Domaine Paul Schneider Crémant d’Alsace Brut, Alsace AOC
Vinfakta
- Vintype: Crémant
-
Anbefalet til:
- Fisk, Stegt
- Skaldyr, Stegt
- Skaldyr, Rå
- Smagstype: Tørre og fyldige
- Region: Alsace
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 60% Pinot Blanc & 40% Chardonnay
- Alc. procent: 12,5% %
- Vinnummer: 10000507
Om vinen
Domaine Paul Schneider Crémant d’Alsace Brut, er en flot klassisk og tør og sprød Crémant d’Alsace skabt helt efter kunstens regler.
Vinen er fremstillet på druesorterne Pinot Blanc og Chardonnay, fra husets vinmarker med ler- og Marly-kalkstens jordbund, der tilføjer elegance og mineralitet i vinen.
Efter høst og pres, sker fremstillingen efter Méthode Traditionelle, hvor 2. gæring sker i flasken og vinen lagrer min. 18 måneder Sur lie (på bærmen).
Dette skaber en flot, rig, samt sprød, frisk og forførende Crémant d’Alsace.
Oplevelsen
I glasset, lys og klar i farven med elegante bobler.
Duften er frisk og forførende med aromaer af hvide blomster, pære, nødder og hvid fersken, der forenes med nedfaldsæbler og let oxiderede strejf.
Smagen er fyldig, sprød og frisk med noter af grønne æbler og citrus, der med behagelige bobler komplimenteres med noter af nødder og toastet brioche i en flot vedvarende afslutning.
Vin & Mad tips
Perfekt som sprød aperitif, men også en oplagt ledsager til fiske- og skaldyrsretter, som østers, retter med rejer, hummer, kammusling, stegt hvidfisk, samt lyse retter med lyst kød og modne fast- og hvidskimmel oste.
Om producenten
Domaine Paul Schneider er et ældre vinhus, hvis historie indenfor vindyrkning, kan spores flere århundreder tilbage i tiden.
Vinhuset er beliggende den smukke gamle by Eguisheim, i en lade, der før hørte til Prost Marskalen i Strasbourgs katedral fra 1663, i hjertet af af Alsace, som også anses for fødestedet for vinproduktion i Alsace.
I dette gamle maleriske bindingsværkshus har vinbønder videregivet traditioner og viden indenfor vindyrkning fra far til søn i generationer og i de sidste 4., som uafhængige vinbønder.
Vinmarkerne strækker sig over 14 hektar, herunder tre Grands Crus Eichberg, Pfersigberg og Steinert, hvor vinstokkene gror i en ler- og kalkstens domineret jordbund.
Høsten og arbejdet i vinmarkene udføres i dag efter bæredygtige principper, hvor der taget hensyn til miljø og biodiversitet.
I 2021 blev denne filosofi dokumenteret da Domaine Paul Schneider blev certificeret ved HVE3 'Haute Valeur Environnementale’, der grundlæggende betyder af vinhuset tager hensyn til biodiversitet, sundt jordliv, grundvandskvalitet og at kemisk ukrudtsbekæmpelse er bandlyst.
Domaine Paul Schneider producere i dag traditionelle hvid- rød og rosévine på de klassiske Alsace druesorter (7 syv søstre fra Alsace):
Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Gewurztraminer, Sylvaner & Pinot Noir, herunder den klassiske Edelzwicker/Gentil, der efter traditionen i Alsace, er en hvidvin lavet på et blend af de 7 Alsace druer.
Tre Grand Crus fra Eichberg, Pfersigberg og Steinert markerne, flere søde sent høstede/ædelrådsramte vine, mousserende vine & Crémant d’Alsace, samt en orange vin.
Om Crémant & Crémant d’ Alsace
Crémant er det franske navn/betegnelse for mousserende vin, der fremstilles udenfor Champagne-distriktet i Frankrig, men helt efter samme traditioner, hvor 2. gæringen sker i flasken.
Metoden kaldes Méthode Traditionelle og helt frem til år 1980, lød metoden også navnene; Méthode Champenoise/Champagne metoden, som siden dengang kun har måtte anvendes om fremstilling af Champagne fra Champagne-distriktet.
Crémant blev allerede i 1976 officielt og ved fransk lov, anerkendt som mousserende vin, fremstillet uden for Champagne-distriktet og indebærer i dag mousserende vine fra flere franske vinregioner herunder; Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux, Crémant du Jura, Crémant de Savoy og Crémant de Die fra Rhône-dalen, samt Crémant de Luxenbourg.
Crémant d’Alsace har dog sin oprindelse knap et århundrede før, vintypen blev anerkendt ved fransk lov.
Det fortælles at traditionen med at fremstille mousserende vine, efter Méthode Champenoise eller Champagne metoden, i dag kaldet; Méthode Traditionelle, kan spores tilbage til begyndelsen af 1900-tallet, hvor Alsace-vinmageren Julien Dopff besøgte verdensudstillingen i Paris sammen med sin far og så hvordan man fremstillede Champagne.
Herefter tilbragte Dopff to år i Champagne for selv at mestre kunsten, blot med Alsaces ædle druesorter, også kaldt de den for Crémant d’Alsace!
Ifølge den franske vinlov, må Crémant d’Alsace fremstilles på druesorterne; Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay og Pinot Noir.
Crémant d’Alsace kan fremstilles som enkeltsortsvine, men er ofte et blend, af de tilladte druesorter, medmindre der fremstilles Crémant d’Alsace Rosé, som ifølge lovgivningen skal fremstilles 100 % på druesorten Pinot Noir.
Derudover skal en Crémant d’Alsace lagres min. 9 måneder, som tilføjer en cremet krop til vinene.
Crémant d’Alsace er dog altid kendetegnet ved en tør mousserende vin, der indeholder rigdom af frugt, volumen og elegant fedme og mineralitet.
Crémant, uanset hvor den kommer fra, så byder den oftest på en rigtig god smagsoplevelse og til noget lavere priser end i Champagne.