Domaine Clos de Sixte Alain Jaume Økologisk, Lirac AOC

Spar 50 kr. pr. fl.
209 kr. pr. flaske 159 kr. pr. fl. ved 6 fl.Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Lam, Simret
- Vildt - løbende/flyvende, Simret
- Fjerkræ, Stegt
- Oksekød, Stegt
- Smagstype: Fyldige
- Region: Rhône
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 50% Grenache noir, 35% Syrah & 15% Mourvèdre
- Årgang: 2020
- Alc. procent: 14,5 %
- Vinnummer: 0041562015

Om vinen
Domaine Clos de Sixte er Jaume familiens vingård beliggende i Lirac, på modsatte side af Rhône-floden, med front mod og lige overfor Châteaunef-du-Pape.
Jordbunden ligner her den i Châteaunef-du-Pape, med sand, ler, kalksten og de særprægede Galets-sten. Et bevis på at selve Rhône-dalen for millioner af år siden, engang med skabt dramatisk og af naturen selv, der dannede dalen omkring floden.
I Lirac, bliver der også produceret store vine, med masser af saft og kraft, der ligner vinene i Châteauneuf-du-Pape og vinene fremstilles på samme som i Châteauneuf-du-Pape, såvel som resten af Rhône-dalen, blot til en lidt bedre pris.
Domaine Clos de Sixte Alain Jaume er fremstillet på økologiske Grenache Noir, Syrah og Mourvèdre druer fra Clos de Sixtes marker nær floden og Châteaneuf-du-Pape på den anden bred.
Efter høsten håndsorteres druerne først klaser, hvorefter de afstilkes, inden knusning, maceration og gæring i rustfri beholdere.
Lagring sker i beton-kar og franske egetræsfade over en periode på 16 måneder.
Dette skaber en flot og intens vin med volumen og generøsitet af frugt.
Oplevelsen
Duften er intens og imødekommende med aromaer af mørke bær, blommer, hvid peber og strejf af urter og Eukalyptus.
Smagen er ligeså intens, men fyldig, kraftfuld og elegant med noter af blommer, kirsebær, solbær og brombær, der forenes i en flot voluminøs krop med noter af chokolade og lakrids.
Fremragende, kompleks og med lang eftersmag.
Vin & Mad
Et perfect match til retter med rødt oksekød, kalv og lam, samt fyldige simre/gryderetter, som klassisk Cassoulet med hvide bønner, confiteret and og pølse, samt braiserede retter med lam og vildt, såsom dådyr og harer/kanin.
Serveres ved 16-18C grader
Robert Parker's Wine Advocate - 90-92 pts, Wine House
Om producenten
Domaine Grand Veneur er en af Rhône-dalens mest berømte vingårde, der blandt de få, har fået 100 point af den amerikanske vinguru Robert Parker, for deres enestående vin fra Châteauneuf-du-Pape.
Vingården er beliggende i den sydlige del af Rhône-dalen, i den nordlige del af Châteauneuf-du-Pape, hvor paven ifølge fortællingen, i det. 14. århundrede lov sit nye slot bygge, thi det han var så betaget af vinen herfra.
Og med rod i den nordlige del af Châteauneuf-du-Pape, der fik navn efter pavens nye slot, har JAUME-familien dyrket vin siden 1826, hvor Domaine Grand Veneurs officielle historie kan spores tilbage til og familien plantede de første vinstokke.
Domaine Grand Veneur, blev med navn, dog først officielt etableret i 1976 af 5. generation af vinbonde familien Alain og blot tre år senere i 1979 overtog Alain Jaume og Odile Jaume, Domaine Grand Veneur og navnet Alain Jaume, blev en del af vingården.
Blot et halvt årti senere i 1986, eksperimenterede Alain Jaume, med at lagre nogle druesorter på nye, franske egetræsfade, som måske den første ejendom i hele Châteauneuf-du-Pape.
På denne tid ejede Jaume familien blot 4,5 hektar vinstokke i Châteauneuf-du-Pape og var forud for sin tid.
Siden 2015 har Domaine Grand Veneur, Alain Jaume været drevet af 6. generation, af familien Jaume, og vinmarkerne er vokset til 90 hektarer, der strækker sig fra Condrieu, Saint-Joiseph og Crozes-Herimitage appelationerne i nord til Cairanne, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas, Lirac, Rasteau, Tavel og Ventoux i syd.
Vinmarkerne i Domaines Grand Veneur, Clos de Sixte og Château Mazane dyrkes efter den økologiske landbrugsprotokol og vinmarkerne har været certificeret Agriculture Biologique siden 2012.
Familien Jaume har i de seneste årtier fremstillet vin for andre vingårde, hvor blot navnet Alain Jaume fik lov til at pryde flasken.