Bindi Sergardi Tenuta I Colli ’Al canapo’ Chianti Colli Senesi DOCG

Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Lam, Stegt
- Pasta, Kogt
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Oksekød, Stegt
- Braiserede retter, Simret
- Smagstype: Tørre og markante
- Region: Toscana
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Sangiovese
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 13 %
- Vinnummer: 1700004

Om vinen
Flere internationale vinanmeldere hylder Bindi Sergardi familien for deres enestående Chianti vine, herunder Wine Spectator og Wine Enthusiast, der skriver:
“If Chianti was once plagued by a reputation for being rustic and lacking in polish, Bindi Sergardi, one of the area’s top producers, has always been an exercise in unaffected elegance and graceful poise, and it remains so to this day.”
Læs hele artiklen og anmeldelser af vinene fra Bindi Sergardi lige her!
Bindi Sergardi ’Al canapo’, Chianti Colli Senesi, er en virkelig skøn, blød, intens, generøs og saftig Chianti Colli Senesi, med rigdom af frugt, kraft og elegance.
Al canapo er dedikeret til Siena og dens traditioner, navngivet "Canapo" efter rebet, der markerer startlinjen ved Palio-hestevæddeløbet, som er vartegn for byen Siena.
Familien Bindi Sergardi har stolt delt denne stærke følelse og tradition med byen siden middelalderen.
Vinen er fremstillet på 100% Sangiovese druer, der stammer fra familien Bindi Sergardis gamle vingods Tenuta I Colli, der ligger i den nordlige del af provinsen Siena, mellem byerne Monteriggioni og Vagliagli.
Vinstokkene gror på bjergskråninger i Monteriggioni, i 300 meters højde over havets overflade, og i en jordbund domineret af særlige sten, kalksten og klippestykker fra Montagnola bakkerne.
Dette særlige terroir er med til at tilføje vinene struktur og elegant mineralitet.
Efter høst, anbringes druerne i rustfri ståltanke, hvor gæringen og maceration finder sted ved kontrollerede temperaturer, og macerationen varer omkring 10 dage. Herefter følger den malolaktiske gæring.
Vinen lagres til slut i ca. 6 måneder på rustfri ståltanke, og afhængig af årgang, følger en kort fadlagring.
Oplevelsen
Dette skaber en skøn, charmerende og blød Chianti Colli Senesi, med intense, saftige og generøse frugtige noter, strejf af svampe og vidunderlige elegance af mineralitet.
Duften er charmerende, elegant og aromatisk med noter af blomster, friske urter og intense noter af røde kirsebær og jordbær, der mødes med antydninger af svampe, trøffel og yndefuld mineralitet.
Smagen er blød, voluminøs, saftig og generøs, med intense og kraftfulde noter af skovens vilde hindbær, brombær, røde og sorte kirsebær, samt sommerens modne jordbær, der forenes med friske urter, svampe og delikat trøffel, i en flot, frodig og velskabt krop med bløde tanniner, og ender i en flot lang afslutning, med strejf af nødder, cedertræ, støv og mineralitet.
Vin og Mad
Et godt match til retter med rødt oksekød, fra den store røde bøf til steg fra ovnen, retter med lam og vildt, som sommerbuk og krondyr, samt kraftfulde braiserede retter, cremet pasta og retter med svampe.
Nyd den ved 16-18° C, og lad gerne vinen ånde i flaske eller karaffel, mindst 1 time før servering.
Om producenten
Bindi Sergardi er en ældre toscansk vinfamilie, der stammer fra den historiske vinprovins Siena, der er berømte for deres store italienske vine: Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino, i hjertet af Toscana.
Familien Bindi Sergardis vinhistorie kan dateres tilbage til 1349, hvor de har deres oprindelige rødder i den historiske bjerg/vinlandsby Montalcino i den sydlige del af Siena kommunen, nær deres vingård Tenuta Marcianella, i Montepulciano, hvor familien producere deres Vino Nobile di Montepulciano.
Og det hele begyndte med to vinfamilier: Bindi og Sergardi, hvor giftermål førte dem sammen, da kvinden, helt uhørt for sin tid nægtede at tage sin mands efternavn, hvis han ej tog hendes også, og Bindi Sergardi blev født.
Her, i hjertet af Sienna, har Bindi Sergardi dedikeret dyrket og fremstillet vin, i knap 700 år, og gennem imponerende 23 generationer af noble herre, adelsmænds fulde af mod, store landmænd og sågar, kaptajner og biskopper.
Familien ejer hele 3 vingårde: Tenuta Marcianella, Tenuta Moncenni og Tenuta I Colli, i Sienas mest legendariske og historiske vinområder. Fra Chianti Classico i nord til Montapulciano i syd.
Bindi Sergardi-ejendommene strækker sig over omkring 1000 hektar i provinsen Siena, mellem de middelalderlige landsbyer Vagliagli i Chianti Classico og Monteriggioni.
Vinmarkerne er placeret inden for tre prestigefyldte DOCG-vinområder: Chianti Classico, Chianti og Chianti Colli Senesi.
Vinen dyrkes efter bæredygtige principper, hvilket bl.a. betyder at høsten foregår i hånden, der forekommer ingen kunstvanding, ingen herbicider eller kemisk gødning, men anvendes kun naturlig kompost og indfødte(naturlige) gærtyper.
Familiens jord består også af bevaret skov, olivenlunde og kornafgrøder, hvor biodiversiteten trives og kærligheden og omsorgen til jorden og ønsket om at bevare den sunde jord, grøfter, stenmure og historiske terrasser af vinstokke er i centrum.
Målet er at reducere miljøpåvirkningen og bevare naturressourcer, der blev derfor anlagt et 2 hektar stort solcelleanlæg, for at skabe vedvarende energi.
Bindi Sergardi forventes at blive bæredygtigt certificeret "VIVA – Sustainable Wine” sommeren 2025.
Om Tenuta I Colli
I Colli er et smukt gammelt vingods, beliggende i den nordlige del af provinsen Siena, mellem vinlandsbyerne Monteriggioni og Vagliagli.
Vingodset repræsenterer familien Bindi Sergardis vinhistorie og sjæl, gennem 23 generationer og langt mere end et halvt århundrede.
Vinmarkerne strækker over imponerende 920 hektarer af vinstokke, og over de historiske DOCG-vinområder: Chianti Classico (Vagliagli-området), Chianti Colli Senesi og Chianti (Monteriggioni-området), hvor jordbunden er kendt for at være særlig mineralsk, og domineret af en helt særlig kalksten kaldet ”Il Giallo di Siena”, der skaber den dyrebare gule marmor.
Vinstokkene gror i 350 meters højde over havets overflade, og er beplantet med druesorterne: Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot, der skaber rødvinene, og Malvasia bianca, Trebbiano, og Chardonnay hvidvinene.
Om Chianti Classico DOCG
Chianti Classico DOCG er det gamle eller traditionelle Chianti område, der er som taget ud af et renæssance maleri eller digterens H.C Andersens ord i sin dagbog.
Det maleriske og bakkede landskab strækker sig lige syd for Firenze i nord til Sienas bygrænse i syd, hvor Chianti Classicos godt 7.000 hektar vinmarker smyger sig, omgivet af skove, cypresser, valnødde- og olivenlunde.
Ifølge legenden blev området, der i dag udgør Chianti Classico, først til i middelalderen, da de to republikker Firenze og Siena, som bekrigende hinanden her, blev enige om at slutte fred og skabe en grænse mellem dem.
Det foregik ved et væddeløb til hesteryg, hvor en rytter fra hver republik, skulle ride på samme tidspunkt fra hver by og dér hvor de mødtes, skulle grænsen trækkes.
Rytterne skulle starte ved daggry, der blev signaleret af et hanegal fra en udvalgt hane.
Siena valgte en hvid hane og Firenze en sort.
Firenze spærrede hanen inde i et lille mørklagt bur og gav den næsten intet at spise, så da dagen for væddeløbet oprandt og den sorte hane blev fjernet fra sit bur, begyndte den at gale med det samme, selv om der var flere timer til daggry.
Rytteren fra Firenze red derfor afsted noget før rytteren fra Siena, der pænt måtte vente til daggry.
De to ryttere mødtes derfor ved Fonterutoli kun 12 km fra Siena og det store område nord herfor tilfaldt herefter Firenze.
I dag hører også Siena til Firenze men rivaliseringen mærkes stadigt tydeligt i området. Efter hestevæddeløbet blev den sorte hane symbolet på Chianti, og i dag anvendes den altså af Chianti Classico producenterne.
Området anses som verdens ældste officielle vinområde, da de juridiske grænser blev defineret tilbage i 1716, af Cosimo III de’ Medici, der var storhertug af Toscana.
Bindi Sergardi vingårde/godser ligger i den sydlige del af appellationen, i Vagliagli-området i hjertet af Siena provinsen.
Familien Bindi Sergardi har en århundreder lang historie forbundet med Siena, og nærhed til området og by, med vindyrkning, der kan spores tilbage til middelalderen, og repræsenterer dermed også vine med et autentisk udtryk for den sienesiske Chianti Classico Sangiovese drue når, takket være klimaets, terrænets og højdens karakteristika, sit ypperste og enestående udtryk her.
Den Sorte Hane – Chianti Classico Konsortium
Symbolet med den sorte hane, bærer navnet Gallo Nero og stammer fra denne fortælling fra middelalderen.
I dag den et symbol på Chianti Classico vinenes il Consorzio – Konsortium, der blev grundlagt i 1924, med henblik på at beskytte Chianto Classico området og vinene mod forfalskninger.
Da det blev grundlagt, var treogtredive vinproducenter medlem, i dag er der flere hundrede.
For at kunne kalde vinen en Chianti Classico og få lov til at lade Gallo Nero symbolet pryde flaskerne og banderole, er det ikke nok at druerne er dyrket på det godt 7.000 hektar store, gamle og traditionsrige område, en række af krav vedrørende kvalitet skal indfries.
Vinene skal indeholde mindst 80% Sangiovese. Omvendt må der iblandes op til 20% af de lokale druer Canaiolo og Colorino eller de internationale druer Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Tidligere måtte der tilsættes op til 6% hvide druer – det er forbudt siden 2006.
Der er desuden også krav til høstudbyttet pr. hektarer og at konsortiumet i sidste ende skal smage og teste vinen inden godkendelse.
Chianti Classico fik sin selvstændige DOCG i 1996.
Om Chianti Colli Senesi DOCG
Chianti Colli Senesi DOCG, er en af Chianti’s syv underområder(subzones), og den næststørste efter Chianti DOCG.
Området er beliggende i den sydlige del af Chianti regionen, hvor det strækker sig langs den sydvestlige kant, nær byerne: Montalcino, Montepulciano og San Gimignano.
Chianti Colli Senesi DOCG skabes i bakkerne omkring byen Siena, hvor vinmarker har fyldt skråningerne siden antikken, og i dag er opdelt i tre hovedområder: Monteriggioni i nord, Montalcino i sydvest og Montepulciano, Pienza og Chiusi i sydøst.
Og vinene, der må bære navnet: Chianti Colli Senesi, genkendes ved deres tiltalende personlighed og ynde, der har gjort den populær i fem århundreder. Rødvinen skal laves på min. 75% af den traditionelle toscanske druesort: Sangiovese.