Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Alsace

Se alle vores kvalitetsvine fra Alsace !

Vinregionen Alsace er historisk set kendt for sine sprøde, tørre og mineralske enkeltsorts hvidvine, som Riesling, Pinot Gris og Gewürstraminer, der også har gjort Alsaces vine berømt.

Men Alsace, kan så meget mere end det.

Siden begyndelsen af 1900-tallet har Alsace også været anerkendt for sine mousserende vine, som siden fik egen appellation; Crémant de Alsace, siden 1980’erne for deres søde ædelrådsvine; Vendanges Tardives & Sélection de Grains Nobles, og i de sidste årtier for deres elegante rødvine, lavet på druesorten Pinot Noir, som også kan få Bourgogne elskere til at føle sig forført.

Alsace er uløseligt forbundet med sine 10 druesorter, hvoraf 4 af dem kaldes for de ædle Alsace druer/druesorter og 7, der går under betegnelsen; De syv søstre fra Alsace, samt sin Germanske historie, der både kan forbindes med Alsaces vine og druesorter i dag.

Læs mere...

Filter
 

Alsace er beliggende i det nordøstlige hjørne af Frankrig, nær Rhinen-floden og for foden af bjergkæden Vogeserne, grænsende op til Schweiz i øst og Tyskland mod nord, som vinregionen historisk set er uløseligt forbundet med.

Vinregionen strækker sig fra grænsen til Tyskland i nord og knap 200km mod syd, langs Colmars brostensbelagte gader til byen Leimbach i syd, og er opdelt i to departementer; Bas-Rhin mod nord og Haut-Rhin mod syd, som kom til under den franske revolution.

Området/terroir er påvirket af bjergkæden Vogeserne, der både beskytter Alsace vinmarker mod regn og blæst, men også har spillet en større rolle, når det kommer til jordbunden, som varierer fra at være domineret af sandsten, granit og vulkanske bjergarter for foden af Vogeserne, til de ler- kalksten og mergelstens dominerede alluviale sletter nedenfor.

Alsace er kendetegnet ved sine smukke gamle bindingsværkshuse og slotte, der yndefuldt flyder sammen med de frodige grønne omgivelser, prydet af vinstokke, samt deres karakteristiske vine, hvis druesorter er historisk forbundet med germansk indflydelse og navnet på den ene, Ungarns noble vin.

Alsace vin og historie


Alsaces besidder en lang og begivenhedsrig historie, hvor landet både har været erobret af romerne, som dog også, begyndte at dyrke og fremstille vin, men også af Tyskland og af flere omgange.

Og den Germanske/tyske indflydelse har også haft betydning på Alsaces vinhistorie, dyrkning og druesorter.

De første vinstokke i Alsace blev plantet af romerne, efter at Cæsar og hans hær havde erobret området og på samme tid, introduceret befolkningen for bl.a. den romerske vinfremstilling.

Og allerede i begyndelsen af det 13. århundrede blev der fremstillet vin i mere end hundrede vinlandsbyer i Alsace, og vinene herfra begyndte at blive solgt og fragtet til hele Europa.

Et århundrede senere, i den sene del af det 14. århundrede begyndte dyrkningen af en af de ædle Alsace druer; Riesling, som formodentlig kom med Rhinen-floden løb, fra sit hjem i Rheingau i Tyskland.

På dette tidspunkt var Alsace en del af det tysk-romerske rige og vinen blev dyrket af munkene i klostrene.

Vi skal dog helt frem til det 19. århundrede før Alsace Riesling tager de første skridt mod sin berømmelse.

Og inden da rammer både Trediveårskrigen og vinlusens(Phylloxera) hærgen, Europa og vinmarkerne.

Trediveårskrigens rædsler ramte Alsaces vinlandsbyer og vinmarker i begyndelsen af det 17. århundrede, hvor nærmest alle vinlandbyer og vinmarker blev ødelagt.

Og de få vinmarker som ej blev ødelagt under krigen, blev muligvis ved vinlusens(Phylloxera) hærgen i slutningen af århundredet.

Nogle af vinlandbyerne og vinmarkerne blev sidenhen genopbygget og vinproduktionen genopstod.

Efter Trediveårskrigen overtog franskmændene kontrollen over Alsace-regionen, og de ødelagte vinmarker blev genplantet med den ædle Riesling druesort.

Selv årtier senere, skulle Riesling sorten, fortsat erstatte fordærvede vinstokke, også udenfor Alsace. Denne gang dokumenteret med ærkebiskoppen af ​​Triers dekret fra 1787, der dog omhandlede fordærvede vinstokke i Rhinlandet.

En revolution og 2 verdenskrige


Under den franske revolution fra 1789-1799 blev Alsace opdelt i to departementer, der stadig eksisterer i dag: Bas-Rhin mod nord og Haut-Rhin mod syd.

Det nordlige Bas-Rhin, der kendetegnes ved elegante og friske vine, og det sydlige mere varme Haut-Rhin, som kendes for mere intense og fyldige vine.

Og over dette årti, begyndte Alsace atter at integrere sig mere og mere i den franske kultur og samfund.

Herefter fulgte hele 3 krige: Den fransk-preussiske krig fra 1870-1871, 1. verdenskrig og 2. verdenskrig.

Den fransk-preussiske krig havde stor indflydelse på Alsace, da Frankrig tabte krigen, og dermed herredømmet over Alsace og nabo-regionen Lorraine, til Tyskland, indtil Tyskland led nederlag ved 1. verdenskrig, og Alsace og Lorraine atter blev en del af Frankrig.

Ved Frankrigs nederlag og Tysklands besættelse af Frankrig under Anden Verdenskrig, overtog Tyskland atter herredømmet over Alsace, og begyndte at genetablere den tyske kultur i området, herunder: At håndhæve tysk, som det officielle sprog og ændre steders navne fra fransk til tysk.

Mod krigens afslutning, hvor de allierede kæmpede mod den tyske hær, også i Alsace, blev flere vinlandbyer og vinmarker atter ødelagt, men efter befrielsen, var Alsace atter under fransk herredømme igen.

Alsace vine og de ædle druesorter

Alsace er historisk set kendt for sine sprøde, tørre og mineralske enkeltsorts hvidvine, der fremstilles på druesorterne; Riesling, Pinot Gris, Gewurstraminer, Pinot Blanc, Muscat og Sylvaner.

Og særligt druesorterne i Alsace, har en helt speciel betydning og tradition(er).

Alsace er kendt for sine druesorter, der både forbindes med det gamle Bourgogne og den Germanske historie, samt 4 ædle druesorter og 7, der går under betegnelsen; De syv søstre fra Alsace.

De 4 ædle
druesorter dækker over de mest anvendte og dyrket, som både skaber de berømte enkeltsort hvidvine og Alsace Grand Cru vine, men også kan indgå i de særlige Alsace hvidvine på flere druesorter, de mousserende Crémant d’Alsace, samt de søde ædelrådsramte vine; Vendanges Tardives & Sélection de Grains Nobles.

De 4 ædle druesorter er: Riesling, Pinot Gris, Gewurstraminer og Muscat.

Derudover har Alsace også de 7, der går under betegnelsen; De syv søstre fra Alsace: Riesling, Pinot Gris, Gewurstraminer, Pinot Blanc, Muscat, Sylvaner og Pinot Noir – sidste nævnte, som anvendes til Alsaces Crémant d'Alsace rosé, rød- og rosévine, samt den særlige Pinot d’Alsace.


Riesling – Alsace Riesling/Riesling d’Alsace

I FrankrigRiesling sorten udelukkende dyrkes i Alsace, hvor druen også har haft sit åndelige hjem siden slutningen af det 15. århundrede, efter den kom med Rhinen-flodens løb fra sit fødested i Rheingau, Tyskland.

Riesling er en yderst aromatisk grøn druesort, som giver sprøde hvidvine med højt indhold af syre og moderat fedme – og i Alsace, vidunderlige mineralitet, fra jordbunden.

Vinens markante syre er den, som skaber dens genkendelige og elskede elegance, og samtidig Riesling vinenes fremragende lagringsegenskaber.


Gewurztraminer – Gewurztraminer d’Alsace

Alsace anses som Gewurztraminer druens åndelig hjem, da Alsace vinene på Gewurztraminer, i dag er blandt verdens mest berømte og elskede.

Druen menes dog at have sin oprindelse enten omkring byen Traminer i den nordlige del af Italien eller sydlige del af Tyskland.

Gewurztraminer kom dog til Alsace fra Tyskland i 1600-tallet, da Alsace var under tysk herredømme.

Druesorten er kendetegnet ved en vidunderlig, rig, voluminøs og aromatisk karakter, der til tider kan blive parfumeret og rig på blomster noter.

Pinot Gris – Pinot Gris d’Alsace

Pinot Gris eller Pinot Gris d’Alsace, som siden 2007 har været dens navn i Alsace.

Druesorten tilhører ”Pinot-familien” og ”de gamle burgundiske druesorter”, som før blev dyrket i Bourgogne, hvilket de tyske navne: (Grau)Burgunder(Pinot Gris), (Weiss)Burgunder(Pinot Blanc), (Spät)Burgunder(Pinot Noir), vidner om.

Men faktisk har navnet Pinot Gris også lidt historisk forbindelse til Ungarn.

Før i tiden blev druesorten Pinot Gris, kaldt Tokay d’Alsace, Tokaj-Pinot Gris eller blot Tokaj, hvilket, uden ellers synderlige ligheder, forbandt Ungarns berømte ædelrådsvin Tokaj(Tokaji) med sprød og aromatisk hvidvin fra Alsace.

Navnet blev derfor ændret til Pinot Gris d’Alsace i 2007.

Muscat – Muscat d’Alsace


Muscat tilhører Muscat-familien, som rummer imponerende 200 varianter og dyrkes i stort set alle verdenshjørner.

I Alsace dyrkes to varianter: Muscat à Petits Grains, som også lyder navnet ”Muscat d'Alsace” og Muscat Ottonel.

Muscat d'Alsace kom til Alsace i begyndelsen af det 16. århundrede og Muscat Ottonel i midten af ​​det 19. århundrede.

Muscat er en aromatisk og frugtig grøn druesort, der verden over fremstiller både søde, forstærkede og ædelrådsramte vine, samt de tørre, sprøde og aromatiske hvidvine.

Begge vine fremstilles i Alsace.

Pinot Blanc – Pinot Blanc d’Alsace


Druesorten tilhører ”Pinot-familien” og ”de gamle burgundiske druesorter”, som før blev dyrket i Bourgogne, hvilket de tyske navne: (Grau)Burgunder(Pinot Gris), (Weiss)Burgunder(Pinot Blanc), (Spät)Burgunder(Pinot Noir), vidner om.

Pinot Blanc har dog i århundreder haft sit åndelige hjem i Alsace, hvor den skaber fremragende mousserende Crémant d’Alsace og tørre og aromatiske hvidvine.

Druen kendetegnes ved sin voluminøsitet, der minder om Chardonnay, sin friske syre og frugtige og nødde-agtige noter. 

Alsace vine



Alsace rummer et helt særligt udvalg af vine. Fra de enestående og berømte enkeltsorts hvidvine, der ofte er meget aromatiske, sprøde, tørre og mineralske, til de bemærkelsesværdige hvidvine, skabt på flere druesorter, Gentil eller Edelzwicker.

De mousserende og sprøde Crémant d’Alsace, de unikke Pinot d’Alsace, samt de søde ædelrådsvine, Vendanges Tardives & Sélection de Grains Nobles i, der sagtens kan måle sig med de mere berømte fra Sauternes, Bordeaux.


Gentil og Edelzwicker


Gentil og/eller Edelzwicker dækker over de noble og bemærkelsesværdige hvidvine, som fremstilles på et blend af grønne druer (hvidvin druer), hvor flere af de ædle eller 7 søstre druesorter indgår, sammen med druesorten Chasselas, som i Alsace, er kendt for at skabe disse vine.

Crémant d’Alsace


Alsace har været anerkendt for deres mousserende vine siden begyndelsen af 1900-tallet, dog var det først i 1976 at Crémant d’Alsace appellationen kom til.
Crémant d’Alsace fremstilles altid på den sprøde druesort, Pinot Blanc og efter Méthode Traditionelle, hvor 2. gæringen sker i flasken, som i Champagne.

Druesorterne Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay og Pinot Noir druer er tilladt.

For fremstilling af Crémant d’Alsace Rosé kræver lovgivningen, at vinen skal være 100% Pinot Noir.


Pinot d’Alsace


Pinot d’Alsace er et helt unikt Alsace blend, der primært fremstilles på druesorten Pinot Blanc og de andre Pinot sorter, samt Auxerrois druen. Chardonnay, der er beslægtet må ifølge lovgivningen også anvendes.

Alsace Grand Cru

Alsace Grand Cru klassificering kom til i 1975 og dækker over den ypperste klassificering af Alsace vine.

En Alsace Grand Cru vin, er som udgangspunkt altid en enkeltsortsvin, som må fremstilles på druesorterne; Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewürztraminer og Pinot Noir, der siden 2022 har været godkendt fra Alsace Grand Cru vinmarkerne; Grand Cru Kirchberg de Barr i Bas-Rhin og Grand Cru Hengst i Wintzenheim i Haut-Rhin.

Dog med få undtagelser. Fra Alsace Grand Cru vinmarkerne Altenberg de Bergheim, Kaefferkopf og Zotzenberg, må der fremstilles Alsace Grand Cru vine på mere end én druesort. Her må druesorterne; Gewürztraminer, Riesling og Pinot Gris, som må tilføjes op til 10% Pinot Blanc, Muscat eller Pinot Noir.

Druesort(er) og Grand Cru vinmarken angives altid på etiketten.

De første Grand Cru i Alsace kom til i 1975 og siden er det blevet til imponerende 51 Grand Cru Alsace.

Grand Cru Alsace Schlossberg var den første og er med tiden også blevet en af de mest kendte. 

Alsace Vendanges Tardives og Sélection de Grains Nobles

Vendanges Tardives & Sélection de Grains Nobles betegnelserne kom til i 1983, for at kategorisere Alsace søde ædelrådsramte vine.


Vendanges Tardives
Vendanges Tardives er ædelsød vin, fremstillet på sent høstede og ædelråds(Botrytis/Noble Rot)ramte druer. Vendanges Tardives betyder ”Harvest Late/Sent høstet”.

Vendanges Tardives vine er derfor søde og nektar-agtige med genkendelig karakter af honning noter.

Vinene må fremstilles på de 4 ædle Alsace druesorter; Riesling, Pinot Gris, Gewürstraminer og Muscat, som høstes sent og er angrebet af ædelråd.

Den berømte Ædelråd/Botrytis Cinerea er en eftertragtet og godartet svampevækst, der angriber druerne mens de modnes på vinstokkene. Ædelrådden spiser sig herefter igennem druernes yderste skal, hvilket gør druernes mere modtagelig overfor solens stråler og dræner druen for vand. Når druen så endelig er moden, er der blot delikat sødmefuldhed(restsukker) tilbage.

Vendanges Tardives kan enten være klassificeret AOP Alsace eller AOP Alsace Grand Cru.

Sélection de Grains Nobles
Sélection de Grains Nobles er en nobel ædelsød vin, der sagtens kan måle sig med de ungarske Tokaji og franske Sauternes/Barsac fra Bordeaux.

Sélection de Grains Nobles er vine, som fremstilles på ædelrådsramte druer, fra en nøje udvalgt, håndplukket og sen høst.

Vinene må fremstilles på de 4 ædle Alsace druesorter; Riesling, Pinot Gris, Gewürstraminer og Muscat, som høstes sent og er angrebet af ædelråd.

Sélection de Grains Nobles kan enten være klassificeret AOP Alsace eller AOP Alsace Grand Cru.

Alsace fik egen AOC/AOP i 1962 og fra 2020 blev der tilføjet obligatorisk visning af sødmegrader på etiketten af alle Alsace vine. Således at etiketterne nu angiver niveau af sødme. Fra Sec(tør) til Demi-sec(halvtør), Moelleux(halvsød) og Doux (sød).