Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Vista Alegre Colheita Port 1996, DOC Douro

Vista Alegre 1996
Portugal Douro
Vista Alegre Colheita Port 1996, DOC Douro
Levering: 1-2 dage
14 dages returret
Fragt fra 49,-   |   Fri fra 999,-
805 kr. pr. flaske 775 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Denne vin er på lager

Vinfakta

  • Vintype: Portvin
  • Anbefalet til:
    • Is, Rå
    • Frugt/bær, Rå
    • Chokolade, Rå
    • Ost, Rå
  • Region: Douro
  • Indhold: 75 cl.
  • Drue: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Barroca og Tinto Cão
  • Årgang: 1996
  • Alc. procent: 20 %
  • Vinnummer: 4531331996
Vista Alegre Colheita Port 1996, DOC Douro

Om vinen

Colheita betyder høst og dermed årgang - Colheita Port betragtes, sammen med Vintage Ports, som nogle af de absolut bedste Portvine, og her angives også både høst- og tappe år på flasken.

Vista Alegre Colheita 1996 er fremstillet på de traditionelle ”portvins”druesorter: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Barroca og Tinto Cão, fra den éne høst i 1996 og først flasket i 2022!

Druerne stammer fra Quinta Vista Alegres egne vinmarker i Cima Corgo, hvor vinstokkene er mere end 80 år gamle og plantet på gamle terrasser med overvejende eksponering mod syd.

Høsten, sortering og delvis afstilkning foregår i hånden, hvorefter presses druerne efter den gamle metode: “Lagars”, hvor druerne trædes med de bare fødder i flere timer, til mosten når den absolut bedste kvalitet til at fremstille portvin.

Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur, der blot, efter traditionen for fremstilling af forstærket vin, afbrydes ved den nødvendige tilsætning af brandy, før al druesukkeret er omsat til alkohol.  

Dette gør at det naturlige restsukker fra druerne bliver tilbage og alkoholprocenten forøges.

Metoden kaldes “Mutage” og stammer oprindeligt fra Sydfrankrig, men er blevet anvendt til fremstilling af Portvin i Douro-dalen siden den sene del af det 17. århundrede.

Efter Vista Alegres traditioner lagres Colheita Port i min. ét årti, og dermed mere end de 7 år, som lovgivningen for Colheita Portvine angiver.

Colheita 1996 var en de særlige årgange, som fik lov at ligge på fad i knap 30 år, da den først blev flasket i 2022.

Oplevelsen

Dette har skabt en skøn, blød og charmerende Colheita Port, med en yderst flot alder.

Rig og dyb – med perfekt harmoni mellem elegance og sødme.

Intense noter, der spænder fra karamel til ristede nødder, kaffe, honning og eksotiske undertoner.

Vin og Mad 
Et godt match til desserter med chokolade, nødder, vanilje og bær, samt risalamande, crème brûlée og modne fast- og blåskimmel oste.
Kan også være en fin ledsager til en god kop kaffe med en cigar efter middagen.
Nydes ved 10ºC -12ºC grader

Colheita er altid klar til at blive drukket, når den er tappet på flaske. Det tjener altså intet formål at lagre vinen yderligere på flaske.

Om producenten

Quinta Vista Alegre er en ældre vingård, ejet af Cunha Barros familien, der i 5 generationer, har skabt portvin og bordvine, på de lokale traditionelle druesorter fra Douro-dalen, som primært kendes som “portvinsdruerne”, under deres store vinhus: Vallegre -Vinhos do Porto.

Familien ejer flere små Quintas(vingårde) i Douro-dalen; Quinta De Valle Longo, Quinta da Lameira og Quinta Vista Alegre, hvorfra familien producere fremragende portvin, rosé-, hvid- og rødvine, på lokale druesorter, der efter traditionen anvendes til Portvin og lokale bordvine.

Vinmarkerne, der hører til disse Quintas, besidder en lang og anerkendt vinhistorie, som kan spores tilbage til det 19. århundrede, hvilket nogle af de forladte terrasser, kendt som “Mortórios”, vidner om.

Vista Alegre, der er familiens største Quinta(vingård), er berømt for deres Portvin, som skabes på druer fra gamle 80-100 år gamle vinstokke, der gror i disse vinmarker, fra det 19. århundrede.

Quinta Vista Alegre er mest kendt for deres traditioner og fremstilling af Portvin, herunder den gamle  ”Lagars” tradition, hvor druerne trædes med bare fødder i flere timer, til mosten når den absolut bedste portvinskvalitet, samt for at lagre deres Colheita portvine år og endda årtier længere end lovgivningen på 7 år foreskriver.

Vingården er beliggende nær den lille historiske portvins by Pinhão, på højre side af Douro-floden, i Cima Corgo-regionen i hjertet af Douro-dalen, som er kendt for deres utroligt gamle vinstokke.

I et nærmest uspoleret landskab, med stejle terrasser, der med deres sydvendte eksponering og en højde på omkring 250 meter, giver en storslået udsigt over Douro-flodens vilde bølger, som engang transporterede druerne fra hjertet af dalen til havnebyen Porto, og samtidig druerne de bedste vilkår for at opnå den perfekte modning og kvalitet. 

Vinmarkerne strækker sig over 60 hektar, beplantet med Douro-dalens mest ædle druesorter; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousão, Tinto Cão, Tinta Barroca, Viosinho, Malvasia Fina, Gouveio, Arinto, Cercial & Rabigato.

Flere af vinstokkene har nået en høj alder og enkelte menes at være mere end 100 år gamle.

Disse kendes som Vinhas Velhas, der betyder “Gamle vinstokke” og ønskes bevaret så længe som muligt, selvom udbyttet bliver mindre, men mere eksklusivt med tiden. 

Druerne fra Vinhas Velhas, de gamle vinstokke, bruges primært til at fremstille flotte og ædle bordvine, hvor alderen på vinstokkene er lige så høj, som kvaliteten.

Om Douro
Douro eller Douro-dalen er beliggende i det nordlige Portugal, langs Douro-floden, hvis bølger, før i tiden, var den eneste vej, hvorpå vinen kunne føres fra vingårdene/Quintas inde i dalen, til byen og havnen Porto, hvor floden har sit løb ud i Atlanterhavet.

Portvin blev skabt i 1678 og er opkaldt efter by og havn, hvorfra vinen fra området blev udskibet.

Vindyrkningsområdet Douro DOC, tager sin begyndelse 100 kilometer oppe ad floden Douro og strækker sig fra den første lille by i Régua området og 100 kilometer videre ind i landet, til den spanske grænse. Det mest anerkendte område ligger længst inde i dalen og kaldes Douro Superior. 

Vinen blev og bliver derfor transportet fra vingårdene/Quintas nær vinmarkerne inde i dalen og ud til havnen, hvorfra den sendes videre til resten af verden.

I de første hundrede år, blev vinen transporteret fra vin-områderne i Douro-dalen, enten med vogn spændt for af hest, æsel eller kvæg eller via den mest kendte og historiske søvej, ad Douro-flodens bølger.

Rejsen med vogn var hård for både dyr og vinbonden, så flodvejen, med Douro-flodens bølgende strøm blev derfor den forestrukne, efter at Douro-floden blev sejlbar i 1700-tallet og skibende blot skulle følge strømmen fra den indre del af Douro-dalen til haven mod Atlanterhavet.

Nu kunne vinbønderne sejle vinen til havnen og byen Porto og tønderne blev trillet ombord på de falde og spidse Barcos Rabelos, som man kaldte de sejl-besatte skibe.

Douro-regionen er hjemsted for Portvin og også det at området er mest berømt for, selvom der også produceres både Mousserende vine, hvidvine, rødvine og rosévine i Douro-dalen.

Douro har sit navn efter Douro-floden, som løber gennem Douro-dalen, fra den spanske grænse i øst til havnebyen Porto i vest, hvor den møder Atlanterhavet.

Her strækker vindyrkningen med vinmarkerne sig langs floden Douro, på stejle terrasser/skråninger langs flod bredden. Douro-floden danner på sin vis rammen for vindyrkningsområdet og har med sine bølger, igennem århundreder, skabt en unik og historisk vinregion, som har været berømt for deres forstærkede vin Portvin, siden den blev skabt i 1678. 

Douro kan med rette kaldes verdens første afgrænsede vinområde, da det blev etableret allerede i 1756.

Du kan læse mere om Douro-dalen og Portvin her!