Velkommen til GourmetWine

For at handle hos os skal du være over 18 år.

Er du fyldt 18 år?

For at handle på Gourmetwine.dk skal du være fyldt 18 år.
Læs mere på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Weingut Ludi Neiss Grauburgunder ‘Vom Kalkstein’, Pfalz

Weingut Ludi Neiss 2022 Grauburgunder
Tyskland Pfalz
Weingut Ludi Neiss Grauburgunder ‘Vom Kalkstein’, Pfalz
-26%
Levering: 1-2 dage
14 dages returret
Fragt fra 49,-   |   Fri fra 999,-

Spar 44 kr. pr. fl.

169 kr. pr. flaske 125 kr. pr. fl. ved 6 fl.
169 kr. pr. fl.
Denne vin er på lager

Vinfakta

  • Vintype: Hvidvin
  • Anbefalet til:
    • Skaldyr, Grillet
    • Skaldyr, Rå
    • Skaldyr, Dampet
  • Smagstype: Lette, rene og tørre
  • Region: Pfalz
  • Indhold: 75 cl.
  • Drue: 100% Grauburgunder(Pinot Gris)
  • Årgang: 2022
  • Alc. procent: 12,5% %
  • Vinnummer: 1000051
Weingut Ludi Neiss Grauburgunder ‘Vom Kalkstein’, Pfalz

Om vinen

Weingut Ludi Neiss Grauburgunder ‘Vom Kalkstein’ er en enkeltsortsvin fremstillet udelukkende på druesorten Grauburgunder, fra de gamle vinmarker i Kindenheim området, hvor jordbunden er domineret af kalksten og rig på mineraler. 

Den er kendt som Pinot Gris i resten af verdenen, navnet Grauburgunder stammer fra druesortens skind, der kan skifte farve fra grå og grøn til blå, samt druesortens oprindelse i Bourgogne i Frankrig, selvom den i de seneste århundreder er blevet mere forbundet med Alsace i den nordlige Frankrig og Tyskland, hvor den lyder navnet Grauburgunder. 

Vinmarkerne i Kindenheim området løfter sig højt over Rhinen-sletten og flodens bred, hvor kølige vinde er med til at skabe et køligt terroir.   

Hvilket i kombination med den mineralske jordbund er med til at skabe mineralitet og elegance i vinen.

Druerne høstes i hånden, hvor de bedste drue udvælges og føres til vingården, Dernæst gennemgår druerne en temperaturstyret gæring og ældning i rustfrie ståltanke.

Oplevelsen
Weingut Ludi Neiss Grauburgunder ‘Vom Kalkstein’ er en lækker, sprød og delikat tysk Grauburgunder, der både viser sin fine syre, rigdom af frugt og fine mineralitet. 

En tysk hvidvin, der virkelig formår at vise hvad Grauburgunder/Pinot Gris druen kan formå, i sin mineralske og gyldne form. 

Duften forfører med fine aromaer af blomster og pærer med snert af friske urter, frisk appelsin og mineralitet.

Smagen er aromatisk, tør, elegant, mineralsk og på én og samme tid rig og fyldig.
Med noter af æbler, eksotiske strejf af citrus og banan, der forenes i en lang flot afslutning af fedme fra honningmelon, mere honning, nødder og skøn frisk mineralitet. 

Vin & Mad tips
Nyd den tempereret mellem 8-12C grader og gerne til grillede grønne asparges med coppa, pocheret æg og ramsløg og/eller fiske- og skaldyrsretter, som pasta med friske urter og muslinger, smørstegte kammuslinger eller hvidfisk med sauce beurre blanc, såvel som forsommerens evige og elskelige klassiker af hvide asparges, fjordrejer og sauce mouseline.

Om producenten

Weingut Ludi Neiss, er en familie-ejet vingård, beliggende i den lille landsby Kindenheim, i den nordlige del af Pfalz, hvor vindyrkningen kan spores århundreder tilbage og de første hentydninger til vindyrkning i Pfalz, kan spores tilbage til år 550 f.Kr, omkring byerne Laumersheim og Bad Dürkheim. 

De første 100 vin-landsbyer blev nævnt i det 8. århundrede og de første vingårdes navne dukkede op i det 12. og 13. århundrede, hvor vinen blev fremstillet af munkene på klostrene.

Familien Neiss har her, også dyrket vin i generationer - og fra nogle af de bedste marker i Kinderheim og Bockenheim. Fra Bockenheimer Vogelsang, til Bockenheimer Sclossberg, Sonneberg og Heiligenkirche, samt Kinderheim Katzenstein, Vogelsang og Burgweg, der for første gang blev høstet i 1927.

Vingården med navnet Weingut Ludi Neiss blev dog først grundlagt i midten af 1900-tallet, af Ludi Neiss og hans kone Christine, som dyrkede jorden, der på det tidspunkt også rummede små hektarer af vinstokke. 

I 1970'erne blev alle markerne omdannet til vinmarker og familien Neiss ville herfra blot dyrke vin. 

5. generation af familien, Axel Neiss overtog ledelsen af vingården i slutningen af 1990’erne og har siden videreført både traditioner og viden fra generation til generation.

Investeret sin tid i vinmarkerne og kældrene, samt ført vindyrkningen i en mere bæredygtig og naturlig retning, der i dag er blevet til en certificering som bæredygtig vindyrker gennem FAIR’N GREEN.

I dag, dyrker familien udelukkende vin og vinmarkerne strækker sig over 47 hektar omkring vinbyen Kindenheim og fordelt på parceller på tværs af vinmarkene: Vogelsang, Katzenstein, Heiligenkirche, Schlossberg, Burgweg og Sonnenberg.

Vinstokkene er plantet i områdets kalkstens- og mineralrige dominerede jordbund og de ældste, som blev plantet af vingårdens grundlægger Ludi Neiss i 1970’erne, er nu omkring 50 år gamle.

Og vinmarkerne er alle beliggende i den kølige og nordlige del af Pfalz, hvor de i op til 250 meters højde, skuer ud over Rhinen-floden. 

Her gror den tyske druesort Riesling blot på en lille andel af vinstokkene og det samme gælder for druesorterne: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Syrah.

De Burgundiske sorter, med oprindelsesrødder i Bourgogne, Pinot Blanc (Weissburgunder), Chardonnay, Pinot Gris(Grauburgunder) og Pinot Noir (Spätburgunder), dækker til gengæld mere end halvdelen af vingårdens vinstokke. 

Trods dette, er enkeltsorts- og enkeltsortsvine på druesorten Riesling, de mest anerkendte og berømte i Tyskland og resten af verden. 

Dette skyldes måske det køligere klima og den kalkholdige jordbund, der ikke altid, er blevet set som en fordel, men tydeligt i Weingut Ludi Neiss’ vine. 

Vinene, om de er røde eller hvide, repræsenterer altid deres terroir, domineret af mineralsk undergund og køligt vejr, hvilket tilføjer elegancen og de mineralske undertoner i vinen. 

Det generøse og voluminøse tilføjes ved druernes nænsomme håndtering under høsten og kælderen. 

Høsten foregår altid med særdeles omhug og ved håndkraft, som vor forfædre. 

I kælderen hos Weingut Ludi Neiss, foretrækkes brugen af tyngdekraften, så behovet for at pumpe vinen fra pressen undgåes. Druerne gnnemgår derved først en langsom og forlænget maceration, som for dem tilsat udvikle og bevare deres bedste aromater. 

Hvilket er med til at skabe de mest elegante, frugtige og generøse tyske vine med vomlumen, frisk syre og flot forførende frugt. Fra klassisk og aromatisk tysk Riesling og saftig tysk Spätburgunder til flotte, sprøde og elegante Weissburgunder(Pinot Blanc), Grauburgunder(Pinot Gris) og Chardonnay. 

Hos Weingut Ludi Neiss er vinene repræsenteret i fire segmenter inden- og udenfor den stramme VDP klassificering. Fra klassificerede Gutweine (regionale vine) til Ortswein (Village vine), Lagenwein (enkeltmarksvine) topvine, samt deres “That’s Neiss” kollektion, som er udenfor klassifikation.

Druerne er dyrket på den lokale kalkstensjord og har dermed rød, som hvid deres mineralske karakter. 

Om Pfalz
Pfalz er en af de sydligste beliggende, største og vigtigste af Tysklands 13 vinregioner, kaldet Anbaugebiete og lød indtil 1990’erne navnet Rheinpfalz.

Vin regionen inddeles i to underområder, kaldet Bereiche - Mittelhaardt-Deutche Wienstrasse i nord og Südliche Wienstrasse i syd.

Beliggende mellem Haardt-bjergenes skovbeklædte kæde og Rhinen-flodens bredder, løber Pfalz regionen langs floden, i 85 kilometer af uafbrudte vinmarker, der forbinder 130 idylliske vinbyer, mellem den historiske by Worms i nord og helt til den franske grænse i syd, hvor Alsace tager sin begyndelse.

Her kan de allerførste hentydninger af vindyrkning, spores tilbage til fund af keltiske grave år 550 f.Kr., i Laumersheim og Bad Dürkheim. 

Allerede i det 8. århundrede bliver mere end 100 vin-landsbyer nævnt, mens de første vingårdes navne dukkede op i det 12. og 13. århundrede. 

Enkelte vingårdes navne er den dag i dag bevaret.

Pfalz er kendt for sin historiske vinavl, domineret af sprøde hvidvine og gamle vinhuse, der ofte helligere sig skabelsen af af tyske top-vine, skabt på Riesling-druen.

De fineste Riesling vine, er altid blevet skabt omkring, og i hjertet af af byerne Wachenheim, Kallstadt, Bad Dürkheim, Ruppertsberg, Diedesheim og Forst, hvor flere af de bedst klassificerede VDP marker også ligger.

I det seneste årti, har Pfalz dog været i rivende udvikling og skaber ej blot Riesling vine i verdensklasse, men også den tyske mousserende vin sekt, der dog ofte også er skabt på kongedruen Riesling, sprøde og mineralske hvidvine på Sauvignon Blanc og Grauburgunder, samt fyldige, frugtige og elegante rødvine på den tyske druesort Dornfelder og Spätburgunder, der er synonym med den Burgundiske Pinot Noir.

Overordnet set, er de Burgundiske druesorter – Spätburgunder (Pinot Noir), Weissburgunder (Pinot Blanc) og Grauburgunder (Pinot Gris), blevet mere dominerende, i de senere år og spiller nu også en rolle, på lige fod med de tyske Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Scheurebe, Gewürztraminer, Blauer Portugieser og selvfølgelig Riesling, gør.

Alle disse druesorter trives fortrinligt her, hvor Haardt-bjergene skaber ly for vind og regn i et gennemgående lunt klima, uanset årstid og jordbunden, der består af varieret kalkholdig lerjord, blandet med mergel, løss, kridt, kalksten og farvet sandsten, der i eftertragtede områder også rummer granit, porfyr og leret skifer.