Domaine Bott-Geyl Gewürztraminer ”Les Èléments” Moelleux, ØKO/BIO, AOP Alsace
Spar 54 kr. pr. fl.
229 kr. pr. flaske 175 kr. pr. fl. ved 6 fl.Vinfakta
- Vintype: Hvidvin
-
Anbefalet til:
- Fisk, Rå
- Fisk, Grillet
- Fisk, Stegt
- Ost, Rå
- Skaldyr, Stegt
- Smagstype: Fyldige og fede
- Region: Alsace
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Gewürztraminer
- Årgang: 2017
- Alc. procent: 14 %
- Vinnummer: 4645321
Om vinen
Domaine Bott-Geyl Gewürztraminer ’Les Èléments’ er en klassisk, aromatisk og yndefuld Øko/Bio Gewürztraminer Moelleux, som de søde hvidvine kaldes i Frankrig, med elegante parfumerede noter, eksotisk frugt og udsøgt mineralitet.
Vinen er en del af serien ”Les Èlèments”, der består af; en Muscat d’Alsace, en Pinot Gris, en tør klassiske Riesling, en Riesling Vieilles Vignes og denne ekstravagante Gewürztraminer, som repræsenterer det mest elegante udtryk fra top Alsace huset Domaine Bott-Geyl.
Seriens vine fremstilles en anelse mere diskrete og friske end Bott-Geyls signaturvine af sent høstede druer.
Druerne til Les Èléments serien, høstes også lidt tidligere, men ambitionen om at skabe rene vine, der kendertegner deres terroir og drue(r), forbliver intakt og der er stadig ingen filtrering, tilsætning af svovl eller chaptalisering.
Blot Jean-Christophe Botts rene signatur.
Gewürztraminer druerne stammer fra Domaine Bott-Geyls vinmarker i vinlandsbyerne; Béblenheim, Riquewihr, Sigolsheim og Zellenberg, hvor jordbunden er domineret af mergel, ler og kalksten, der tilføjer den yndefulde og udsøgte mineralitet i vinene.
Druerne høstes i hånden og gennemgår efter ankomst til Bott-Geyls kælder, en skånsom og flere timer lang presning, efterfulgt af en længere alkoholisk gæring på omkring 6 måneder, afhængig af årgangens temperament, kælderens temperatur og druernes sukkerindhold.
For til slut at lagre vinen i min. 6 måneder på gamle egetræsfade, inden vinen tappes på flaske, uden klaring og/eller filtrering.
Oplevelsen
Dette skaber en ekstravagant alsacisk Gewürztraminer Moelleux, helt efter kunstens regler – Klassisk, aromatisk, let sødmefuld og parfumeret, samt elegant og mineralsk!
Duften er forførende aromatisk med ekstravagante lette parfumerede aromaer af blomster og rosenblade, eksotiske frugter som kærlighedsfrugten Litchi og citrus, samt sødmefuld honning og elegant mineralitet.
Smagen er voluminøs, yndefuld og med rigdom af eksotisk frugt, med noter af citrus, litchi og hvide stenfrugter, der forenes i en fyldig krop med harmonisk balance af syre og sødme og en lang flot og yndefuld afslutning, med fedme af honning og elegance af mineralitet.
Vin og Mad
Et godt match til fiske- og skaldyrsretter, gerne asiatisk inspireret, retter med lyst kød og sprøde sommersalater, stegt Foie Gras og Foie Gras terrine, Vol-au-Vent med svampe og brisler, sprød citrontærte/Parfait, samt faste komælksoste og rødkit, som klassisk Münster fra Alsace.
Serveres ved 8-9C grader
Om producenten
Domaine Bott-Geyl er en ældre familieejet vingård, beliggende i den gamle middelalder- og vinlandsby Beblenheim, nær byen Colmar i Alsace.
Vingårdens historie og traditioner indenfor vindyrkning kan spores tilbage til slutningen af det 18. århundrede og forenes med to alsaciske familier af vinbønder.
Familien Bott og familien Geyl
Den første generation af vinbønderne i familien Geyl, Jean-Martin Geyl, dyrkede vinstokke på bjergskråningerne med udsigt over den lille landsby Beblenheim allerede i slutningen af det 18. århundrede, hvor deres første vin i eget navn, kom til verden i 1795.
På samme tid og ikke langt derfra, i den idylliske vinby Ribeauvillé, solgte David Gaston Bott vin, dog begyndte familien Bott, først at dyrke vinstokke med næste generation, Frédéric Paul Bott, som blev født i slutningen af det 19. århundrede og fra en tidlig alder begyndte at dyrke vin.
Og siden er traditionerne indenfor vindyrkning gået i arv fra far til søn i familien Bott og familien Geyl.
De to familier blev ført sammen i 1926, hvor Frédéric Paul Bott og Andrée Geyl blev gift og vingården Domaine Bott-Geyl blev grundlagt.
I dag drives Domaine Bott-Geyl af 4. generation Jean-Christophe Bott, der overtog vingården som blot 20 årig i 1993.
Vinmarker strækker sig over 18 hektarer, som er fordelt over 80 parceller, herunder 6 Grands Crus (Schlossberg ”La Montagne du Château”, Schoenenbourg ”La Belle Colline”, Sonnenglaz ”L’éclat du Soleil”, Furstentum ”La Principauté”, Mandelberg ”La Colline aux Amandiers”Sporen ”L’éperon), 3 Lieux-Dits (Cru d’Alsace Grafenreben, Cru d’Alsace Kronenbourg, Galets Oligocène) og en historisk Clos Clos des Chemins, mellem Ribeauville og Kientzheim i hjertet af vinregionen Alsace kaldet ”Vignobles perler”.
Vinmarkerne blev certificeret økologisk EcoCert i år 2000 og biodynamisk certificeret Biodyvin i 2002.
Der er fokus på et lille, men eksklusivt og udsøgt udbytte i vinmarkerne og i kælderen fremstilles vinene på den mest naturligste og minimalistiske måde.
Jean-Christophe ønsker at bevare druens karakter og personlighed, samt terroirernes finesser og særegenheder, og derfor vinificeres vinene med så lidt indblanding, som muligt.
Høsten foregår udelukkende i hånden og udføres først når druerne har opnået den ønskede modenhed.
Druerne transporteres herefter i små 40 kg kasser, som straks tømmes ved ankomst til vingården.
Dette undgår enhver komprimering og knusning, som ville ændre saftens renhed.
Renheden bevares også ved at druerne gennemgår en skånsom presning, der varer mellem 6 og 18 timer afhængigt af druesorten og høstens sundhed.
Den alkoholiske gæring begynder i de følgende dage takket være den naturlige gær og varer 3 til 6 måneder.
Alle menneskelige input er bandlyst og mosten bliver hverken enzymeret, tilsat svovl, chaptaliseret, filteret eller klaret, men klares naturligt med tiden.
Vinene lagres efterfølgende på bærmen(Sur Lie) i 4-8 måneder, inden aftapning, hvorefter der til slut følger en lang lagring i hjertet af Bott-Geyls kælder, så årgangene får finesse, dybde og tekstur.
Kunsten er at forene traditioner med vor tids moderne teknikker, mens biodiversiteten i vinmarkerne bevares og miljøet skånes.
