Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Ungarn

Udvalg af kvalitetsvine fra Ungarn !

Ungarn er et af de ældre vinlande, der besidder en lang og traditionsrig vinhistorie.

Landet har været berømte for deres legendariske søde Tokaji Aszú vine i århundreder – og i de senere årtier, også for deres fyldige rødvine på Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, der syntes at have fundet deres nye åndelige hjem, særligt i den sydlige del!

Læs mere...

Filter
 

Ungarn
Det europæiske vinland, der har opnået bemærkelsesværdig berømmelse for deres søde vine – og enestående vine i århundreder

 

Ungarn er et utroligt historisk vinland, med ry for at skabe nogle af de fornemste søde vine, og efter ædle vintraditioner.

Her er blevet dyrket vin i årtusinder, som i resten af Europa – helt bemærkelsesværdigt har Ungarn dog skabt deres imponerede omdømme på blot få vinstile, og i forskellige århundreder.

Først de søde Tokaji Aszú vine, der allerede blev skabt i den sene del af middelalderen og anses som verdens første Botrytis cinerea/noble rot eller blot ædelrådsramte vine.

Tokaji Aszú vinene styrkede allerede fra det 18. århundrede Ungarns omdømme, da Tokaji Aszú vinene på denne tid blev set som de fornemste og mest eftertragtede ædelrådsvine i verden – og høstede derfor stor berømmelse.

I de sidste årtier for kraftfulde rødvine fra vinområderne Eger i nord og Villány i syd, hvor de klassiske Bordeaux druesorter: Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, har fundet deres ungarske hjem!

I dag er Ungarn et af Central/Østeuropas vigtigste vinproducerende lande, der også er midt i en vinrenæssance, hvor landets ædle vintraditioner forenes med mere vor tids mere moderne og bæredygtige vindyrknings- og fremstillingsteknikker. 

Hvor ligger Ungarn?

Ungarn er beliggende i Centraleuropa midt inde i landet, på den Pannoniske Slette, omgivet af flere lande.

Grænsende op til Slovakiet i nord, Ukraine i nordøst, Rumænien i øst, Serbien og Kroatien mod syd, Slovenien i sydvest og Østrig i vest.

Ungarn gennemløbes af floderne Donau og Tisza og prydes af et bakket landskab, vest fra Donau, et isoleret bjerglandskab i nord - og det østlige og sydlige område, af vidtstrakte steppelandskaber kaldet: Puszta.  

Ungarns vinregioner – terroir og vinstil

De ungarske vinregioner strækker sig over hele landet og tæller hele 22 vinregioner med hver deres unikke terroir, vintraditioner og spektakulære vine med hver deres særlige personlighed.

De mest bemærkelsesværdige ungarske vinregioner er:

Tokaj, der er beliggende i det nordøstlige hjørne og siden det 18. århundrede har været berømte for deres sødmefulde ædelrådsvin Tokaji Aszú.

Eger, der også ligger i den nordøstlige del, lige syd for Tokaj, er kendt for deres kraftfulde rødvine kaldet Egri Bikavér eller ”Tyrens Blod”, som er fremstillet på flere druesorter – både lokale og internationale.

Badacsony, der ligger i den vestlige del af Ungarn, på den nordlige bred af Balatonsøen, anses som en prestigefyldt vinregion, der prydes af elegante og voluminøse hvidvine.

Sopron, i det nordvestlige hjørne, nær grænsen til Østrig, der er kendt for deres saftige og voluminøse rødvine på Kékfrankos druen, der også kendes som Blaufränkisch.

Villány, der er beliggende i den sydvestlige del mod grænsen til Kroatien.

Et særligt famøst vinområde, berømte for deres overdådige, voluminøse og elegante rødvine på de klassiske Bordeaux druesorter: Cabernet Franc, Merlot og Cabernet Sauvignon, der her, har fundet sit nye åndelige ungarske hjem.

Vinene fra Villány anses som yderst velstrukturerede, voluminøse og elegante – verdensklasse vine!

Særligt vine på Cabernet Franc prydes af berømmelse og internationale vinanmelderes begejstring!

Druerne gror her under lidt varmere himmelstrøg og i en undergrund domineret af vulkansk jord og kalksten, der giver silkebløde vine med udsøgt mineralitet og elegance.

I dag har vinområdet udviklet sig i den bæredygtige retning, hvor flere producenter dyrker vin bæredygtigt, økologisk og sågar biodynamisk – nogle med en forkærlighed for alle tre og for rene naturlige vine (læs: Naturvin), herunder Weingut Wassmann, der anses som et fyrtårn indenfor økologiske og biodynamiske naturvine.

Ungarns vinhistorie

Ungarn er et af Europas mest historiske og ældste vinproducerende lande med en historie, der kan spores mere end to årtusinder tilbage i tiden.

Forenes med kelterne, romerne, de gamle munke, adelsmænd og vinbøndernes overvældende kærlighed til vin.

Den ungarske vinkultur har overlevet anselige udfordringer over tiden, som islamisk styre, hvor alkohol var forbudt, vinlusen Phylloxeras hærgen i den sene del af det 19. århundrede og hele to verdenskrige.

Og lige så, oplevet storhedstider i historien, hvor de ungarske vine blev nydt af historiske og adelige personligheder som Napoleon og Ludvig XIV, og for en tid var blandt de mest eftertragtede vine i verden!

I dag er Ungarn et af Central/Østeuropas vigtigste vinproducerende lande, midt i en vinrenæssance, hvor landets ædle vintraditioner forenes med vor tids mere moderne og bæredygtige vindyrknings- og fremstillingsteknikker – og flere af deres vine høster atter berømmelse!

Ungarns vindyrkning fra begyndelsen

De første vinstokke blev plantet af kelterne, i den region, der nu er Ungarn.

Siden overtog romerne vindyrkningen og lærte ’kunsten at dyrke og fremstille vin’ til lokale vinbønder.

Fra middelalderen overtog munkene en stor del af vindyrkningen og vinfremstillingen fra Europas mange klostre - thi det at de gejstlige forpligtelser, naturligvis ej kunne fuldbyrdes uden altervin.

Munkenes store rolle bestod i at udvikle vinmarkerne og forbedrede kvaliteten af både druer og vin, ved at nedfælde hele vinens rejse - Fra vinstok til den endelige vin – thi de besad kunsten at skrive.
 

Ungarns vinkultur voksede i middelalderen, hvor munkene forfinede vinstokkene, vinfremstillingsteknikkerne og vinene - og adelen udvidede vinmarkerne, da vin begyndte at blive en økonomisk drivkraft. 

Og de ungarske vine var på vej mod den første berømmelse og storhedstid.

Denne blomstring blev dog hårdt ramt da størstedelen af Ungarn blev besat af tyrkerne og alkohol blev forbudt. Her overtog Tokaj-regionen, der undgik besættelsen, produktionen af de søde ædelrådsvine Aszú fra Szerémség, som blev besat af tyrkerne i 1523.

Den tyrkiske besættelse varede godt halvandet århundrede, men efterfølgende kunne den ungarske vinkultur atter blomstrer – og vinene høstede endnu mere berømmelse. 

Verdens første ædelrådsvin og klassificering af vinmarker

Ungarn er et ældgammelt vinland, der rummer århundreder af vintraditioner – og en af disse vintraditioner omfatter vinens oprindelse.

Siden middelalderen, og måske endda før, har vinlandsbyerne været yderst omhyggelige med at forsikre vinenes oprindelse – hvilket første gang med nedfældet og ved lov i 1655.

En efterfølgende lov fra begyndelsen af det 18. århundrede fortæller endda at ’med hensyn til straf af vinforfalskere’: ”Skal de, der erstatter fremragende vine med dårlige druer fra dårlige steder, men sælger dem under titlen fremragende vin, straffes med konfiskering af alle deres produkter”.

Faktisk anses Ungarn, som varende et af de første vinlande, til at nedskrive en vinlov omkring klassificering af vinmarkerne allerede i begyndelsen af det 18. århundrede.

Klassifikationen var skabt omkring de noble ædelrådsvine fra Tokaj-regionen, og baseret ud fra jordbund og ædelrådden – hvilket satte en standard længe før de ædelråd ramte vine fra Sauternes i Bordeaux. 

De første ædelrådsvine i verden

De første dokumenterede ungarske vine eller rettere DEN første, var Tokaji Aszú fra Tokaj-regionen i det nordøstlige hjørne af Ungarn. 

Det første skriftlige bevis på produktionen af ​​Aszú-vine fra Tokaj-regionen stammer fra midten af det 16. århundrede – og Tokaji Aszú, anses derfor som den første søde ædelråds vin i verden, også kaldet noble rot.

Ædelrådsvin er søde vine fremstillet på ædelråds-/noble rot ramte druer, der rammes af en godartet svampevækst kaldet; Botrytis cinerea, mens de modnes på vinstokkene. Ædelrådden spiser sig herefter igennem druernes yderste skal, hvilket gør druernes mere modtagelig overfor solens stråler og dræner druen for vand. Når druen så endelig er moden, er der blot delikat sødmefuldhed(restsukker) tilbage.

Det fortælles at den søde ædle vin af nobel råddenskab Tokaji Aszú blev nydt af den franske konge Louis XIV, og hans hof, allerede et sted mellem slutningen af det 15. århundrede og begyndelsen af det 16. århundrede. Kongen kaldte omtalte endda vinen som: “Wine of Kings, King of Wines/Vinen a konger og kongen af vin!”

Og at siden det 18. århundrede styrkede Tokaji Aszú vinene Ungarns omdømme, da Tokaji Aszú vinene på denne tid blev set som de fornemste og mest eftertragtede ædelrådsvine i verden – og høstede derfor stor berømmelse.

Vinlusens og verdenskrigenes hærgen af de Ungarske vinmarker

I slutningen af det 19. århundrede blev de ungarske vinmarker, som resten af Europas, ramt af den forfærdelige vinlus’ hærgen, derefter fulgte to verdenskrige og mere end 40 års kommunistisk styre, som tog hårdt på den ungarske vinkultur.

Først efter århundreders udfordringer begyndte landets vinindustri atter at blomstre i den sene del af det 20. århundrede, efter kommunismens fald, og den moderne ungarske vinindustri begyndte at tage sin form.  

Ungarsk vin i dag

I dag er Ungarn ved at generobrer deres plads blandt verdens bedste, og vinene oplever en renæssance, der forener landets ædle vintraditioner med vor tids mere moderne og bæredygtige vindyrknings- og fremstillingsteknikker.

Siden slutningen af 1990’erne, har ungarske vinproducenter indtaget pladsen som pionerer når det kommer til økologiske, biodynamiske og naturvine - og flere prestigefyldte klassifikationer er blevet grundlagt. 

Ungarns klassifikation af vin

Den første ungarske klassifikation af vinmarker, anses som en af verdens første.

Klassifikation kom til i begyndelsen af det 18. århundrede, omkring år 1730, hvor den blot omfattede Tokaj-regionens søde ædelrådsvine Tokaji Aszú, og var baseret på jordbunden og den noble ædelråddenskabs kvaliteter - længe før de ædelråds ramte vine fra Sauternes i Bordeaux. 

Spol nogle århundreder frem i tiden og det ungarske klassifikationssystem bliver forenet med det europæiske, med få undtagelser, der gør det til helt sit eget.

Det Europæiske klassifikationssystem

I 2009 skabte Den Europæiske Union et klassificeringssystem for vin produceret i alle de europæiske medlemslande, udelukkende for at forenkle forståelsen af den europæiske vins kvalitet.

Vin blev da opdelt i tre simple kategorier baseret på vinens oprindelse: Den beskyttende oprindelses betegnelse af højeste kvalitet, kaldet BOB, den beskyttende geografiske betegnelse, der omfatter oprindelse og står for vin i mellemkvalitet med knap så strenge produktionskrav, kaldet BGB og laveste - den grundlæggende kvalitetsvin.

Hvert medlemsland, måtte da derefter oversætte kategoriernes navne til deres eget sprog. I Frankrig blev det til Appellation d’Origine Protégée (AOP, IGP og Vin de France/VDP). I Italien til Denominazione d’Origine Protetta (DOP- eller DOC, IGT og VdT), og i Ungarn: Oltalom alatt álló Eredetmegjellölés (OEM, OFL og BOR.).

Ungarns klassificering af vine

BOR/Magyar BOR

BOR eller Magyar Bor betyder vin og ungarsk vin på ungarsk, hvilket definerer den laveste klassificering af ungarsk vin, svarende til Vin de France.

Druerne til disse vine må stamme fra enhver del af landet, og vinproducenterne behøver heller ej at underkaste sig nogen særlige vinproduktionslove.

Oltalom alatt Földrajzi Jelzés - OFL

OFL repræsentere vine af næst højeste klassifikation, svarende til det franske IGP, der omfatter vine, af en bestemt geografisk oprindelse. Vinene er i større eller mindre grad påvirket af deres oprindelse, kvaliteten af disse vine afhænger dog ikke nødvendigvis af oprindelsen. Lovgivning for produktion er desuden mindre strenge.

Vinregionerne: Balaton, Duna-Tisza közé og Zemplén er f.eks. OFL klassificeret.

Oltalom alatt álló Eredetmegjellölés - OEM

OEM er svarende til den franske AOP, altså den højeste klassificering og vine af den højeste kvalitet, der omfatter vin, hvis druer skal stamme fra det klassificerede område. Desuden omfatter denne klassificering også strengere lovgivning indenfor produktionen af vinen, herunder plantagetæthed, frugtudbytte, druesorter og lagring.

I Ungarn er vinregionerne: Villány, Eger og Tokaj OEM klassificeret.

Alle de beskyttede vinområder i Ungarn er blevet revideret og overvåges af Hegyközségi Nemzeti Tanácsa (HNT)-kontoret.

Der findes 37 oprindelsesbeskyttede vinområder i Ungarn, hvoraf 31 af dem prydes af den højeste OEM klassifikation, og de resterende 6 af den næst højeste klassifikation OFL.

Der findes desuden et overbyggende klassifikationssystem eller udmærkelser under OEM-kategorien, som er en frivillig klassificering, der skal ansøges om at opnå via HNT-kontoret.

Disse klassifikationer er en fornem udmærkelse, der repræsenterer vine, skabt ud fra en særlig lovgivning, udarbejdet af vinregionen og omfatter særlige regler for druesorter, udbytte, minimumslagring af vin mm.

Kategorien blev oprettet i 2003 for vinproducerende områder, for at udpege de strengest kvalitetskontrollerede områder i landet, som går udover den landsdækkende klassificering.

Vinregionen Villány i syd, var den første ungarske vinregion, der kunne pryde sine vine med denne særlige udmærkelse kaldet: DHC (Védett Eredetű /Districtus Hungaricus Controllatus), som findes i tre kategorier: DHC Classicus, DHC Prémium og DHC Super Premium.

Alle omfatter de strengere produktionslove, mindre høstudbytte og særlige druesorter, der alle skal have deres oprindelse i det DHC klassificerede vinområde, som Villány.  

DHC Villány-vinene smages og godkendes af ​​den statslige kvalitetssikringsinstitution og skal derudover bestå Villány-smagningsudvalgets sensoriske inspektion.

DHC Classicus

DHC Classicus er den lille udmærkelse, der garanterer kvalitet og oprindelse.

Udbyttet er lavere end den landsdækkende klassifikation, og vinene må kun laves på de bedste druesorter, herunder: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch og Welschriesling mm. 6 forskellige dyrkningsmetoder er tilladt.

Vinene behøver desuden ikke at være lagret på fad og chaptalisering er tilladt.

DHC Prémium

DHC Prémium er næste klassifikationsniveau.

I denne kategori er udbyttet endnu lavere og kravene strengere.

5 forskellige dyrkningsmetoder er tilladt.

Mostgraderne skal være mellem 17,5° og 20,0° ungarske mostgrader (87,5°–100°Oechsle), afhængigt af druesorten. Chaptalisering er ikke tilladt.

12 måneders lagring på træfade er påkrævet, dog mindst 6 måneder for vine på Portugieser druen.

Derudover skal alle DHC Villany Premium-vine forarbejdes og aftappes i Villány-vinregionen eller inden for en radius af 35 km.

I 2014 blev den tredje kategori og flotteste udmærkelse tilføjet: DHC Super Premium.

DHC Super Premium

DHC Super Premium er DHC klassificeringens fornemste udmærkelse, der kun tildeles de bedste rødvine i Villány, som udelukkende er fremstillet på Cabernet Franc druen – og består de ekstra strenge krav, der blandt andet omfatter udbyttebegrænsninger og beståelse af blindsmagninger.

Desuden skal vinene lagres mindst et år på egetræsfade og et år på flaske inden frigivelse.

I dag findes der i alt syv ungarske vinregioner med DHC-status:

Villány DHC, der omfatter hele regionen.

Eger DHC, der omfatter hele regionen, men også vinstilene Egri Bikavér DHC, der kaldes ”Tyreblod” og Egri Bikavér Superior DHC.

Debrői Hárslevelű DHC, som er en underregion af Eger.

Somló DHC, som er en underregion af Nagy Somló, der inkluderer Somló Nászéjszakák Bora DHC og Somlói Arany DHC-vinene.

Káli Medence DHC, et område på den nordlige bred af Balatonsøen.

Izsáki Arany Sárfehér DHC, som er en underregion af Kunság området i centrum af Ungarn.

Tokaji DHC, der inkluderer de søde ædelrådsramte vine Máslás, Fordítás, Szamorodni, Aszú og Eszencia.