammer fra en bakkestrækning i Castellinaldo kommune og betyder toppen af Cenciurio-bakken, som ligger på et historisk sted i Roero.
Bæredygtig udvikling
Teorien er simpel: Jo mindre der gribes ind i naturens gang, jo mere naturlig smag får vinen.
Derfor fremstilles vinene så vidt muligt uden sprøjtemidler, syntetiske kemikalier og med det gamle håndværk i vinmarken, som begge ejere har lært af deres bedsteforældre og forældre. Det giver mere arbejde i marken, men ifølge dem selv, også druer med mere smag.
Vinificeringen er således også centreret om at respektere det råmateriale, som vinen stammer fra.
Det forsøges at fortolke hver mark og druesort individuelt, og omhyggeligt at kontrollere modenheden af klaserne.
Teknologien går hånd i hånd med traditionelle metoder, som at følge månens faser for aftapning af vine og høsten udføres udelukkende i hånden for omhyggeligt at udvælge de bedste klaser.
Der dyrkes druesorterne; Nebbiolo, Arneis, Barbera, Dolcetto, Freisa, Brachetto og Riesling.
Den internationale presse er vilde med vinene, som er omtalt i næsten alle magasiner, der beskæftiger sig med italienske vine, som; "Veronellis vine", den italienske vinbibel "Gambero Rosso", "Årbogen for de bedste italienske vine", "Italiens vine", "Duemilavini" og "Bibenda "fra den italienske Sommelier Association.
Deres Barolo Costa di Rose er nævnt af både italiensk og international presse som værende blandt de bedste vine i Italien og den overlegne Barbera d'Alba er med i Veronelli Oro Guide.