Kloster Eberbach "Steinberger" Riesling Trocken, Rheingau
Vinfakta
- Vintype: Hvidvin
-
Anbefalet til:
- Salat, Rå
- Skaldyr, Kogt
- Skaldyr, Rå
- Smagstype: Aromatiske og tørre
- Region: Rheingau
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Riesling
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 12% %
- Vinnummer: 0041562324
Om vinen
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Trocken, er fremstillet på druesorten Riesling, fra Domaine Steinbergers vinmarker i hjertet af landsbyen Eltvile, blot få hundreder meter fra Klostreret Erberbach.
Steinberger har været en del af Kloster Eberbachs ejendom siden 1239 og var ifølge fortællingerne Cistercienser munkenes fortrukne vingård.
Ved overtagelsen af Steinberger vingården, byggede munkene en 5 meter høj og knap 3 kilometer lang mur, for at beskytte de værdigfulde vinstokke mod druetyve og vilde dyr.
Muren stod færdig i 1700-tallet og pryder/omgiver stadig den dag i dag Domaine Steinberger, samt skaber ly, fra den kolde luft fra Taunus-bjergkæden
Vinmarkerne er beliggende på en syd til sydvest vendt skråning, hvor jordbunden er utrolig domineret af mineraler som ler, skifer og sten, der blot tilføjer den klassiske mineralske undertone, som kendetegner tysk Riesling.
Oplevelsen
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Trocken opfylder alle kravene for en flot og klassisk tør tysk Riesling, der samtidig afspejler den individuelle karakter af det værdifulde Steinberg-distrikt.
Druerne plukkes i hånden og fermenteres med naturlig gær i rustfrit stål, hvorefter de hviler et par måneder på bundfaldet før aftapning. Dette skaber mere frugt og fylde i vinene.
Duften er domineret af aromaer af vilde blomster, grønne urter, æbler, stikkelsbær, flintet mineralitet, eksotiske frugter, honning og nødder.
Smagen er fyldig, aromatisk og generøs med en udsøgt afbalanceret syre, rigdom af frugt, fra hvide stenfrugter og eksotiske strejf til klassiske grønne Riesling noter, der forenes i en smuk afslutning med let fedme fra honning og nødder, og elegance fra mineralitet.
Vin og Mad
Nyd den temperere mellem 8-12C grader og gerne i selskab med sushi og andre asiatiske retter, lyst kød, charcuteri og milde fast oste, samt fiske og skaldyrs retter, som hvide asparges, fjordrejer og sauce mousseline.
Om producenten
Kloster Eberbach er Europas ældste stadigt vinproducerende kloster, med rødder, der kan spores tilbage til den tidlige del af 1100-tallets middelalder.
Beliggende i hjertet af Riesling druens fødested, Rheingau, nær den lille landsby Eltville og Rhinen floden, i den sydvestligste del af Tyskland, hvor 10 af tysklands 13 vindistrikter, ligger som perler på en perlekæde.
Rheingau hører til blandt de nordligst beliggende, der hvor floden tager et knæk og pludselig ændre flow fra øst til vest, lige overfor Rheinhessen, på den anden side af flodbredden.
Kloster Eberbach blev grundlagt af Cistercienser munke fra Clairvaux i 1136 og vindyrkning har været en del af munkenes daglige gøremål, siden.
På denne tid, blev vindyrkning primært foretaget i klostrene og af munkene, både i Tyskland, Frankrig og mange andre steder i Europa.
Munkene dyrkede nidkært vin og vindyrkningen blev anset som en af munkenes ypperste opgaver, også for de franske munke, der kom til klostrene i Rheingau i begyndelsen af det 12. århundrede.
Faktisk kan meget af den viden om vin, vi besidder i dag spores til munkene fra disse klostre i Tyskland, Frankrig og det meste af Europa.
Fra begyndelsen af middelalderen var det en af munkenes ypperste opgaver, at dyrke og fremstille vin, thi det at messer jo ej kunne afholdes uden altervin.
Desuden besad størstedelen af munkene skrivefærdigheder og nedfældede derfor deres viden om vin, som så siden er gået i arv i generationer, frem til vor tid.
Oprindeligt var vinene beregnet til klostrerets eget brug, men med tiden udviklede vinen sig dog til en eftertragtet vare, der sikrede klosteret og siden den nærliggende vingård og/eller slots fremtid og velstand.
Man kan dermed sige at Benediktiner munke ”opfandt” Bourgogne vine og og Champagne, hvor deres viden, lagde de første sten til klassifikations systemet som vi kender i dag.
Ligeledes man kan takke Cistercienser munkene for, at Riesling i deres og vor tid stortrives i Tyskland.
Kloster Eberbach voksede sig med hastige skridt til et økonomisk imperium allerede under middelalderen. På denne tid begyndte klostrerets vine også at blive nydt udenfor klostrerets murer og blev med tiden en førsteklases vare.
Blot 30 år efter grundlæggelsen i 1136, ejede Kloster Eberbach hele ni godser, to vingårde, samt en bygård i Köln og flere godser blev tilføjet i begyndelsen af 1200-tallet.
Ejendommen strakte sig over et område fra Köln i nord til byen Worms i Rheinhessen.
Og allerede i 1400-tallet anså man klostret og ejendommen den største på tysktalende jord.
Indtægterne fra vindyrkningen udgjorde op imod tre fjerdedele, afhængig af årgangen, af klosterets voksende økonomi, hvilket gav unikke udviklingsmuligheder for Kloster Eberbach, der i sidste ende fik indflydelse på vindyrkningskulturen i både Rheingau og resten af Tyskland.
Klostrerets vinkælder blev skabt i 1700-tallet og rummede allerede dengang nogle af de mest fornemme vine, der stadig findes den dag i dag og repræsentere den mest værdifulde samling af tyske vine i hele verden.
I begyndelsen af 1800-tallet forlod de sidste munke dog klostret og vindyrkningen blev nu overtaget af embedsmænd, der repræsenterede den nye royale ejer, prins Friedrich August af Nassau-Usingen.
I dag er der dog meget få klostre, der stadigt dyrker vin, men hos Kloster Eberbach, har de holdt fast.
Kloster Eberbachs vinmarker strækker sig over næsten 230 hektarer i Rheingau og på Hessian Bergstrasse, hvilket gør dem til en af Tysklands største vinproducenter.
Vinene og vinstokkene dyrkes efter bæredygtige og biodynamiske principper.
Klostreret er i dag, lige så afhængig af vindyrkningen og produktionen, som den var i begyndelsen.
I dag går overskuddet til renovering, drift og vedligeholdelse af det imponerende bygningsværk.
Kloster Eberbach har siden 1998 været ejet af en offentligretlig almennyttig fond, "Stiftung Kloster Eberbach”.
Om Rheingau
Rheingau er et af de mest kendte og respekterede af de 13 tyske vindistrikter, med en flere hundrede år gammel vindrykning og traditionen bag sig. Den er kendt som Rieslingsdruens fødested, da der i gamle skrifter, nævnes at Benediktinermunkene på Schloss Johannisberg var først med dyrkningen af Riesling druen. Også blev Spätlese opfundet her ved at tilfælde.
Området er beliggende ved floden Rhinen, der hvor floden pludselig ændre flow fra øst til vest. Vinmarkene er her beskyttet af Taunus-bjergene og placeret på sydvendte skråninger mod Rhinen, så solens stråler kan udnyttes optimalt.
Jordbund er tung og på steder vældig mineralsk, med masser af skiffer, Taunus-kvartsit, grus, sandsten og ler. Og klimaet er lunt, med milde vintre og varme somre.
Hvilket gør Rheingau til et ideelt område når det kommer til vindyrkning og især druerne Riesling og Pinot Noir – kaldet Spätburgunder i disse egne.
Størstedelen af markerne er tilplantet med Riesling, en fin andel med Pinot Noir og resten fordeles mellem andre tyske druer såsom Grauburgunder(Pinot Gris) og Müller-Thurgau.
Her dyrkes hovedsageligt hvidvin på Riesling og den kommer i alle varianter, fra den tørre Kabinett eller trocken til Spätlese, de helt søde ædelrådsvine og Beerenauslese.
De bedste hvidvine laves omkring byerne Johannisberg, Geisenheim, Winkel, Lorch, Hattenheim, Hochheim og Rüdesheim.
Johannisberg er med sin 1150år historie og tradition indenfor vindyrkning, med al sandsynlighed en af de ældste – hvis ikke, den ældste i den kategori.
