Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Kloster Eberbach Riesling Feinherb, Rheingau

2022 Riesling
Tyskland Rheingau
Kloster Eberbach Riesling Feinherb, Rheingau
Levering: 1-2 dage
14 dages returret
Fragt fra 49,-   |   Fri fra 999,-
175 kr. pr. flaske 145 kr. pr. fl. ved 6 fl.
Denne vin er på lager

Vinfakta

  • Vintype: Hvidvin
  • Anbefalet til:
    • Ost, Rå
    • Fisk, Rå
  • Smagstype: Sødlige
  • Region: Rheingau
  • Indhold: 75 cl.
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2022
  • Alc. procent: 11,5% %
  • Vinnummer: 0041562325
Kloster Eberbach Riesling Feinherb, Rheingau

Om vinen

Kloster Eberbach Riesling Feinherb er fremstillet på Riesling druer, som stammer fra forskellige udvalgte plots i Kloster Eberbachs 230 hektarer af vinmarker, der omkredser eller støder op til klosteret. 

Her i Rheingau, der også anses som Riesling druens fødested, har druen stortrivedes i den mineralitet domineret jordbund, af skifer, ler og sten i flere århundreder, siden den sene middelalder, hvor munkene fremstillede vinen. 

Høsten af druerne foregår udelukkende i hånden, ligesom i munkenes tid, hvorefter de nænsomt transporteres til vingården. 

Fermenteringen foregår i rustfri ståltanke og gæres efterfølges “Sur lie” (på bærmen) i et par måneder, inden vinen tappes på flaske.

Dette skaber en yderst fin og klassisk tysk Riesling, helt efter kunstens regler og Kloster Eberbachs århundrede gamle traditioner. 

Det nye er blot at vinen ej længere skabes af munkene og at denne Riesling er en Feinherb - den nye tyske betegnelse for Halbtrocken, altså en halvtør tysk Riesling. 

Oplevelsen

Kloster Eberbach Riesling Feinherb er en klassisk tysk Riesling, der med sin karakter af frugtig rigdom, elegance og mineralitet, afslører sin oprindelse i Rheingau. 

Sprød, fyldig og mineralsk. 

Duften byder på aromaer af blomster, friske urter, eksotiske frugter og grønne æbler, der forenes med mineralske untertoner fra Rheingaus stenede undergrund. 

Smagen er vidunderlig frisk, smidig og generøs, domineret af friske frugtige noter, fra grønne æbler og stikkelsbær til hvide stenfrugter og ananas, der med noter af citrus og mineralske undertoner elegant spiller med fin syre og let sødmefuld afslutning med noter af honning. 

Vin og Mad
Nyd den tempereret ved 8 - 10°C grader og gerne sammen med charcuteri, milde fastoste, retter med lyst kød, asiatiske retter, sushi og generet og i særdeleshed - Fiske og skaldyrsretter, som hvide asparges, fjordrejer og sauce mousseline.

Om producenten

Kloster Eberbach er Europas ældste stadigt vinproducerende kloster, med rødder, der kan spores tilbage til den tidlige del af 1100-tallets middelalder. 

Beliggende i hjertet af Riesling druens fødested, Rheingau, nær den lille landsby Eltville og Rhinen floden, i den sydvestligste del af Tyskland, hvor 10 af tysklands 13 vindistrikter, ligger som perler på en perlekæde.

Rheingau hører til blandt de nordligst beliggende, der hvor floden tager et knæk og pludselig ændre flow fra øst til vest, lige overfor Rheinhessen, på den anden side af flodbredden.

Kloster Eberbach blev grundlagt af Cistercienser munke fra Clairvaux i 1136 og vindyrkning har været en del af munkenes daglige gøremål, siden. 

På denne tid, blev vindyrkning primært foretaget i klostrene og af munkene, både i Tyskland, Frankrig og mange andre steder i Europa. 

Munkene dyrkede nidkært vin og vindyrkningen blev anset som en af munkenes ypperste opgaver, også for de franske munke, der kom til klostrene i Rheingau i begyndelsen af det 12. århundrede. 

Faktisk kan meget af den viden om vin, vi besidder i dag spores til munkene fra disse klostre i Tyskland, Frankrig og det meste af Europa. 

Fra begyndelsen af middelalderen var det en af munkenes ypperste opgaver, at dyrke og fremstille vin, thi det at messer jo ej kunne afholdes uden altervin.

Desuden besad størstedelen af munkene skrivefærdigheder og nedfældede derfor deres viden om vin, som så siden er gået i arv i generationer, frem til vor tid. 

Oprindeligt var vinene beregnet til klostrerets eget brug, men med tiden udviklede vinen sig dog til en eftertragtet vare, der sikrede klosteret og siden den nærliggende vingård og/eller slots fremtid og velstand.

Man kan dermed sige at Benediktiner munke ”opfandt” Bourgogne vine og og Champagne, hvor deres viden, lagde de første sten til klassifikations systemet som vi kender i dag.
Ligeledes man kan takke Cistercienser munkene for, at Riesling i deres og vor tid stortrives i Tyskland.

Kloster Eberbach voksede sig med hastige skridt til et økonomisk imperium allerede under middelalderen. På denne tid begyndte klostrerets vine også at blive nydt udenfor klostrerets murer og blev med tiden en førsteklases vare. 

Blot 30 år efter grundlæggelsen i 1136, ejede Kloster Eberbach hele ni godser, to vingårde, samt en bygård i Köln og flere godser blev tilføjet i begyndelsen af 1200-tallet. 

Ejendommen strakte sig over et område fra Köln i nord til byen Worms i Rheinhessen. 

Og allerede i 1400-tallet anså man klostret og ejendommen den største på tysktalende jord. 

Indtægterne fra vindyrkningen udgjorde op imod tre fjerdedele, afhængig af årgangen, af klosterets voksende økonomi, hvilket gav unikke udviklingsmuligheder for Kloster Eberbach, der i sidste ende fik indflydelse på vindyrkningskulturen i både Rheingau og resten af Tyskland. 

Klostrerets vinkælder blev skabt i 1700-tallet og rummede allerede dengang nogle af de mest fornemme vine, der stadig findes den dag i dag og repræsentere den mest værdifulde samling af tyske vine i hele verden.

I begyndelsen af 1800-tallet forlod de sidste munke dog klostret og vindyrkningen blev nu overtaget af embedsmænd, der repræsenterede den nye royale ejer, prins Friedrich August af Nassau-Usingen.

I dag er der dog meget få klostre, der stadigt dyrker vin, men hos Kloster Eberbach, har de holdt fast.

Kloster Eberbachs vinmarker strækker sig over næsten 230 hektarer i Rheingau og på Hessian Bergstrasse, hvilket gør dem til en af Tysklands største vinproducenter.

Vinene og vinstokkene dyrkes efter bæredygtige og biodynamiske principper. 

Klostreret er i dag, lige så afhængig af vindyrkningen og produktionen, som den var i begyndelsen. 

I dag går overskuddet til renovering, drift og vedligeholdelse af det imponerende bygningsværk.

Kloster Eberbach har siden 1998 været ejet af en offentligretlig almennyttig fond, "Stiftung Kloster Eberbach”.

Om Rheingau
Rheingau er et af de mest kendte og respekterede af de 13 tyske vindistrikter, med en flere hundrede år gammel vindrykning og traditionen bag sig. Den er kendt som Rieslingsdruens fødested, da der i gamle skrifter, nævnes at Benediktinermunkene på Schloss Johannisberg var først med dyrkningen af Riesling druen. Også blev Spätlese opfundet her ved at tilfælde.

Området er beliggende ved floden Rhinen, der hvor floden pludselig ændre flow fra øst til vest. Vinmarkene er her beskyttet af Taunus-bjergene og placeret på sydvendte skråninger mod Rhinen, så solens stråler kan udnyttes optimalt.

Jordbund er tung og på steder vældig mineralsk, med masser af skiffer, Taunus-kvartsit, grus, sandsten og ler. Og klimaet er lunt, med milde vintre og varme somre.
Hvilket gør Rheingau til et ideelt område når det kommer til vindyrkning og især druerne Riesling og Pinot Noir – kaldet Spätburgunder i disse egne.

Størstedelen af markerne er tilplantet med Riesling, en fin andel med Pinot Noir og resten fordeles mellem andre tyske druer såsom Grauburgunder(Pinot Gris) og Müller-Thurgau.

Her dyrkes hovedsageligt hvidvin på Riesling og den kommer i alle varianter, fra den tørre Kabinett eller trocken til Spätlese, de helt søde ædelrådsvine og Beerenauslese.

De bedste hvidvine laves omkring byerne Johannisberg, Geisenheim, Winkel, Lorch, Hattenheim, Hochheim og Rüdesheim.

Johannisberg er med sin 1150år historie og tradition indenfor vindyrkning, med al sandsynlighed en af de ældste – hvis ikke, den ældste i den kategori.