Brunello di Montalcino, Podere Brizio
Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Kalvekød, Stegt
- Oksekød, Grillet
- Gris, Simret
- Lam, Stegt
- Smagstype: Kraftige og krydrede
- Region: Toscana
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Sangiovese Grosso
- Årgang: 2013
- Vinnummer: 1000280
Om vinen
Podere Brizio blev overtaget af Dievole, i 2013, og der er fra start investeret store summer i renovering, opgraderinger samt omlægning til økologisk drift, der endte med certificeringen i 2016.
Markerne ligger sydvest for Brunello by nær landevejen mod Maremma, hvor man ligger side om side med nogle af Montalcinos topproducenter.
Vinene er - som loven foreskriver - udelukkende lavet på sangiovese-/brunellodruen. Podere Brizios brunello gæres uden tilsætning af kulturgær og er efter gæring/maceration lagret godt tre år på ret voldsomme 5400 liters uristede egefade af Allier-eg.
Det er meget usædvanligt ikke ikke at riste fadene, men idéen er, at vinen ikke må overskygges af de aromaer, der optræder, når fadene ristes.
Derfor er dette heller ikke en 'træskostøvle-brunello': dem er der masser af, men dette er altså elegant, forførende og livsglad vin, og det kan også noget.
Næsen har dejlig intensiotet af moden rød og sort frugt med en passende mængde viol og lakridsede tiltag.
Vinen har balance mellem syre og flomme, som giver den yin/yang oplevelse som rigtig god rødvin skal.
Vinen befinder sig meget tidligt i sit livsforløb, men det giver dog fin mening at drikke den nu, for der er masser af drikkeglæde for nuværende. Kompleksiteten vil naturligvis tage til , som årene går, men lige nu er den mere firskårne, frugtige profil særdeles nem at holde af.
Brunello er en af verdens bedste madvine/kødvine; prøv Brizio Brunello til eksempelvis rødt kød og både hår- og fjervildt, gerne med en kraftig fondbaseret sovs til.
92 points Robert Parker's Wine Advocate
