Vallegre Rosévin, Vista Alegre, DOC Douro
Spar 46 kr. pr. fl.
125 kr. pr. flaske 79 kr. pr. fl. ved 6 fl.Vinfakta
- Vintype: Rosévin
-
Anbefalet til:
- Fjerkræ, Stegt
- Fisk, Stegt
- Salat, Rå
- Skaldyr, Grillet
- Smagstype: Kraftige og krydrede
- Region: Douro
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Touriga Nacional, Touriga Franca.
- Årgang: 2024
- Alc. procent: 19 %
- Vinnummer: 41148484
Om vinen
Vallegre Rosévin er fremstillet på de lokale druesorter, der historisk og traditionelt er forbundet på Douro-dalen og Portvin, Touriga Nacional og Touriga Franca.
Druerne kommer fra Quinta Vista Alegres højest-beliggende parceller med nord-østlig eksponering, da dette tilføjer friskhed og elegance til druerne.
Druerne plukkes og de bedste udvælges i hånden.
Efter sortering presses druerne og gennemgår den klassiske macerationsmetode, der anvendes til produktion af Portvin, rødvin og rosévin.
Ved macerationsmetoden, udblødes mosten ved kontakt med drueskindet, der tilføjer farve, tannin og smag til vinen.
Ved fremstilling af portvin er mosten i kontakt med drueskindet i ca. 25 dage, men ved rosévin, er der blot tale om en macerations tid mellem 14-24 timer.
Dernæst gæres mosten ved den Portugiske fremstillingsmetode “Bica aberta”, uden kontakt med drueskind, kerner og stilke, i rustfri stålkar i ca. 1 måned.
Vinen lagres til slut i 6 måneder i rustfri ståltanke.
Oplevelsen
Vista Alegre er berømte for at skabe fremragende portvine, men her formår de også at fremstille en fremragende Rosévin, med masser af frugtige noter, syre og friskhed.
Duften forfører med en intens og frugtig aroma domineret af røde bær.
Smagen er frisk, sprød og tør, hvor noterne af røde sommer bær atter træder kraftfuldt og gennemført frem, i en fyldig og rund krop med langvarig afslutning.
Vin og Mad
Nyd den tempereret mellem 8°C-10°C, som aperitif eller sommerens glas på terrassen, samt til retter med fisk og skaldyr, pasta med urter og muslinger, lyst kød og sommerens salater med friske jordbær eller vandmelon.
Om Bica Aberta
En klassisk portugisisk metode, der anvendes til fremstilling af hvide portvine, hvidvine og rosévine. Den kaldes også for off skin-fermenteringsmetoden, da drueskind, kerner og stilke fjernes fra mosten inden gæring.
Ved fremstilling af rosévin, hvor man ønsker at vinen har lidt farve, kan en skånsom betræden (traditionel for portvinsfremstilling herunder roséportvin) og presning afgive en smule farve og en let maceration inden gæring, kan skabe en let rosémost, i fin og sart lyserød farve.
Vinen klares efterfølgende, indtil den ønskede grad af klarhed opnås.
Om producenten
Vallegre -Vinhos do Porto, er en portugisisk vin virksomhed, ejet af Cunha Barros familien, der i 5 generationer, har skabt portvin og bordvine, på de lokale traditionelle druesorter fra DOC-Douro, som primært kendes som “portvindruerne”.
Familien ejer flere små Quintas(vingårde) i Douro-dalen, Quinta De Valle Longo, Quinta da Lameira og Quinta Vista Alegre, som primært er berømt for deres Portvin, men de producere også fremragende rosé-, hvid- og rødvine, på lokale druesorter, der efter traditionen anvendes til Portvin.
Vinmarkerne, der hører til disse Quintas, besidder en lang og anerkendt vin historie, som kan spores tilbage til det 19. århundrede, hvilket nogle af de forladte terrasser, kendt som “Mortórios”, vidner om.
Vallegre - Vinhos do Porto er en del af Quinta Vista Alegre, som er familien største Quinta og den hvor de ældste vinstokke gror.
Vingården er beliggende nær den lille historiske portvins by Pinhão, på højre side af Douro-floden, i Cima Corgo i hjertet af Douro-dalen.
I et nærmest uspoleret landskab, med stejle terrasser, der med der sydvendte eksponering og en højde på omkring 250 meter, giver en storslået udsigt over Douro-flodens bløde bølger, der engang transportede druerne fra dalen til havnebyen Porto og samtidig druerne de bedste vilkår for at opnå den perfekte modning og kvalitet.
Vinmarkerne strækker sig over 60 hektar, beplantet med Douro-dalens mest ædle druesorter, som;
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Sousão, Tinto Cão, og Tinta Barroca.
Flere af vinstokkene har nået en høj alder og enkelte menes at være mere end 100 år gamle.
Disse kendes som Vinhas Velhas, der betyder “Gamle vinstokke” og ønskes bevaret så længe som muligt, selvom udbyttet bliver mindre, men mere eksklusivt med tiden.
Druerne fra Vinhas Velhas, de gamle vinstokke, bruges primært til at fremstille flotte og ædle bordvine, hvor alderen på vinstokkene er lige så høj, som kvaliteten.
Quinta Vista Alegre er mest kendt for deres traditioner og fremstilling af Portvin og anvender man stadigvæk de gamle "Lagars", hvor druerne trædes med de bare fødder i flere timer, til mosten når den absolut bedste portvinskvalitet.
Om Douro
Douro eller Douro-dalen er beliggende i det nordlige Portugal, langs Douro-floden, hvis bølger, før i tiden, var den eneste vej, hvorpå vinen kunne føres fra vingårdene/Quintas inde i dalen, til byen og havnen Porto, hvor floden har sit løb ud i Atlanterhavet.
Portvin blev skabt i 1678 og er opkaldt efter by og havn, hvorfra vinen fra området blev udskibet.
Vindyrkningsområdet Douro DOC, tager sin begyndelse 100 kilometer oppe ad floden Douro og strækker sig fra den første lille by i Régua området og 100 kilometer videre ind i landet, til den spanske grænse. Det mest anerkendte område ligger længst inde i dalen og kaldes Douro Superior.
Vinen blev og bliver derfor transportet fra vingårdene/Quintas nær vinmarkerne inde i dalen og ud til havnen, hvorfra den sendes videre til resten af verden.
I de første hundrede år, blev vinen transporteret fra vin-områderne i Douro-dalen, enten med vogn spændt for af hest, æsel eller kvæg eller via den mest kendte og historiske søvej, ad Douro-flodens bølger.
Rejsen med vogn var hård for både dyr og vinbonden, så flodvejen, med Douro-flodens bølgende strøm blev derfor den forestrukne, efter at Douro-floden blev sejlbar i 1700-tallet og skibende blot skulle følge strømmen fra den indre del af Douro-dalen til haven mod Atlanterhavet.
Nu kunne vinbønderne sejle vinen til havnen og byen Porto og tønderne blev trillet ombord på de falde og spidse Barcos Rabelos, som man kaldte de sejl-besatte skibe.
Douro-regionen er hjemsted for Portvin og også det at området er mest berømt for, selvom der også produceres både Mousserende vine, hvidvine, rødvine og rosévine i Douro-dalen.
Douro har sit navn efter Douro-floden, som løber gennem Douro-dalen, fra den spanske grænse i øst til havnebyen Porto i vest, hvor den møder Atlanterhavet.
Her strækker vindyrkningen med vinmarkerne sig langs floden Douro, på stejle terrasser/skråninger langs flod bredden. Douro-floden danner på sin vis rammen for vindyrkningsområdet og har med sine bølger, igennem århundreder, skabt en unik og historisk vinregion, som har været berømt for deres forstærkede vin Portvin, siden den blev skabt i 1678.
Douro kan med rette kaldes verdens første afgrænsede vinområde, da det blev etableret allerede i 1756.
