Domaine de Joÿ ”St. André” Moelleux Léger, IGP Côtes de Gascogne
Vinfakta
- Vintype: Dessertvin
-
Anbefalet til:
- Kage, Bagt
- Is, Rå
- Ost, Rå
- Region: Gascogne
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Gros Manseng
- Vinnummer: 100011023
Om vinen
Domaine de Joÿ ”St. André” Moelleux Léger er en delikat, frisk og frugtig Vin Moelleux, som søde vine kaldes i Côte de Gascogne, der på fineste vis forener raffineret nektar sødme, med renhed, friskhed og mineralitet.
Vinen er fremstillet udelukkende på druesorten Gros Manseng, fra Domaine de Joÿs vinmarker, på sydvendte bjergskråninger, af det catalanske plateau, lige i udkanten af Landes-skoven, i hjertet af Bas-Armagnac, Côtes de Gascogne.
Vinstokkene gror her i en ”Terroir d’Argile”, hvilket hentyder til jordbunden, domineret af lerkisel og kalksten, som bidrager med flot og elegant mineralitet i vinene.
Høsten foregår i slutningen af oktober, når druerne er fuldt modne.
Herefter afstilkes, presses og gæres druerne i kar, hvor gæringen stoppes når alkohol procenten/ sukker/syre balancen er opnået.
Vinen lagres til slut i kar Batônnage i 4 måneder, for at forstærke vinens rene frugtige noter, inden den filtreres og flaskes.
Oplevelsen
Dette skaber en yderst elegant Vin Moelleux, med en vidunderlig eksplosion af eksotisk frugt og en bemærkelsesværdig elegance og balance mellem sødme og friskhed.
I glasset, smuk gul nektar med gyldne nuancer, hvor intense noter af eksotisk frugt, fra frisk ananas til cremet mango og den sødmefulde kærlighedsfrugt litchi eksplodere op af glasset og i duften forenes med frisk citrus.
Smagen er fyldig, intens og vedvarende, drevet af noterne fra eksotisk frugt, der på mest elegante vis komplimenteres af raffinerede noter af frisk citrus, æble og mineralitet, samt lette strejf af honning, i en flot lang og velsmagende afslutning.
Vin og Mad
Et oplagt valg til Foie Gras terrine, snack med andelevermousse og/eller stegt Foie Gras på sprød brioche med løgmarmelade, sødmefulde frugttærter som Tarte Tatin eller jordbær tærte, samt cremede og kraftfulde blåskimmeloste.
Serveres ved 8-10C grader
Denne vin har vundet flere priser heriblandt;
Guldmedalje 2020 General Agricultural Competition of Paris
Guldmedalje 2020 Independent Winegrowers Competition
Guldmedalje 2022 General Agricultural Competition of Paris
Om producenten
Domaine de Joÿ er en ældre familieejet vingård, beliggende i den lille landsby Panjàs, i hjertet af Bas-Armagnac, i den skønne solskrinsberigede vinregion Côtes de Gascogne, i det sydvestlige Frankrig.
Landsbyen ligger på et calatansk plateau 197 km over havets overflade, hvor vinstokke dækker skråningerne.
Området er kendt for det smukke landskab af bløde bølgende bakker, det bemærkelsesværdige terroir med særlig mineralsk jordbund af ler- og kiselholdig jord, blandet med sandet ler (Sable Fauves) og kalksten, samt områdets århundreder gamle spiritus Armagnac.
Her, mellem vinmarker og skove, blev Domaine de Joÿ grundlagt i begyndelsen af 1920’erne, af ægteparret Paul og Marguerite Gessler, som rejste fra deres hjemland Schweiz, for at dyrke vin og Armagnac i Côtes de Gascogne.
På denne tid, havde vindyrkningen og destillation af Armagnac på vingården allerede sat sine historiske spor, det samme gælder for navnet Joÿ, som før var navnet på landet, hvor vingården ligger.
Navnet kan via notarskrifter om ejendommen, spores tilbage til tiden omkring den franske revolution, men det antages dog at navnet har forbindelser til den engelske tilstedeværelse i regionen i det 14. århundrede.
I dag drives vingården af 4. generation af Gessler familien, vinmarkerne er vokset til 170 hektarer og pryder de sydvendte bjergskråninger, dækket af vinstokke, lige i udkanten af Landes-skoven.
Familien er særligt dedikeret til grønne druesorter, som er typiske for Côtes de Gascogne: Ugni Blanc, Bacco & Folle Blanche, der i århundreder har været traditionelt forbundet med Armagnac og Colombard, Gros Manseng, Petit Manseng og Sauvignon Blanc, der i dag forenes med de ”traditionelle Armagnac” druer og forbindes med områdets sprøde hvidvine, som har høstet stor anerkendelse de sidste år.
Der produceres dog også et lille udvalg af rød- og rosévine på de blå druesorter; Merlot, Cabernet Sauvignon og Tannat.
Størstedelen af Domaine de Joÿs vinstokke er over 15 år gamle og dyrkes efter bæredygtige principper med Agriculture Raisonée certificering i 2005 og HVE – Haute Valeur Environnementale/ High environmental value niveau 3 certificering i 2019.
Denne certificering anses som den strengeste i Frankrig og har til formål at skåne miljøet og biodiversiteten.
Dette gøres ved at fremme produktion fra landbrugsaktiviteter, der forpligter sig til at respektere biodiversiteten, den plantesundhedsmæssige strategi, forvaltningen af gødning og vandressourcer.
Domaine de Joÿ er under omlægning til økologisk landbrug gennem CAB (conversion vers l'agriculture biologique).
