Domaine Pardon & Fils Chiroubles ’Les Chanteranes’, AOP Chiroubles, Beaujolais

Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Risotto, Kogt
- Oksekød, Stegt
- Fjerkræ, Stegt
- Smagstype: Fyldige
- Region: Beaujolais
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Gamay
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 13 %
- Vinnummer: 64545462

Om vinen
Domaine Pardon & Fils Chiroubles ’Les Chanteranes’ er en livlig, smuk og elegant Beaujolais Cru, der forener femininitet med rigdom af frugt og elegance.
Vinen er fremstillet på 100% Gamay Noir druer, fra Pardon familiens plot i Chiroubles Cru marken i Beaujolais.
Chiroubles er den højst beliggende af Beaujolais 10 Cru vinmarker.
Her gror vinstokkene i en højde på mellem 250 og 450 meter og druerne trives i denne højde, der trods køligere også byder på lidt flere solskinstimer.
Jordbunden er præget af sandsten og granit, som er med til at skabe elegancen af mineralitet og finessen i vinene herfra.
Druerne herfra høstes i hånden og ved fuld modenhed i slutningen af september.
Derefter gennemgår druerne en kort og mild Maceration Carbonique - udblødning under kulsyretryk. En tradition ved fremstilling af rødvin, der særligt anvendes i Beaujolais.
Processen varer 8-12 dage, hvor de hele bær lægges i rustfrit stål og cement før presning, og udbløder under semi/mildt kulsyretryk.
Herefter begynder den malolaktiske gæring, som er en naturlig 2. gærings, der anvendes til rødvine, hvor hård æblesyre (“malo”) omdannes til den blødere mælkesyre (“laktisk”).
Vinen lagres til slut i 6-8 måneder i tank, hvor første aftapning først finder sted i det tidlige forår.
Oplevelsen
Dette skaber en yderst elegant og feminin Beaujolais Cru med vidunderlige frugtige noter, silkebløde taninner og elegance af mineralitet.
Duften er charmerende, intens og yderst aromatisk med noter af violer jordbær, kirsebær, brombær og solbær, der mødes med yndefulde strejf af mineralitet.
Smagen er smukt struktureret, blød og elegant.
Domineret af frugtige noter fra skovens røde bær - jordbær, og kirsebær, der forenes med brombær i fin elegance og finish.
Vin og Mad
Et sublimt match til retter med svampe, herunder; Vol-au-Vent med brisler og svampe, mørke fiskeretter med svampe, glad gris, rødt kød, samt fjerkræ fra mormors kyllingesteg til vagtler og morkler.
Nydes ved 14-16C grader
Om producenten
Domaine Pardon & Fils er en ældre familieejet vingård, hvis historie kan spores mere end 200 år tilbage i tiden!
Vingården er beliggende dybt inde i hjertet af vindistriktet Beaujolais, i den sydligste del af Bourgogne regionen, i landsbyen, Beaujeu, der siden middelalderen har dannet rammen om Beaujolais vinens hovedstad og, også lagt navn til distriktet.
Her har Pardon-familien fra generation til generation skabt Beaujolais' 10 Cru’er, siden 1820, hvor Antoine Joseph Pardon, begyndte med at dyrke vinstokke ved Ermitage, i kommunen Régnié Durette.
Og som pioner begyndte Antoine også at markedsføre sine vine i Frankrig og Europa forud for sin tid.
Siden er vinmarkerne og passion for Beaujolais vin, blevet videre givet fra far til søn i generationer.
I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte efterspørgslen på Domaine Pardons vine, og Antoines søn, Louis Aîné udvidede salget af familiens Beaujolais-vine til at omfatte den parisiske brasseriesektor, samt restauranter og hoteller i andre franske byer.
Domaine Pardon & Fils grundlægges officielt i 1921, da sønnerne Antoine og Louis tiltræder, som den nyeste generation af familien Pardon, og Louis forsøger at imødekomme den stigende efterspørgsel, ved at udvælge kvalitetsvine fra Bourgogne og Côtes du Rhône og derved øge Maison Pardon & Fils' berømthed i Frankrig.
Dog var det først årtier senere i 1965 at Domaine Pardon & Fils, med Antoines yngste søn Jean-Jacques, ved roret, at Domaine Pardon begyndte at udvikle på salget af vin i flaske. Indtil da, blev produktionen solgt i tønder.
Domaine Pardon & Fils udvider første gang sine hektarer med en ejendom og vinstokke i Fleurie i 1937, og siden er plots i de andre 10 Beaujolais Cru’er blevet tilføjet.
I dag skaber Domaine & Fils vine fra alle 10 Cru’er i Beaujolais, hvor druesorten Gamay Noir, på naturligste vis fylder langt størstedelen af produktionen.
Druesorten Gamay tilpasser sig Beaujolais områdets terroir, som tilsammen skaber de egenskaber, der kendetegner hver og én af familien Pardons Cru’er. Fra elegante, frugtige og smidige feminine vine, til de mere kraftfulde og struktureret vine med mere maskulin karakter.
Domaine Pardon & Fils har i det sidste århundrede været berømte for at skabe traditionelle, autentiske og typiske vine i hver af deres appellationer.
Familien udvælger desuden også stadig vine fra andre regioner: Bourgogne, Rhône-dalen og andre vine fra Frankrig, som eksporteres til mere end 13 lande, på 5 kontinenter.
Om Chiroubles
Chiroubles er en appellation for rødvine fra Beaujolais, som tilhører de 10 Cru’er i Beaujolais.
Beliggende i den nordlige del af Beaujolais, mellem Beaujolais Cru’erne; Morgon i syd og Fleurie i nord.
Chiroubles er den mindste af Beaujolais Crus men også den højst beliggende – med vinmarker, der rejser sig i imponerende 250m - 600m højde over havets overfalde.
Vinstokkene er her plantet i yderst granitholdige jordbund, der sammen med højdernes mere kølige temperaturer og særlige vinfremstillingsmetode: Macération carbonique, skaber Chiroubles elegante og livlige vine.
Chiroubles vinene kendetegnes ved en blomstret aroma og frugtig karakter, der spiller på de klassiske Bourgogne noter af skovens bær og med undergrunden og højden forenes med en yderst delikat elegance og finesse.
Læs mere om Chiroubles her!
Om Beaujolais
Beaujolais er det sydligst beliggende vindistrikt i Bourgogne, der strækker sig i en smal række af vinstokke, fra granitbjergene lige syd for grænsen til Mâconnais i nord, til byen Lyon i syd.
Vinområdet betragtes som et af de ældre franske vinområder, hvor vinproduktion og vindyrkningen menes at kunne spores mere end 2.000 år tilbage i tiden og forbindes med de romerske soldater.
Og det fortælles endda at den nordligst beliggende af de 10 Cru’er; Juliénas, skulle være opkaldt efter selveste Julius Cæsar.
Her er det ej landskabet, der adskiller sig voldsomt fra Bourgogne distriktet, med Mâcon som den tætteste nabo i nord, men derimod terroir, fremstilling, druesorter og vinenes stil.
I modsætning til resten af Bourgogne, er hoveddruerne i Beaujolais ej druesorterne Pinot Noir og Chardonnay, men derimod Gamay og Aligoté.
I Beaujolais er størstedelen af vinene, der produceres, rødvine skabt på den blå drue Gamay Noir, der også anvendes til fremstilling af Rosévine, i let sammenspil med Pinot Noir.
Hvidvine skabes hovedsageligt på druesorten Aligoté, men Chardonnay, der forbindes med det øvrige Bourgogne, må også anvendes.
Vinene fra Beaujolais kan dermed repræsentere flere forskellige udtryk og i særdeleshed, helt andre end resten af Bourgogne.
Beaujolais er kendt for både regionens Beaujolais Villages, Beaujolais Nouveau, samt Beaujolais Supérieur – og i særligt for regionens 10 Cru’er; Côte de Brouilly, Moulin-à-Vent, Juliénas, Saint-Amour, Fleurie, Morgon, Chénas, Chiroubles, Regnié og Brouilly.
Alle 10 Cru’er er beliggende i den nordligste del af Beaujolais og det er også her de bedste vine skabes, på druerne, fra de granitholdige østvendte skråninger i én af de 10 Cru ’er.
Læs mere om Beaujolais her!