Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Den helt korte fortælling

Smagstesten tager udgangspunkt i dine personlige smagspræferencer på baggrund af de svar, som du giver på testens spørgsmål. Jo mere retvisende svar jo mere retvisende vil resultatet af testen være.

Der er en smagstest for rødvin, hvidvin, rose vin og mousserende vin. For hver vintype vises det udsnit af Gourmet Wine store sortiment, som passer bedst til dine personlige smagspræferencer. Du får altså mulighed for at vælge ud fra din smag således du ikke behøves at se efter hvad andre - professionelle smagere eller almindelige vindrikkere - synes om vinen.

Du vil kunne finde andre vine i Gourmet Wine sortiment, du godt kan lide. De viste vine er blot de vine, der umiddelbart passer bedst til din personlige smag.

Gemmer du din smagsprofil vil det udsnit der matcher din smag løbende blive opdateret i takt med at Gourmet Wine udvider og udskifter sortimentet.

Om smag

Mennesket er i stand til at registrere 5 grundsmage på tungen: salt, surt, sødt, bitter, Umami ( betyder ”velsmag” på japansk og blev første gang beskrevet i 1908 af den japansk forsker Kikunae Ikeda. Umami er naturligt forekommende i kød, ost, supper og andre proteinholdige fødevarer og beskrives derfor ofte som ”animalsk smag”.

Smag er en kombination af smag og duft og vi kan opfange langt flere dufte end smage. Vi kan registrere ca. 10.000 forskellige smage ved at kombinere de 5 grundsmage på tungen med duftindtryk.

Udover smag kan vi registrere forskellige ”mundfølelser” – f.eks. brændende ( chili ) og sammensnerpende (syrligt)

Kombination af grundsmage, duft og mundfølelse giver det samlede smagsindtryk.
Vore personlige præferencer er en kombination af vort DNA men også i høj grad kulturelle baggrund og erfaringer/vaner

Om vinsmag

I vin findes der en meget lang række smags- og duft stoffer som er i druerne fra start (primære noter), opstår i forbindelse med vinproduktionen (sekundære noter) eller fremkommer ved lagring tertiære noter). De mange forskellige noter og de mange kombinationsmuligheder gør at den ene vin smager forskelligt fra den anden; og at der kan være stor forskel på det samlede smagsindtryk.

Langt de fleste af de smagsstoffer findes også i føde og drikkevarer. F.eks. indeholder et æble ca. 400 smags og duftstoffer mens en ananas indeholder ca. 290. En række af disse stoffer indgår også i vin – hvorfor man kan sige at en vin kan smage af æble og ananas.

Om sammenhæng mellem smagspræferencer i mad og vin

Gourmet Wine smagstesten er baseret på 3 væsentlige principper:

1. Smags og duftstoffer der indgår i føde og drikkevarer og kendes fra andre sammenhænge findes også i vin. Smag af sveske kan man finde i vin, duft af blomstermark eller hest kan man finde i vin og den bløde cremede mundfølelse fra flødeis eller mangofrugt , kan man finde i vin. Årsagen er at det er de samme kemiske stoffer, der går igen i fødevarer og vin.

2. Der er sammenhæng (en rød tråd) i de smagsretninger, vi foretrækker. Er du ikke til mørk te og tonic fordi det smager bittert og ”tørt,” er du sandsynligvis heller ikke til mørk chokolade; og nok heller ikke til yngre Bordeaux vine , der grundet højt tannin indhold typisk opleves som ”tørre”. Tilsvarende holder du af en syrlig smag (citron, grønne æbler og stikkelsbær) drikker du nok ikke sødt saftevand; og vil foretrække en hvidvin fra Chablis med relativt højt syreindhold . Disse sammenhænge er kendt og almindeligt anerkendt blandt kokke og smagseksperter.

3. Det er kombinationen af smag, duft og ”mundfølelse”, der er afgørende for ens præference for én vin fremfor en anden. Sorbet er friskt og ikke cremet) modsat flødeis der ikke er så friskt og er mere cremet. På samme måde opleves en forskellig mundfølelse mellem ice tea og grapejuice. Ice tea opleves ”rundt og blødt” mens grapejuice opleves ” lidt skarpt og sammensnerpende”.

Derfor indeholder testen spørgsmål om både smag, duft og mundfølelse

Om udvælgelse af det sortiment der passer bedst

På baggrund af dine svar i smagstesten dannes din personlige smagsprofil. Den tager udgangspunkt i de primære, sekundære og tertiære smagsnoter, man bruger til at beskrive en vins smag.

De noter indgår derfor også i vor udarbejdelse af en udførlig smagsprofil for hver vin – et arbejde der udføres af professionelle smagere. Deres bedømmelse er ikke udtryk egne præferencer men en bedømmelse/beskrivelse af vinens smag på de nævnte noter.

Vi sammenholder nu din personlige smagsprofil med den enkelte vins smagsprofil; og man præsenteres for det udsnit af vort store sortimentet, hvor der er bedst match mellem den personlige smagsprofil og vinens smagsprofil.

Det betyder, at du kan blive præsenteret for meget få vine til mange vine – helt afhængig af de svar du har givet i smagstesten

Om spørgsmålene i smagstesten

Spørgsmålene tager udgangspunkt i smage og dufte, du kender til i forvejen. Vigtigt er det, at du svarer instinktivt uden at tænke for meget over hvert spørgsmål. Du skal generelt vælge mellem 2 muligheder og vælge den, du er er mest til. Det kan være, du bliver spurgt om at vælge mellem 2 muligheder (danskvand eller appelsinjuice), du aldrig eller sjældent drikker. Men du har sandsynligvis prøvet begge dele; og svar derfor alligevel, hvad du er mest til af de 2.

Det kan også være du har svært ved at vælge, fordi du nogen gange foretrækker det ene og nogle gange det andet. Igen er det vigtigt, at du svarer instinktivt hvad du er mest til – når du nu skal vælge.

Om smagsdimensioner i vinene

I tabellen herunder er der en oversigt over de dimensioner pr vintype, vi gerne vil kende dine præferencer indenfor. Dimensionerne er valgt ud fra , hvad der er mest betydende for den samlede smagsoplevelse af hver vintype. Du kan se at nogle dimensioner går igen – andre gør ikke. Det er meget naturligt. F.eks. er mousserende vin er grundlæggende en hvidvin hvorfor nogle dimensioner vil være de samme for de 2 vintyper.


Vintype og dimensionerRødvinHvidvinRosévinMousserende vin
Frugtig eller modenElegant eller frugtigElegant eller fyldig smagElegant eller fyldig smag
Syre/tanninMineralsk eller blødt udtrykSyreElegant eller frugtig
Mørk eller lys frugtFriskt eller blødt udtrykSødmeFyldig eller frugtig smag
Mørke eller lyse krydderierSyre/sødmeSyre/sødme

Om testens træfsikkerhed

Selve grundlaget for testen er udarbejdet i samarbejde med vin, mad og smagseksperter gennem næsten 2 år. Der er anvendt internationalt anerkendte vinsmagsværktøjer til at strukturere og beskrive vinenes smag, og der er anvendt alment kendte og anerkendte principper omkring sammenhænge i smagspræferencer for bestemte føde og drikkevarer.

Testen har gennemgået en løbende udvikling efter mange forbrugertests og har vist stor træfsikkerhed på en stor gruppe forskellige vindrikkere.