Château d’Arsac Cru Bourgeois Margaux 2015, Bordeaux

Spar 130 kr. pr. fl.
329 kr. pr. flaske 199 kr. pr. fl. ved 1 fl.Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Vildt - løbende/flyvende, Simret
- Lam, Stegt
- Oksekød, Stegt
- Smagstype: Fyldige
- Region: Bordeaux
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Cabernet Sauvignon & Merlot
- Årgang: 2015
- Alc. procent: 13,5 %
- Vinnummer: 64545517

Om vinen
Château d’Arsac 2015 Cru Bourgeois er en mageløs, generøs og elegant Margaux vin, der imponerer med sine levende frugt, smukke og silkebløde tanniner og volumen.
Vinen fremstilles på druesorterne Cabernet Sauvignon og Merlot, som stammer fra de 54 hektar af vinmarker i Margaux, hvor jordbunden primært består af sand, ler og grus, men der kan også findes områder med mergel og/eller kalksten, hvilket er med til at skabe en elegance i vinen.
Druerne plukkes i hånden og gæres 2-4 uger i rustfri stålkar, inden vinen til slut lagres 12 måneder i nye og et år gamle Bordeaux-tønder.
Oplevelsen
Det skaber en flot og rig Margaux vin, med generøse og smukke aromaer af frugt, der på imponerende vis smelter sammen med krydderier og silkebløde tanniner i en voluminøs krop og lang afslutning.
Duften spiller på aromaer er skovens vilde bær, friske urter, eg og tobak.
Smagen er dyb, ren og voluminøs med noter af vilde mørke bær, som brombær og solbær og skovens hindbær og jordbær, der forenes med silkebløde tanniner i en elegant finesse og lang fremragende afslutning, der tilføjes eg og tobak.
2015 er en årgang med stort lagringspotentiale, som lever op til Margaux velkendte standard.
Vin og Mad
Et eminent match til retter med rødt oksekød, lam og kalv. Retter med svampe, fyldige braiserede retter og retter med and, som Confit de Canard, samt retter med stegt foie gras og vildt - Lige fra due til dådyr.
Nyd den tempereret ved 16-18C grader
Om producenten
Château d’Arsac er et smukt og gammelt slot, beliggende i hjertet af den prestigefyldte Bordeaux appellation Margaux.
Slottes historie kan spores knap et årtusinde tilbage i tiden, til den tidlige del 12. århundrede, hvor det var ejet Guillaume Géraud d’Arsac.
Det anses derfor som en af de ældste slotte i Margaux.
Slottet, der i dag pryder ejendommen Château d’Arsac, blev opført i 1830’erne, efter at det oprindelige slot blev ødelagt under den franske revolution i slutningen af 1700-tallet.
De første vinstokke blev plantet i det 18. århundrede og var på dette tidspunkt domineret af de klassiske Bordeaux sorter, Cabernet Sauvignon og Merlot.
Château d’Arsac har siden tilhørt adskillige Bordeaux-borgere, herunder Ernest Dubosc, som i slutningen af 1800-tallet, omdannede slottet, med sine daværende 250 hektar af vinstokke, til den største vin-ejendom i Médoc.
Phylloxera/vinlusens hærgen af de europæiske vinmarker, der begyndte i slutningen af 1800-tallet, ramte dog Château d’Arsacs vinmarker så hårdt at hver enkel vinstok, måtte fjernes og genplantes.
Dette skete først i den sene del af 1900-tallet, da vinhandleren Philippe Raoux i 1986 opkøbte slottet, efter årtiers forsømmelse, renoverede slottet og genplantede 112 hektarer af slottets vinmarker med druesorterne: Merlot, Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc.
Blot et årti senere i 1995 blev de 54 hektarer af vinmarkerne klassificeret til Margaux-appellationens status og de resterende klassificeret under Haut-Médoc-appellationen.
I dag ejes Château d’Arsac, stadig af Philippe Raoux, slottet er restaureret tilbage til sin pragt og anses som en af de flotteste i Margaux-appellationen, med status af ”Cru Bourgeois Exceptionnel”.
Slottets hektarer dækker atter 250 hektarer, der er sammensat af skove, enge, marker og vinmarker, hvor vinstokkene i dag strækker sig over flotte 108 hektarer, fordelt over fire appellationer i Bordeaux.
54 hektar, der repræsentere berømte Margaux, 50 hektar i Haut-Médoc og 4 hektar i Bordeaux Blanc appellation.
Vinmarkerne er i Margaux beliggende i Arsac, hvorfra slottet også har sit navn, helt sydvest i Margaux-appellationen. Arsac udgør sammen med Margaux-Cantenac, Soussans og Labarde appellationen.
Vinstokkene er her plantet i op til 33 meters højde, som når sit højdepunkt på Monteil bjergskråning, i det historiske hjerte af slottet.
Jordbunden er domineret af et dybt lag af grus, der forenes med ler, sand, mergel og/eller kalksten, hvilket giver de bedste vilkår for de klassiske Bordeaux sorter.
Château d’Arsac danner grundlaget for Château d'Arsacs tre signaturvine:
Château d’Arsac, som repræsentere prestigefyldte Margaux.
Château Le Monteil d’Arsac, der fremstilles under Haut-Médoc-titlen & Château d'Arsac Cuvée Céline, som er en hvid Bordeaux, baseret på Sauvignon Blanc-druer, under AOC Bordeaux-titlen.
Om Cru Bourgeois
Cru Bourgeois er en klassifikation, der dækker over Bordeaux vine af særlig høj kvalitet og værdi.
Klassifikationen er gældende for vinslotte i Médoc, Bordeaux, der ej er klassificeret som Grands Crus, og som rangerer under Grands Crus Classés fra 1855, men stadig anset som værende et vinslot med vinmarker af høj kvalitet.
For at et slot kan være i Crus Bourgeois-klassifikationen, skal det komme fra en af de 8 appellationer i Médoc-appellationen, der dækker den berømte venstrebred i Bordeaux: Médoc, Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Listrac, Moulis, Margaux og Haut-Médoc.
Cru Bourgeois klassificeringen er i dag opdelt i tre underkategorier:
Cru Bourgeois
Cru Bourgeois Supérieure
Cru Bourgeois Exceptionnel
Klassifikationen blev officielt anerkendt i 1932, efter en liste over udvalgte vinslotte, udarbejdet Bordeaux Handelskammer og Girondes Landbrugskammer.
Udtrykket "Cru Bourgeois" blev dog brugt allerede i det 15. århundrede – og allerede på denne tid, dækkede det over vine med høj kvalitet og værdi.
På denne tid, da byen ”Bourg” i Bordeaux var under engelsk styre, var købmændene fritaget for afgifter på lokalt salg og på eksport af vine produceret fra deres vinmarker.
Dette privilegium gjorde at det tillod dem at skabe deres formuer, og erhverve de bedste parceller i Médoc, der snart skulle blive kendt som ”Crus des Bourgeois”.
Priserne på disse forskellige vine, der blev prydet af ”Crus des Bourgeois” anerkendelsen, blev fastsat for første gang i 1740 i et dokument udarbejdet af Bordeaux' handelskammer.
I det 19. århundrede begyndte et hierarki gradvist at opstå, hvilket førte til, at Monsieur. d'Armailhac, den æras ejer af legendariske Château d’Armailhac, i 1858 udgav en bog, der uofficielt opdelte 248 Crus Bourgeois i tre kategorier.
Det blev foreslået, at nogle af disse slotte blev tilføjet til Grand Crus Classés klassifikationen fra 1855, men dog aldrig ført ud i livet.
Om Margaux
Margaux hører til blandt de mest prestigefyldte og berømte appellationer i Haut-Médoc og kan prale af hele 20 Cru Classé slotte, fra 1855 Bordeaux-klassifikationen.
Margaux var det første Bordeaux-område, hvor der blev dyrket vinmarker. Historien kan spores tilbage til romerne, som plantede de første druer i området for knap 2.000 år siden.
Appellationen er beliggende 25 kilometer nord for selve byen Bordeaux, hvor den strækker sig over 1530 hektarer på venstre bred af Gironde-floden og er dermed den største kommune i hele Médoc.
Jordbunden er varierende men består overordnet af grus, som dominere i det meste af området og nogle steder forenes med silt, ler og kalksten.
Imodsætning til andre appellationer på venstre breden som: Saint-Julien, Saint-Estèphe og Pauillac, hvor vinmarkene, der tilhører hvert slot, ofte er klart opdelt, er de i Margaux mere spredt og tæt plantet ved rivalernes.
Ideen blev skabt ud fra en tro på at fjerne tanken om unikke terroir er altafgørende for vinen og i stedet vise at vinfremstilling, samt valg af druesorter spiller vigtigere roller i skabelsen af vin.
Margaux er berømt for smidige og parfumerede rødvine, der overvejende fremstilles på druesorten Cabernet Sauvignon, men ofte sammensættes med Merlot og Cabernet Franc.
Det er dog tilladt også at anvende druesorterne: Carmenère, Petit Verdot og Malbec.
Vinene kendetegnes ofte ved en fremragende struktur, noter af blomster, egetræ, frugt, tobak og mynte, samt et flot lagringspotentiale.
Om Bordeaux
Bordeaux, er en af verdens ældste og mest anerkendte vinregioner og ligger i den sydvestlige del af Frankrig.
Her smyger vindistrikterne sig langs og opdeles af floderne Garonne og Dordogne, der sammen bliver til Gironde-floden nord for byen Bordeaux.
På venstrebredden af Gironde-floden findes Médoc, med under appellationerne: Haut-Médoc, Saint-Estéphe, Pauillac, Margaux og Saint-Julien, samt de velrenommerede Moulis og Listrac.
På højrebredden, appellationerne: Saint-Émilion, Pomerol og Lalande de Pomerol.
Mod syd, hvor Gironde deler sig i to, Garonne og Dordogne, begynder Graves, hvor Médoc slutter på venstrebredden og mellem floderne ligger det store område Entre-Deux-Mers.
I Bordeaux anvendes druesorterne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc & Petit Verdot til størstedelen af regionens vine. De gamle sorter Carmenére og Malbec må stadig anvendes, dog er de i dag mere forbundet med Chile og Argentina, som begge er Bordeaux-vin inspirerede lande.
Sorterne Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle anvendes til området hvide- og sødevine.
De gamle sorter, Colombard, Merlot Blanc og Ugni Blanc må stadig anvendes, selvom det er en sjældenhed.
Bordeaux 1855 Cru. Klassifikation
Den første berømte af de officielle klassifikationer af de bedste vingårde blev skabt i 1855, på foranledning af kejser Napoléon III for at vise Bordeauxregionens absolut bedste vine i forbindelse med verdensudstillingen i Paris i 1855.
Bordeaux Handelskammer betroede klassificeringen til "Syndicat des Courtiers de Commerce", mæglere på Bordeaux-børsen. Deres mission var at lave en officiel klassificering baseret på mange års erfaring og svarende til anerkendelse af terroirets kvalitet og berømmelse af hver vækst.
Klassifikationen blev introduceret den 18. april 1855 og omfattede på dette tidspunkt udelukkende rødvine, produceret på Médoc-halvøen. Den eneste undtagelse herfra var Château Haut-Brion fra appellationen Graves, der i dag hører under Pessac-Léognan appellationen.
Der har med en enkelt undtagelse aldrig været foretaget reguleringer eller ændringer af klassifikationen. Den eneste undtagelse var, da Château Mouton-Rothschild fra og med årgang 1973 blev opgraderet fra 2. til .1 Cru. Klassifikationen inkluderede også Sauternes og Barsac med søde vine, hvor 27 slotte kom på.
Af de fine rødvine blev blot 5 Château/slotte klassificeret som 1. Cru, 14 som 2. Cru classé, 14 som 3. Cru classé, 10 som 4. Cru classé og 18 som 5. Cru classé, fordelt på de 5 appellationer af Médoc: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux & Haut-Médoc og kun Château Haut-Brion i Graves-regionen.
Til de fine dessertvine, blev et Château/slot klassificeret som en Superior First Growth, 11 som 1. Cru classé og 15 som 2. Cru classé, fordelt på de 2 appellationer: Sauternes & Barsac.