Piazzo ’Strangè’ Langhe Chardonnay, DOC Langhe, Piemonte

Vinfakta
- Vintype: Hvidvin
-
Anbefalet til:
- Vegetar, Rå
- Salat, Rå
- Skaldyr, Stegt
- Skaldyr, Rå
- Fisk, Grillet
- Smagstype: Aromatiske og tørre
- Region: Piemonte
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Chardonnay
- Årgang: 2022
- Alc. procent: 13 %
- Vinnummer: 0015152017

Om vinen
Chardonnay blev plantet i Piemonte i begyndelsen af 1800-tallet, og ifølge legenden var det Napoleons tropper, der bragte deres franske vinstokke til landet.
Det var dog først 100 år senere, at de lokale vinbønder virkelig begyndte at producere store vine på druen.
Piazzo tilplantede, i 1985, to parceller i udkanten af byen San Rocco Seno d’Elvio, nær Alba, som i dag gror på østvendte skråninger i 300 meters højde og anses som et af de fineste områder til produktion af hvidvine.
Piazzo ’Strangè’ Langhe Chardonnay, er fremstillet på druer fra disse parceller, og lyder navnet Strangè, som betyder fremmede på Italiensk – thi det at druesorten ej hører til de traditionelle piemontesiske druesorter.
Efter høst og presning af druerne gæres to tredjedele på fade og en tredjedel på ståltanke.
Efter gæringen forbliver vinen på træ og lagres ’Sur Lie’ – på bundfaldet i omkring ni måneder, med periodisk ’Batônage’.
Den resterende tredjedel raffineres på rustfri ståltanke og efter Den omkring ni måneder blandes de to partier.
Vinen nyder herefter yderligere tre måneder i rustfrit stål, inden den tappes på flaske og efterfølgende lagres endnu i 4-6 måneder på vandret liggende flasker i vingårdens underjordiske kældre, inden frigivelse.
Oplevelsen
Dette skaber en fremragende balance mellem moden frugt og en elegant friskhed, samt en fin struktur, der kan udvikle sig over tid.
Flot, frisk og frugtig i duften med noter af friske urter, citrus og eksotiske frugter, der mødes med modne gule frugter
Smagen er delikat, saftig, frisk og voluminøs, med rigdom af frugt fra eksotiske frugter og opfriskende citrus, der forenes med smøragtige noter i en lang vedvarende eftersmag.
Vin og Mad
Et godt match til fiske- og skaldyrsretter som grillet middelhavsinspireret fisk eller smørstegt hvidfisk, stegte kammuslinger, grillede rejer, samt grillet lyst kød og sprøde sommersalater
Nydes ved 8-10 °C grader
Om producenten
Piazzo er en familieejet vingård beliggende i den lille Barbaresco vinlandsby: ’San Rocco Seno d’Elvio’ af stejle skråninger beplantet med vinstokke, i udkanten af byen Alba og i hjertet af Piemonte.
Vingården blev grundlagt i 1960’erne af det nygifte par Armando Piazzo og Gemma Veglia, der begge var børn af 2 lokale vinavler familier, besluttede at videreføre og forene deres familietraditioner og starte deres eget vineventyr, ved investere i et særligt terroir, som ingen dengang så muligheder i, nemlig Langhe.
Selv om området er relativt berømt og elsket for sine vine i dag, var Langhe på dette tidspunkt ej kendt for sine førsteklasses fødevarer og vine.
Faktisk blev området af lokale omtalt som ”La Malora”, der betyder ruinen, da området på dette tidspunkt efter 2. verdenskrig, blot var en ødemark, der ej blev anset for noget og nærmest et sted at flygte fra.
Her plantede parret vinmarker udelukkende med Nebbiolo druen, der siden blev berømt som Piemontes ”Konge-drue”, der ligger ryg til nogle af de mest værdsatte vine i verden: Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo.
I de efterfølgende år dyrkede parret jorden nidkært og opkøbte mere og mere jord, der også blev beplantet med Nebbiolo druen.
I 1979 blev den første vin lavet på de druer, de havde haft så stor tillid til – og blot 3 år senere, i 1982, kunne familien frigive deres første vin, som fik lov til at bære navnet Barbaresco.
I midten af 1980’erne forelskede deres datter Marina og hendes mand Franco sig i det vidunderlige vineventyr og sluttede sig til Armando og Gemma – og med deres nu fælles entusiasme blev der foretaget forbedringer, der i 1985 kulminerede ved frigivelsen af vingårdens første Barolo.
Og sammen med kælderens omdømme voksede også ejendommen i størrelse.
I dag strækker vinmarkerne sig over mere end 70 hektar, med langt størstedelen beliggende nær vingården. Få hektarer er dog at finde i kommunerne: Mango, Neviglie, Guarene og Novello.
Vingården og driften blev officielt overdraget til Marina i 2007 og kort tid efter sluttede 3. generation af familien, Marina og af Francos sønner Simone og Marco, sig også til virksomheden, efter at have afsluttet deres studier på vinskolen "Umberto I" i Alba.
Dette resulterede i Piazzo-filosofien: se fremad, mens du holder fødderne solidt forankret i traditionen ved at producere vine, der er dens mest autentiske udtryk.
Azienda Vitivinicola Piazzo producere i dag, stadig de vine, der bedst repræsenterer traditionerne i Langhe – hvor det hele begyndte med Barbaresco og Barolo.
Siden er vinmarker i Roero blevet tilføjet ejendommen og vingården producerer i dag også: Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba, Dolcetto d'Alba, Roero Arneis, Piemonte Chardonnay og Moscato Asti, samt to mere spektakulære vine for området: en klassisk Nebbiolo-baseret mousserende vin kaldet "MasSìm" og en på ren Merlot.
Azienda Vitivinicola Piazzo Comm. Armando – vingården er i dag bæredygtig certificeret SQNPI – Qualità Sostenible