Azienda Agricola Fornacina Rosso di Montalcino DOC
Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Oksekød, Stegt
- Lam, Stegt
- Braiserede retter, Simret
- And, Stegt
- Smagstype: Tørre og markante
- Region: Toscana
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Sangiovese Grosso
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 14,5 %
- Vinnummer: 64615165155
Om vinen
Rosso di Montalcino betragtes af mange som en lillebror til området Montalcinos helt store vin: Brunello di Montalcino.
Og Fornacina vingårdens Rosso di Montalcino er absolut ingen undtagelse – men nærmere en lille Brunello di Montalcino, der lagres dobbelt så længe som lovgivningen foreskriver, og dermed blot halv så lang tid som vingårdens Brunello.
Fornacina Rosso di Montalcino er en fremragende Rosso di Montalcino, med klassisk Brunello karakter af silkebløde tanniner, og frugtige noter, der på den mest harmoniske vis forenes med krydrede noter af cedertræ, tobak og svampe(animalsk).
Vinen er udelukkende produceret på Sangiovese Grosso, som er den drue man bruger i Brunello de Montalcino.
Efter presning, finder gæring, samt en lang maceration sted i rustfri ståltanke, inden vinen til slut lagres 12 måneder på slaviske egetræsfade, inden efterfølgende tapning på flaske, hvor vinen hviler endnu nogle måneder inden frigivelse.
Oplevelsen
Dette skaber en velstruktureret Rosso di Montalcino, med flot karakter og personlighed som Brunello di Montalcino, samt silkebløde taninner.
Duften er forførende og aromatisk med noter af røde bær, der mødes med varme krydderier af lakrids, sort peber, tobak, cedertræ og strejf af svampe(animalsk).
Smagen er vidunderlig, voluminøs og generøs med harmoniske noter af røde og sorte kirsebær, samt skovens mørke og røde bær, der forenes med noter af cedertræ, sort peber og tobak i en lang velsmagende afslutning.
Vin og Mad
Et godt match til kraftfulde kødretter, som steg af rødt oksekød eller den store røde bøf, lam, and eller vildt, samt braiserede/simreretter og kraftfulde pastaretter.
Serveres ved 16-18C grader
Om producenten
Azienda Agricola Fornacina er en lille familie-ejet vingård, som er berømte for deres udsøgte Brunello di Montalcino i verdensklasse.
Vingården er beliggende i udkanten af den karakteristiske ældgamle landsby Montalcino, der rejser sig på sin bakketop, omkranset af vinmarker og har i de sidste generationer været ejet af familien Biliorsi.
Fornacina vingården blev grundlagt i 1981 af Ruggero Biliorsi , hvor den første årgang af familiens Brunello di Montalcino blev fremstillet og flasket på gården og i familiens eget navn. Før denne tid blev druerne solgt til andre lokale vingårde og kooperativer.
I dag drives Azienda Agricola Fornacina af Ruggeros to sønner Simone og Mauro, hvor husets nu 3 vine: Brunello di Montalcino DOCG, Brunello di Montalcino Riserva DOCG & Rosso di Montalcino DOC bliver skabt på økologisk dyrket druer fra familiens 5 hektarer af vinmarker, nær vingården og byen Montalcino på bakketoppen.
Vinmarkerne er udelukkende beplantet med druesorten Sangiovese og fordelt på to parceller. Det ene på 3 hektarer, med syd og sydøstlig eksponering er beliggende på den østlige side af bakken med landsbyen Montalcino på toppen og den anden, som udgør de sidste 2 hektarer, ligger på sydsiden af Montalcino bakken, nær middelalderlandsbyen Castelnuovo dell ´Abate.
Familien har altid dyrket Fornacina vingårdens vinmarker efter naturlige metoder, efter særlig filosofi og ønske om af beskytte og respektere territoriet, men har i to årtier, siden 2004, været økologisk certificeret af I.C.E.A (Institut for Ethical and Environmental Certification).
Dyrkningen af druerne er yderst miljøvenlig og foregår i overensstemmelse med I.C.E.A særlige regler for økologisk landbrug.
Vinfremstillingen foregår efter traditioner, givet videre igennem generationer, hvor lagringen af vinen foregår på 20-35 hektoliters fade, af slovensk eg.
Azienda Agricola Fornacina anvender kun deres egne druer til fremstilling af deres vine producerer årligt mellem 20.000 og 25.000 flasker, fordelt på typerne: Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOC & Brunello di Montalcino DOCG Riserva, der kun produceres i ekstraordinære årgange.
Resterne efter fermentering anvendes til fremstilling af Grappa di Brunello.
Den meget beskedne årlige produktion fordeles hvert år til vinimportører i forskellige lande, herunder Danmark, der årligt modtager hele 10-15% af den samlede produktion. En høj andel, der muligvis kan forklares med familiens forkærlighed og tilknytning til Danmark, i det at Simone er gift med danskfødte Janne, der oprindeligt stammer fra Svendborg.
