Bric Cenciurio Langhe Pinot Nero, D.O.C Langhe
Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Fisk, Stegt
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Charcuteri, Rå
- Oksekød, Stegt
- Risotto, Kogt
- Smagstype: Lette og elegante
- Region: Piemonte
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Pinot Noir
- Årgang: 2023
- Alc. procent: 14,5 %
- Vinnummer: 12191
Om vinen
Pinot Noir fra Italiens bedste Barolo Producent.
Piemonte er kendt for sine fantastiske vine, og primært for vine lavet på Nebbiolo (Barbaresco og Barolo), og for vine på lavet Barbera druen.
Der dyrkes dog også en del andre druesorter i området, blandt andet Riesling og Pinot Noir.
Bric Ceniurio, der har fået kåret den ene af deres Baroloer til verdens bedste, laver her deres bud på en Piemonte Pinot Noir eller Pinot Nero, som druesorten kaldes i Italien.
Og det er lykkedes at fange både elegancen, som Pinot Noir er kendt for i hele verden, og forene den med et typisk og umiskendeligt piemontesisk præg.
Druerne stammer fra Bric Cenciurios egne historiske vinmarker og dels fra Alta Langa distriktet, som danner den nye grænse for Piemonte vin.
Der bliver blot fremstillet omkring to tusinde flasker om året.
Oplevelsen
Bric Cenciurio Langhe Pinot Nero er et fremragende glas, blødere og mere saftig end de ofte ret tørre Barolo vine. Men også kraftigere og mere rustik end Pinot Noir fra F.eks. Sydfrankrig eller New Zealand.
Duften er forførende og elegant med aromatiske noter, der kendetegner Pinot Noir – Skovens bær, svampe og bund, med antydninger af elegant mineralitet.
Smagen er voluminøs, saftig og elegant, pakket med røde frugter som kirsebær og hindbær, sammen med krydrede noter af peber, nelliker og svage hints af cedertræ.
Vin og Mad
Oplagt til retter med svampe, som cremet svamperisotto, en rød bøf med friskrevet trøffel eller lyst kød med saute af svampe, samt retter med vildt og sågar carpaccio/tatar af dådyr eller okse.
Nydes ved 14-18c grader og gerne i store Bourgogneglas
Om producenten
Bric Cenciurio er en lille familieejet vingård, berømte for deres mageløse og elegante Barolo og Barbera vine, der i århundreder har kendetegnet og prydet det legendariske område i Piemonte og med tiden, for Barolos vedkommende, fået tilnavnet ”Kongens vin”.
Vingården beliggende i den lille landsby Barolo, der ligger på et lille plateau, beskyttet af de omkringliggende bakker, arrangeret i et amfiteater, i hjertet af Langhe, Piemonte, der indikerer oprindelsesområdet, for Barolo vine og i særdeleshed druen Nebbiolo.
Her i dette historiske område blev Bric Cenciurio skabt af Franco Pittatore og hans svoger Carlo Sacchetto tilbage i 1990, valgte at slå deres ejendomme sammen og forene deres land, i Barolo og Roero for at give liv til deres drøm: at producere traditionelle højkvalitetsvine, der kendetegner området. En drøm, som i dag videreføres af Francos sønner, Alessandro og Alberto.
Vinmarkerne strækker sig over 15 hektarer fordelt i Barolo, Novello, Castellinaldo og Magliano Alfieri, i hjertet af Piemonte og dyrkes efter bæredygtige principper, hvor særligt biodiversiteten i vinmarkerne spiller en stor rolle.
Og navnet Bric Cenciurio, stammer fra en bakkestrækning i Castellinaldo kommune og betyder toppen af Cenciurio-bakken, som ligger på et historisk sted i Roero.
Bæredygtig udvikling
Teorien er simpel: Jo mindre der gribes ind i naturens gang, jo mere naturlig smag får vinen.
Derfor fremstilles vinene så vidt muligt uden sprøjtemidler, syntetiske kemikalier og med det gamle håndværk i vinmarken, som begge ejere har lært af deres bedsteforældre og forældre. Det giver mere arbejde i marken, men ifølge dem selv, også druer med mere smag.
Vinificeringen er således også centreret om at respektere det råmateriale, som vinen stammer fra.
Det forsøges at fortolke hver mark og druesort individuelt, og omhyggeligt at kontrollere modenheden af klaserne.
Teknologien går hånd i hånd med traditionelle metoder, som at følge månens faser for aftapning af vine og høsten udføres udelukkende i hånden for omhyggeligt at udvælge de bedste klaser.
Der dyrkes druesorterne; Nebbiolo, Arneis, Barbera, Dolcetto, Freisa, Brachetto og Riesling.
Den internationale presse er vilde med vinene, som er omtalt i næsten alle magasiner, der beskæftiger sig med italienske vine, som; "Veronellis vine", den italienske vinbibel "Gambero Rosso", "Årbogen for de bedste italienske vine", "Italiens vine", "Duemilavini" og "Bibenda "fra den italienske Sommelier Association.
Deres Barolo Costa di Rose er nævnt af både italiensk og international presse som værende blandt de bedste vine i Italien og den overlegne Barbera d'Alba er med i Veronelli Oro Guide.
