Bric Cenciurio ”Naunda” Barbera d’Alba Superiore, Alba D.O.C
Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Pasta, Kogt
- Risotto, Kogt
- Oksekød, Stegt
- Smagstype: Fyldige
- Region: Piemonte
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Barbera
- Årgang: 2022
- Alc. procent: 14,5 %
- Vinnummer: 8965318986
Om vinen
Barbera flagskibet fra den lille italienske vingård Bric Cenciurio, som af flere medier nævnes som en af de bedste i Italien.
Der laves blot 5000 flasker af denne fantastiske Barbera d’Alba Superiore vin om året, som hele verden må deles om.
Vinen laves på Barbera druer fra tre små parceller, der ligger 300 meter over havets overflade og af de lokale kaldes for ”Naunda”.
Vinmarken af bølgende bakker blev dannet af gammel havbund, der dybt under den sandede overflade, gemmer på et rigt lag af ler, som giver ideel næring til de snart 70 år gamle vinstokke, der pryder vinmarken.
Gamle vinstokke giver et lavere høstudbytte, men også mere saftige og intense druer, der giver koncentrerede vine med mere kraft og karakter.
Druerne høstes og sorteres i hånden, og kommer direkte i trækasser, inden dages maceration og gæring.
Til slut lagres vinen 12-18 måneder, afhængig af årgangen, på 225 liters træfade, inden en flaskelagring, før frigivelse.
Oplevelsen
Dette skaber en utrolig blød, voluminøs og intens Barbera d’Alba Superiore med kraftfuld og koncentreret frugt og karakter.
Duften er koncentreret, aromatisk og intens med overdådige noter af friske urter, violer, skovens mørke og røde bær, og skovens bund, der komplimenteres af noter af peber, cedertræ, vanilje og læder.
Smagen er vidunderlig saftig, voluminøs og intens med noter fra skovens bær og svampe, der følger med fra duften og forenes med silkebløde taninner i en fyldig krop og lang flot afslutning med elegant mineralitet.
Vin og Mad
En god ledsager til retter med svampe eller trøffel, som cremet svamperisotto, morkel eller foie gras farseret vagtel, Vol-au-Vent med svampe og brisler, kraftfulde og cremede pastaretter eller en stor rød bøf med friskrevet trøffel, samt rørt tatar med friske urter og retter med vildt.
Serveres ved 16-18C grader
Om producenten
Bric Cenciurio er en lille familieejet vingård, berømte for deres mageløse og elegante Barolo og Barbera vine, der i århundreder har kendetegnet og prydet det legendariske område i Piemonte og med tiden, for Barolos vedkommende, fået tilnavnet ”Kongens vin”.
Vingården beliggende i den lille landsby Barolo, der ligger på et lille plateau, beskyttet af de omkringliggende bakker, arrangeret i et amfiteater, i hjertet af Langhe, Piemonte, der indikerer oprindelsesområdet, for Barolo vine og i særdeleshed druen Nebbiolo.
Her i dette historiske område blev Bric Cenciurio skabt af Franco Pittatore og hans svoger Carlo Sacchetto tilbage i 1990, valgte at slå deres ejendomme sammen og forene deres land, i Barolo og Roero for at give liv til deres drøm: at producere traditionelle højkvalitetsvine, der kendetegner området. En drøm, som i dag videreføres af Francos sønner, Alessandro og Alberto.
Vinmarkerne strækker sig over 15 hektarer fordelt i Barolo, Novello, Castellinaldo og Magliano Alfieri, i hjertet af Piemonte og dyrkes efter bæredygtige principper, hvor særligt biodiversiteten i vinmarkerne spiller en stor rolle.
Og navnet Bric Cenciurio, stammer fra en bakkestrækning i Castellinaldo kommune og betyder toppen af Cenciurio-bakken, som ligger på et historisk sted i Roero.
Bæredygtig udvikling
Teorien er simpel: Jo mindre der gribes ind i naturens gang, jo mere naturlig smag får vinen.
Derfor fremstilles vinene så vidt muligt uden sprøjtemidler, syntetiske kemikalier og med det gamle håndværk i vinmarken, som begge ejere har lært af deres bedsteforældre og forældre. Det giver mere arbejde i marken, men ifølge dem selv, også druer med mere smag.
Vinificeringen er således også centreret om at respektere det råmateriale, som vinen stammer fra.
Det forsøges at fortolke hver mark og druesort individuelt, og omhyggeligt at kontrollere modenheden af klaserne.
Teknologien går hånd i hånd med traditionelle metoder, som at følge månens faser for aftapning af vine og høsten udføres udelukkende i hånden for omhyggeligt at udvælge de bedste klaser.
Der dyrkes druesorterne; Nebbiolo, Arneis, Barbera, Dolcetto, Freisa, Brachetto og Riesling.
Den internationale presse er vilde med vinene, som er omtalt i næsten alle magasiner, der beskæftiger sig med italienske vine, som; "Veronellis vine", den italienske vinbibel "Gambero Rosso", "Årbogen for de bedste italienske vine", "Italiens vine", "Duemilavini" og "Bibenda "fra den italienske Sommelier Association.
Deres Barolo Costa di Rose er nævnt af både italiensk og international presse som værende blandt de bedste vine i Italien og den overlegne Barbera d'Alba er med i Veronelli Oro Guide.
