Cantina Cellaro “Lumà” Grillo, Sicilia DOC
Vinfakta
- Vintype: Hvidvin
-
Anbefalet til:
- Fisk, Stegt
- Skaldyr, Rå
- Risotto, Kogt
- Pasta, Kogt
- Smagstype: Aromatiske og tørre
- Region: Sicilien
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Grillo
- Årgang: 2024
- Vinnummer: 4615484812
Om vinen
Cantina Cellaro “Lumà” Grillo er en frisk, sprød og mineralsk hvidvin fra Sicilien, der gennemført og mageløst viser hvad den indfødte druesort Grillo kan!
Druerne stammer fra Cantina Cellaros vinmarker i den lille (vin)landsby Sambuca di Sicilia, i Agrigento provinsen, beliggende på den sydvestlige del af øen, nær kysten til Middelhavet.
Her er jordbunden domineret af ler, kalksten, sand og rødt vulkansand, der sammen med vinmarkernes høje solskindberigede placering og den friske kølige brise fra Middelhavet, både skaber de bedste vilkår for de indfødte druesorter, samt en uimodståelig og unik mineralitet og ren frugt i vinene.
Efter endt høst og nænsomme pressning af druerne, gæres og lagres vinen til slut i rustfri ståltanke, for at bevarer renhed af frugt og mineralitet fra det unikke terroir.
Dette skaber en uimodståelig frisk, sprød og mineralsk siciliansk hvidvin på den indfødte Grillo drue.
Oplevelsen
Duften er forførende aromatisk med friske, frugtige og mineralske noter af blomster, citrusfrugter, eksotiske frugter og mineralitet fra den vulkanske og kalkstensholdige undergrund.
Smagen er frisk, sprød og voluminøs med frugtige noter af citrus, ananas, grønne æbler og mineralitet i sin mest elegante form.
Vin og Mad
Det oplagte match til fiske- og skaldyrsretter! Fra grillet rejer og krabbe til stegt, grillet og røget hvidfisk, hvidvins dampede muslinger (Moules Marinières), håndpillede rejer og fiskesuppe ala Bouillabaisse fra Marseille i Provence, samt pasta med friske urter og muslinger, risotto med svampe og skaldyr.
Serveres ved 8-10C grader
Om producenten
Cantina Cellaro er et større vinkoorperativ, skabt af 1000 små vinbønder i begyndelsen af 1970’erne, der tilsammen ejer 1700 hektarer af vinmarker, plantet på skråninger i 300-600 meters højde over havets overflade.
Vingården er beliggende i det historiske vinområde Sambuca di Sicilia, nær Sicliens sydvestlige kyst mod middelhavet og Arancio søen, hvor der er blevet dyrket vin efter traditioner og på lokale druesorter, i århundreder.
Sambuca di Sicilia er kendetegnet ved sit naturskønne terroir, hvor bløde solskinsberigede bakker beplantet med vinstokke og olivenlunder omkredser skråningerne omkring søen Arancio og strækker sig så langt øjet rækker.
Jordbunden er her domineret af ler, kalksten, sand og rødt vulkansand, der sammen med vinmarkernes høje solskindberigede placering og den friske kølige brise fra Middelhavet, både skaber de bedste vilkår for de indfødte druesorter, samt en uimodståelig og unik mineralitet og renhed af frugt i vinene.
Cantina Cellaro er i dag en del af det store kooperativ Fantini Wines, der før hed Farnese Vini, som er berømte for at producere vine i sammenspil anerkendte vingårde i det meste af Italien, fra Toscana til Sicilien i syd og to i Spanien.
Om Fantini Wines
Fantini wines blev grundlagt 1994, af tre partnere Filippo, Valentino og Camillo, der drømte om at eje og drive en vingård.
Med tiden blev en vingård til mange og Farnese vini, der anses som en af italiens største og måske ældste vinhuse, til Fantini Wines.
Farnese vini er et gammelt familienavn, hvis rødder kan spores godt 1.500 år tilbage i tiden, til den sene middelalder og renæssancen, hvor de første generationer kom til og begyndte at dyrke vin.
Vingården blev grundlagt i byen Ortona, i hjertet af Montepulciano D'Abruzzo DOCG-appellationen, mellem Appenninernes tinder og Adriaterhavets brise, hvor hovedsædet stadig består, den dag i dag.
Vinmarkerne strækker sig over omkring 4.000 hektarer, 8 vinområder og flere vin-appellationer.
Fra Toscana, som den nordligste til Abruzzo og Campania. Basilicata og Puglia i syd, Sicilien og Sardinien over havet, samt to vingårde i Castilla La Mancha i den centrale del af Spanien.
Fantini Wines producerer mere end 100 forskellige vine, som laves på de bedste og nøje udvalgte druer.
Størstedelen af druerne stammer fra vingårdene i Italien og i særdeleshed fra vingårdene i Abruzzo-regionen, hvor vinene også bliver til og lagres i de smukke gamle kældre i Caldora slottet, som stammer fra den tidlige del af middelalderen.
Vine af særlig høj kvalitet, har været forbundet med Farnese vini siden slutningen af 1500-tallet, hvor det fortælles at prinsesse Margherita af Østrig, kom hertil for at gifte sig med prinsen Farnese.
Fantini Wines producerer i dag både Mousserende vine, hvid- rød- og rosévine, hvor nogle er fremstillet økologisk.
Om druesorten Grillo
Grillo druesorten er en indfødt/lokal druesort på Sicilien, der oprindeligt blev anvendt til fremstillig af deres berømte forstærkede vin Marsala, men med tiden er blevet synonym med Siciliens sprøde og mineralske hvidvine, der sagtens kan måle sig med Italiens klassiske og berømte Soave, Pinot Grigio og Gavi hvidvine.
