Domaine Pardon & Fils Moulin à vent - Domaine du Dîme, AOP Moulin à vent, Beaujolais

Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Fisk, Stegt
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Kalvekød, Stegt
- Risotto, Kogt
- Oksekød, Stegt
- Smagstype: Lette og elegante
- Region: Beaujolais
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Gamay
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 13 %
- Vinnummer: 64545463

Om vinen
Domaine Pardon & Fils Moulin à vent Domaine du Dîme er en formidabel, rig, voluminøs og elegant Moulin à vent!
Et mesterværk den prestigefyldte Moulin-à-Vent-appellation, i hjertet af Beaujolais!
Vinen er fremstillet på 100% Gamay Noir druer, fra Domaine de Dîmes plots i vinmarkerne i Beaujolais Cru appellationen Moulin à Vent.
Druerne plukkes i hånden, ved fuld modenhed i slutningen af september, hvorefter vinen produceres af Domaine Pardon & Fils på vingården, i landsbyen, Beaujeu.
Her følger en klassisk Beaujolais tradition, Maceration Carbonique (udblødning under kulsyretryk), i rustfri stålkar, som varer 12 dage inden presningen begynder.
Herefter lagres den ene halvdel af vinen på egetræsfade og den anden på ståltanke.
Oplevelsen
Dette skaber en rig, smuk, voluminøs og elegant Beaujolais Cru vin, der med sin fylde og finesse minder om en flot gammel Bourgogne vin, som forenes med Beaujolais karakteristiske friskhed og mineralske undertoner fra områdets jordbund.
Duften er forførende, intens og aromatisk med noter af friske urter og violer, der mødes med skovens bær og svampe, samt yndefuld mineralitet!
Smagen er yderst rig, voluminøs, generøs og saftig med elegante noter af skovens sorte og røde bær - fra brombær til skovens jordbær og hindbær, der forenes med modne blommer og røde kirsebær, i en flot frodig krop med stor finesse, fine silkebløde tanniner og velafbalanceret syre.
Lang vidunderlig og elegant eftersmag af udsøgte mineralske undertoner.
Vin og Mad
Et sublimt match til retter med svampe, herunder; Vol-au-Vent med brisler og svampe, mørke fiskeretter med svampe, glad gris, rødt kød, samt fjerkræ fra mormors kyllingesteg til vagtler og morkler.
Nydes ved 14-16C grader
Om producenten
Domaine Pardon & Fils er en ældre familieejet vingård, hvis historie kan spores mere end 200 år tilbage i tiden!
Vingården er beliggende dybt inde i hjertet af vindistriktet Beaujolais, i den sydligste del af Bourgogne regionen, i landsbyen, Beaujeu, der siden middelalderen har dannet rammen om Beaujolais vinens hovedstad og, også lagt navn til distriktet.
Her har Pardon-familien fra generation til generation skabt Beaujolais' 10 Cru’er, siden 1820, hvor Antoine Joseph Pardon, begyndte med at dyrke vinstokke ved Ermitage, i kommunen Régnié Durette.
Og som pioner begyndte Antoine også at markedsføre sine vine i Frankrig og Europa forud for sin tid.
Siden er vinmarkerne og passion for Beaujolais vin, blevet videre givet fra far til søn i generationer.
I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte efterspørgslen på Domaine Pardons vine, og Antoines søn, Louis Aîné udvidede salget af familiens Beaujolais-vine til at omfatte den parisiske brasseriesektor, samt restauranter og hoteller i andre franske byer.
Domaine Pardon & Fils grundlægges officielt i 1921, da sønnerne Antoine og Louis tiltræder, som den nyeste generation af familien Pardon, og Louis forsøger at imødekomme den stigende efterspørgsel, ved at udvælge kvalitetsvine fra Bourgogne og Côtes du Rhône og derved øge Maison Pardon & Fils' berømthed i Frankrig.
Dog var det først årtier senere i 1965 at Domaine Pardon & Fils, med Antoines yngste søn Jean-Jacques, ved roret, at Domaine Pardon begyndte at udvikle på salget af vin i flaske. Indtil da, blev produktionen solgt i tønder.
Domaine Pardon & Fils udvider første gang sine hektarer med en ejendom og vinstokke i Fleurie i 1937, og siden er plots i de andre 10 Beaujolais Cru’er blevet tilføjet.
I dag skaber Domaine & Fils vine fra alle 10 Cru’er i Beaujolais, hvor druesorten Gamay Noir, på naturligste vis fylder langt størstedelen af produktionen.
Druesorten Gamay tilpasser sig Beaujolais områdets terroir, som tilsammen skaber de egenskaber, der kendetegner hver og én af familien Pardons Cru’er. Fra elegante, frugtige og smidige feminine vine, til de mere kraftfulde og struktureret vine med mere maskulin karakter.
Domaine Pardon & Fils har i det sidste århundrede været berømte for at skabe traditionelle, autentiske og typiske vine i hver af deres appellationer.
Familien udvælger desuden også stadig vine fra andre regioner: Bourgogne, Rhône-dalen og andre vine fra Frankrig, som eksporteres til mere end 13 lande, på 5 kontinenter.
Om Moulin à vent
Moulin-à-vent er en af de mest bemærkelsesværdige af de 10. Beaujolais Crus.
Beliggende i den nordlige del af Beaujolais-regionen, grænsende op til Chènas i nord og Fleurie i sydvest.
Her er blevet dyrket og fremstillet vin i århundreder, siden de første vinstokke blev plantet i det tredje århundrede under den romerske kejser Marcus Aurelius Probus.
Navnet Moulin-à-vent stammer fra den ikoniske og ældgamle vindmølle, som har stået på toppen af bakken i 278 meters højde, med udsigt over vinmarkerne, nær grænsen mellem Chénas og Romanèche-Thorins, siden år 1550.
Vinmarkerne i Moulin-à-vent, gror i og omkring vinlandsbyerne Romanèche-Thorins og Chénas - og området Moulin-à-Vent, er selv den dag i dag ej at finde på et almindeligt landkort, men blot et vinkort med Beaujolais-distriktets 10 Cru’er.
Moulin-à-vent er kendt for deres unikke terroir af sand, kalksten og lyserøde granitjord, der er rig på metallet ’Mangan’, som ej giver det bedste vækstbetingelser for vinstokkene, men et lille eksklusivt udbytte, der skaber dybere og mere intense vine med elegance og udsøgt mineralitet.
Vinene kendetegnes netop ved deres ædle karakter og yderst fine elegance, der forenes med en robust krop, som står som et modstykke til de lette og enkle Beaujolais Nouveau-vine fra den sydligste del af Beaujolais.
Moulin-à-vent er desuden kendt for at skabe vin baseret udelukkende på Gamay Noir druen, som besidder både fylde og længde, sammen med noter af blomster, frugt og skovens bær, der med årene får følgeskab af svampe og trøfler.
Beaujolais’ vine har ry for at skulle nydes unge, dog kan vinene fra nogle af de 10 cru’s, herunder Moulin à Vent, opnå en rigere og mere fyldig aroma og smag, efter blot få år på flaske.
Vine fra Moulin-à-vent kan leve mellem 5-10 år.
Grænserne for Moulin-à-vent blev officielt sat i 1924 og området fik egen AOC-status/appellation i 1936.
Læs mere om Moulin-à-Vent her!
Om Beaujolais
Beaujolais er det sydligst beliggende vindistrikt i Bourgogne, der strækker sig i en smal række af vinstokke, fra granitbjergene lige syd for grænsen til Mâconnais i nord, til byen Lyon i syd.
Vinområdet betragtes som et af de ældre franske vinområder, hvor vinproduktion og vindyrkningen menes at kunne spores mere end 2.000 år tilbage i tiden og forbindes med de romerske soldater.
Og det fortælles endda at den nordligst beliggende af de 10 Cru’er; Juliénas, skulle være opkaldt efter selveste Julius Cæsar.
Her er det ej landskabet, der adskiller sig voldsomt fra Bourgogne distriktet, med Mâcon som den tætteste nabo i nord, men derimod terroir, fremstilling, druesorter og vinenes stil.
I modsætning til resten af Bourgogne, er hoveddruerne i Beaujolais ej druesorterne Pinot Noir og Chardonnay, men derimod Gamay og Aligoté.
I Beaujolais er størstedelen af vinene, der produceres, rødvine skabt på den blå drue Gamay Noir, der også anvendes til fremstilling af Rosévine, i let sammenspil med Pinot Noir.
Hvidvine skabes hovedsageligt på druesorten Aligoté, men Chardonnay, der forbindes med det øvrige Bourgogne, må også anvendes.
Vinene fra Beaujolais kan dermed repræsentere flere forskellige udtryk og i særdeleshed, helt andre end resten af Bourgogne.
Beaujolais er kendt for både regionens Beaujolais Villages, Beaujolais Nouveau, samt Beaujolais Supérieur – og i særligt for regionens 10 Cru’er; Côte de Brouilly, Moulin-à-Vent, Juliénas, Saint-Amour, Fleurie, Morgon, Chénas, Chiroubles, Regnié og Brouilly.
Alle 10 Cru’er er beliggende i den nordligste del af Beaujolais og det er også her de bedste vine skabes, på druerne, fra de granitholdige østvendte skråninger i én af de 10 Cru ’er.
Læs mere om Beaujolais her!